Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Swimmer21 είπε

Ρε παιδιά κάποιες ερωτήσεις γιατί είμαι άσχετος.

Θέλω να μπω στο πρόγραμμα να ανακύκλωσω τον θερμοσίφωνα και να βάλω ηλιακό.

Είμαι σε μονοκατοικία και είναι ήδη έγκλημα που δεν είχα βάλει τόσο καιρό.

Το θέμα είναι, τι να προσέξω;

Είμαστε 2 άτομα (προς το παρόν), στην Αττική, θα πάω σε 160αρι; Θα μας καλύψει για 3-4 άτομα αν χρειαστεί;

Επισης πόσα τμ καλό είναι να βάλω; Χρειάζεται δοχειο για εκτόνωση;

Τέλος, έχω ακούσει ότι πλέον βάζουν πλαστικούς σωλήνες νερού; Δεν βάζουν χαλκό πλέον;

Έχετε κάποιο μοντέλο να προτείνετε; Τι πάνελ να επιλέξω; Πολυεστιακο;

Ευχαριστώ πολύ

Καλημέρα,

για τις περισσότερες ερωτήσεις σας, καλύτερα να απαντήσουν πιο σχετικοί και έμπειροι από εμένα που είμαι πολύ καινούρια σε αυτό. Δοχείο διαστολής απ' όσο γνωρίζω θα πρέπει να βάλετε. Αν εννοείτε τους εσωτερικούς σωλήνες, απ' όσο έχω ψάξει κατασκευαστές όπως Nobel και ΔΗΜΑΣ βάζουν χαλκό.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
6 ώρες πριν, sonikk είπε

Δηλαδή για να καταλάβω.Δεν σηκώνει ηλεκτρολογικα το σπίτι τον νέο ηλιακό με 9 kw αντισταση; Πρέπει να κάνω κάποια μετατροπή σε κάτι;

Σε μονοφασική παροχή που λες ότι έχεις, κατά 99,9% είναι 8KVA οπότε ούτε να το σκεφτείς ότι θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέτοια αντίσταση.

• Thanks 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, DjTony είπε

Το ίδιο ήθελα να γράψω. 30+ χρόνια ηλιακός στο πατρικό δεν έχει σκεπαστεί ποτέ και δεν έχει κάνει κιχ. 7 χρόνια σγο ενοίκιο τώρα μόνος πλέον δεν έχει σκεπαστεί επίσης ποτέ. Μήπως τα ψειρίζουμε λίγο παραπάνω; 

11 ώρες πριν, andreaspA είπε

Μιλαμε για απατεωνες ολκης! Δηλαδη αν ειναι αν φυγω διακοπες μία εβδομάδα θα ανεβαινω στην κεραμοσκεπη ? ΠΟΤΕ στην ζωη μου δεν εχω σκεπασει ηλιακο. Ουτε οταν λειπω 1 μηνα οχι 5 μερες. Κατω απο 20 χρονια δεν μου εχει βγαλει ποτε ηλιακος.

Δε λέω ότι δεν είναι υπερβολή το σκέπασμα αλλά πλέον οι συλλέκτες είναι επιλεκτικοί στην πλειψοηφία τους οπότε μιλάμε για άλλες αποδόσεις, θερμοκρασίες και καταπονήσεις που δέχεται το boiler.

Απατεώνες δε ξέρω αν είναι πάντως τα manual ζήτημα αν τα διαβάζει κανείς και ευτυχώς ή δυστυχώς είναι επίσημο έντυπο μαζί με την εγγύηση...

Δημοσ.

πάρε αυτό στα 20,00€ περίπου (συν το αισθητήριο θερμοκρασίας) και ξεμπέρδεψες, είναι 20Α.

https://www.hellasdigital.gr/smartliving/sonoff/sonoff-thr320d/

Μόλις το παρέλαβα, απλά δεν το έχω τοποθετήσει ακόμη να πω εντυπώσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, geodimis είπε

Δε λέω ότι δεν είναι υπερβολή το σκέπασμα αλλά πλέον οι συλλέκτες είναι επιλεκτικοί στην πλειψοηφία τους οπότε μιλάμε για άλλες αποδόσεις, θερμοκρασίες και καταπονήσεις που δέχεται το boiler.

Απατεώνες δε ξέρω αν είναι πάντως τα manual ζήτημα αν τα διαβάζει κανείς και ευτυχώς ή δυστυχώς είναι επίσημο έντυπο μαζί με την εγγύηση...

πολύ σωστά οι συλλέκτες πλέον δεν συγκρίνονται με αυτούς πριν από 20-30 χρόνια ούτε και τα καζάνια είναι το ίδιο αξιόπιστα 

εμένα αν βγάλει 1 ώρα ήλιο έχω 200 λίτρα ζεστό νερό ήδη αυτές τις μέρες μου δίνει 82 βαθμούς στη βρύση και πρόβληματιζομαι αν πρέπει να σκεπάσω τον ένα συλλεκτη ή έστω να βάλω δίχτυ σκίασης 

• Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Αυτό το σουβλάκι θα υπεραυξήσει το liability του ηλιακού σε παθήσεις. Ωραία όλα αυτά, αλλά μη βάλουμε σε ένα σύστημα με 3-4 σημεία πιθανής αστοχίας, άλλα 5-6. Ειδικά αφού ο σκοπός είναι να έχουμε στην ησυχία μας ζεστό νεράκι, κι όχι να νταντεύουμε τον ηλιακό μας. Φιλικά το λέω, δεν κρίνω αρνητικά, καθένας κάνει αυτό που θεωρεί σωστότερο και μπράβο του, ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα.

Σήμερα είχαμε χαμό. 18 βαθμοί πρωινή, είμαστε ήδη στους 55 και έχει ακόμα ένα δύωρο ήλιου. Πραγματικά, τα 3τμ σε 160άρι μπόιλερ είναι χρυσός συνδυασμός για 3-4 άτομα, καθώς και να ανάψει ο θερμοσίφωνας ηλεκτρικά, ΚΑΤΙ έχει προλάβει να γίνει σε περιπτώσεις ακόμα και πολλής συννεφιάς, οπότε τα κόστη πέφτουν δραματικά.

Η μόνη ΜΕΡΑ όλου του χειμώνα που χρειάστηκε να πάμε all the way από τους 10 βαθμούς στους 40-45, ήταν αυτή που είχε ΚΑΙ χιόνι ΚΑΙ συννεφιά. Γιατί την επόμενη, που είχε μόνο ψιλόχιονο, αλλά διαστήματα ήλιου, κατάφερε να φτάσει το 35άρι και με λίγη αντιστασούλα τη βγάλαμε.

Συμφωνώ απόλυτα με το φίλο (υπογραμμισμένο).

Ο ηλιακός είναι ένα ιδιαιτέρως απλό μηχάνημα στις βασικές αρχές λειτουργίας του και στις συνήθεις υλοποιήσεις χρειάζεται από τον χρήστη λίγη έως ελάχιστη φροντίδα. Το να περιπλέξουμε το σύστημα (δικαίωμά μας) με πρόσθετα εξαρτήματα, ενώσεις, κλπ σίγουρα αυξάνει την πιθανότητα αστοχίας σε κάποιο από αυτά.

Την στιγμή που κάποιοι μπορεί να σφαχτούν με τον εγκαταστάτη αν δεν τους βάλει μονοκόμματη σωλήνα και κάνει ενώσεις, άλλοι βάζουν ένωση που ενώνεται με κομμάτι που ήδη έχει άλλα τρία σημεία ένωσης με μούφες, κλπ :blink: Και όλα αυτά σε διαδρομές που είτε ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες (νερό χρήσης) ή πιέσεις ΚΑΙ υψηλές θερμοκρασίες (κλειστό κύκλωμα).

Μία παρατήρηση από εμένα (χωρίς να θέλω να προσβάλω ή να απαξιώσω κανένα) προς τους νεοεισερχόμενους στο νήμα: Μην τρομάζετε από τις διάφορες παραινέσεις για σκέπασμα/ξεσκέπασμα του ηλιακού δις της ημέρας!!! ή για εγκαταστάσεις που δείχνουν ότι χρειάζεται phD. Επίσης σίγουρα μπορείτε να ζήσετε χωρίς να χειρίζεστε τον ηλιακό από την καφετέρια ή να βγάζετε στατιστικά θερμοκρασιών για να έχουμε θέμα προς συζήτηση.

Όπως σε όλα τα αντικείμενα υπάρχει η απλή προσέγγιση και υπάρχει και η πιο πορωμένη, χωρίς απαραίτητα αυτό να την κάνει καλύτερη ή απαραίτητη. Θυμάμαι στο παρελθόν, στον χώρο των αυτοκινήτων, που υπήρχαν σχετικές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων. Υπήρχαν οι απλοί χρήστες (οδηγοί) που είχαν και το κεφάλι τους ήσυχο. Οι άλλοι που ψαχνόντουσαν λίγο κι επίσης είχαν το κεφάλι ήσυχο αλλά έκαναν και το χόμπυ τους.Και τέλος οι "άρρωστοι", όπου στην προ injection εποχή έμπαιναν στην διαδικασία (είχα φίλο τέτοιο) να πάνε να ρυθμίσουν τα δύο διπλά καρμπυρατέρ που είχαν μετά από κάθε...γέμισμα!!! για να "δουλεύει καλύτερα και να μην μπερδεύει με την νέα βενζίνη".

• Like 2
Δημοσ.

Κοίτα σχολή Γιαννούδη στο YouTube και θα μάθεις πολλά ...δεν ξέρω εάν το φόρουμ βεχει υδραυλικούς που μπορούν να σε καλύψουν στις ερωτήσεις σου.

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Συμφωνώ απόλυτα με το φίλο (υπογραμμισμένο).

Ο ηλιακός είναι ένα ιδιαιτέρως απλό μηχάνημα στις βασικές αρχές λειτουργίας του και στις συνήθεις υλοποιήσεις χρειάζεται από τον χρήστη λίγη έως ελάχιστη φροντίδα. Το να περιπλέξουμε το σύστημα (δικαίωμά μας) με πρόσθετα εξαρτήματα, ενώσεις, κλπ σίγουρα αυξάνει την πιθανότητα αστοχίας σε κάποιο από αυτά.

Την στιγμή που κάποιοι μπορεί να σφαχτούν με τον εγκαταστάτη αν δεν τους βάλει μονοκόμματη σωλήνα και κάνει ενώσεις, άλλοι βάζουν ένωση που ενώνεται με κομμάτι που ήδη έχει άλλα τρία σημεία ένωσης με μούφες, κλπ :blink: Και όλα αυτά σε διαδρομές που είτε ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες (νερό χρήσης) ή πιέσεις ΚΑΙ υψηλές θερμοκρασίες (κλειστό κύκλωμα).

Μία παρατήρηση από εμένα (χωρίς να θέλω να προσβάλω ή να απαξιώσω κανένα) προς τους νεοεισερχόμενους στο νήμα: Μην τρομάζετε από τις διάφορες παραινέσεις για σκέπασμα/ξεσκέπασμα του ηλιακού δις της ημέρας!!! ή για εγκαταστάσεις που δείχνουν ότι χρειάζεται phD. Επίσης σίγουρα μπορείτε να ζήσετε χωρίς να χειρίζεστε τον ηλιακό από την καφετέρια ή να βγάζετε στατιστικά θερμοκρασιών για να έχουμε θέμα προς συζήτηση.

Όπως σε όλα τα αντικείμενα υπάρχει η απλή προσέγγιση και υπάρχει και η πιο πορωμένη, χωρίς απαραίτητα αυτό να την κάνει καλύτερη ή απαραίτητη. Θυμάμαι στο παρελθόν, στον χώρο των αυτοκινήτων, που υπήρχαν σχετικές συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων. Υπήρχαν οι απλοί χρήστες (οδηγοί) που είχαν και το κεφάλι τους ήσυχο. Οι άλλοι που ψαχνόντουσαν λίγο κι επίσης είχαν το κεφάλι ήσυχο αλλά έκαναν και το χόμπυ τους.Και τέλος οι "άρρωστοι", όπου στην προ injection εποχή έμπαιναν στην διαδικασία (είχα φίλο τέτοιο) να πάνε να ρυθμίσουν τα δύο διπλά καρμπυρατέρ που είχαν μετά από κάθε...γέμισμα!!! για να "δουλεύει καλύτερα και να μην μπερδεύει με την νέα βενζίνη".

Συμφωνώ απολύτως.

Απλά να προσθέσω ότι υπάρχει κάπου και μία "χρυσή τομή", ή ένα ''value for money'' χρόνου ενασχόλησης - προστιθέμενου liability και παραγόμενου οφέλους, που αυτό δε θα βλάψει κανέναν να υλοποιήσει.

Τέτοιες δράσεις είναι (πχ), το μερικό σκέπασμα καθ' όλη τη διάρκεια των καλών - ζεστών μηνών, όχι δις/ημέρα, κάλυψη τμήματος συλλέκτη για 4-5 μήνες. Μια άλλη είναι ένα απλό θερμόμετρο, ανάλογα την υλοποίηση και τις δυνατότητες κάποιου. Ίσα ίσα να αποφεύγεις τρία πράματα: Υπερθερμάνσεις , σπατάλη λίτρων για να τσεκάρεις αν υπάρχει ζεστό νερό και τσάμπα έξτρα άναμμα αντίστασης σε περιπτώσεις συννεφιάς και/ή τελειωμένου νερού.

Από εκεί και μετά, καθείς είναι ελεύθερος να επιλέξει, αναλόγως και της ευκολίας πρόσβασης / άνεσης χρόνου ενασχόλησης, έξτρα πράγματα που θα του αποφέρουν εισόδημα μέσω εξοικονόμησης.

• Like 2
Δημοσ.

Εχω γράψει και εχω διαβάσει περισσότερα σε αυτήν την ενότητα Στη ζωή οσο ζεις μαθαίνεις και είπα να μοιραστω το spoiler μαζί σας και να αναθεωρήσω /τε ίσως ? Η απόδοση εδώ και 6 χρονια αριστη απ ότι μου είπαν

Spoiler

image.png.8c23ae9bd80aba6df2a8f231522e5226.png

• Like 2
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, hp8 είπε

Εχω γράψει και εχω διαβάσει περισσότερα σε αυτήν την ενότητα Στη ζωή οσο ζεις μαθαίνεις και είπα να μοιραστω το spoiler μαζί σας και να αναθεωρήσω /τε ίσως ? Η απόδοση εδώ και 6 χρονια αριστη απ ότι μου είπαν

Απόκρυψη περιεχομένων

image.png.8c23ae9bd80aba6df2a8f231522e5226.png

Αν υποθέσουμε ότι το βαράει ο ήλιος (γιατί βλέπω μεγάλη σκίαση) δεν υπάρχει λόγος να μην δουλέψει. Προφανώς και η απόσταση ανάμεσα σε συλλέκτη και boiler δημιουργεί κάποιες απώλειες (άλλο το να είναι στα 25cm και άλλο στα 2m) αλλά εφόσον το boiler παραμένει ψηλότερα από το συλλέκτη όλα καλά. Και θα ήταν ακόμα καλύτερα αν οι σωλήνες δεν έκαναν "βόλτες" αλλά είχαν σταθερά ανοδική πορεία προς το boiler.

Λογικά η παραπάνω εγκατάσταση έγινε για να γλυτώσουν το βάρος του boiler πάνω στην κεραμοσκεπή.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Αν υποθέσουμε ότι το βαράει ο ήλιος (γιατί βλέπω μεγάλη σκίαση) δεν υπάρχει λόγος να μην δουλέψει

8:50 πμ γι αυτό βλέπεις σκια Την ανέβασα γιατί έχουμε κανει το ΖΝΧ  πυρηνική φυσική  Βέβαια θα μπορούσε να είχε την προσαγωγή στο μποιλερ καλύτερα 

Επεξ/σία από hp8
  • Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, hp8 είπε

8:50 πμ γι αυτό βλέπεις σκια Την ανέβασα γιατί έχουμε κανει το ΖΝΧ  πυρηνική φυσική  Βέβαια θα μπορούσε να είχε την προσαγωγή στο μποιλερ καλύτερα 

👍

Δημοσ.
6 ώρες πριν, jkoukos είπε

Σε μονοφασική παροχή που λες ότι έχεις, κατά 99,9% είναι 8KVA οπότε ούτε να το σκεφτείς ότι θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τέτοια αντίσταση.

8KVA είναι ποιο;Η κάθε ασφάλεια του ηλεκτρικού μου πίνακα; Sorry για την ασχετοσυνη δεν είμαι ηλεκτρολόγος.

Δημοσ.

Αναφέρεται στην ισχύ παροχής που έχεις υπογράψει σύμβαση με τον πάροχο (π.χ. ΔΕΗ) και αναγράφεται σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Χάριν ευκολίας και για να μην πλατιάζουμε ας πούμε ότι αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ 8kW. Αυτό το νούμερο δεν μπορείς να το ξεπεράσεις και είναι η συνολική μέγιστη ισχύς του σπιτιού.

Στην χελώνα του μετρητή μπαίνει μία ασφάλεια 40Α και στον πίνακα του σπιτιού μία 35Α. Επίσης τα καλώδια, από τον μετρητή μέχρι την εισαγωγή του πίνακα και από αυτόν μέχρι την τελευταία πρίζα, έχουν την ανάλογη προβλεπόμενη διατομή βάσει της ηλεκτρολογικής μελέτης. Εντός του πίνακα και ανάλογα την μελέτη και την εγκατάσταση, η συνολική ισχύς μοιράζεται σε ασφαλειοδιακόπτες μικρότερης έντασης ανάλογα την γραμμή και τα φορτία που εξυπηρετεί ο καθένας.

Μπορεί να γίνει επαύξηση, είτε πηγαίνοντας στα 12KVA σε μονοφασική παροχή είτε αλλάζοντας σε τριφασική. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η απαραίτητη καλωδίωση σε όλη την αλυσίδα και φυσικά έκδοση νέας ΥΔΕ από ηλεκτρολόγο και νέα σύμβαση με τον πάροχο.

• Like 4
Δημοσ.
6 ώρες πριν, hp8 είπε

δεν αντιλεγουμε αλλά εδώ κοιτάμε να προστατεψουμε όσο μπορούμε μια επένδυση που κάναμε και να μη βλέπουμε ανοξείδωτα μποιλερ να τρυπάνε στα 5 χρόνια (βλέπε κριτικές νομπελ).συνεπώς το να βάλουμε ένα καλό ασφαλιστικό και 2 δοχεία διαστολής με κοστος 60€ επιπλέον δεν λέει τίποτα. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...