sonikk Δημοσ. 4 Απριλίου 2023 Δημοσ. 4 Απριλίου 2023 38 λεπτά πριν, πάνοσ2 είπε Παλιά ο Δήμας έκανε πωλήσεις με το όνομά του στην τοπική περιοχή του Άργους. Τώρα εκτός Πελοπονήσσου δεν πρέπει να πουλάει με την φίρμα του. Mε ποιες φίρμες πουλάει εκτός Πελοποννήσου;
πάνοσ2 Δημοσ. 4 Απριλίου 2023 Δημοσ. 4 Απριλίου 2023 Μόλις τώρα, sonikk είπε Mε ποιες φίρμες πουλάει εκτός Πελοποννήσου; Νομίζω πουλάει μόνο σε εμπόρους. 1
πάνοσ2 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 15 ώρες πριν, Philippe είπε Δεν νομίζω ότι είναι επικίνδυνο, ας είναι μεγάλη η ασφάλεια. Αν το φανταστούμε χωρίς το κύκλωμα του sonoff, μόνο για να οπλίζει το ρελέ είναι. Συνεπώς, μάλλον καλά τα λέει στο video. Εμένα η απορία μου είναι αν πρέπει και το καλώδιο του ουδέτερου να περνάει από το ρελέ, γιατί αυτός στο video παίρνει από την μπάρα ουδετέρου. Θα πρέπει όλα να παίρνουν από την ασφάλεια των 20Α 1
IKARIWTHS Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Καλημερα σε ολους ,σε κεραμοσκεπη που θα μπουν βάσεις για φωτοβολταικα ,μπορει να μπει και ηλιακος θερμοσθφωνας πανω στις ιδιες βασεις?
luminosa Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 13 ώρες πριν, sonikk είπε Mε ποιες φίρμες πουλάει εκτός Πελοποννήσου; Καλημέρα, πουλάει χονδρική. Λιανική μόνο στην Αργοναυπλία.
sargyrop81 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) On 04/04/2023 at 07:14, Philippe said: Βγαίνει και σε άλλα ζωάκια, η πάπια μου έκανε αμέσως κλικ! Ένα sonoff που έλεγα να βάλω εξελίσσεται σε πονοκέφαλο. Έχει κάποιο πρόβλημα αυτή η συνδεσμολογία που βρήκα στο youtube; Ένας φίλος ηλεκτρολόγος μου λέει ότι είναι σωστή, ένας άλλος φίλος μου έλεγε κάτι περίεργα για επιστροφές. Σαν τους γιατρούς έχουνε καταντήσει και αυτοί! Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό το σχήμα είναι ότι το κουτάκι "κεντρικη παροχή" θα έπρεπε να είναι "υπάρχουσα ασφάλεια C20/C25 του θερμοσίφωνα". Μάλλον το θεωρεί αυτονόητο για έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, αλλά μπορεί να μην είναι για κάποιους. Ίσως θεωρεί "κεντρική παροχή" την "παροχή" του θερμοσίφωνα. To SONOFF μπορεί να τροφοδοτείται από την ίδια ή άλλη ασφάλεια (οσοδήποτε μικρή, ακόμα και 2Α). Το ίδιο ισχύει και για τον διακόπτη 16Α: θα μπορούσε να είναι μικρότερος, αφού απλώς οδηγεί το ρελέ ισχύος. Επίσης, λείπει η λυχνία που για μένα είναι απαραίτητη, καθώς το SONOFF μπορεί να κολλήσει κλειστό και να μένει ο θερμοσίφωνας αναμμένος χωρίς να το καταλαβαίνεις. Υποθέτω το θεωρεί αυτονόητο, αλλά ίσως να μην είναι για κάποιους. Το ρελέ ισχύος θα μπορούσε να είναι διπολικό, ώστε όταν δεν είναι ενεργοποιημένο, να διακόπτονται και οι δύο αγωγοί (συνιστάται στα μεγάλα φορτία). Φυσικά, εκεί το διάγραμμα θα ήταν διαφορετικό. Αυτό απαντά και στην ερώτηση "από που να πάρω ουδέτερο?": αν πάρεις από την μπάρα, δεν έχεις τρόπο διακοπής του ουδετέρου. Αν πάρεις από τον ασφαλοδιακόπτη, τότε διακόπτεις και τον ουδέτερο (όταν είναι κατεβασμένος ο ασφαλοδιακόπτης). Προσωπικά, αν ο ηλεκτρολόγος μου δεν αισθανόταν 100% σίγουρος (δεν είναι κακό να μην είναι εξοικειωμένος με κάτι νεό, αν και δεν είναι περίπλοκο), θα διάλεγα κάποιον άλλο, κρίμα είναι για 30€. On 04/04/2023 at 11:30, gapos79 said: Ευχαριστώ για την απάντηση. Είμαι στον 4ο όροφο και από πάνω μου είναι η ταράτσα που βρίσκεται και ο ηλιακός. Σίγουρα ο τρόπος που παίρνω τις μετρήσεις δεν είναι ο ενδεδειγμένος αλλά όταν αφήνω το νερό να τρέξει 1 λεπτό και παίρνω μια μέτρηση στους 52 βαθμούς άντε να είναι στον ηλιακό 55?57? Επίσης η απώλεια της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας από την στιγμή που την παίρνω με τον ίδιο τρόπο και το βράδυ και το πρωί, θεωρώ πως είναι η πραγματική και αυτή τη στιγμή μετράω απώλεια 10 βαθμούς χωρίς να είναι το βράδυ πάνω από 35 βαθμούς το νερό μου. Από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω πως αυτή η απώλεια δεν είναι λογική. Στο δικό μου ηλιακό (Βιολάρης απλός, 200λτ/3τμ) οι απώλειες αυτές τις μέρες μεταξύ 11μμ-7πμ είναι ~8-10°, οπότε νομίζω ότι δεν είναι τόσο κακή η απόδοση της μόνωσης. Μάλλον μένεις και στα βόρεια, ίσως έχεις και πιο κρύο νερό. Και μόνο ο τρόπος που κάνεις την μετρηση (καταναλώνεις 10-15λτ νερού, που σημαίνει ότι άλλα τόσα λίτρα κρύου νερού βάζεις στο δοχείο, οπότε πέφτει η θερμοκρασία ακόμα περισσότερο). Η απόδοση κατά τη διάρκεια της μέρας (δεδομένης της εποχής) είναι μικρή. Θα έπρεπε να ανεβάζεις τουλάχιστον 40 βαθμούς μέχρι το απόγευμα (φυσικά, αν δεν κάνεις χρήση κατά τη διάρκεια της μέρας). Μήπως είχε συννεφιές όταν μετρούσες? Η σημερινή μέρα είναι καλή για μετρήσεις! Επεξ/σία 5 Απριλίου 2023 από sargyrop81 2 1
gapos79 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 3 ώρες πριν, sargyrop81 είπε Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό το σχήμα είναι ότι το κουτάκι "κεντρικη παροχή" θα έπρεπε να είναι "υπάρχουσα ασφάλεια C20/C25 του θερμοσίφωνα". Μάλλον το θεωρεί αυτονόητο για έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, αλλά μπορεί να μην είναι για κάποιους. Ίσως θεωρεί "κεντρική παροχή" την "παροχή" του θερμοσίφωνα. To SONOFF μπορεί να τροφοδοτείται από την ίδια ή άλλη ασφάλεια (οσοδήποτε μικρή, ακόμα και 2Α). Το ίδιο ισχύει και για τον διακόπτη 16Α: θα μπορούσε να είναι μικρότερος, αφού απλώς οδηγεί το ρελέ ισχύος. Επίσης, λείπει η λυχνία που για μένα είναι απαραίτητη, καθώς το SONOFF μπορεί να κολλήσει κλειστό και να μένει ο θερμοσίφωνας αναμμένος χωρίς να το καταλαβαίνεις. Υποθέτω το θεωρεί αυτονόητο, αλλά ίσως να μην είναι για κάποιους. Το ρελέ ισχύος θα μπορούσε να είναι διπολικό, ώστε όταν δεν είναι ενεργοποιημένο, να διακόπτονται και οι δύο αγωγοί (συνιστάται στα μεγάλα φορτία). Φυσικά, εκεί το διάγραμμα θα ήταν διαφορετικό. Αυτό απαντά και στην ερώτηση "από που να πάρω ουδέτερο?": αν πάρεις από την μπάρα, δεν έχεις τρόπο διακοπής του ουδετέρου. Αν πάρεις από τον ασφαλοδιακόπτη, τότε διακόπτεις και τον ουδέτερο (όταν είναι κατεβασμένος ο ασφαλοδιακόπτης). Προσωπικά, αν ο ηλεκτρολόγος μου δεν αισθανόταν 100% σίγουρος (δεν είναι κακό να μην είναι εξοικειωμένος με κάτι νεό, αν και δεν είναι περίπλοκο), θα διάλεγα κάποιον άλλο, κρίμα είναι για 30€. Στο δικό μου ηλιακό (Βιολάρης απλός, 200λτ/3τμ) οι απώλειες αυτές τις μέρες μεταξύ 11μμ-7πμ είναι ~8-10°, οπότε νομίζω ότι δεν είναι τόσο κακή η απόδοση της μόνωσης. Μάλλον μένεις και στα βόρεια, ίσως έχεις και πιο κρύο νερό. Και μόνο ο τρόπος που κάνεις την μετρηση (καταναλώνεις 10-15λτ νερού, που σημαίνει ότι άλλα τόσα λίτρα κρύου νερού βάζεις στο δοχείο, οπότε πέφτει η θερμοκρασία ακόμα περισσότερο). Η απόδοση κατά τη διάρκεια της μέρας (δεδομένης της εποχής) είναι μικρή. Θα έπρεπε να ανεβάζεις τουλάχιστον 40 βαθμούς μέχρι το απόγευμα (φυσικά, αν δεν κάνεις χρήση κατά τη διάρκεια της μέρας). Μήπως είχε συννεφιές όταν μετρούσες? Η σημερινή μέρα είναι καλή για μετρήσεις! Σήμερα το πρωί έκλεισα την βάνα του ηλιακού για να είμαι σίγουρος και το απόγευμα θα την ανοίξω για να κάνω μέτρηση. Βέβαια το πρωί το νερό ήταν 15 βαθμούς. 2
sargyrop81 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 45 minutes ago, gapos79 said: Σήμερα το πρωί έκλεισα την βάνα του ηλιακού για να είμαι σίγουρος και το απόγευμα θα την ανοίξω για να κάνω μέτρηση. Βέβαια το πρωί το νερό ήταν 15 βαθμούς. Σήμερα, θεωρητικά η ηλιακή ενέργεια είναι (αρκετά συντηρητικά) ~4-4.5kWh/τμ (https://penteli.meteo.gr/stations/pireas-port/, εξαρτάται από την περιοχή και αν είχε συννεφιές, υποθέτω είσαι βόρεια) , άρα οι συλλέκτες σου 2.6τμ συλλέγουν 10-11kWh, που θεωρητικά ανεβάζουν τη θερμοκρασία 160λτ κατά 53-59 βαθμούς (χρειάζονται 186Wh για να ανεβει η θερμοκρασία 160λτ κατά ένα βαθμό). Αν υποθέσουμε μέση απόδοση 80%, τότε θα πρέπει η θερμοκρασία του νερού να ανέβει κατά 42-48 βαθμούς. Αν έχεις κατά τις 18:00 θερμοκρασία μικρότερη από 50-55 στη βρύση, τότε έχεις θέμα. Αν έχεις παραπάνω, τότε ο ηλιακός αποδίδει σωστά και κάπου αλλού χάνεις ζεστό. (Δεν είμαι υδραυλικός/ειδικός, εμπειρικά τα γράφω). Επεξ/σία 5 Απριλίου 2023 από sargyrop81 1
Philippe Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Στις 4/4/2023 στις 4:27 ΜΜ, yiannis_1 είπε Ποιόν ενδιάμεσο αγόρασες τελικά? Ο θερμοσίφωνας είναι και ηλιακός ή μόνο ρεύμα? Πήρα τον Sonoff τον BasicR2. Ηλιακός είναι, δεν θα χρησιμοποιείται και πολύ η αντίσταση. Ήρθε ο ηλεκτρολόγος, τα βάλαμε κάτω και είχαμε δεύτερες σκέψεις για την όλη ιστορία (όχι μόνο για τη συνδεσμολογία, αλλά και άλλα θέματα κυρίως αν αξίζει το κόστος και κάτι μερεμέτια που θα απαιτηθούν, γιατί ο συγκεκριμένος είναι παλιός και μήπως τον αλλάξω πρώτα - δεν είναι ο καλός ο Sonne που έχω). Τέλος πάντων, το αφήσαμε να το ξαναδούμε μετά το Πάσχα. Στο μεταξύ θα έχω μελετήσει και εγώ το θέμα με τα Smart Homes εδώ στο forum και θα είμαι πιο ενημερωμένος. Ευχαριστώ άπαντες για τη βοήθεια μέχρι στιγμής.
haris_216 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Στις 5/4/2023 στις 9:22 ΠΜ, IKARIWTHS είπε Καλημερα σε ολους ,σε κεραμοσκεπη που θα μπουν βάσεις για φωτοβολταικα ,μπορει να μπει και ηλιακος θερμοσθφωνας πανω στις ιδιες βασεις? Αυτό που ρωτάς είναι πολύ γενικό. Οπότε, γενικά μιλώντας , μπορεί αρκεί οι βάσεις αυτές (όπως και ο ξυλότυπος που υπάρχει από κάτω) να αντέχουν το φορτίο του ηλιακού (δεν αναφέρομαι μόνο στο βάρος του). Ένας μέσος ηλιακός (πχ 160 λίτρα) ανάλογα το υλικό κατασκευής βρίσκεται στα 300-350kg. Το φορτίο βέβαια στη στέγη δεν είναι μόνο αυτά τα κιλά αλλά μπορεί να αυξηθεί σε περιπτώσεις πχ έντονου αέρα. Επίσης καλό θα ήταν ο ηλιακός να απέχει από τα φωτοβολταϊκά καθώς έχει αρκετό όγκο και αν είναι κοντά τους θα δημιουργεί σκιάσεις και άρα μείωση απόδοσης, ανάλογα με το που βρίσκεται σε σχέση με αυτά. Τέλος ένα ηλιακός που είναι "ξάπλα" στα κεραμίδια (ακολουθεί την κλίση τους) έχει σημαντική πτώση στην χειμερινή απόδοση. Επεξ/σία 6 Απριλίου 2023 από haris_216
IKARIWTHS Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 11 minutes ago, haris_216 said: Αυτό που ρωτάς είναι πολύ γενικό. Οπότε, γενικά μιλώντας , μπορεί αρκεί οι βάσεις αυτές (όπως και ο ξυλότυπος που υπάρχει από κάτω) να αντέχουν το φορτίο του ηλιακού (δεν αναφέρομαι μόνο στο βάρος του). Ένας μέσος ηλιακός (πχ 160 λίτρα) ανάλογα το υλικό κατασκευής βρίσκεται στα 300-350kg. Το φορτίο βέβαια στη στέγη δεν είναι μόνο αυτά τα κιλά αλλά μπορεί να αυξηθεί σε περιπτώσεις πχ έντονου αέρα. Επίσης καλό θα ήταν ο ηλιακός να απέχει από τα φωτοβολταϊκά καθώς έχει αρκετό όγκο και αν είναι κοντά τους θα δημιουργεί σκιάσεις και άρα μείωση απόδοσης, ανάλογα με το που βρίσκεται σε σχέση με αυτά. Τέλος ένα ηλιακός που είναι "ξάπλα" στα κεραμίδια (ακολουθεί την κλίση τους) έχει σημαντική πτώση στην χειμερινή απόδοση. Καλημερα φιλε haris_216 και σε ευχαριστώ για την απαντηση.Ναι γνωριζω για την μειωση της απόδοσης και σκεφτομουν να την αντισταθμίσω μερικός με μεγαλύτερους συλλέκτες . Η θεση που θελω να μπει ο ηλιακος δεν ενοχλει τα υπολοιπα πανελ .Η σκεπη λογω ζημιας θα αλλαχθεί και γιαυτο μπήκα σε αυτες τις σκεψεις. Σε περιπτωση που μπει ξαπλωμενος ο ηλιακος πανω στις βασεις των φωτοβολταικων ,θα βιδωθει πανω τους με τον ιδιο τροπο η θα χρειαστω ειδικα εξαρτηματα? Ειναι κακη ιδεα να βαλω στην σκεπη μονο τους συλλεκτες και να εχω κατω το δοχειο?
yiannis_1 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 20 λεπτά πριν, IKARIWTHS είπε Καλημερα φιλε haris_216 και σε ευχαριστώ για την απαντηση.Ναι γνωριζω για την μειωση της απόδοσης και σκεφτομουν να την αντισταθμίσω μερικός με μεγαλύτερους συλλέκτες . Η θεση που θελω να μπει ο ηλιακος δεν ενοχλει τα υπολοιπα πανελ .Η σκεπη λογω ζημιας θα αλλαχθεί και γιαυτο μπήκα σε αυτες τις σκεψεις. Σε περιπτωση που μπει ξαπλωμενος ο ηλιακος πανω στις βασεις των φωτοβολταικων ,θα βιδωθει πανω τους με τον ιδιο τροπο η θα χρειαστω ειδικα εξαρτηματα? Ειναι κακη ιδεα να βαλω στην σκεπη μονο τους συλλεκτες και να εχω κατω το δοχειο? Εμένα με ενοχλεί η ιδέα ηλεκτρικής εγκατάστασης δίπλα σε υδραυλική. Επίσης. Αν το γεμίσεις γυρω γύρω με φωτοβολταϊκά θα δυσκολέψεις την πρόσβαση σε βάνες, ασφαλιστικά και σε σημεία συντήρησης, τάπες για αλλαγή υγρών κλειστού κτλ. Είμαι και εγώ σε δίλημμα.
IKARIWTHS Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Καλημέρα και σε εσένα φίλε yuannis_1 στην περίπτωση μου δεν θα είναι δίπλα δίπλα όποτε δεν υπάρχει πρόβλημα
haris_216 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, IKARIWTHS είπε Καλημερα φιλε haris_216 και σε ευχαριστώ για την απαντηση.Ναι γνωριζω για την μειωση της απόδοσης και σκεφτομουν να την αντισταθμίσω μερικός με μεγαλύτερους συλλέκτες . Η θεση που θελω να μπει ο ηλιακος δεν ενοχλει τα υπολοιπα πανελ .Η σκεπη λογω ζημιας θα αλλαχθεί και γιαυτο μπήκα σε αυτες τις σκεψεις. Σε περιπτωση που μπει ξαπλωμενος ο ηλιακος πανω στις βασεις των φωτοβολταικων ,θα βιδωθει πανω τους με τον ιδιο τροπο η θα χρειαστω ειδικα εξαρτηματα? Ειναι κακη ιδεα να βαλω στην σκεπη μονο τους συλλεκτες και να εχω κατω το δοχειο? Το πλάγιασμα των συλλεκτών μειώνει μεν την χειμερινή απόδοση αλλά αυξάνει την καλοκαιρινή. Άρα αυξάνοντας την συλλεκτική επιφάνεια προφανώς και βελτιώνεις τον χειμώνα αλλά από την άλλη "φορτώνεις" πολύ την, ήδη μεγάλη, απόδοση του καλοκαιριού. Προφανώς και μπορείς να σκεφτείς ότι "θα το σκεπάζω" αλλά πιθανότητα μία τέτοια προσθήκη να σε βγάλει εκτός εγγύησης. Για το δεύτερο κομμάτι (συλλέκτες πάνω, θερμοδοχείο κάπου αλλού) είναι εφικτό αλλά πας πια σε σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας που σημαίνει αισθητήρια, διαφορικό θερμοστάτη, κυκλοφορητή. Τα οποία με τη σειρά τους "μεταφράζονται" σε μεγαλύτερο κόστος, περισσότερες πιθανότητες μελλοντικής αστοχίας λόγω πολυπλοκότητας και συνεχή (μικρή) κατανάλωση ηλεκτρικού για την λειτουργία και το stand-by του. 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Στις 4/4/2023 στις 11:30 ΠΜ, gapos79 είπε Ευχαριστώ για την απάντηση. Είμαι στον 4ο όροφο και από πάνω μου είναι η ταράτσα που βρίσκεται και ο ηλιακός. Σίγουρα ο τρόπος που παίρνω τις μετρήσεις δεν είναι ο ενδεδειγμένος αλλά όταν αφήνω το νερό να τρέξει 1 λεπτό και παίρνω μια μέτρηση στους 52 βαθμούς άντε να είναι στον ηλιακό 55?57? Επίσης η απώλεια της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας από την στιγμή που την παίρνω με τον ίδιο τρόπο και το βράδυ και το πρωί, θεωρώ πως είναι η πραγματική και αυτή τη στιγμή μετράω απώλεια 10 βαθμούς χωρίς να είναι το βράδυ πάνω από 35 βαθμούς το νερό μου. Από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω πως αυτή η απώλεια δεν είναι λογική. Απεναντιας αυτος ειναι ο πιο ενδεδειγμενος! Οταν διαπιστωσεις οτι ολοκληρωσε βαλε και μετρα,μην το αφηνεις να τρεχει ασκοπα! Το βραδυ που χανει 10β θα μπορουσε να ηταν και μικροτερη η διαφορα αν δεν του τραβουσες νερο για να δεις! Ησουν παρων την ωρα της εγκαταστασης? Με τι τροπο εβαλαν το αντιψυκτικο??? 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα