Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν και έχω βάλει δοχείο διαστολής στο κλειστό κύκλωμα τα υγρά του το καλοκαίρι με τα 40αρια θερμοκρασίες και με τέτοια ηλιοφάνεια που έχει δεν ατμοποιουνται;

Μήπως πρέπει μετά το τέλος κάθε καλοκαιριού να προσθετουμε στο κλειστό κύκλωμα έστω μερικά λίτρα νερού;

Γιατί αν γίνεται ατμοποίηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών το νερό εσωτερικά θα εξατμίζεται σιγά σιγά με αποτέλεσμα τον χειμώνα που έρχεται ο ηλιακός να έχει μειωμένη απόδοση.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, troi.g είπε

Η αιθυλενογλυκολη κάνει για ηλιακά, δεν είναι αντιψυκτικό αυτοκινήτου. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει "μόδα" η προπυλενογλυκολη, γιατί θεωρείται ότι είναι λιγότερο τοξική από την αιθυλενογλυκολη, στην περίπτωση που έρθει σε επαφή με το νερό χρήσης. Τώρα ότι υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι αν τρυπήσει το κλειστό κύκλωμα του ηλιακου, θα εισέλθουν τα υγρά στο νερό χρήσης , τότε τι να πω.

Το αντιψυκτικό του αυτοκινήτου ΕΊΝΑΙ αιθυλενογλυκόλη (διάβασε τα περιεχόμενα σε ένα οποιοδήποτε δοχείο αντί ψυκτικού) 

Η προπυλενογλυκόλη δεν "θεωρείται" αλλά ΕΙΝΑΙ μη τοξική (και όχι απλά λιγότερο τοξική από την αιθυλενογλυκόλη) 

Τέλος προσωπικά έχω βιώσει στο σπίτι του αδερφού μου (στο ίδιο κτήριο) το υγρό στο νερό χρήσης όπου η παρουσία ήταν ξεκάθαρη τόσο οπτικά (χρωματισμός) όσο και οσφρητικά. Τι, πως και γιατί βρέθηκε εκεί δεν γνωρίζω (ίσως είχε τρυπήσει ο μανδύας και συνέπεσε χαμηλή πίεση το δίκτυο και μεγάλη το κλειστό, λόγω ηλιοφάνειας;;;) αλλά ξεκάθαρα πέρασε. 

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, haris_216 είπε

Το αντιψυκτικό του αυτοκινήτου ΕΊΝΑΙ αιθυλενογλυκόλη (διάβασε τα περιεχόμενα σε ένα οποιοδήποτε δοχείο αντί ψυκτικού) 

Η προπυλενογλυκόλη δεν "θεωρείται" αλλά ΕΙΝΑΙ μη τοξική (και όχι απλά λιγότερο τοξική από την αιθυλενογλυκόλη) 

Τέλος προσωπικά έχω βιώσει στο σπίτι του αδερφού μου (στο ίδιο κτήριο) το υγρό στο νερό χρήσης όπου η παρουσία ήταν ξεκάθαρη τόσο οπτικά (χρωματισμός) όσο και οσφρητικά. Τι, πως και γιατί βρέθηκε εκεί δεν γνωρίζω (ίσως είχε τρυπήσει ο μανδύας και συνέπεσε χαμηλή πίεση το δίκτυο και μεγάλη το κλειστό, λόγω ηλιοφάνειας;;;) αλλά ξεκάθαρα πέρασε. 

Ναι μη τοξικη η φαρμακευτικη! Στο αντιψυκτικο δεν περιεχει μεσα μονο προπυλενογλυκόλη..!  Οποτε ναι ειναι λιγοτερο τοξικη απο την αιθυλενογλυκόλη!

Στην πραξη ελαχιστες οι περιπτωσεις που θα περασει στο νερο χρησης..

Αυτα τη συμβαινει στην πραγματικοτητα χωρις να υπωθει οτι δεν χρειαζεται να βαζουμε αντιψυκτικο με βαση την προπυλενογλυκόλη!

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, haris_216 είπε

Όταν λεω για αντιψυκτικό αυτοκινήτου,  εννοώ το παραφλου. Το αντιψυκτικό που αναμιγνύεται με νερό, κάνει για ηλιακά. Τώρα όσον αφορά την τοξικότητα διαφωνούμε, γιατί έχει και άλλα συστατικά μέσα , και δεν είναι καθαρή προπυλενογλυκολη.

Τώρα όσον αφορά αυτό που λες ότι αναμίχθηκαν τα υγρά με το νερό, το βλέπω απίθανο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι, να γίνει διακοπή νερού, να έχει τρυπήσει ο μανδύας εσωτερικά, και να έχει χαλάσει η αντεπιστροφη βαλβίδα. Εάν γίνουν όλα αυτά, πας και παίζεις τζόκερ αμέσως.

Αν είναι όπως τα λες, τότε θα έπρεπε αυτή τη στιγμή, το ασφαλιστικό του κλειστού κυκλώματος να τρέχει συνέχεια, μιας και θα περνάει η πίεση της ΕΥΔΑΠ, στο κλειστό κύκλωμα. Έχει αλλάξει μποιλερ ο αδελφός σου; Εάν όχι, προφανώς αυτό που λες , δεν έγινε , αλλά κάτι άλλο συνέβη.

• Thanks 2
Δημοσ.
7 ώρες πριν, sonikk είπε

Αν και έχω βάλει δοχείο διαστολής στο κλειστό κύκλωμα τα υγρά του το καλοκαίρι με τα 40αρια θερμοκρασίες και με τέτοια ηλιοφάνεια που έχει δεν ατμοποιουνται;

Μήπως πρέπει μετά το τέλος κάθε καλοκαιριού να προσθετουμε στο κλειστό κύκλωμα έστω μερικά λίτρα νερού;

Γιατί αν γίνεται ατμοποίηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών το νερό εσωτερικά θα εξατμίζεται σιγά σιγά με αποτέλεσμα τον χειμώνα που έρχεται ο ηλιακός να έχει μειωμένη απόδοση.

Γι αυτό που ρώτησα κάποιος....;;;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, troi.g είπε

Όταν λεω για αντιψυκτικό αυτοκινήτου,  εννοώ το παραφλου. Το αντιψυκτικό που αναμιγνύεται με νερό, κάνει για ηλιακά. Τώρα όσον αφορά την τοξικότητα διαφωνούμε, γιατί έχει και άλλα συστατικά μέσα , και δεν είναι καθαρή προπυλενογλυκολη.

Τώρα όσον αφορά αυτό που λες ότι αναμίχθηκαν τα υγρά με το νερό, το βλέπω απίθανο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι, να γίνει διακοπή νερού, να έχει τρυπήσει ο μανδύας εσωτερικά, και να έχει χαλάσει η αντεπιστροφη βαλβίδα. Εάν γίνουν όλα αυτά, πας και παίζεις τζόκερ αμέσως.

Αν είναι όπως τα λες, τότε θα έπρεπε αυτή τη στιγμή, το ασφαλιστικό του κλειστού κυκλώματος να τρέχει συνέχεια, μιας και θα περνάει η πίεση της ΕΥΔΑΠ, στο κλειστό κύκλωμα. Έχει αλλάξει μποιλερ ο αδελφός σου; Εάν όχι, προφανώς αυτό που λες , δεν έγινε , αλλά κάτι άλλο συνέβη.

Ψιλό βαριέμαι να το αναλύσω και ούτε κι έχω σαν στόχο να πείσω τον οποιονδήποτε για κάτι που βίωσα στην πράξη. 

Έτσι απλά, σαν τροφή για σκέψη, ας αναλογιστεί όποιος ενδιαφέρεται, που έχει μεγαλύτερη πίεση σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και ειδικά σε ψηλό κτίριο (κλειστό κύκλωμα ή ζνχ) και θα καταλάβει το αν έπρεπε το ασφαλιστικό του κλειστού να τρέχει ή όχι με τρύπιο μανδύα. 

Όπως επίσης και αν θα είχε συμμετοχή η αντεπίστροφη (που είναι εκτός δοχείου και σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που μας ενδιαφέρει) καθώς όπως ανέφερα η γλυκολη βρέθηκε στο ΖΝΧ και ΌΧΙ στο κρύο. 

Και σταματώ εδώ. 

ΥΓ. Βλέπω ότι στο αρχικό ποστ μου ανέφερα για "νερό χρήσης" και όχι "ΖΕΣΤΌ νερό χρήσης". Αν και θεωρώ ξεκάθαρο ότι αφού μιλάμε για Θερμοσίφωνα το "νερό χρήσης" αυτομάτως παραπέμπει στο ζεστό, σκέφτομαι ότι ίσως να είναι για κάποιους πηγή μπερδέματος. Σε αυτή την περίπτωση ζητάω συγγνώμη 

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, haris_216 είπε

Ψιλό βαριέμαι να το αναλύσω και ούτε κι έχω σαν στόχο να πείσω τον οποιονδήποτε για κάτι που βίωσα στην πράξη. 

Έτσι απλά, σαν τροφή για σκέψη, ας αναλογιστεί όποιος ενδιαφέρεται, που έχει μεγαλύτερη πίεση σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και ειδικά σε ψηλό κτίριο (κλειστό κύκλωμα ή ζνχ) και θα καταλάβει το αν έπρεπε το ασφαλιστικό του κλειστού να τρέχει ή όχι με τρύπιο μανδύα. 

Όπως επίσης και αν θα είχε συμμετοχή η αντεπίστροφη (που είναι εκτός δοχείου και σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που μας ενδιαφέρει) καθώς όπως ανέφερα η γλυκολη βρέθηκε στο ΖΝΧ και ΌΧΙ στο κρύο. 

Και σταματώ εδώ. 

ΥΓ. Βλέπω ότι στο αρχικό ποστ μου ανέφερα για "νερό χρήσης" και όχι "ΖΕΣΤΌ νερό χρήσης". Αν και θεωρώ ξεκάθαρο ότι αφού μιλάμε για Θερμοσίφωνα το "νερό χρήσης" αυτομάτως παραπέμπει στο ζεστό, σκέφτομαι ότι ίσως να είναι για κάποιους πηγή μπερδέματος. Σε αυτή την περίπτωση ζητάω συγγνώμη 

Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να ζητάς  συγνωμη ,  ούτε εγώ θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Εδώ μπαίνουμε για να λέμε τη γνώμη μας.

Τώρα αν μπήκε γλυκόλη στο νερό χρήσης, σίγουρα είναι τρύπιος ο μανδύας ή η σερπαντίνα. Άρα αυτή τη στιγμή, το κλειστό κύκλωμα έχει την πίεση της ΕΥΔΑΠ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έτρεχε νερό από το ασφαλιστικό του κλειστού.

Επίσης, εάν υπάρξει διακοπή νερού, ο ηλιακός αδειάζει από το κρύο, γι'αυτό και μπαίνει αντεπιστροφη , από τη ζεστή σωλήνα, θα βγάλει ένα λίτρο και θα σταματήσει.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 8/4/2023 στις 4:47 ΜΜ, sonikk είπε

δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, άλλωστε κάθε 2 χρόνια που είναι το σέρβις τα ελέγχουμε τα υγρά και ή συμπληρώνουμε ή τα αλλάζουμε (κάθε 3-5 χρόνια).

Υπάρχουν ηλιακοι που δεν έχουν κάνει σέρβις και έλεγχο ποτέ τους βέβαια 

6 ώρες πριν, haris_216 είπε

Και σταματώ εδώ. 

και εγώ έτσι όπως το έγραψες πίστεψα ότι εισχώρησε στο κρύο νερό χρήσης. 

ερώτηση :

Όταν υπάρχει τρύπα στον μανδύα η πίεση που έχει το μπόιλερ δεν εξισώνεται με την πίεση του κλειστού κυκλώματος; 

και αφού η πίεση φτάνει έτσι τα 4-8 μπαρ δεν ανοίγει το ασφαλιστικό του κλειστού που είναι 3 μπαρ; 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, apostolossmi είπε

δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, άλλωστε κάθε 2 χρόνια που είναι το σέρβις τα ελέγχουμε τα υγρά και ή συμπληρώνουμε ή τα αλλάζουμε (κάθε 3-5 χρόνια).

Υπάρχουν ηλιακοι που δεν έχουν κάνει σέρβις και έλεγχο ποτέ τους βέβαια .

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Το σκεπτικό μου μου βασιζόταν στην τρομάρα που πήρα όταν ανέβηκα ένα καλοκαίρι στην ταράτσα να δω τι παίζει με τον ηλιακο με θερμοκρασία 42 βαθμούς υπό σκιά!! Αν και δεν είχα την εφαρμογή που μετράει θερμοκρασία στην επιφάνεια του ηλιακού πιστεύω να ήταν τρομακτική.Δεν πιανοταν τίποτα! Έγκαυμα παθαίνες! Μέχρι και το τουμποραμα του ζεστού ζεματιστό ήταν!

Τότε σκέφτηκα ότι ένας ηλιακός τραβάει τρελές καταπονήσεις.Επισης είπα  από μέσα μου ότι με τέτοιες απίστευτες θερμοκρασίες δεν θα μείνει σταγόνα υγρών στον ηλιακό.

Προσωπικά πιστεύω και το κρίνω αυτό τελείως εμπειρικά ότι ένας ηλιακός το καλοκαίρι χάνει ένα 30% των υγρών του λόγω ατμοποίησης.Το έχω παρατηρήσει ξαναλέω εμπειρικά και από μνήμης πως συμπεριφέρεται ο ηλιακός μετά από κάθε καλοκαίρι.

Δηλαδή θυμαμαι τι απόδοση έχει κάθε Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυρίως με τις ίδιες συνθήκες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ως εκ τούτου πιστεύω ότι κάθε καλοκαίρι ένα 25%-30% των υγρών εξαφανίζονται από το κλειστό λόγω ατμοποίησης.

Έκανα παρόμοιο πείραμα με τον ηλιακό φίλου μου.Του έκανε service ανά 4 χρόνια.Στο  τελευταίο service άλλαξε και τα υγρά του κλειστού.Την στιγμή που άνοιγε η τάπα να φύγουν τα παλιά υγρά δεν πρέπει να ήταν πάνω από 2 λίτρα συνολο!!

Δύο συλλέκτες με 200/4τμ συνολική επιφάνεια μαζί με το υπόλοιπο σύστημα έπρεπε κανονικά να έχουν μέσα 8 τουλαχιστον λίτρα νερού και αντιπηκτικο συνολικά αν λέω σωστά τα λιτρα.Ε στο άνοιγμα της ταπας πάνω από 2 λίτρα δεν βγήκαν όταν άδειασε το κλειστό κύκλωμα.Ειχε τοποθετημένο και δδ κλειστού.Οποτε πού πήγαν τα υπόλοιπα λίτρα;Για μένα έγιναν ατμός! Όπως λέει και ο Βέγγος ή Θρασύβουλας..η ζωή είναι ατμός!!

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπερασμα του.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.

Μιας και αναφέρθηκαν τα αντιπαγωτικά και επειδή παρακολουθώ το θέμα από πολύ παλιά, είχε κάποτε προταθεί το Felder, που αν θυμάμαι καλά το έφερνε και το Leroy Merlin ένα φεγγάρι. Βλέπω ότι η τιμή του είναι γύρω στα 4€/λτ, ενώ ορισμένα άλλα όπως το Sonne που γράφτηκε είναι πολύ ακριβότερα. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό, π.χ. το Felder είναι σκέτη προπυλενογλυκόλη και δεν περιέχει αντισκωριακά; Καταρχάς, είναι όντως Γερμανικό προϊόν; Ρωτάω γιατί σε αναζήτηση "felder frostschutz site:de" δεν το βλέπω να βγαίνει. Επίσης, είχαν γράψει ορισμένοι εδώ ότι είχαν θεματάκια με το Felder, θυμάται κανείς τι αφορούσαν; Για παράδειγμα ένας στο skroutz λέει ότι άρχισαν να χάνουν όλα τα καναβώματα..

+ Μήπως έχει καταλήξει κανείς σε (θερμο)υδραυλικό που να κάνει service της προκοπής εδώ στην Αττική, αν μπορεί να μου στείλει το τηλέφωνό του;

Δημοσ.

