luminosa Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Πάντως εγώ έκανα την εξής σκέψη: Γιατί να πρέπει να δώσω πίσω τον ηλεκτρικό; Γιατί να μη μπορώ να βάλω ηλιακό πχ 160L που να λειτουργεί μόνο με τον ήλιο και να ανάβω με ρεύμα στη συννεφιά τον 80άρη ηλεκτρικό; λιγότερο ρεύμα θα καίω έτσι παρά να ανάψω με ρεύμα τον 160άρη. Ρητορικές είναι οι ερωτήσεις, έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
sargyrop81 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Νομίζω ότι ο οδηγός του προγράμματος κλείνει το μάτι στους κατασκευαστές/προμηθευτές ηλιακών, αφού αυτοί θα είναι που θα πρέπει να ελέγξουν την καταλληλότητα του "ηλεκτρικού" θερμοσίφωνα (αν ήταν λειτουργικοί, αν ήταν ηλεκτρικοί καν, αν δεν είναι ήδη ψησταριές). Αμφίβολο πού θα καταλήξουν οι προς απόσυρση "ηλεκτρικοί" και ποιος άλλος θα τους ελέγξει περαιτέρω. Πιθανολογώ ότι οι κάτοχοι voucher θα μπορούν να συνεννοηθούν με τους προμηθευτές ώστε να βρεθεί λύση σε κάθε περίπτωση (πχ να τους παρέχει ο προμηθευτές παλιό θερμοσίφωνα), κάτι αντίστοιχο που γίνεται με την απόσυρση αυτοκινήτων. Εν ανάγκη, όποιος θέλει, αγοράζει έναν μεταχειρισμένο στα 50-80 ευρώ και τον αποσύρει. Η λογική του προγράμματος είναι απλή (και σωστή για μένα): αντί να εισάγουμε φυσικό αέριο/πετρέλαιο για ρεύμα, ας επιδοτηθούν οι εγχώριοι κατασκευαστές (έχουμε πολλούς και καλούς). 1
πάνοσ2 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2023 Είναι στα σκαριά να βγει πρόγραμμα για την αντικατάσταση ηλιακών. Όπως κιόλας έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αναβαθμιστούν εκατομμύρια κατοικίες, γιατί δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν ούτε να πωληθούν. 1
yiannis_1 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) Τηλεμετρία στον ηλιακό μου με sonoff THR316 και αισθητήριο DS18B20-RJ9. Η ενημερωτική καρτέλα απ το eWelink app. Και απ το Home Assistant για όσους έχουν. O ηλιακός είναι τριπλής γι αυτό ανεβαίνει ξαφνικά η θερμοκρασία στις 9-10 το βράδυ που δουλεύει το καλοριφέρ στο φούλ ακόμα. Μέχρι το πρωί με κάποια λίγη χρήση πέφτει η θερμοκρασία στους ~35 που είναι ακόμα καλά αλλά όχι για πολλά πολλά. Το Home assistant κάποια στιγμή δεν έκανε ακριβώς realtime refresh και γι αυτό είναι λίγο διαφορετικό το 2ο γράφημα. Ελπίζω ότι μετά το update που έγινε ότι έστρωσε. Χρήσιμο μπλιμπλίκι και μπράβο στις εταιρείες ηλιακών που το ενσωματώνουν (βλέπε mastersol) Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2023 από yiannis_1 5
Luciddream Δημοσ. 26 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2023 On 25/03/2023 at 15:28, yiannis_1 said: Τηλεμετρία στον ηλιακό μου με sonoff THR316 και αισθητήριο DS18B20-RJ9. Χρήσιμο μπλιμπλίκι και μπράβο στις εταιρείες ηλιακών που το ενσωματώνουν (βλέπε mastersol) Να υποθέσω είναι για ηλιακούς που είναι κοντά στο διαμέρισμα αυτά ? Πως επικοινωνεί απο ταράτσα σε 1ο όροφο?
yiannis_1 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 18 ώρες πριν, Luciddream είπε Να υποθέσω είναι για ηλιακούς που είναι κοντά στο διαμέρισμα αυτά ? Πως επικοινωνεί απο ταράτσα σε 1ο όροφο? Διπλοκατοικία. Ισόγειο, πάνω μεζονέτα με σοφίτα όπου και βρίσκεται το THR316. To ρούτερ στο σαλόνι του ισογείου, ενα extender στο γραφείο της μεζονέτας στον 1ο. Σε πολυκατοικία θα χρειάζεται και άλλα extender ανά 2 με 3 ορόφους. Βασικά τα sonoff είναι cloud based οπότε αν σου επιτρέψει κάποιος ένοικος εναν ή δυο ορόφους κάτω απ τον ηλιακό να το σετάρεις απ΄το κινητό σου με το wifi του θα είσαι οκ μετά. Αρκεί ο φιλικός γείτονας να πληρώνει το internet του. Το sonoff θα επικοινωνεί μέσω του wifi του με το internet και εσύ θα έχεις μετά τα data που βλέπεις εδώ απο cloud όπου και να'σαι. Όχι απλά στο ισόγειο ή τον 1ο της πολυκατοικίας αλλά και στην άλλη άκρη του κόσμου αρκεί να έχεις ίντερνετ. Τις OTA αναβαθμίσεις είναι επίφοβο να τις κάνεις τόσο μακριά απ το ρούτερ. Εγώ έκανα μια αρχική που βρήκε αυτόματα το eWelink όταν το δοκίμασα αρχικά, πριν το βάλω κοντά στην μονάδα ελέγχου του θερμοσίφωνα (είναι βεβιασμένης κυκλοφορίας) και έτσι θα μείνει για πάντα. Είναι και ενδιάμεσος διακόπτης οπότε με κάποιο tutorial απ το internet μπορείς να ανοιγοκλείνεις και τυχόν ηλεκτρική αντίσταση του ηλιακού είτε με κουμπί όταν βλέπεις ότι δεν έχει αρκετό νερό είτε με κάποια ρουτίνα. Πχ στο παρακάτω γράφημα Βλέπω πως Μάρτιο το πρωί 8:30 με 10:30 έχω οριακό νερό για 2 μπάνια. Μπορώ να σετάρω το πρόγραμμα να ανοίγει την ηλεκτρική αντίσταση αυτόματα ή με κριτήρια θερμοκρασίας ενα τέταρτο 7:44 με 7:59 που έχει και νυχτερινό ρεύμα να μου ανεβάζει 10 βαθμούς το νερό ώστε να μην ξεμείνει κανείς το πρωί. Αυτό είναι με το ζόρι 20 kw βραδινού ρεύματος το μήνα. Μπορεί να το φτιάξεις και με κριτήρια θερμοκρασίας απ τις 7 μέχρι τις 8 (άναψε την αντίσταση όσο χρειάζεται μέχρι να φτάσει 45 βαθμούς) για παράδειγμα. Μάιο με τέλη σεπτέμβρη με καλό ηλιακό το παραπάνω σενάριο μπορεί να μην χρειαστεί να τρέξει ποτέ, να είναι δηλαδή ήδη ζεστό το νερό απο τον ήλιο της προηγούμενης μέρας. Επεξ/σία 27 Μαρτίου 2023 από yiannis_1 3
MikhailBakurin Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Έχω βάλει προσωρινά ένα θερμόμετρο ΠΑΝΩ στον mastersol (160LT/3SQ.M.) που έβαλα πέρσι. Ανέβηκα χθες στην ταράτσα και είδα 82 (!!!!!!) βαθμούς. Προχθές που είχα ξανανέβει (ανεβαίνω τώρα γιατί είμαι υποψιασμένος), είχε μετά βίας 60. Κάναμε καθαριότητα στο σπίτι όμως το Σάββατο, τραβήξαμε νερό, κάναμε και μπάνια, οπότε υπέθεσα θα έχει πέσει αρκετά. Όμως με τη ζέστη χθες και τον ήλιο κατάφερε σιωπηλά να ζεματίσει. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Από αύριο θα κρυώσει και συννεφιάσει. Παθαίνει κάτι να τρώει 80άρια για 1-2 μέρες, ή να μπω στη διαδικασία να σκεπάζω για τέτοια διαστήματα; Χθες ας πούμε με το που είδα το 82, κατέβηκα κάτω και τράβηξα μερικά λίτρα ώσπου να δω 70 πάνω.
Maurikycli Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Μην άγχεσαι. Όσο δουλεύει η βαλβίδα και εκτονώνεται η πίεση δεν υπάρχει φόβος. Αργότερα, ίσως μετά τον Απρίλη, αρχίζεις να σκέφτεσαι το σκέπασμα για να καθησυχάσεις τις ανησυχίες σου. 1
energy52 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Καλησπερα, τη γνωμη σας ηθελα πηρα προσφορα μεσω προγραμματος εξοικονομω για ηλιακο Ηλιοακμη 160 λτ με 2,6 τμ συλλεκτη μαζι με εγκατασταση περιπου μου ειπε 1350 ευρω..Τη βρισκετε λογικη την τιμη; Εναλλακτικα solarnet 1150 με εγκατασταση Μετα κοιταζω αλλες μαρκες με καλες κριτικες οπως sol-violaris στα ιδια λιτρα πολυ κατω μονο ηλιακος 640-700 ευρω..Αλλα για αλλη πολη αποστολη, πολυ χλωμο το βλεπω να κοβει τιμολογιο για εξοικονομω, αν γνωριζει καποιος ας μου πει!!
mechpanos Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Έχω βάλει προσωρινά ένα θερμόμετρο ΠΑΝΩ στον mastersol (160LT/3SQ.M.) που έβαλα πέρσι. Ανέβηκα χθες στην ταράτσα και είδα 82 (!!!!!!) βαθμούς. Προχθές που είχα ξανανέβει (ανεβαίνω τώρα γιατί είμαι υποψιασμένος), είχε μετά βίας 60. Κάναμε καθαριότητα στο σπίτι όμως το Σάββατο, τραβήξαμε νερό, κάναμε και μπάνια, οπότε υπέθεσα θα έχει πέσει αρκετά. Όμως με τη ζέστη χθες και τον ήλιο κατάφερε σιωπηλά να ζεματίσει. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Από αύριο θα κρυώσει και συννεφιάσει. Παθαίνει κάτι να τρώει 80άρια για 1-2 μέρες, ή να μπω στη διαδικασία να σκεπάζω για τέτοια διαστήματα; Χθες ας πούμε με το που είδα το 82, κατέβηκα κάτω και τράβηξα μερικά λίτρα ώσπου να δω 70 πάνω. Ο ηλιακός δεν παθαίνει. Οι τσιμούχες και τα στεγανά την ακούνε από αυτή τη θερμοκρασία. Επίσης και οι σωληνώσεις αν είναι ppr, που ο κατασκευαστής δίνει μέχρι 70 θερμοκρασία λειτουργίας, αν την βαράει ο ήλιος μεταφέρει και νερό στο όριο του βρασμού θα παραδώσει. Εγώ σκέφτομαι να βάλω τρίοδη αναμεικτική για αυτόν τον λόγο, να στέλνω νερό max 45 από τον ηλιακό προς το δίκτυο. Επεξ/σία 27 Μαρτίου 2023 από mechpanos
MikhailBakurin Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 1 ώρα πριν, mechpanos είπε Ο ηλιακός δεν παθαίνει. Οι τσιμούχες και τα στεγανά την ακούνε από αυτή τη θερμοκρασία. Επίσης και οι σωληνώσεις αν είναι ppr, που ο κατασκευαστής δίνει μέχρι 70 θερμοκρασία λειτουργίας, αν την βαράει ο ήλιος μεταφέρει και νερό στο όριο του βρασμού θα παραδώσει. Εγώ σκέφτομαι να βάλω τρίοδη αναμεικτική για αυτόν τον λόγο, να στέλνω νερό max 45 από τον ηλιακό προς το δίκτυο. Σωστά, το σκέφτηκα κι αυτό, αλλά δευτερευόντως, γιατί είναι πιο "φθηνή" ζημιά. Αλλά ναι, σωλήνες που έχουν μάθει τα 50άρια και τα 60άρια, σε διαμερίσματα του 70, να βρεθούν ξαφνικά στους 82, είναι ένα σοβαρό σοκ. Εγώ φοβάμαι την αναμεικτική, μήπως και χαλάσει και με "αφήσει". Αλλιώς θα την είχα βάλει χθες. Επίσης, το κόστος της δεν ξέρω αν θα αποσβεστεί με τις μειωμένες καταναλώσεις του χειμώνα.
mechpanos Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 9 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Σωστά, το σκέφτηκα κι αυτό, αλλά δευτερευόντως, γιατί είναι πιο "φθηνή" ζημιά. Αλλά ναι, σωλήνες που έχουν μάθει τα 50άρια και τα 60άρια, σε διαμερίσματα του 70, να βρεθούν ξαφνικά στους 82, είναι ένα σοβαρό σοκ. Εγώ φοβάμαι την αναμεικτική, μήπως και χαλάσει και με "αφήσει". Αλλιώς θα την είχα βάλει χθες. Επίσης, το κόστος της δεν ξέρω αν θα αποσβεστεί με τις μειωμένες καταναλώσεις του χειμώνα. Καλά αν είναι χάλυβας ή χαλκός ο σωλήνας, τι να του πουν οι 80 βαθμοί; Για τα πλαστικά μιλάω τα κλασσικά τουμπόραμα ppr κλπ που κυκλοφορούν, αυτά την ακούνε.
apostolossmi Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 9 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Σωστά, το σκέφτηκα κι αυτό, αλλά δευτερευόντως, γιατί είναι πιο "φθηνή" ζημιά. Αλλά ναι, σωλήνες που έχουν μάθει τα 50άρια και τα 60άρια, σε διαμερίσματα του 70, να βρεθούν ξαφνικά στους 82, είναι ένα σοβαρό σοκ. Εγώ φοβάμαι την αναμεικτική, μήπως και χαλάσει και με "αφήσει". Αλλιώς θα την είχα βάλει χθες. Επίσης, το κόστος της δεν ξέρω αν θα αποσβεστεί με τις μειωμένες καταναλώσεις του χειμώνα. βαλε προληπτικά και ενα μπάϊ πας 2
111111 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, apostolossmi είπε βαλε προληπτικά και ενα μπάϊ πας μπάι πας δεν έβαλα, τοποθέτησα θερμομεικτική αυτήν ακριβώς στη φωτογραφία με αντεπίστροφα, συν στην είσοδο του ηλιακού έχω τοποθετήσει και ένα απλό φίλτρο δικτύου. Νερό έως 42 βαθμούς (εκεί το ρύθμισα), δεν κινδυνεύεις να καείς, δεν ξοδεύεις ποσότητες μέχρι να φτάσει το νερό σε λογική θερμοκρασία για να κάνεις μπάνιο, να πλύνεις πιάτα κλπ, λιγότερες φθορές σε βρύσες και σωληνώσεις, οικονομία στο ζεστό νερό (σου μένει περισσότερο στο boiler). Για 50€ η βαλβίδα συν 15€ περίπου τα δύο αντεπίστροφα βαρέως τύπου νομίζω πως επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε σύστημα ηλιακού. Επεξ/σία 28 Μαρτίου 2023 από 111111 1
Maurikycli Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2023 Καλά έκανες αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερο όφελος στην εξοικονόμηση γιατί όταν έχει μείνει παγωμένος ο σωλήνας θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ποσότητα νερού (εννοείται μαζί με το κρύο) μέχρι να τον ζεστάνει. Η εξοικονόμηση προκύπτει δευτερευόντως από το λιγότερο ζεστό νερό που θα μείνει αχρησιμοποίητο στο σωλήνα και θα παγώσει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα