Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρει κάποιος πώς γίνεται εξισορρόπηση δυνάμεων ζεστού νερού χρησης όταν δύο ηλιακοί συνδεθούν παράλληλα μεταξύ τους;

Δηλαδή όταν ανοίγεις στη βρύση το ζεστό να τραβιουνται τα ζεστά νερά από τα δύο μποιλερ ισόποσα ώστε να μην επιβαρύνεται το ένα παραπάνω από το άλλο.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 ώρες πριν, sonikk είπε

Οι διπλής ενεργειας ηλιακοί κρατάνε περισσότερα χρόνια έτσι και αλλιώς γιατί καταπονούνται λιγότερο.

Αυτό δεν ισχύει, το καλοριφέρ δεν κάνει απολύτως καμία ζημιά στο θερμοδοχείο, αντίθετα ο ήλιος και το ρεύμα είναι που κάνουν τη ζημιά.

5 ώρες πριν, sonikk είπε

Ξέρει κάποιος πώς γίνεται εξισορρόπηση δυνάμεων ζεστού νερού χρησης όταν δύο ηλιακοί συνδεθούν παράλληλα μεταξύ τους;

Δηλαδή όταν ανοίγεις στη βρύση το ζεστό να τραβιουνται τα ζεστά νερά από τα δύο μποιλερ ισόποσα ώστε να μην επιβαρύνεται το ένα παραπάνω από το άλλο.

Τους συνδέεις σε σειρά, το ζεστό του ενός γίνεται κρύο στον επόμενο και παίρνεις το ζεστό από τον τελευταίο. Αν τους συνδέσεις παράλληλα, δε θα έχεις ποτέ ζεστό νερό. Για χειμώνα μιλάμε που υπολειτουργούν.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, sonikk είπε

Οι διπλής ενεργειας ηλιακοί κρατάνε περισσότερα χρόνια έτσι και αλλιώς γιατί καταπονούνται λιγότερο.

Έχουν τα δικά τους συν και πλην οι τριπλής αλλά αν θες ζεστό νερό θα καταπονούνται το ίδιο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, troi.g είπε

Τους συνδέεις σε σειρά, το ζεστό του ενός γίνεται κρύο στον επόμενο και παίρνεις το ζεστό από τον τελευταίο. Αν τους συνδέσεις παράλληλα, δε θα έχεις ποτέ ζεστό νερό. Για χειμώνα μιλάμε που υπολειτουργούν.

H σύνδεση σε σειρά δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί πρακτικά.

Έστω ότι έχουμε δύο ηλιακούς,τον νούμερο ένα και τον νούμερο δύο.

Δηλ όταν τραβάω ζεστό νερό από την βρύση φεύγει το ζεστό νερό από το νούμερο ένα μποιλερ ηλιακου και όταν τελειώσει το ζεστό νερό από αυτόν ξεκινάει να φεύγει ζεστό νερο από το νούμερο δύο;

Αν όμως δεν χρειαστεί το ζεστό νερό του νούμερο δύο ηλιακού και μένει μέσα δεν καταπονείται από τις υπερθερμανσεις;

Το πιο σωστό δεν θα ήταν να αδειάζουν και τα δύο καζάνια ταυτόχρονα;Παράλληλα δηλαδή;

Δεν ξέρω αν το περιγράφω τεχνικά σωστά.Αλλα θα κατάλαβες τί εννοώ.

Δημοσ.

Το κρύο νερό της παροχής μπαίνει στην είσοδο του 1ου. Η έξοδος του πρώτου μπαίνει στην είσοδο του 2ου. Η έξοδος του δεύτερου έρχεται στην κατανάλωση του σπιτιού.

Εσύ τραβάς ζεστό νερό πάντα από τον 2ο, και η αναπλήρωση γίνεται πάλι από το δίκτυο αλλά μέσω του 1ου. Με απλά λόγια στον 2ο έρχεται ήδη προθερμασμένο (έως ζεστό) από τον 1ο.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sonikk είπε

H σύνδεση σε σειρά δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί πρακτικά.

Έστω ότι έχουμε δύο ηλιακούς,τον νούμερο ένα και τον νούμερο δύο.

Δηλ όταν τραβάω ζεστό νερό από την βρύση φεύγει το ζεστό νερό από το νούμερο ένα μποιλερ ηλιακου και όταν τελειώσει το ζεστό νερό από αυτόν ξεκινάει να φεύγει ζεστό νερο από το νούμερο δύο;

Αν όμως δεν χρειαστεί το ζεστό νερό του νούμερο δύο ηλιακού και μένει μέσα δεν καταπονείται από τις υπερθερμανσεις;

Το πιο σωστό δεν θα ήταν να αδειάζουν και τα δύο καζάνια ταυτόχρονα;Παράλληλα δηλαδή;

Δεν ξέρω αν το περιγράφω τεχνικά σωστά.Αλλα θα κατάλαβες τί εννοώ.

Όπως ακριβώς το περιέγραψε ο jkoukos.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, jkoukos είπε

Το κρύο νερό της παροχής μπαίνει στην είσοδο του 1ου. Η έξοδος του πρώτου μπαίνει στην είσοδο του 2ου. Η έξοδος του δεύτερου έρχεται στην κατανάλωση του σπιτιού.

Εσύ τραβάς ζεστό νερό πάντα από τον 2ο, και η αναπλήρωση γίνεται πάλι από το δίκτυο αλλά μέσω του 1ου. Με απλά λόγια στον 2ο έρχεται ήδη προθερμασμένο (έως ζεστό) από τον 1ο.

Και αν συνδέονταν παράλληλα οι δύο ηλιακοί πώς θα ήταν;

Και γιατί όχι παράλληλη σύνδεση;

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, sonikk είπε

Και αν συνδέονταν παράλληλα οι δύο ηλιακοί πώς θα ήταν;

Και γιατί όχι παράλληλη σύνδεση;

Αν τους συνδέσεις παράλληλα, θα τραβάει σχεδόν ταυτόχρονα και από τους δύο. Το καλοκαίρι οκ, δε θα καταλάβεις τίποτα, το χειμώνα όμως, επειδή η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και το νερό που εισέρχεται είναι πολύ παγωμένο, κάνει διαστρωμάτωση και στα δύο, ενώ παλεύουν να ανεβάσουν θερμοκρασία.

Όταν όμως ο 2ος παίρνει ότι προθερμασμενο νερό του δίνει ο 1ος , σαφώς θα υπάρχει περισσότερη ποσότητα ζεστού νερού.

Δε βρίσκω βέβαια το λόγο να βάλει κάποιος 2 ηλιακά, εκτός φυσικά αν είναι μαγαζί. Τότε βολεύει ο 2ος να είναι 120 λίτρα, ώστε να φτιάχνει γρήγορα το νερό.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Η παράλληλη συνδεσμολογία χρησιμοποιείται για μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά προϋποθέτει ίδιoυς ηλιακούς και σωληνώσεις σε μήκος και διάμετρο (θέλουμε συνολικά ίδιο όγκο νερού και σε όλες τις ξεχωριστές διαδρομές). Γενικά χρειάζεται ισορροπία στην κίνηση του νερού (ζεστού και κρύου), διαφορετικά θα τραβιέται ανισόρροπα με πτώση απόδοσης σε όλες τις καταναλώσεις.

Επιτυγχάνεται ισορροπία με διάφορες βάνες και υδρομετρητές και ρυθμιστικά ροής, αλλά με αυξημένο κόστος. Σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και οι δύο τρόποι σύνδεσης στους συλλέκτες χωρισμένες σε ισόποσες μονάδες με το ΖΝΧ να παρέχεται μέσω κοινού τεράστιου boiler.

Το μειονέκτημα της εν σειράς σύνδεσης είναι η πτώση πίεσης ανάλογα τον αριθμό των καταναλώσεων, αφού όλες παίρνουν νερό από τον ίδιο σωλήνα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, troi.g είπε

Αν τους συνδέσεις παράλληλα, θα τραβάει σχεδόν ταυτόχρονα και από τους δύο. Το καλοκαίρι οκ, δε θα καταλάβεις τίποτα, το χειμώνα όμως, επειδή η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και το νερό που εισέρχεται είναι πολύ παγωμένο, κάνει διαστρωμάτωση και στα δύο, ενώ παλεύουν να ανεβάσουν θερμοκρασία.

Όταν όμως ο 2ος παίρνει ότι προθερμασμενο νερό του δίνει ο 1ος , σαφώς θα υπάρχει περισσότερη ποσότητα ζεστού νερού.

Δε βρίσκω βέβαια το λόγο να βάλει κάποιος 2 ηλιακά, εκτός φυσικά αν είναι μαγαζί. Τότε βολεύει ο 2ος να είναι 120 λίτρα, ώστε να φτιάχνει γρήγορα το νερό.

Αν εξαιρέσουμε υποθετικα  την ποσότητα ζεστού νερού ποια όμως είναι η καλύτερη λυση για καταπονούνται ισότιμα και τα δύο καζάνια από υπερθερμανσεις; 

Σε σειρά η λογική λέει φαντάζομαι ότι θα καταπονείται ο πρώτος περισσότερο.

Παράλληλα μου φαίνεται ίση η κατανομή στις πιέσεις θερμοκρασιών.

Τα λέω σωστά ή το χάνω κάπου;

Και ένα άλλο ερώτημα.Μαλλον  δύσκολο.

Έστω ότι ο πρώτος ηλιακός είναι 200 λίτρα και ο δεύτερος υπερδιπλάσιος σε χωρητικότητα 500 λίτρα πχ,οκ ακραίο σενάριο αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω.

Αν ισχύουν τα παραπάνω δεδομένα με τις χωρητικότητες τότε τί σύνδεση συμφέρει για μικρότερες καταπονήσεις στις υψηλές θερμοκρασίες; Και ποιος πρέπει να είναι ο νούμερο ένα ηλιακός και ποιος ο δύο λόγω διαφοράς μεγέθους;

Εξαιρουμε στο παραπάνω σενάριο το ερώτημα που θα είχαμε περισσότερο ζεστό νερό γιατί υποθέτω ότι εύλογα θα απαντούσαμε στον ηλιακό των 500 λίτρων ως νούμερο ένα πάροχο ζεστού νερού που θα δίνει ζεστό περισσοτερο νερό στον νούμερο δύο.Ή τα λέω λάθος;

Πολλές μεταβλητές,πολλά δεδομένα.

Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι αν με δύο ηλιακούς που ο ένας είναι 200 λίτρα πχ και ο άλλος 300 ή 500 τί σύνδεση συμφέρει κυρίως το χειμώνα για πολύ ζεστό νερό αλλά και και ποιος πρέπει να είναι ο νούμερο ένα και ο νούμερο δύο ημιακος αλλά ταυτόχρονα να ελαχιστοποιούνται  και οι καταπονήσεις στα μποιλερ από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Απορίες για γερά νεύρα μάλλον εκφράζω.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Συνδύασε έναν ηλιακό με έναν τέτοιο σε σειρά για να καλμάρουν τα νεύρα:

https://www.citygas.gr/el/thermosifonas-igraerioi-fisikoi-aerioi-ariston-200l

Οι απορίες μου είναι για γερά νεύρα εννοουσα όχι εγώ.Εγω ψύχραιμα προσπαθώ να βρω την κατάλληλη λύση.

Καλή ιδέα κ αυτό που προτείνεις αλλά δεν έχω φυσικό αέριο ή υγραέριο στον χώρο ως εγκατάσταση.Φανταζομαι ότι αυτό λειτουργεί κάπως έτσι.

Ή εννοείς λειτουργεί αυτόνομα συνδεοντας μπουκάλα υγραερίου;Γιατί ακόμα κ έτσι δεν συμφέρει να πληρώνεις κάθε μέρα μπουκάλες ή κάτι παρόμοιο.

Εδώ μιλάμε για ηλιακά που είναι δωρεάν.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, sonikk είπε

Οι απορίες μου είναι για γερά νεύρα εννοουσα όχι εγώ.Εγω ψύχραιμα προσπαθώ να βρω την κατάλληλη λύση.

Καλή ιδέα κ αυτό που προτείνεις αλλά δεν έχω φυσικό αέριο ή υγραέριο στον χώρο ως εγκατάσταση.Φανταζομαι ότι αυτό λειτουργεί κάπως έτσι.

Ή εννοείς λειτουργεί αυτόνομα συνδεοντας μπουκάλα υγραερίου;Γιατί ακόμα κ έτσι δεν συμφέρει να πληρώνεις κάθε μέρα μπουκάλες ή κάτι παρόμοιο.

Εδώ μιλάμε για ηλιακά που είναι δωρεάν.

Δεν

• Thanks 1
Δημοσ.

Οταν καλυπτεις τα πανελ με καλυμα, ειναι ας πουμε, σαν να μην εχεις ηλιακο; Θερμοκρασια νερου βρυσης;

Ποιοι ειναι οι μηνες που πρεπει οπωσδηποτε να καλυπτονται; Να φανταστω Ιουλιο-Αυγουστο;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...