Έχει κάποιος πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις τύπου Diresol τι διαφορά έχουν από ένα κλασσικό ηλιακό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, SkyNet είπε

Έχει κάποιος πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις τύπου Diresol τι διαφορά έχουν από ένα κλασσικό ηλιακό;

Καμμία διαφορά σε σχέση με ένα ηλιακό ανοικτού κυκλώματος χωρίς συλλέκτη με τα συν και τα πλην του..Marketing για το μικρό όγκο συν το έξτρα κόστος για την προμήθεια(;) της ηλεκτρικής αντίστασης αν τα διάβασα καλά..

Επεξ/σία από geodimis
Δημοσ.
17 ώρες πριν, sonikk είπε

Το σκεπτικό μου μου βασιζόταν στην τρομάρα που πήρα όταν ανέβηκα ένα καλοκαίρι στην ταράτσα να δω τι παίζει με τον ηλιακο με θερμοκρασία 42 βαθμούς υπό σκιά!! Αν και δεν είχα την εφαρμογή που μετράει θερμοκρασία στην επιφάνεια του ηλιακού πιστεύω να ήταν τρομακτική.Δεν πιανοταν τίποτα! Έγκαυμα παθαίνες! Μέχρι και το τουμποραμα του ζεστού ζεματιστό ήταν!

Τότε σκέφτηκα ότι ένας ηλιακός τραβάει τρελές καταπονήσεις.Επισης είπα  από μέσα μου ότι με τέτοιες απίστευτες θερμοκρασίες δεν θα μείνει σταγόνα υγρών στον ηλιακό.

Προσωπικά πιστεύω και το κρίνω αυτό τελείως εμπειρικά ότι ένας ηλιακός το καλοκαίρι χάνει ένα 30% των υγρών του λόγω ατμοποίησης.Το έχω παρατηρήσει ξαναλέω εμπειρικά και από μνήμης πως συμπεριφέρεται ο ηλιακός μετά από κάθε καλοκαίρι.

Δηλαδή θυμαμαι τι απόδοση έχει κάθε Νοέμβρη και Δεκέμβρη κυρίως με τις ίδιες συνθήκες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ως εκ τούτου πιστεύω ότι κάθε καλοκαίρι ένα 25%-30% των υγρών εξαφανίζονται από το κλειστό λόγω ατμοποίησης.

Έκανα παρόμοιο πείραμα με τον ηλιακό φίλου μου.Του έκανε service ανά 4 χρόνια.Στο  τελευταίο service άλλαξε και τα υγρά του κλειστού.Την στιγμή που άνοιγε η τάπα να φύγουν τα παλιά υγρά δεν πρέπει να ήταν πάνω από 2 λίτρα συνολο!!

Δύο συλλέκτες με 200/4τμ συνολική επιφάνεια μαζί με το υπόλοιπο σύστημα έπρεπε κανονικά να έχουν μέσα 8 τουλαχιστον λίτρα νερού και αντιπηκτικο συνολικά αν λέω σωστά τα λιτρα.Ε στο άνοιγμα της ταπας πάνω από 2 λίτρα δεν βγήκαν όταν άδειασε το κλειστό κύκλωμα.Ειχε τοποθετημένο και δδ κλειστού.Οποτε πού πήγαν τα υπόλοιπα λίτρα;Για μένα έγιναν ατμός! Όπως λέει και ο Βέγγος ή Θρασύβουλας..η ζωή είναι ατμός!!

Δε δικαιολογείται να χάνει το 30% . Αυτό σε νούμερα θα ήταν 3 -4 λίτρα κάθε χρόνο. Δηλαδή κάθε δύο χρόνια που γίνεται σέρβις, λείπουν 6-8 λίτρα; Δε θα δούλευε ο ηλιακός με τέτοια απώλεια. Κανονικά κάθε δύο χρόνια, πρέπει να πάρει λιγότερο από μισό λίτρο υγρά. Αν σου παίρνει 3+ , τότε έχεις διαρροή.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, sonikk είπε

Πρώτον γι αυτό φωνάζουμε σκέπασμα κατά την καλοκαιρινή περίοδο 

δεύτερο τα υγρά που χάνει ο ηλιακός του φίλου είναι πάρα πολλά δε δικαιολογηται τέτοια απώλεια, δε θα δούλευε έτσι 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...