sargyrop81 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) Από αυτό που βλέπω εγώ πάντως, μάλλον κοιτάς λίγο προς τη Δύση, ίσως έβγαλες τη φώτο 4-5 το απόγευμα (ή οι άλλοι στο βάθος κοιτανε προς Ανατολή). Έλεγξε το με την πυξίδα του κινητού. Έλεγξε το ασφαλιστικό αν στάζει (αλήθεια, πού βρίσκεται??) το μεσημέρι, και κάλεσε έναν άλλο υδραυλικό με 20-30 Ευρώ να δει τα εξής όπως λέει στο manual. Προτείνω να μην τα κάνεις μόνος σου, γιατί αν δε ξέρεις, μπορεί να κάνεις ζημιά (πχ θέλει 2 κλειδιά για γυρίσεις τα ρακόρ). Σε περίπτωση πτώσης της απόδοσης του ηλιακού θερμοσίφωνα ελέγξτε τα παρακάτω: 1. Σωστός προσανατολισμός του συστήματος με βοήθεια πυξίδας [Νότιος] 2. Ο συλλέκτης έχει κατάλληλη κλίση και δεν βρίσκεται στην σκιά ή καλύπτεται από εμπόδιο. 3. Όλες οι υδραυλικές συνδέσεις είναι σφικτές και δεν παρουσιάζουν διαρροές. 4. Οι σωλήνες του κλειστού κυκλώματος έχουν σωστή κλίση και δεν δημιουργούν σιφωνισμό. 5. Δεν υπάρχει αέρας εγκλωβισμένος στο κλειστό κύκλωμα. 6. Το επίπεδο του θερμικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα είναι σωστό. 7. Δεν υπάρχει διαρροή ή κάποιο λάθος στην ανάμιξη στο οικιακό δίκτυο του ζεστού νερού. Αντεπίστροφη στο κρύο έχει??? Επεξ/σία 10 Μαΐου 2023 από sargyrop81 2
gapos79 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 1 ώρα πριν, sargyrop81 είπε Από αυτό που βλέπω εγώ πάντως, μάλλον κοιτάς λίγο προς τη Δύση, ίσως έβγαλες τη φώτο 4-5 το απόγευμα (ή οι άλλοι στο βάθος κοιτανε προς Ανατολή). Έλεγξε το με την πυξίδα του κινητού. Έλεγξε το ασφαλιστικό αν στάζει (αλήθεια, πού βρίσκεται??) το μεσημέρι, και κάλεσε έναν άλλο υδραυλικό με 20-30 Ευρώ να δει τα εξής όπως λέει στο manual. Προτείνω να μην τα κάνεις μόνος σου, γιατί αν δε ξέρεις, μπορεί να κάνεις ζημιά (πχ θέλει 2 κλειδιά για γυρίσεις τα ρακόρ). Σε περίπτωση πτώσης της απόδοσης του ηλιακού θερμοσίφωνα ελέγξτε τα παρακάτω: 1. Σωστός προσανατολισμός του συστήματος με βοήθεια πυξίδας [Νότιος] 2. Ο συλλέκτης έχει κατάλληλη κλίση και δεν βρίσκεται στην σκιά ή καλύπτεται από εμπόδιο. 3. Όλες οι υδραυλικές συνδέσεις είναι σφικτές και δεν παρουσιάζουν διαρροές. 4. Οι σωλήνες του κλειστού κυκλώματος έχουν σωστή κλίση και δεν δημιουργούν σιφωνισμό. 5. Δεν υπάρχει αέρας εγκλωβισμένος στο κλειστό κύκλωμα. 6. Το επίπεδο του θερμικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα είναι σωστό. 7. Δεν υπάρχει διαρροή ή κάποιο λάθος στην ανάμιξη στο οικιακό δίκτυο του ζεστού νερού. Αντεπίστροφη στο κρύο έχει??? Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Δυστυχώς όμως δεν είμαι υδραυλικός για να κάνω όλους αυτούς τους ελέγχους και υπάρχει ο επίσημος αντιπρόσωπος τους που έκανε την εγκατάσταση και δεν βρίσκει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η αντιμετώπιση της Calpak. Ενώ τους έχω κάνει πολλές επικοινωνίες και τους έχω αναφέρει μετρήσεις και έχω στείλει και φωτογραφίες τα θεωρούν όλα φυσιολογικά. Καταλήγω λοιπόν πως από την στιγμή που θεωρούν φυσιολογική αυτή τη θερμοκρασία, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση και εγώ βλέπω πως την ίδια μέρα με την δική μου μέτρηση άλλοι ηλιακοί 20ετίας και 10ετίας έχουν 15+ βαθμούς παραπάνω, θεωρώ πως δεν είναι αποδοτικός και δεν αξίζει τα λεφτά του. Έπρεπε να έχω κάνει λίγο καλύτερη έρευνα πριν τον αγοράσω όσον αφορά το after sales της εταιρίας γιατί ο ηλιακός είναι ένα προϊόν που το παίρνεις και το κρατάς πολλά χρόνια, επομένως το after sales και η εγγύηση είναι πολύ σημαντικά.
sargyrop81 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 On 09/05/2023 at 11:40, TR-909 said: Καλημέρα στη παρέα, ενδιαφέρομαι για αγορά και τοποθέτηση ηλιακού. Γνωρίζω ότι έχετε ήδη υπεραναλύσει το θέμα αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να διαβάσει κάποιος +400 σελίδες για να λάβει κάποιες βασικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να επιλέξει με βάση τις ανάγκες του. Οπότε θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο post ή κάποια σελίδα που μπορούμε να διαβάσουμε συνοπτικά κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για έναν ηλιακό (πχ. τύποι boilers, επιφάνεια/τύπος συλλέκτη/απόδοση, κτλπ) όπως και κάποιες εταιρείες (λέτε για ελληνικές) που θα προτείνατε με κριτήριο την ποιότητα κατασκευής, την υποστήριξη/ εγγύηση και φυσικα την καλή λειτουργία καθώς γίνεται χαμός με πλειάδα προτάσεων στην συγκεκριμένη αγορά. Ευχαριστώ. Από εμένα, η μόνη συμβουλή ως παθών, είναι να υπολογίσεις 50λτ/άτομο (+30% αν πρόκειται για γυναίκες ή μικρά), και μίνιμουμ 1τμ συλλέκτη ανά 50λτ boiler. Πχ, για οικογένεια με 2 παιδιά, θέλεις μίνιμουμ 200λτ/4τμ ή ακόμα καλύτερα 250λτ/5τμ. Η διαφορά τους είναι 150Ευρώ, θα την κάνεις απόσβεση σε 6-8 χρόνια και θα έχεις και άνεση με το νερό. 1
makevius Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Να πω την εμπειρία μου. Είχα πάρει sonne phaethon 160 lt με 2,4 συλλέκτη , όπως και του φίλου περίπου δηλαδή. Κ εμένα πάνω από 55 βαριά 60 δεν ανέβαινε όταν του πατέρα μου ένας αρχαίος έφθανε 80. Το έψαξα , το ξαναέψαξα και κατέληξα οι επιλεκτικοί συλλέκτες εκτός αν είναι από 3 τετραγωνικά και πάνω δεν μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασία μεγάλη στο νερό.Για προστασία φυσικά. Πρόσθεσα λοιπόν έναν δεύτερο συλλέκτη απλό από έναν παλιό ηλιακό και έκανα την δουλειά μου
hp8 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 58 λεπτά πριν, makevius είπε Το έψαξα , το ξανά έψαξα και κατέληξα οι επιλεκτικοί συλλέκτες εκτός αν είναι από 3 τετραγωνικά και πάνω δεν μπορούν να ανεβάσουν θερμοκρασία μεγάλη στο νερό.Για προστασία φυσικά. δηλαδή οι μικροί συλλέκτες κάτω από τα 3 τμ έχουν κάποια διάταξη - αυτοματισμό προστασίας γι αυτό δεν ανεβάζουν θερμοκρασία ?
troi.g Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 5 ώρες πριν, gapos79 είπε Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Δυστυχώς όμως δεν είμαι υδραυλικός για να κάνω όλους αυτούς τους ελέγχους και υπάρχει ο επίσημος αντιπρόσωπος τους που έκανε την εγκατάσταση και δεν βρίσκει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η αντιμετώπιση της Calpak. Ενώ τους έχω κάνει πολλές επικοινωνίες και τους έχω αναφέρει μετρήσεις και έχω στείλει και φωτογραφίες τα θεωρούν όλα φυσιολογικά. Καταλήγω λοιπόν πως από την στιγμή που θεωρούν φυσιολογική αυτή τη θερμοκρασία, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκατάσταση και εγώ βλέπω πως την ίδια μέρα με την δική μου μέτρηση άλλοι ηλιακοί 20ετίας και 10ετίας έχουν 15+ βαθμούς παραπάνω, θεωρώ πως δεν είναι αποδοτικός και δεν αξίζει τα λεφτά του. Έπρεπε να έχω κάνει λίγο καλύτερη έρευνα πριν τον αγοράσω όσον αφορά το after sales της εταιρίας γιατί ο ηλιακός είναι ένα προϊόν που το παίρνεις και το κρατάς πολλά χρόνια, επομένως το after sales και η εγγύηση είναι πολύ σημαντικά. Εγώ βλέπω ότι σου κάνει σιφώνι η σωλήνα της εισαγωγής. Βέβαια από εκείνη τη μεριά είναι και τα ηλεκτρικά, οπότε δε ξέρω αν μπορούσε να μπει με ανηφορική τάση. 1
sargyrop81 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) 30 minutes ago, troi.g said: Εγώ βλέπω ότι σου κάνει σιφώνι η σωλήνα της εισαγωγής. Βέβαια από εκείνη τη μεριά είναι και τα ηλεκτρικά, οπότε δε ξέρω αν μπορούσε να μπει με ανηφορική τάση. Αν ο @gapos79 βγαλει μια φωτογραφια απο τη δυτικη πλευρα θα φανει καλυτερα. Αυτο θα μπορουσε να εξηγει τη χαμηλη αποδοση. Επεξ/σία 10 Μαΐου 2023 από sargyrop81 1
TR-909 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Στις 8/5/2023 στις 12:53 ΜΜ, MikhailBakurin είπε Όχι, είναι παράλογο. Αυτές τις μέρες, ένας απλός mastersol ενός έτους, στα 160lt/3sq.m., πιάνει 80άρι από 35 και 70άρι από 20. Καλησπέρα κοίταζα για τον: https://www.skroutz.gr/s/14872695/MasterSOL-Eco-Ηλιακός-Θερμοσίφωνας-160-λίτρων-Glass-Τριπλής-Ενέργειας-με-3τ-μ-Συλλέκτη.html είναι ο ίδιος στον οποίο αναφέρεσαι? αν ναι, εντυπώσεις? Ευχαριστώ.
MikhailBakurin Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Εγώ έχω τον διπλής. Δε με ενθουσίασε η ποιότητα κατασκευής, αλλά νερό ζεσταίνει. Ακόμα και το χειμώνα έφτανε το 50άρι από 20άρι (ή το 60άρι από 25άρι) σε πλήρη ηλιοφάνεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι ακόμα κι αν δεν έφτανε το νερό για 4 μπάνια, έφτανε για 3 χαλαρά, και στον 4ο άναβε ένα 5λεπτο-10λεπτο μαξ αντίσταση. Σε πολύ συννεφιασμένες μέρες δεν έκανε σχεδόν τίποτα, αλλά με ήπια χειμερινή συννεφιά έβγαζε 1-2 μπάνια + 3ο με την 5/10λεπτη αντίσταση. Από τα τέλη φεβρουαρίου και μετά, είναι ζήτημα αν έχει ανάψει αντίσταση στο σύνολο 3-4 ώρες (12-16 κιλοβατώρες, περί τα 2-4 ευρώ ρεύμα, αναλόγως αν έχεις νυχτερινό). Θεωρώ είναι όπως οι περισσότεροι ηλιακοί σήμερα, με μία καλή προστασία το καλοκαίρι και συντήρηση ανα διετία, θα τα βγάλουν τα λεφτά τους με το παραπάνω. 1
makevius Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 Δημοσ. 10 Μαΐου 2023 3 ώρες πριν, hp8 είπε δηλαδή οι μικροί συλλέκτες κάτω από τα 3 τμ έχουν κάποια διάταξη - αυτοματισμό προστασίας γι αυτό δεν ανεβάζουν θερμοκρασία ? Δεν επαρκούν στα 160- 200 λίτρα.
Maurikycli Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Στις 10/5/2023 στις 10:51 ΠΜ, gapos79 είπε Σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση σου! Βρίσκομαι άνω κορυδαλλό και στην πολυκατοικία μου δεν υπάρχει τίποτα ψηλότερο γύρω γύρω που να κόβει τον ήλιο. Επίσης ο δικός μου ηλιακός είναι σε απόσταση από τους υπόλοιπους επομένως δεν δημιουργείται καθόλου σκιά στο panel κατά την διάρκεια της μέρας. Έλεγχο έχει κάνει αυτός που έκανε την εγκατάσταση (ήρθε και έλεγξε μετά την εγκατάσταση) δεν έχω φωνάξει άλλον υδραυλικό. Παρακάτω και οι φωτογραφίες. Κι εγώ θα είχα απαίτηση για παραπάνω απόδοση . Βρίσκω μικρή την απόσταση από τα στηθαία που θα δημιουργεί περισσότερο πρόβλημα το χειμώνα. Αν προσανατολίζομαι σωστά το μπροστινό είναι προς νότο και το άλλο προς δύση. Πιθανόν να σου κόβει κάποιο ποσοστό αλλά αν τέτοια εποχή έχεις φουλ ηλιο από 11 έως 4 δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν μπορείς ανέβα πριν φύγεις για δουλειά (7-8), όταν επιστρέψεις (5-6), τα σ/κ γύρω στις9 και 3, για να σιγουρευτείς για τον ίσκιο. Εδώ πρόσφατο γενικό άρθρο για ηλιακούς με αφορμή το τρέχον πρόγραμμα και ειδικά για την απόσταση από εμπόδια που πρέπει να απέχουν 1,9 φορές από το ύψος τους. Η δική μου ταράτσα είναι χαμηλή και παρόλο που έχω προσανατολισμό προς νότο με δρόμο μπροστά , η απέναντι πολυκατοικία μου κόβει 10-15% του συελλέκτη ντάλα μεσημέρι. Λόγω επιρροής Υμηττού ο ήλιος εμφανίζεται με 2-3 ώρες καθυστέρηση συν αρνητική επιρροή από διπλανες πολυκατοικίες ανατολικά και δυτικά. Στην περίπτωσή μου ίσως με σώζει η μέγιστη συνιστώμενη επιφάνεια συλλέκτη ως προς το δοχείο δηλ 2.1τμ για 125 λίτρα. Παρόλαυτά δεν έχω ει πάνω από 92 βαθμούς το καλοκαίρι. Κάποια στιγμή κοντά στο Πάσχα έφτασε 72 νομίζω.
haris_216 Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Στις 10/5/2023 στις 11:35 ΠΜ, sargyrop81 είπε Από αυτό που βλέπω εγώ πάντως, μάλλον κοιτάς λίγο προς τη Δύση, ίσως έβγαλες τη φώτο 4-5 το απόγευμα (ή οι άλλοι στο βάθος κοιτανε προς Ανατολή). Έλεγξε το με την πυξίδα του κινητού. Έλεγξε το ασφαλιστικό αν στάζει (αλήθεια, πού βρίσκεται??) το μεσημέρι, και κάλεσε έναν άλλο υδραυλικό με 20-30 Ευρώ να δει τα εξής όπως λέει στο manual. Προτείνω να μην τα κάνεις μόνος σου, γιατί αν δε ξέρεις, μπορεί να κάνεις ζημιά (πχ θέλει 2 κλειδιά για γυρίσεις τα ρακόρ). Σε περίπτωση πτώσης της απόδοσης του ηλιακού θερμοσίφωνα ελέγξτε τα παρακάτω: 1. Σωστός προσανατολισμός του συστήματος με βοήθεια πυξίδας [Νότιος] 2. Ο συλλέκτης έχει κατάλληλη κλίση και δεν βρίσκεται στην σκιά ή καλύπτεται από εμπόδιο. 3. Όλες οι υδραυλικές συνδέσεις είναι σφικτές και δεν παρουσιάζουν διαρροές. 4. Οι σωλήνες του κλειστού κυκλώματος έχουν σωστή κλίση και δεν δημιουργούν σιφωνισμό. 5. Δεν υπάρχει αέρας εγκλωβισμένος στο κλειστό κύκλωμα. 6. Το επίπεδο του θερμικού υγρού στο κλειστό κύκλωμα είναι σωστό. 7. Δεν υπάρχει διαρροή ή κάποιο λάθος στην ανάμιξη στο οικιακό δίκτυο του ζεστού νερού. Αντεπίστροφη στο κρύο έχει??? Μια χαρά είναι ο προσανατολισμός του. Αν δεις την πρώτη φωτογραφία που έβαλε "βλέπει" προς την ίδια κατεύθυνση με τον γειτονικό ηλιακό αλλά (το κυριότερο) βλέπει προς τα εκεί που κοιτάνε και τα δύο δορυφορικά πιάτα. Άρα νότια (μια μικρή απόκλιση +/- 10μοίρες δεν αλλάζει τίποτα ιδιαίτερο ως προς την απόδοση). 2
kekos123 Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 10/5/2023 στις 8:33 ΠΜ, πάνοσ2 είπε Αύριο ξεκινάει το πρόγραμμα για τους ηλιακούς. οσοι εχουν ηδη ηλιακο -παλιο ομως,20ετιας- μπορουν συμμετεχουν ??? Εννοειτε να αλλαχθει κι ο ηλεκτρικος που υπαρχει κι αυτος στο παταρι. Επεξ/σία 11 Μαΐου 2023 από kekos123
Ntinaras Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Δημοσ. 11 Μαΐου 2023 Εχω καταληξει σε nobel classic τριπλης ενεργειας. inox μου λενε πως ειναι καλυτερος απο glass, ισχυει?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα