Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
16 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Απο την εμπειρια μου, διαφωνω. Τραβηξα πριν 20 λεπτα επιτηδες 7-8 λιτρα και η θερμοκρασια επεσε κατα 0.5 βαθμους (το βραδυ χανει ηδη περιπου 0.8 βαθμους την ωρα ετσι και αλλιως αυτες τις μερες). Επισης, οταν κανω ντους και μαλλον καταναλωνω 30-40 λιτρα ζεστου, η θερμοκρασια πεφτει περιπου 3-5 βαθμους (η γυναικα μου βεβαια το ριχνει 15-20, δεν ξερω πως τα καταφερνει). Εχω 200λτ με 3τμ συλλεκτη. 

Οποτε, υποθετω οτι 5-10 μικροτραβηγματα ριχνουν τη θερμοκρασια του νερου κατα 3-6 βαθμους. Θα εβγαινε ενα μπανιο ακομα βεβαι, αλλα τι να κανουμε... 

Η διαφορά μας είναι στο ότι εγώ έχω 160λίτρα, οπότε το 0,5 δικής σου πτώσης είναι μεγαλύτερο αισθητά σε εμένα.

Τελικά τείνω να καταλήξω ότι είναι σημαντικότερο το μεγαλύτερο μπόιλερ από τους μεγαλύτερους συλλέκτες, ειδικά το χειμώνα, λόγω του ήλιου που σχεδόν πάντα έχουμε στη Ν. Ελλάδα. Μικρότερο μπόιλερ - μεγάλοι συλλέκτες είναι καλύτερη λύση για βόρεια +/ ορεινά, στα οποία το να ανάβεις αντίσταση θα είναι έξτρα ενεργοβόρο.

• Like 1
  • Απαντ. 9,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
17 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Δε συμφέρουν αυτά τα μικροτραβήγματα, ρίχνουν τις θερμοκρασίες. ΕΚΤΟΣ κι αν έχεις πάνω από 200 μπόιλερ, ή αν είστε λίγα άτομα (πχ 2) και δε βγαίνουν πολλά μπάνια εξ ορισμού/ημέρα.

Η καλύτερη - optimal χρήση ηλιακού είναι να πάτε τις θερμές ώρες της μέρας 12-1 το χειμώνα, που και το φρέσκο νερό μπορεί να έρχεται λίγο ζεστό στο καζάνι λόγω ηλιοφάνειας, και να κάνετε back to back μπάνιο για να μην κρυώνει ούτε το 5λιτρο των σωληνώσεων. Του τρώτε λίγη από την δύσκολα διατηρήσιμη υψηλή θερμότητα και αυτός θα προλάβει να αναπληρώσει κάποια μέχρι να δύσει ο ήλιος, επιτρέποντάς σας να ξαναέχετε καυτό την επόμενη στις 12-1.

Επειδή όμως αυτό το σενάριο ούτε λόχος στο στρατό δεν το κάνει, απλώς αποφύγετε τα χαζά τραβήγματα. Με ένα θερμοσιφονάκι άνω/κάτω πάγκου των 10 λίτρων, ή έναν γερό ταχυθερμαντήρα, ειδικά αν έχεις 3φασικό, θα κάνεις οικονομικά σχετικά τη δουλειά σου ζεσταίνοντας μόνο τόσο νερό όσο χρειάζεσαι (στη δεύτερη περίπτωση) ή ελάχιστο, που δε θα πάει χαμένο, στην πρώτη.

Και εγω αυτη την αισθηση εχω, αλλα τα νουμερα λενε μονο την αληθεια. Ειμαι εξαιρεση, που μιλαμε για θερμοκρασιες κατω των 40, αλλα δεν νομιζω με αυτη την οικονομια να φτανει τους 45-50.

16 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Απο την εμπειρια μου, διαφωνω. Τραβηξα πριν 20 λεπτα επιτηδες 7-8 λιτρα και η θερμοκρασια επεσε κατα 0.5 βαθμους (το βραδυ χανει ηδη περιπου 0.8 βαθμους την ωρα ετσι και αλλιως αυτες τις μερες). Επισης, οταν κανω ντους και μαλλον καταναλωνω 30-40 λιτρα ζεστου, η θερμοκρασια πεφτει περιπου 3-5 βαθμους (η γυναικα μου βεβαια το ριχνει 15-20, δεν ξερω πως τα καταφερνει). Εχω 200λτ με 3τμ συλλεκτη. 

Οποτε, υποθετω οτι 5-10 μικροτραβηγματα ριχνουν τη θερμοκρασια του νερου κατα 3-6 βαθμους. Θα εβγαινε ενα μπανιο ακομα βεβαι, αλλα τι να κανουμε... 

6 βαθμοι αντιστοιχουν σε περιπου 1.2 kWh ( στα 200λτ), δηλαδη 35 λεπτα. Με αλλα λογια, καθε μικρο-τραβηγμα του ζεστου, αντιστοιχει σε 3.5 σεντς. Θα βαλουμε κουμπαρα στη βρυση, οποιος θελει ζεστο θα ριχνει πενταλεπτο :) 

Μπορει στα 7-8 λιτρα να επεσε κατα 0.5 στα επομενα αραια διαστηματα μαλλον δεν θα πεσει το ιδιο. Αν δεις το παραδειγμα σου στα 8 λιτρα επεσε 0,5 βαθμους. Στα 40 λιτρα του ντουζ θα επρεπε να περιμενεις 2.5 βαθμους κατω αλλα λες οτι εχεις 3-5. Το ιδιο για τους 20 βαθμους που λες. Με την ιδια λογικη αντιστοιχει σε 280- 320 λιτρα…

Εναδιαφερον το 0,8 για τη νυχτα. Παλι μου φαινεται λιγο, απο τα ημερησια διαγραμματα των υπολοιπων εβλεπα πτωση  στο ευρος των 20 βαθμων περιπου τη νυχτα αλλα εξαρταται και απο την περιοχη που βρισκονται. Αν το εχεις μετρησει οκ. Δηλ απο 7μμ-7πμ χανει κατω απο 12 βαθμους;

Δημοσ.

Καλή χρονιά σε όλους. 

Εχθές έβαλα ενα sol violaris 200/3 Navi στην Αθήνα, μιυ έκανε μεγάλη εντύπωση οτι μετά από 2 ώρες απο την τοποθέτηση και με την ηλιοφάνεια που επικρατεί αυτές τις μέρες είχα στη βρύση 36 βαθμούς θερμοκρασία ζεστό νερό. Σήμερα κατά τη μία το. μεσημέρι παρατήρησα τη βαλβίδα ασφαλείας brass solar 8 bar να στάζει. Κατάλαβα ότι είχε σηκώσει πίεση πάνω από 8 bar. Άνοιξα το ζεστό νερό να τρέξει το οποίο είχε θερμοκρασία 46 βαθμούς. Είναι φυσιολογικό αυτό; 

Εχω πάρει και δοχείο διαστολής ζνχ αλλά ακόμα δεν πρόλαβα σε μία μέρα να το βάλω. Αν τοποθετηθεί θα εξακολουθεί να στάζει το ασφαλιστικό; υπάρχει περίπτωση να είναι κάποια άλλη η αιτία που στάζει με 46 βαθμούς θερμοκρασία του νερού; Είχα μια εντύπωση ότι η πίεση συμβαδίζει με την αυξημένη θερμοκρασία 70+ βαθμούς. Ευχαριστώ. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, apostolossmi είπε

Καλή χρονιά σε όλους. 

Εχθές έβαλα ενα sol violaris 200/3 Navi στην Αθήνα, μιυ έκανε μεγάλη εντύπωση οτι μετά από 2 ώρες απο την τοποθέτηση και με την ηλιοφάνεια που επικρατεί αυτές τις μέρες είχα στη βρύση 36 βαθμούς θερμοκρασία ζεστό νερό. Σήμερα κατά τη μία το. μεσημέρι παρατήρησα τη βαλβίδα ασφαλείας brass solar 8 bar να στάζει. Κατάλαβα ότι είχε σηκώσει πίεση πάνω από 8 bar. Άνοιξα το ζεστό νερό να τρέξει το οποίο είχε θερμοκρασία 46 βαθμούς. Είναι φυσιολογικό αυτό; 

Εχω πάρει και δοχείο διαστολής ζνχ αλλά ακόμα δεν πρόλαβα σε μία μέρα να το βάλω. Αν τοποθετηθεί θα εξακολουθεί να στάζει το ασφαλιστικό; υπάρχει περίπτωση να είναι κάποια άλλη η αιτία που στάζει με 46 βαθμούς θερμοκρασία του νερού; Είχα μια εντύπωση ότι η πίεση συμβαδίζει με την αυξημένη θερμοκρασία 70+ βαθμούς. Ευχαριστώ. 

Στάζει το ασφαλιστικό του δοχείου ή του κλειστού κυκλώματος;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, bjj-p είπε

Αν το εχεις μετρησει οκ. Δηλ απο 7μμ-7πμ χανει κατω απο 12 βαθμους;

Eγώ που το ψιλομετράω, κι επειδή σχεδόν ποτέ δεν αφήνουμε πάνω από 40 βαθμούς βραδινή στον ηλιακό, η πτώση είναι της τάξης των 5-6 βαθμών ΜΑΞ το βράδυ. Δλδ από 38 να πάει 33-34, ας πούμε.

Βέβαια, εμείς έχουμε μία ξύλινη ανοικτή κατασκευή στην ταράτσα, κάτι σαν αποθήκη, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το boiler και δεν επιτρέπει στο βορινό αέρα να το χτυπήσει, ούτε στον ανατολικό.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, apostolossmi είπε

Καλή χρονιά σε όλους. 

Ναι, φυσιολογικότατο, έχει να κάνει μόνο με τη διαφορά θερμοκρασίας. Έστω και 15 βαθμοί αύξησης ειναι ικανοί να ανεβάσουν πίεση και να ανοίξει η βαλβίδα, είτε πάει από 15 στους 30 είτε από 70 στους 85. Αν π.χ. έχει ισορροπήσει στους 80 δεν στάζει.

Αν το δοχείο διαστολής έχει τη σωστή πίεση και μέγεθος δεν θα στάζει.

Επεξ/σία από Maurikycli
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορώ να βάλω έναν διαφορικό θερμοστάτη στον ηλιακό ταράτσας που έχω ώστε να τον ρυθμίσω από την ψηφιακή οθόνη που θα έχω στο σπίτι κάτω σε μια θερμοκρασία όπου όταν δεν έχει ηλιοφάνεια να ενεργοποιεί την αντίσταση και να έχω πάντα ζεστό νερό;

Αυτό γίνεται; Και που μπαίνει αυτός;Εννοώ ο δικός μου ηλιακός που είναι 12 ετων έχει δύο τρυπες στην κορυφή του μποιλερ.Μια του ασφαλιστικού και μια άλλη τρύπα ταπωμενη.Πού τοποθετείται ο διαφορικός θερμοστάτης;

Και ένα αλλο ερώτημα.Γιατι οι εταιρείες ηλιακών ρωτάνε επίμονα απο πόσα άτομα αποτελείται μια οικογένεια όταν κάποιος πάει να αγοράσει ηλιακό;

Δηλαδή απαγορεύεται να είναι ένα άτομο και να πάρει έναν ηλιακό 300 λίτρων;Τί πρόβλημα έχουν; Ή φοβούνται ότι θα τρυπήσει το καζάνι τους και θέλουν να γίνεται κατανάλωση νερού για μην μένει μέσα λόγω υπερθερμανσεων ή άλλων λόγων;

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.
2 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Eγώ που το ψιλομετράω, κι επειδή σχεδόν ποτέ δεν αφήνουμε πάνω από 40 βαθμούς βραδινή στον ηλιακό, η πτώση είναι της τάξης των 5-6 βαθμών ΜΑΞ το βράδυ. Δλδ από 38 να πάει 33-34, ας πούμε.

Βέβαια, εμείς έχουμε μία ξύλινη ανοικτή κατασκευή στην ταράτσα, κάτι σαν αποθήκη, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το boiler και δεν επιτρέπει στο βορινό αέρα να το χτυπήσει, ούτε στον ανατολικό.

Εγώ το βράδυ (11μμ-7πμ) έχω μια πτώση κατά 6-7 βαθμούς (+-2 ανάλογα τη μέρα και τη θερμοκρασία). Στην Αττική, με θερμοκρασία ~10-12 βαθμούς εξωτερικήτο βράδυ, 200λτ. Ο αισθητήρας μου είναι στη μόνωση, όχι εντός του δοχείου.

22 λεπτά πριν, sonikk είπε

Μπορώ να βάλω έναν διαφορικό θερμοστάτη στον ηλιακό ταράτσας που έχω ώστε να τον ρυθμίσω από την ψηφιακή οθόνη που θα έχω στο σπίτι κάτω σε μια θερμοκρασία όπου όταν δεν έχει ηλιοφάνεια να ενεργοποιεί την αντίσταση και να έχω πάντα ζεστό νερό;

Αυτό γίνεται; Και που μπαίνει αυτός;Εννοώ ο δικός μου ηλιακός που είναι 12 ετων έχει δύο τρυπες στην κορυφή του μποιλερ.Μια του ασφαλιστικού και μια άλλη τρύπα ταπωμενη.Πού τοποθετείται ο διαφορικός θερμοστάτης;

Γιατί δεν το κάνεις με τον υπάρχοντα θερμοστάτη της αντίστασης και έναν αυτοματισμό sonoff? Μπορείς να τον ρυθμίσεις πχ όταν έχει πάει 3μμ και δεν έχει πιάσει 45 βαθμούς, να ανοίγει την αντίσταση μέχρι να πάει 55 βαθμούς. Εκμεταλλεύεσαι και το νυχτερινό ρεύμα.

• Thanks 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, sonikk είπε

Και ένα αλλο ερώτημα.Γιατι οι εταιρείες ηλιακών ρωτάνε επίμονα απο πόσα άτομα αποτελείται μια οικογένεια όταν κάποιος πάει να αγοράσει ηλιακό;

Δηλαδή απαγορεύεται να είναι ένα άτομο και να πάρει έναν ηλιακό 300 λίτρων;Τί πρόβλημα έχουν; Ή φοβούνται ότι θα τρυπήσει το καζάνι τους και θέλουν να γίνεται κατανάλωση νερού για μην μένει μέσα λόγω υπερθερμανσεων ή άλλων λόγων;

Επειδή η τυπική αναλογία είναι 1m² και περίπου 50-75lt δεξαμενή ανά άτομο στην Ελλάδα.

• Thanks 1
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Ναι, φυσιολογικότατο, έχει να κάνει μόνο με τη διαφορά θερμοκρασίας. Έστω και 15 βαθμοί αύξησης ειναι ικανοί να ανεβάσουν πίεση και να ανοίξει η βαλβίδα, είτε πάει από 15 στους 30 είτε από 70 στους 85. Αν π.χ. έχει ισορροπήσει στους 80 δεν στάζει.

Εχω και εγώ Βιολάρη και παρατήρησα το ίδιο, στάζει η βαλβίδα του δοχείου, ακόμα και στις 12 το μεσημέρι, αν δεν έχει γίνει χρήση του νερού για 3-4 ώρες. Πιστεύω ότι οφείλεται στην πίεση του δικτύου σε συνδυασμό με ανεπίστροφες στους μετρητές, γιατί στις 12 δεν έχει προλάβει να ανεβάσει θερμοκρασία. Εξάλλου, αν ανοίξω μια βρύση με κρύο νερό, σταματάει να στάζει για λίγο, άρα δεν είναι θέμα πίεσης εσωτερικά στο δοχείο. Δοκίμασε να ανοίξεις μια κρύα βρύση και δες αν σταματάει να στάζει.

Μια λύση θα ήταν μειωτής πίεσης, αλλά έχει και αυτό τα μειονεκτήματά του. Όταν βάλεις το δοχείο, ενημέρωσέ μας.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, acomaedo είπε

Στάζει το ασφαλιστικό του δοχείου ή του κλειστού κυκλώματος;

του δοχείου, έχει ασφαλιστικό solar brass 8 bar. κατασκευή σουβλάκι του γιαννουδη😁

1 ώρα πριν, Maurikycli είπε

πς θα ισορροπήσει στους 80;🤔

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, sargyrop81 είπε

Εξάλλου, αν ανοίξω μια βρύση με κρύο νερό, σταματάει να στάζει για λίγο, άρα δεν είναι θέμα πίεσης εσωτερικά στο δοχείο. Δοκίμασε να ανοίξεις μια κρύα βρύση και δες αν σταματάει να στάζει.

Μια λύση θα ήταν μειωτής πίεσης, αλλά έχει και αυτό τα μειονεκτήματά του. Όταν βάλεις το δοχείο, ενημέρωσέ μας.

Έχεις πρόβλημα. Έχει χαλάσει το αντεπίστροφο του ηλιακού. Κανονικά δεν θα έπρεπε να σταματάει να στάζει ανοίγοντας το κρύο.

30 λεπτά πριν, apostolossmi είπε

του δοχείου, έχει ασφαλιστικό solar brass 8 bar. κατασκευή σουβλάκι του γιαννουδη😁

πς θα ισορροπήσει στους 80;🤔

Γι'αυτό στάζει. Κάνει σωστά τη δουλειά του .

Θα ισορροπήσει αν στους 80 ανοίξεις το ζεστό και ταυτόχρονα συννεφιάσει οπότε θα σταματήσει να ανεβάζει θερμοκρασία που ανεβάζει την πιεση και δεν θα στάζει.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 1/1/2023 στις 10:01 ΜΜ, sonikk είπε

Θερμοκρασία μπάνιου πχ 45 βαθμούς.

4 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Υποδηλωνει οτι εχεις και καλη μονωση! Συνηθως ειναι 8-10β

Το λεω γιατι εισαι και γνησιος Β.Π!

• Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, PLACEBO_89 είπε

Υποδηλωνει οτι εχεις και καλη μονωση! Συνηθως ειναι 8-10β

Το λεω γιατι εισαι και γνησιος Β.Π!

Αυτό θα το τεστάρω όταν πιάσουν σοβαρότερα κρύα, τώρα με άπνοια και 6-9 βαθμούς βραδινές δεν τρώει και πολύ κρύο σοκ το καζάνι, η αλήθεια είναι.

Η άλλη θεωρία είναι ότι, επειδή η μεγαλύτερη κατανάλωση ΖΝΧ είναι μετά τις 9 το βράδυ, οι θερμοκρασίες είναι ψιλοχαμηλές τα βράδια, οπότε πόσο να πέσουν. Από τους 30 πας δυσκολότερα στους 25 από ό,τι πας από τους 60 στους 55.

36 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Γελάνε και οι κεραίες στην Κηφισιά στη θέα ενός αρταβίλ στη ταράτσα 😕

Mon Dieu! Κεραίες; Πού ζούμε, στο 1990;! Συνδρομητική τηλεόραση όλοι, άντε να έχει μείνει και κάνα δορυφορικό πιάτο ξεχασμένο από τις εποχές που η NOVA ήταν δορυφορική!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...