Maurikycli Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 3 ώρες πριν, sonikk είπε Οι απορίες μου είναι για γερά νεύρα εννοουσα όχι εγώ.Εγω ψύχραιμα προσπαθώ να βρω την κατάλληλη λύση. Καλή ιδέα κ αυτό που προτείνεις αλλά δεν έχω φυσικό αέριο ή υγραέριο στον χώρο ως εγκατάσταση.Φανταζομαι ότι αυτό λειτουργεί κάπως έτσι. Ή εννοείς λειτουργεί αυτόνομα συνδεοντας μπουκάλα υγραερίου;Γιατί ακόμα κ έτσι δεν συμφέρει να πληρώνεις κάθε μέρα μπουκάλες ή κάτι παρόμοιο. Εδώ μιλάμε για ηλιακά που είναι δωρεάν. Το έχεις πάρει ανάποδα και στρεβλά. Έχεις κάνει πρώτα εικόνα το ιδανικό για την περίπτωσή σου και μετά προσπαθείς να αποδείξεις ότι είναι έτσι. Τα ηλιακά δεν είναι δωρεάν ούτε πρόκειται να σε καλύψουν 100%. Αυτό το τελευταίο είναι απόλυτο και όλες οι μελέτες γίνονται στη βάση σε τι ποσοστό μπορούν να σε καλύψουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Η πρότασή μου για θερμοσίφωνα με υγραέριο έχει τη λογική να καλύπτεσαι όταν ξεμένει από ζεστό νερό ο ηλιακός. Η προηγούμενη πρόταση ήταν με δύο ηλιακούς σε σειρά εκ των οποίων ο ένας να είναι συνδεδεμένος με ρεύμα. Το οτι θα χρειαστείς συμβατική ενέργεια είναι βέβαιο (ρεύμα, υγραέριο, φ. αέριο, πετρέλαιο) αλλά το τί σε συμφέρει να κάψεις το αποφασίζεις εσύ. 2 1
dimitris_st13 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Πως ελέγχεται η βαλβίδα ασφαλείας των 8bar?
Maurikycli Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 ^ 2 σελίδες πίσω τελευταίο σχόλιο 😕 2 1
sonikk Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Maurikycli είπε Το έχεις πάρει ανάποδα και στρεβλά. Έχεις κάνει πρώτα εικόνα το ιδανικό για την περίπτωσή σου και μετά προσπαθείς να αποδείξεις ότι είναι έτσι. Τα ηλιακά δεν είναι δωρεάν ούτε πρόκειται να σε καλύψουν 100%. Αυτό το τελευταίο είναι απόλυτο και όλες οι μελέτες γίνονται στη βάση σε τι ποσοστό μπορούν να σε καλύψουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Η πρότασή μου για θερμοσίφωνα με υγραέριο έχει τη λογική να καλύπτεσαι όταν ξεμένει από ζεστό νερό ο ηλιακός. Η προηγούμενη πρόταση ήταν με δύο ηλιακούς σε σειρά εκ των οποίων ο ένας να είναι συνδεδεμένος με ρεύμα. Το οτι θα χρειαστείς συμβατική ενέργεια είναι βέβαιο (ρεύμα, υγραέριο, φ. αέριο, πετρέλαιο) αλλά το τί σε συμφέρει να κάψεις το αποφασίζεις εσύ. Μα δεν διαφωνώ σε αυτό που λες.Εννοω ότι θα έχω και την αντίσταση για ρεύμα στον έναν. Ηλιακά κυριως εννοουσα την δωρεάν προσφορά του ήλιου κατά τους καλοκαιρινους μήνες.Απριλιο με Οκτώβρη ποτέ δεν έχω ανάψει αντίσταση με ρεύμα. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2023 από sonikk
PLACEBO_89 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 23 ώρες πριν, jkoukos είπε Το κρύο νερό της παροχής μπαίνει στην είσοδο του 1ου. Η έξοδος του πρώτου μπαίνει στην είσοδο του 2ου. Η έξοδος του δεύτερου έρχεται στην κατανάλωση του σπιτιού. Εσύ τραβάς ζεστό νερό πάντα από τον 2ο, και η αναπλήρωση γίνεται πάλι από το δίκτυο αλλά μέσω του 1ου. Με απλά λόγια στον 2ο έρχεται ήδη προθερμασμένο (έως ζεστό) από τον 1ο. Οτι πρεπει για να τον παρεις στο χερι αν δεν ασχολεισαι με τις θερμοκρασιες!!! Εγω του ειπα ενας μεγαλος και ενας επικουρικος(μικροτερος συλλεκτης για τα λιτρα). Με μια βανα τραβαει κατ επιλογη.. 1
sonikk Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, PLACEBO_89 είπε Οτι πρεπει για να τον παρεις στο χερι αν δεν ασχολεισαι με τις θερμοκρασιες!!! Εγω του ειπα ενας μεγαλος και ενας επικουρικος(μικροτερος συλλεκτης για τα λιτρα). Με μια βανα τραβαει κατ επιλογη.. Καταλαβαίνω τι θες να πεις αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.Ηδη υπάρχει ένας ηλιακός 200αρης και πάμε για δεύτερο με διπλάσια λίτρα. Αν εννοείς πχ στον 200αρη να βγάλω τον έναν συλλέκτη πχ οκ γίνεται αλλά ουσιαστικά αχρηστεύεται.Με έναν συλλέκτη 200 λίτρα το χειμώνα δεν θα ζεσταίνει τίποτα. Στις 13/1/2023 στις 8:43 ΜΜ, sonikk είπε Αν εξαιρέσουμε υποθετικα την ποσότητα ζεστού νερού ποια όμως είναι η καλύτερη λυση για καταπονούνται ισότιμα και τα δύο καζάνια από υπερθερμανσεις; Σε σειρά η λογική λέει φαντάζομαι ότι θα καταπονείται ο πρώτος περισσότερο. Παράλληλα μου φαίνεται ίση η κατανομή στις πιέσεις θερμοκρασιών. Τα λέω σωστά ή το χάνω κάπου; Και ένα άλλο ερώτημα.Μαλλον δύσκολο. Έστω ότι ο πρώτος ηλιακός είναι 200 λίτρα και ο δεύτερος υπερδιπλάσιος σε χωρητικότητα 500 λίτρα πχ,οκ ακραίο σενάριο αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω. Αν ισχύουν τα παραπάνω δεδομένα με τις χωρητικότητες τότε τί σύνδεση συμφέρει για μικρότερες καταπονήσεις στις υψηλές θερμοκρασίες; Και ποιος πρέπει να είναι ο νούμερο ένα ηλιακός και ποιος ο δύο λόγω διαφοράς μεγέθους; Εξαιρουμε στο παραπάνω σενάριο το ερώτημα που θα είχαμε περισσότερο ζεστό νερό γιατί υποθέτω ότι εύλογα θα απαντούσαμε στον ηλιακό των 500 λίτρων ως νούμερο ένα πάροχο ζεστού νερού που θα δίνει ζεστό περισσοτερο νερό στον νούμερο δύο.Ή τα λέω λάθος; Πολλές μεταβλητές,πολλά δεδομένα. Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι αν με δύο ηλιακούς που ο ένας είναι 200 λίτρα πχ και ο άλλος 300 ή 500 τί σύνδεση συμφέρει κυρίως το χειμώνα για πολύ ζεστό νερό αλλά και και ποιος πρέπει να είναι ο νούμερο ένα και ο νούμερο δύο ημιακος αλλά ταυτόχρονα να ελαχιστοποιούνται και οι καταπονήσεις στα μποιλερ από τις υψηλές θερμοκρασίες. Απορίες για γερά νεύρα μάλλον εκφράζω. Ακόμα το παλεύω... Καμιά ιδέα για τα ερωτήματα μου; Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2023 από sonikk
Maurikycli Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 14 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) Πήγαινε σε έναν μηχανολόγο , εξήγησε την κατάσταση ("θέλω 300λίτρα νερού στους 42 βαθμούς κάθε μέρα") και θα σε ενημερώσει υπεύθυνα για τις επιλογές που έχεις και με ποιο κόστος. Φυσικά αυτή η ενημέρωση θα έχει κάποιο κόστος. Μετά μας λες τί σου είπε για να γίνουμε και εμείς σοφότεροι. Επεξ/σία 14 Ιανουαρίου 2023 από Maurikycli 3 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 40 λεπτά πριν, sonikk είπε Καταλαβαίνω τι θες να πεις αλλά τα νούμερα δεν βγαίνουν.Ηδη υπάρχει ένας ηλιακός 200αρης και πάμε για δεύτερο με διπλάσια λίτρα. Αν εννοείς πχ στον 200αρη να βγάλω τον έναν συλλέκτη πχ οκ γίνεται αλλά ουσιαστικά αχρηστεύεται.Με έναν συλλέκτη 200 λίτρα το χειμώνα δεν θα ζεσταίνει τίποτα. Υπαρχει στην αγορα 300/5τμ με τους καλους συλλεκτες(πρεσαριστους) στα 1300ε. Βαζεις εναν τετοιον συν ο 200/4 και τραβας ξεχωριστα για να μην δημιουργεις απωλειες..! Αν κανετε τοσο μεγαλη χρηση απλα δεν σκεπαζεις τον 200/4. 1
sonikk Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, PLACEBO_89 είπε Υπαρχει στην αγορα 300/5τμ με τους καλους συλλεκτες(πρεσαριστους) στα 1300ε. Βαζεις εναν τετοιον συν ο 200/4 και τραβας ξεχωριστα για να μην δημιουργεις απωλειες..! Αν κανετε τοσο μεγαλη χρηση απλα δεν σκεπαζεις τον 200/4. Το διευκρίνισα πιο πάνω.Αν τραβάω ξεχωριστά μόνον από τον 300αρη πχ κάποιες φορές που οι ανάγκες επαρκούν και δεν τραβάω από τον 200αρη τότε ο 200αρης θα τρώει ξύλο αφού δεν θα χρησιμοποιείται όλες τις φορές. Πχ 20 μέρες το μήνα απαιτούνται 500 λίτρα ζεστού.Οκ Τραβάμε ξεχωριστά και όλα κομπλέ. 10 μέρες το μήνα πχ δεν τραβάμε από το 200αρη. Οι μέρες αυτές είναι ανακατεμενες όμως όχι συνεχόμενες. Πχ 4 μέρες 500 λίτρα.3 μέρες 300 λίτρα.Μετα 2 μέρες 500 λίτρα και 5 μέρες 300 λίτρα. Εν συνόλω πχ το μήνα 500 λίτρα για 20 μέρες και 300 για 10. Αν γίνεται αυτή η δουλειά ο 200αρης θα τρώει ξύλο συνεχως από τις υπερθερμανσεις. Ο σκοπός είναι να φεύγει το νερό ομοιόμορφα και από τους δύο για λιγότερες καταπονήσεις . Ακόμα και η λύση να σκεπάζω τον 200αρη δεν είναι πρακτικη.Δηλ δεν γίνεται να ανεβοκατεβαίνω ταρατσα μέρα παρά μέρα ή ανά τρεις μέρες να σκεπάζω και ξεσκεπάζω συλλέκτες. Επεξ/σία 15 Ιανουαρίου 2023 από sonikk
Maurikycli Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 4 λεπτά πριν, sonikk είπε Το διευκρίνισα πιο πάνω.Αν τραβάω ξεχωριστά μόνον από τον 300αρη πχ κάποιες φορές που οι ανάγκες επαρκούν και δεν τραβάω από τον 200αρη τότε ο 200αρης θα τρώει ξύλο αφού δεν θα χρησιμοποιείται όλες τις φορές. Αν γίνεται αυτή η δουλειά ο 200αρης θα τρώει ξύλο συνεχως από τις υπερθερμανσεις. Ο σκοπός είναι να φεύγει το νερό ομοιόμορφα και από τους δύο για λιγότερες καταπονήσεις . Ακόμα και η λύση να σκεπάζω τον 200αρη δεν είναι πρακτικη.Δηλ δεν γίνεται να ανεβοκατεβαίνω ταρατσα μέρα παρά μέρα ή ανά τρεις μέρες να σκεπάζω και ξεσκεπάζω συλλέκτες. Όπως έγραψα τις προάλλες, στον "δεύτερο" (200άρι) βάζεις αναλογικά μικρότερους συλλέκτες και αφού τον έχεις ήδη τον σκεπάζεις από Μάρτιο έως Οκτώβρη. Νοέμβρη έως Φλεβάρη δεν πρόκειται να "βράσει" κι ας είναι ξεσκέπαστος. 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 13 λεπτά πριν, sonikk είπε Το διευκρίνισα πιο πάνω.Αν τραβάω ξεχωριστά μόνον από τον 300αρη πχ κάποιες φορές που οι ανάγκες επαρκούν και δεν τραβάω από τον 200αρη τότε ο 200αρης θα τρώει ξύλο αφού δεν θα χρησιμοποιείται όλες τις φορές. Πχ 20 μέρες το μήνα απαιτούνται 500 λίτρα ζεστού.Οκ Τραβάμε ξεχωριστά και όλα κομπλέ. 10 μέρες το μήνα πχ δεν τραβάμε από το 200αρη. Οι μέρες αυτές είναι ανακατεμενες όμως όχι συνεχόμενες. Πχ 4 μέρες 500 λίτρα.3 μέρες 300 λίτρα.Μετα 2 μέρες 500 λίτρα και 5 μέρες 300 λίτρα. Εν συνόλω πχ το μήνα 500 λίτρα για 20 μέρες και 300 για 10. Αν γίνεται αυτή η δουλειά ο 200αρης θα τρώει ξύλο συνεχως από τις υπερθερμανσεις. Ο σκοπός είναι να φεύγει το νερό ομοιόμορφα και από τους δύο για λιγότερες καταπονήσεις . Ακόμα και η λύση να σκεπάζω τον 200αρη δεν είναι πρακτικη.Δηλ δεν γίνεται να ανεβοκατεβαίνω ταρατσα μέρα παρά μέρα ή ανά τρεις μέρες να σκεπάζω και ξεσκεπάζω συλλέκτες. Γιατι να μην τραβήξεις απο τον 200αρη? Αναλογα τις συνθηκες θα μοιρασεις την χρηση.. Θα βολευε στον 200αρη να εχεις αισθητηρα να βλεπεις θερμοκρασιες! Τωρα τον χειμωνα δεν θα εχεις θεμα γιατι τις θερμοκρασιες τις ριχνεις ευκολα.. Αν ομως ερθει η στιγμη και διαπιστωσεις οτι ο 300αρης σας καλυπτει με το παραπανω εκει σκεπαζεις(ολικο) τον 200αρη! 1
sonikk Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 51 λεπτά πριν, PLACEBO_89 είπε Γιατι να μην τραβήξεις απο τον 200αρη? Αναλογα τις συνθηκες θα μοιρασεις την χρηση.. Θα βολευε στον 200αρη να εχεις αισθητηρα να βλεπεις θερμοκρασιες! Τωρα τον χειμωνα δεν θα εχεις θεμα γιατι τις θερμοκρασιες τις ριχνεις ευκολα.. Αν ομως ερθει η στιγμη και διαπιστωσεις οτι ο 300αρης σας καλυπτει με το παραπανω εκει σκεπαζεις(ολικο) τον 200αρη! Όχι κακή ιδέα.Αλλα άντε να εξηγήσεις στα παιδιά που είναι κάτω των 10 τί πρεπει να κάνουν όταν δεν είμαστε παρόντες.Καταλαβαινουν βέβαια αλλά ξεχνουν,παίζουν κλπ,τα μυαλά τους είναι αλλου.Οκ γιαγιάδες παππουδες ξέρουν ή η γυναίκα αλλά και αυτό άνοιγε-κλεινε βάνες όταν τελειώνει το ζεστό κλπ δεν είναι και τοσο πρακτικό. Προτιμητέο είναι κάτι αυτοματοποιημένο έστω και εις βάρος μιας μακροπρόθεσμης ζωής του ηλιακού.Απλα προσπαθώ να ελαχιστοποιησω χρονικα την επερχομενη ζημιά. Κάπως έτσι το σκέφτομαι.
hp8 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 7 ώρες πριν, sonikk είπε δεν γίνεται να ανεβοκατεβαίνω ταράτσα μέρα παρά μέρα ή ανά τρεις μέρες να σκεπάζω και ξεσκεπάζω συλλέκτες. άλλαξαν οι καιροί https://www.youtube.com/watch?v=TkuxqyYbLDM 3
IKARIWTHS Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 καλμερα σε ολους ,σε ηλιακο 200 λιτρα με 2 συλλεκτες 3.4τμ μπορω να βαλω και εναν τριτο για να βελτιωθει η λειτουργια τον χειμωνα?το καλοκαιρι σκεπαζω τον μισο. 1
πάνοσ2 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2023 9 λεπτά πριν, IKARIWTHS είπε καλμερα σε ολους ,σε ηλιακο 200 λιτρα με 2 συλλεκτες 3.4τμ μπορω να βαλω και εναν τριτο για να βελτιωθει η λειτουργια τον χειμωνα?το καλοκαιρι σκεπαζω τον μισο. Νομίζω ότι γίνεται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα