qwertyuiop2 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, greg4 είπε Ήρθε σήμερα το καλώδιο ds18b20 με το sonoff dh elite. Του έδωσα ρεύμα, όλα καλά. https://www.skroutz.gr/s/38264930/Sonoff-THR316D-Πολυόργανο-Ηλεκτρολογικού-Πίνακα-SON-REL-TH16D-R3.html https://www.skroutz.gr/s/38740109/Sonoff-Αισθητήρας-Θερμοκρασίας-σε-Μαύρο-Χρώμα-DS18B20-RJ9.html το ερώτημα είναι που να το βάλω στον ηλιακό; Το βελάκι που δείχνω είναι καλά; Θα προσπαθήσω να αποφύγω το διπλό κυάθιο προς ώρας. Ο ηλιακός είναι ο Nobel classic Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Eκεί που δείχνεις θα έχεις λανθασμένες ενδείξεις, συνήθως ψηλότερης θερμοκρασίας από αυτή που έχει όντως μέσα ο θερμοσίφωνάς σου. Μέτρα τη διάμετρο του θερμοσίφωνα στον κάθετο άξονα και στο ακριβές μέσον της με ένα χάρακα ή ένα στυλό, κάνε ένα σημαδάκι στην πολυουρεθάνη ώστε να ξέρεις πού ακριβώς να τρυπήσεις. Κατά προτίμηση στη μεριά του μπόιλερ που ΔΕΝ έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2023 από qwertyuiop2
PLACEBO_89 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, qwertyuiop2 είπε Eκεί που δείχνεις θα έχεις λανθασμένες ενδείξεις, συνήθως ψηλότερης θερμοκρασίας από αυτή που έχει όντως μέσα ο θερμοσίφωνάς σου. Μέτρα τη διάμετρο του θερμοσίφωνα στον κάθετο άξονα και στο ακριβές μέσον της με ένα χάρακα ή ένα στυλό, κάνε ένα σημαδάκι στην πολυουρεθάνη ώστε να ξέρεις πού ακριβώς να τρυπήσεις. Κατά προτίμηση στη μεριά του μπόιλερ που ΔΕΝ έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. 3 ώρες πριν, greg4 είπε Ήρθε σήμερα το καλώδιο ds18b20 με το sonoff dh elite. Του έδωσα ρεύμα, όλα καλά. https://www.skroutz.gr/s/38264930/Sonoff-THR316D-Πολυόργανο-Ηλεκτρολογικού-Πίνακα-SON-REL-TH16D-R3.html https://www.skroutz.gr/s/38740109/Sonoff-Αισθητήρας-Θερμοκρασίας-σε-Μαύρο-Χρώμα-DS18B20-RJ9.html το ερώτημα είναι που να το βάλω στον ηλιακό; Το βελάκι που δείχνω είναι καλά; Θα προσπαθήσω να αποφύγω το διπλό κυάθιο προς ώρας. Ο ηλιακός είναι ο Nobel classic Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Οπως αναφερω και πιο πισω οι τελικες θερμοκρασιες συγκεντρωνονται στην κορυφη.. Αρα το πιο σωστο ειναι να μπει με το ρολοι στις 12! Δηλαδη τερμα ψηλα! Αυτο θεωρητικα γιατι στην πραξη δεν εχω ασχοληθει.
jkoukos Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Στο ανώτερο (πάνω) σημείο είναι η μέγιστη θερμοκρασία αλλά δεν είναι η ίδια σε όλα τα στρώματα εντός του δοχείου. Καλύτερη θέση είναι (όπως το βλέπουμε) μεταξύ ώρας 10-11 ή 1-2, ανάλογα αν ο ήλιος είναι αντίστοιχα από δεξιά ή αριστερά του δοχείου, με απλά λόγια στην απέναντι πλευρά από το σημείο εισόδου του κλειστού κυκλώματος από τους συλλέκτες. 3
sargyrop81 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2023 Υπαρχει και η πειραματικη μεθοδος: ρυθμιζεις το θερμοστατη στους 65, αναβεις το πρωι το θερμοσιφωνα για 1-2 ωρες ωστε να πιασει θερμοκρασια, σβηνεις θερμοσιφωνα, και δοκιμαζεις σε ποιο σημειο σου δινει αυτη την ενδειξη (65 βαθμους) το σονοφφ. Συνηθως ειναι στο 10 ή 2 η ωρα, στη βορεια πλευρα. Καλη επιτυχια! 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 20 ώρες πριν, jkoukos είπε Στο ανώτερο (πάνω) σημείο είναι η μέγιστη θερμοκρασία αλλά δεν είναι η ίδια σε όλα τα στρώματα εντός του δοχείου. Καλύτερη θέση είναι (όπως το βλέπουμε) μεταξύ ώρας 10-11 ή 1-2, ανάλογα αν ο ήλιος είναι αντίστοιχα από δεξιά ή αριστερά του δοχείου, με απλά λόγια στην απέναντι πλευρά από το σημείο εισόδου του κλειστού κυκλώματος από τους συλλέκτες. 16 ώρες πριν, sargyrop81 είπε Υπαρχει και η πειραματικη μεθοδος: ρυθμιζεις το θερμοστατη στους 65, αναβεις το πρωι το θερμοσιφωνα για 1-2 ωρες ωστε να πιασει θερμοκρασια, σβηνεις θερμοσιφωνα, και δοκιμαζεις σε ποιο σημειο σου δινει αυτη την ενδειξη (65 βαθμους) το σονοφφ. Συνηθως ειναι στο 10 ή 2 η ωρα, στη βορεια πλευρα. Καλη επιτυχια! Στις 10/2/2023 στις 12:36 ΜΜ, greg4 είπε Ήρθε σήμερα το καλώδιο ds18b20 με το sonoff dh elite. Του έδωσα ρεύμα, όλα καλά. https://www.skroutz.gr/s/38264930/Sonoff-THR316D-Πολυόργανο-Ηλεκτρολογικού-Πίνακα-SON-REL-TH16D-R3.html https://www.skroutz.gr/s/38740109/Sonoff-Αισθητήρας-Θερμοκρασίας-σε-Μαύρο-Χρώμα-DS18B20-RJ9.html το ερώτημα είναι που να το βάλω στον ηλιακό; Το βελάκι που δείχνω είναι καλά; Θα προσπαθήσω να αποφύγω το διπλό κυάθιο προς ώρας. Ο ηλιακός είναι ο Nobel classic Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου 1
jkoukos Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Επτά (7) αισθητήρες σε 200άρη boiler. Λόγω διαστρωμάτωσης υπάρχει διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε επίπεδο και με υπολογισμό βρίσκεις στον διαθέσιμο όγκο νερού για χρήση. Επειδή όμως συνήθως βάζουμε έναν αισθητήρα, δεν κάνει να μπει στο ψηλότερο σημείο, αλλά λίγο παρακάτω για ευνόητους λόγους. Επίσης αν κάνεις την δοκιμή που αναφέρει και ο grep4, θα διαπιστώσεις ότι παρόλο που ο θερμοστάτης έκλεισε στους π.χ. 65°, στο ψηλότερο σημείο είναι παραπάνω η ένδειξη, αλλά δεν σημαίνει ότι τόση είναι σε όλο το δοχείο. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2023 από jkoukos 6
PLACEBO_89 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 1 ώρα πριν, jkoukos είπε Επτά (7) αισθητήρες σε 200άρη boiler. Λόγω διαστρωμάτωσης υπάρχει διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε επίπεδο και με υπολογισμό βρίσκεις στον διαθέσιμο όγκο νερού για χρήση. Επειδή όμως συνήθως βάζουμε έναν αισθητήρα, δεν κάνει να μπει στο ψηλότερο σημείο, αλλά λίγο παρακάτω για ευνόητους λόγους. Επίσης αν κάνεις την δοκιμή που αναφέρει και ο grep4, θα διαπιστώσεις ότι παρόλο που ο θερμοστάτης έκλεισε στους π.χ. 65°, στο ψηλότερο σημείο είναι παραπάνω η ένδειξη, αλλά δεν σημαίνει ότι τόση είναι σε όλο το δοχείο. Ολα αυτα που αναφερεις για μενα ειναι δεδομενα! Παμε στο προκειμενο. Γιατι οχι στην κορυφη αφου απο κει παιρνει οταν ανοιγουμε τη βρυση! Εκει θα εχουμε λιγοτερες αποκλισεις! Βοηθαει και στις υψηλες θερμοκρασιες ''αναγνωριση'' τους καλοκαιρινους μηνες(σημαντικο κομματι)! Θεωρεις επειδη θα δειχνει υψηλοτερη θερμοκρασια θα νομιζει ο χρηστης οτι θα εχει περισσοτερο ζεστο οποτε λογω της διαστρωματωσης το βαζουμε πιο χαμηλα για να ειναι πιο safe στα λιτρα που θα του δωσει? Και αυτο να ειναι με την χρηση θα κανει αναγνωριση στις αποκλισεις οποτε θα ξερει που πρεπει να φτανουν οι θερμοκρασιες για τα επιθυμητα λιτρα!
jkoukos Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Ακριβώς γι' αυτό. Το θέμα δεν είναι στους πάνω από 60° ή το καλοκαίρι που μπορεί να είναι και 90° Το θέμα είναι τον χειμώνα που θα βλέπει π.χ. 45° αλλά στην κορυφή. Μόλις ένας να κάνει χρήση, αμέσως θα πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία. Είναι καλύτερα να θερμαίνεις εκ των προτέρων παρά εκ των υστέρων το νερό με την αντίσταση. 'Αλλο 45° στην μέση και εντελώς διαφορετικό στην κορυφή του δοχείου. 1
qwertyuiop2 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Εγώ κύριοι ούτε Μηχανικός είμαι, ούτε άλλο επιστημονικό επάγγελμα που να μπορεί να επιχειρηματολογήσει. Αυτό που έχω δει στον ηλιακό μου, με τοποθέτηση του αισθητήρα στις ακριβώς 45 (άντε 43-47) μοίρες από τη σκιασμένη πλευρά, είναι ότι Βρύση - αισθητήρας έχουν διαφορά 3 βαθμών σταθερά, υπέρ βρύσης. Άρα, υπολογίζω ΜΑΞ 5-6 βαθμούς διαφορά αναγραφόμενης από πραγματική και αποφασίζω αναλόγως για άναμμα/σκέπασμα. Πέρσι καίγαμε περί τις 150kw ΤΟ ΜΗΝΑ (1+ ώρα τη μέρα) για θέρμανση νερού σε μισοχαλασμένο ηλιακό. Φέτος με όλες τις μόντες και τον καινούριο ηλιακό, είναι ζήτημα αν έχουμε κάψει 80kw όλη τη σεζόν (20 ώρες αθροιστική λειτουργία). Νταξ είχε και πολύ- πολύ ηπιότερο χειμώνα θα πείτε, δίκαιο θα έχετε. Τέσπα, το ποστ το έγραψα για να δείξω ότι σημασία έχει η άνεση της ύπαρξης ΖΝΧ και η σημαντική οικονομία. Τώρα, αν θα πρέπει να είναι ο αισθητήρας στις 20 ή στις 40 μοίρες, εγώ τάσσομαι περισσότερο με τον συν-adslgrίτη και γείτονα jkouko. Kαλύτερα να το έχεις το νεράκι σου από πριν έτοιμο, παρά να το ψάχνεις εκ των υστέρων θεωρώντας ότι το έχεις. Άντε και σου έφυγαν 20-30κβ λόγω αυτού στη σεζόν. Έκλεισε κάνα σπίτι για 9-10 ευρώ; Μπαα. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2023 από qwertyuiop2
PLACEBO_89 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2023 11 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Εγώ κύριοι ούτε Μηχανικός είμαι, ούτε άλλο επιστημονικό επάγγελμα που να μπορεί να επιχειρηματολογήσει. Αυτό που έχω δει στον ηλιακό μου, με τοποθέτηση του αισθητήρα στις ακριβώς 45 (άντε 43-47) μοίρες από τη σκιασμένη πλευρά, είναι ότι Βρύση - αισθητήρας έχουν διαφορά 3 βαθμών σταθερά, υπέρ βρύσης. Άρα, υπολογίζω ΜΑΞ 5-6 βαθμούς διαφορά αναγραφόμενης από πραγματική και αποφασίζω αναλόγως για άναμμα/σκέπασμα. Δεν ειναι θεμα σωστου ή λαθους αλλα προτιμησης! Εμενα πχ θα με βολευε στην κορυφη για να ειμαι πιο κοντα στις θερμοκρασιες υπερθερμανσης! Και τον χειμωνα υπογιζω βαση αποκλισης οπως αναφερεις και συ! Στην πραξη ομως για τον μεσο χρηστη ειναι εκει που λετε εσεις δηλαδη να μπει πιο κατω..
vasilk Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Να πω και εγώ την άποψη μου (5ος χρόνος που έχω θερμόμετρο στον ηλιακό). Ο αισθητήρας δεν πρέπει να μπει ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά γιατί λόγω διαστρωμάτωσης δεν θα έχεις καλή εικόνα για το αντίστροφο υπόλοιπο (αν είναι πολύ ψηλά δεν έχεις καλή εικόνα τι γίνεται πολύ χαμηλά και αν μπει πολύ χαμηλά δεν έχεις καλή εικόνα τι γίνεται πολύ ψηλά). Άρα καλύτερα ο αισθητήρας να μπει κάπου στο κέντρο για να έχεις πιο καλή και σφαιρική εικόνα. Προσωπικά επέλεξα να το βάλω περίπου στα 3/4 του ύψους (στη μέση του πάνω μισού) με το σκεπτικό ότι το πάνω μισό είναι αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερα και με δεδομένο το μεγάλο δοχείο (200λ) προτίμησα να έχω καλύτερα εικόνα για τα πάνω 100λ από το να έχω πιο σφαιρική εικόνα για τα 200λ. Από εκεί και πέρα, όπου και αν επιλέξει κανείς να βάλει τον αισθητήρα, σε λίγο καιρό (2-3 μήνες χρήσης) θα μάθει να "διαβάζει" και να καταλάβει σε τι αντιστοιχούν οι θερμοκρασίες που βλέπει. Πχ κάποιος που έχει βάλει πολύ ψηλά τον αισθητήρα όταν δει 45° θα "διαβάζει": "Μην μπεις για μπάνιο γιατί θα παγώσεις", κάποιος που έχει βάλει στο κέντρο τον αισθητήρα όταν δει 45° θα "διαβάζει": "Ωραία, μπορούμε άνετα να κάνουμε μπάνιο 2 άτομα στη σειρά" ενώ κάποιος που έχει βάλει πολύ χαμηλά τον αισθητήρα όταν δει 45° θα "διαβάζει": "Πάμε να σκεπάσουμε το μισό συλλέκτη γιατί υπερθερμάνθηκε το δοχείο". 5
bjj-p Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Μπορει να υπολογισει καποιος που εχει στη μεση 45 βαθμους σε 200 λιτρα, Ποσα ειναι τα διαθεσιμα λιτρα για καταναλωση χωρις ανατροφοδοτηση απο ηλιοφανεια ή αλλη πηγη. Δηλ τα 100 λιτρα ειναι διαθεσιμα ή οχι; Ειναι λιγοτερα απο 100 ή και περισσοτερα;
hp8 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 Δημοσ. 12 Φεβρουαρίου 2023 έχουμε εμπειρία για πιθανή μειωμένη απόδοση στη παρακάτω τοποθέτηση ? Θα βολεύει στην συντήρηση και θέλω να τον συνδέσω έτσι Spoiler
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα