Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, dtzgr είπε

Δεν είμαι ηλεκτρολόγος, αλλά μου φαίνεται ότι η ασφάλεια 16Α σε αυτή τη συνδεσμολογία παίζει μόνο το ρόλο του bypass για το sonoff.

Αν την έχεις κατεβασμένη, το ρελέ ισχύος ελέγχεται από το sonoff.
Αν την ανεβάσεις, το ρελε ισχύος δίνει ρεύμα στον θερμοσίφωνα ανεξάρτητα αν το sonoff είναι ON ή OFF.

εγώ δεν έγραψα για τον λόγο που την έχει αλλά για τα αμπερ Το πηνίο του ρελε ισχύος που καλύπτει ειναι κάποια ma Εννοειται οτι ειναι bypass  του sonoff.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, hp8 είπε

εγώ δεν έγραψα για τον λόγο που την έχει αλλά για τα αμπερ Το πηνίο του ρελε ισχύος που καλύπτει ειναι κάποια ma Εννοειται οτι ειναι bypass  του sonoff.

Ε ναι, σωστά. Είναι στο κύκλωμα οδήγησης του ρελε ισχύος και άρα λειτουργεί με χαμηλά ρεύματα. Δεν τροφοδοτεί απευθείας φορτίο. Όσο μικρή και να ήταν, θα έκανε.

• Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, gapos79 είπε

Ο ηλιακός είναι αυτός , με συλλέκτη 2.6 επιλεκτικός για 160lt καζάνι.

Ένας φίλος ανέφερε πως από το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα σε ημέρα πλήρης ηλιοφάνειας και χωρίς να γίνει χρήση του νερού έχει 80 βαθμούς. Εγώ στην τελευταία μέτρηση με πλήρη ηλιοφάνεια είχα από 22 το πρωί 52 βαθμούς στις 3 το μεσημέρι χωρίς να κάνω καθόλου χρήση.

Πλήρωσα τον ηλιακό 1280€ + την εγκατάσταση. Σωλήνες μου είπαν πως δεν χρειαζόταν αλλαγή (είχα παλαιό ηλικιακό κράτησαν τους ίδιους) και άλλαξαν μόνο την μόνωση που ήταν καμένη.

Απλά θεώρησα πως ένας ηλιακός σε αυτή τη τιμή θα είχε και καλύτερες επιδόσεις από έναν την μισής τιμής αλλά μέχρι στιγμής έχω την εντύπωση πως δεν φτάνει σε απόδοση ούτε τον φτηνό ηλικιακό και αναρωτιέμαι αν υπάρχει πρόβλημα.

Θέλω να ξανακάνω μέτρηση με κλειστή την βάνα για να είμαι σίγουρος αλλά οι τελευταίες μέρες δεν θέλει να βγει και ήλιος :)

Την μετράω με θερμόμετρο τσαγιού σε λεκανάκι αφού αφήσω το νερό να τρέξει για 1 λεπτό. Είμαι στον τελευταίο όροφο από πάνω ο ηλιακός σε 15 δεύτερα από την στιγμή που ανοίγω την βρύση ξεκινάει το ζεστό, αλλά το αφήνω 1 λεπτό για να είμαι σίγουρος πως έχω μετρήσει την μέγιστη θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία που αναφέρεις δεν είναι αξιόπιστη, (και καμία θερμοκρασία που αναφέρουμε εδώ μέσα με sonoff ή και άλλους μετρητές), εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εγώ έχω αισθητήρα θερμοκρασίας μέσα σε κυάθειο στον ηλιακό. Η ένδειξη  που παίρνω δε σημαίνει ότι είναι η πραγματική, αλλά με βοηθάει μετά από λίγο καιρό να γνωρίζω πότε μπορώ να κάνω μπάνιο (πχ. με ένδειξη 32-33 βαθμούς ξέρω ότι μπορώ να κάνω ένα γρήγορο ντους), πόσο θα κρατήσει ζεστό νερό μετά από χρήση μιας ημέρας κλπ. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, την μέγιστη  θερμοκρασία του νερού στον ηλιακό, το μέγεθος του μπόιλερ, την απόσταση των σωληνώσεων και την μόνωσή τους, την εξωτερική θερμοκρασία, τις μικρές χρήσεις σε νιπτήρες και νεροχύτες που μπορεί να μην τις δίνουμε σημασία αλλά κατεβάζουν την θερμοκρασία του ηλιακού, την ποιότητα του ηλιακού ασφαλώς, το πόσο καυτό νερό μας αρέσει να πλενόμαστε κλπ. Πάντως στον δικό μου (φτηνό cosmotherm από praktiker 150l), μετρημένο βράδυ - πρωί και θερμοκρασία ηλιακού μέχρι 50 °C  και εξωτερική από 5°C το βράδυ έως και -02°C το πρωί (χειμώνα), η πτώση δεν ήτανε πάνω από 5 °C (σύμφωνα με την ένδειξη θερμομέτρου μέσα στον ηλιακό). Η πτώση θερμοκρασίας που παρουσιάζει ο δικό σας ηλιακός (calpac κι όλας!) μου φαίνεται υπερβολικός. Μήπως είναι μεγάλη η απόσταση από τον ηλιακό και όχι καλά μονωμένες οι σωληνώσεις; Μήπως υπάρχει απώλεια ζεστού από κάπου ή κάποιο bybass προς το κρύο; Μη σας φαίνεται παράξενο αυτό, το έχω συναντήσει σε μπάνια και σπίτια με διάφορους διακόπτες που λόγω αλάτων δεν έκλειναν τελείως και έκαναν ένωση του ζεστό με το κρύο (ένα ποσοστό βέβαια που δεν γινότανε αισθητό αλλά υπήρχε (π.χ. τράβαγες καζανάκι και τραβούσε και ζεστό...)

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, 111111 είπε

Η θερμοκρασία που αναφέρεις δεν είναι αξιόπιστη, (και καμία θερμοκρασία που αναφέρουμε εδώ μέσα με sonoff ή και άλλους μετρητές), εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εγώ έχω αισθητήρα θερμοκρασίας μέσα σε κυάθειο στον ηλιακό. Η ένδειξη  που παίρνω δε σημαίνει ότι είναι η πραγματική, αλλά με βοηθάει μετά από λίγο καιρό να γνωρίζω πότε μπορώ να κάνω μπάνιο (πχ. με ένδειξη 32-33 βαθμούς ξέρω ότι μπορώ να κάνω ένα γρήγορο ντους), πόσο θα κρατήσει ζεστό νερό μετά από χρήση μιας ημέρας κλπ. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, την μέγιστη  θερμοκρασία του νερού στον ηλιακό, το μέγεθος του μπόιλερ, την απόσταση των σωληνώσεων και την μόνωσή τους, την εξωτερική θερμοκρασία, τις μικρές χρήσεις σε νιπτήρες και νεροχύτες που μπορεί να μην τις δίνουμε σημασία αλλά κατεβάζουν την θερμοκρασία του ηλιακού, την ποιότητα του ηλιακού ασφαλώς, το πόσο καυτό νερό μας αρέσει να πλενόμαστε κλπ. Πάντως στον δικό μου (φτηνό cosmotherm από praktiker 150l), μετρημένο βράδυ - πρωί και θερμοκρασία ηλιακού μέχρι 50 °C  και εξωτερική από 5°C το βράδυ έως και -02°C το πρωί (χειμώνα), η πτώση δεν ήτανε πάνω από 5 °C (σύμφωνα με την ένδειξη θερμομέτρου μέσα στον ηλιακό). Η πτώση θερμοκρασίας που παρουσιάζει ο δικό σας ηλιακός (calpac κι όλας!) μου φαίνεται υπερβολικός. Μήπως είναι μεγάλη η απόσταση από τον ηλιακό και όχι καλά μονωμένες οι σωληνώσεις; Μήπως υπάρχει απώλεια ζεστού από κάπου ή κάποιο bybass προς το κρύο; Μη σας φαίνεται παράξενο αυτό, το έχω συναντήσει σε μπάνια και σπίτια με διάφορους διακόπτες που λόγω αλάτων δεν έκλειναν τελείως και έκαναν ένωση του ζεστό με το κρύο (ένα ποσοστό βέβαια που δεν γινότανε αισθητό αλλά υπήρχε (π.χ. τράβαγες καζανάκι και τραβούσε και ζεστό...)

Αυτό που λέτε είναι σωστό. Μπορεί κάποιος διακόπτης να κάνει bypass και να περνάει κρύο. Αυτό που κάνω όταν με καλούνε είναι να κλείνω την παροχή του ζεστού στον ηλιακό, για να μην υπάρχει κατανάλωση και κατά τις 15:00 να πηγαίνω να μετράω στην έξοδο του ηλιακού.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, 111111 είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Είμαι στον 4ο όροφο και από πάνω μου είναι η ταράτσα που βρίσκεται και ο ηλιακός.

Σίγουρα ο τρόπος που παίρνω τις μετρήσεις δεν είναι ο ενδεδειγμένος αλλά όταν αφήνω το νερό να τρέξει 1 λεπτό και παίρνω μια μέτρηση στους 52 βαθμούς άντε να είναι στον ηλιακό 55?57?

Επίσης η απώλεια της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας από την στιγμή που την παίρνω με τον ίδιο τρόπο και το βράδυ και το πρωί, θεωρώ πως είναι η πραγματική και αυτή τη στιγμή μετράω απώλεια 10 βαθμούς χωρίς να είναι το βράδυ πάνω από 35 βαθμούς το νερό μου. Από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω πως αυτή η απώλεια δεν είναι λογική.

Δημοσ.

Ασυζητητί ηλεκτρολόγος θα την κάνει τη δουλειά, μόνο που είναι λίγο μεγάλος και δεν έχει ασχοληθεί με αυτοματισμούς, οπότε ζήτησε λίγη βοήθεια. Ο άλλος φίλος, wannabe ηλεκτρολόγος με εμπειρία σε smart homes, που κλήθηκε να βοηθήσει, μας μπέρδεψε περισσότερο..

Αγαπητέ hp8 δεν είσαι ηλεκτρολόγος, αλλά οι παρατηρήσεις σου είναι πολύ σωστές (όπως και του dtzgr). Ο διακόπτης των 16Α σε παράλληλη σύνδεση με το sonoff είναι για να μένει μόνιμα κατεβασμένος και να ανεβαίνει μόνο όταν δεν δουλέψει το sonoff (bypass δηλαδή, όπως είπατε). Τυχαία το έβαλε 16Α αυτός που έφτιαξε το video στο youtube απ' όπου το ξεσήκωσα, θα μπορούσε να είναι οσοδήποτε μικρός.

4 ώρες πριν, hp8 είπε

Το sonoff δεν έχει προστασία παίρνει από τον 20 αμπέρ ασφαλοδιακοπτη ?

Ε λοιπόν αυτό το σκέφτηκα και εγώ, ίσως να ήθελε έναν δικό του ασφαλειοδιακόπτη των 10Α πριν από αυτό.

4 ώρες πριν, hp8 είπε

Τέλος το κουτάκι του σχεδίου κεντρική παροχή μετά τον γενικό διακόπτη φαντάζομαι ότι εννοεί τον/την 20 Α του θερμοσίφωνα.

Εγώ εκεί φαντάζομαι έναν διπολικό διακόπτη 40Α και έναν ασφαλειοδιακόπτη C25, εφόσον το καλώδιο είναι 4mm2.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Philippe είπε

Τυχαία το έβαλε 16Α αυτός που έφτιαξε το video στο youtube απ' όπου το ξεσήκωσα, θα μπορούσε να είναι οσοδήποτε μικρός.

Λοιπόν Βρήκα το βίντεο και το είδα Στο 4,16 το αναφέρει και μάλιστα λέει ότι το έβαλε επειδή ειναι φθηνό Θα μπορούσε λέει να βάλει και 2 Α Αλλά  κάνει 5 €  Και ρωτάω τον μπιπ του βίντεο Επειδή ειναι κάτι φθηνό το βάζουμε χωρίς να σκεφτούμε ότι μπορεί να ειναι  επικίνδυνο ? Γιατί όπως το είδες εσύ και ρώτησες μια ακόμη γνώμη  μπορεί να το δει και κάποιος άλλος και να κάνει ακριβώς ότι είδε Για αυτό είπα παραπάνω ηλεκτρολόγο που να ξέρει τι υπογράφει αλλά....... και που βάζει το κατσαβίδι του ;)

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, dtzgr είπε

Αν την έχεις κατεβασμένη, το ρελέ ισχύος ελέγχεται από το sonoff.
Αν την ανεβάσεις, το ρελε ισχύος δίνει ρεύμα στον θερμοσίφωνα ανεξάρτητα αν το sonoff είναι ON ή OFF.

Λογικό μου ακούγεται.

Αν πέσει το internet για κάποιο λόγο να μπορεί να ανοίξει χειροκίνητα την αντίσταση.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι είναι επικίνδυνο, ας είναι μεγάλη η ασφάλεια. Αν το φανταστούμε χωρίς το κύκλωμα του sonoff, μόνο για να οπλίζει το ρελέ είναι. Συνεπώς, μάλλον καλά τα λέει στο video. Εμένα η απορία μου είναι αν πρέπει και το καλώδιο του ουδέτερου να περνάει από το ρελέ, γιατί αυτός στο video παίρνει από την μπάρα ουδετέρου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λογικά απλά κάπου να παίρνει ουδέτερο και είναι οκ αλλά καλύτερα να μας διαφωτίσει κάποιος ηλεκτρολόγος.

Βάλε και μια καινούργια αντίσταση ρύθμισε την έως 55-60 βαθμούς (μη βράσει το νερό αν για κάποιο λόγο κολλήσει στο on ο ενδιάμεσος διακόπτης)και μας γράφεις μετά τιποτε τέτοιο:

"εδώ κ 5 μήνες χρήσης κολλάει μια φορά τον μήνα με αποτέλεσμα να ανεβάζει 120&130 βαθμούς και να λιώνει το τουμποραμα κ να το πετάει από το ρακόρ.Μου έστειλαν άλλο μήπως είχε πρόβλημα αλλά κ αυτό τα ίδια κάνει.Δεν για απόλυτη εμπιστοσύνη,πρέπει να μπαίνεις στην εφαρμογή κ να το ελέγχεις."

:lol:

Ήθελα να ξερα η αντίσταση που που είχε ο συγκεκριμένος "reviewer" στο σκρούτζ δεν είχε θερμοστάτη... 

Ποιόν ενδιάμεσο αγόρασες τελικά?

Ο θερμοσίφωνας είναι και ηλιακός ή μόνο ρεύμα?

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@gapos79

Τωρινή θερμοκρασία, εχθές το βράδυ που τον κοίταξα είχε 30,2 C, θα σου πω το πρωί πόσο θα έχει ( χωρίς καθόλου χρήση, δουλεύει ξυλολεβητας τον χειμώνα).

160lt με 2,4 επιλεκτική πλάκα, της πλάκας αξίας 600 ευρώ, αγορά πριν κανένα 7μηνο. 

Συννεφιά με διαστήματα με ήλιο σήμερα!

IMG_20230404_171028.jpg

Επεξ/σία από bill987
Δημοσ.
5 ώρες πριν, gapos79 είπε

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Είμαι στον 4ο όροφο και από πάνω μου είναι η ταράτσα που βρίσκεται και ο ηλιακός.

Σίγουρα ο τρόπος που παίρνω τις μετρήσεις δεν είναι ο ενδεδειγμένος αλλά όταν αφήνω το νερό να τρέξει 1 λεπτό και παίρνω μια μέτρηση στους 52 βαθμούς άντε να είναι στον ηλιακό 55?57?

Επίσης η απώλεια της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας από την στιγμή που την παίρνω με τον ίδιο τρόπο και το βράδυ και το πρωί, θεωρώ πως είναι η πραγματική και αυτή τη στιγμή μετράω απώλεια 10 βαθμούς χωρίς να είναι το βράδυ πάνω από 35 βαθμούς το νερό μου. Από τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω πως αυτή η απώλεια δεν είναι λογική.

Για την ποιότητα και τα λεφτά του είναι πολύ μικρή η απόδοση 

Ή υπάρχει κάπου απώλεια ζεστού νερού πχ επιστρεφομενα ή τα υγρά του συλλέκτη δεν κάνουν πολλούς "κύκλους" γιατί κάπου υπάρχει αντισταση πχ βουλωμενοι χαλκόσωλήνες κάποιο τεφλον(αν βάλανε) να οου έχει φραξει ίσως είσοδο ή σωλήνα 

Πιστεύω ότι κάτι τάπες που βάζουν στις υποδοχές των συλλεκτών για προστασία να τις έβγαλαν (ήμαρτον). 

Δημοσ.
16 ώρες πριν, sonikk είπε

Συγγνώμη για την ασχετη κάπως ερώτηση αλλά απορία το έχω.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες με την επωνυμία Δήμας γιατί δεν υπάρχουν σε site όπως στο skroutz ή best price;

Δεν πουλάνε λιανική; Είναι μόνο για εμπόρους; Ή και τα δύο;

Σε αυτό που ρώτησα μήπως κάποιος έχει κάποια άποψη;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sonikk είπε

Σε αυτό που ρώτησα μήπως κάποιος έχει κάποια άποψη;

Ευχαριστώ.

Πάρε εκεί να μάθεις στο Google το έψαξες?

ΔΗΜΑΣ ΑΕΒΕ

2ο χλμ. ΕΟ Άργους – Ναυπλίου
Άργος 212 00, Ελλάδα
τ. +30 27510 20920 | 20922
f. +30 27510 62671
email: [email protected]
[email protected]

• Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, aligato1000 είπε

Πάρε εκεί να μάθεις στο Google το έψαξες?

ΔΗΜΑΣ ΑΕΒΕ

2ο χλμ. ΕΟ Άργους – Ναυπλίου
Άργος 212 00, Ελλάδα
τ. +30 27510 20920 | 20922
f. +30 27510 62671
email: [email protected]
[email protected]

Παλιά ο Δήμας έκανε πωλήσεις με το όνομά του στην τοπική περιοχή του Άργους. Τώρα εκτός Πελοπονήσσου δεν πρέπει να πουλάει με την φίρμα του.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...