Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ καλές και για τη μη ανάπτυξη λεγιονελλας, που αναπτύσσεται μεταξύ "μεσαίων" θερμοκρασίων 40-60 Κελσίου. Που και που θέλει τούρμπισμα (70+) ο ηλιακός για να σκοτώνονται τέτοια βακτηρίδια.

https://www.legionella.gr/index.php/antimetopisi/thermiki-apolymansi

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sargyrop81 είπε

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ καλές και για τη μη ανάπτυξη λεγιονελλας, που αναπτύσσεται μεταξύ "μεσαίων" θερμοκρασίων 40-60 Κελσίου. Που και που θέλει τούρμπισμα (70+) ο ηλιακός για να σκοτώνονται τέτοια βακτηρίδια.

https://www.legionella.gr/index.php/antimetopisi/thermiki-apolymansi

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες πάντως, η Λεγιονέλλα χαιρετάει και στους 50-55 βαθμούς, που είναι συνηθισμένη θερμοκρασία ηλιακού το χειμώνα. Απλά θέλει 1:30-2 ώρες να μείνει η θερμοκρασία αυτή, αντί 2 λεπτών που χρειάζονται στους 60 βαθμούς.

Πάντως, ανεξαρτήτως θερμοκρασιών, νερό που ανανεώνεται διαρκώς και καθημερινά, δεν πιάνει λεγιονέλλα.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ καλές και για τη μη ανάπτυξη λεγιονελλας, που αναπτύσσεται μεταξύ "μεσαίων" θερμοκρασίων 40-60 Κελσίου.

Μιας και το ανέφερες, ήθελα να ρωτήσω: εγώ που έχω ξεχωριστό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και κάνω εναλλαγή μεταξύ ηλιακού και ηλεκτρικού μέσω διακοπτών, όταν τον χρησιμοποιώ μετά από αρκετούς μήνες όταν χειμωνιάσει, μήπως πρέπει να αδειάζω όλο το νερό την πρώτη φορά (φαντάζομαι γυρνώντας το διακόπτη στο ζεστό;) λόγω στασιμότητας του νερού στο καζάνι;

Ανεξάρτητα απ' τη λεγιονέλλα δηλαδή.

Δημοσ.

Μιας και αρκετοι εχετε μετρησεις απο τις θερμοκρασιες του καζανιου, εχετε καποια χονδρικη εκτιμηση στο ποσο επηρεαζει τη συνολικη θερμοκρασια να τραβας συνεχεια ζεστο νερο για μικρο δουλειες. Αυτα τα 2-5 λιτρα για πλυσιμο των χεριων, ξεπλυμα ενος πιατου που  μερικες φορες ουτε που προφτανει να κατεβει το ζεστο. Ομως,  μερικα λιτρα ζεστο εχουν αντικατασταθει με κρυο μεσα στο καζανι.

Επειδη ο δικος μου λογω θεσης υπο-αποδιδει, δεν ξερω αν αυτη η λογικη εξοικονομησης εχει πρακτικο αντικρυσμα ή οχι.

Δημοσ.

Aυτοι οι ηλιακοί κάτι 200αρηδες που βλέπω σε κάτι εξοχικά κλειστα όλο το χειμώνα και παραπάνω για 10 μήνες και που είναι όλοι τους ξεσκεπαστοι ήθελα να ήξερα δεν σκάνε τα καζάνια τους από τις υπερθερμανσεις τόσους μήνες αχρησιμοποιητοι;

Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει αυτό;

Και μην μου πείτε ότι ανοίγει η βαλβιδα ασφαλείας και εκτονώνεται η πιεση γιατί αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν οι θερμοκρασίες στο καζάνι μπορεί να έχουν φτάσει και  τους 150 βαθμούς κελσίου τόσους μήνες χωρίς χρήση.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, sonikk είπε

Και μην μου πείτε ότι ανοίγει η βαλβιδα ασφαλείας και εκτονώνεται η πιεση γιατί αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν οι θερμοκρασίες στο καζάνι μπορεί να έχουν φτάσει και  τους 150 βαθμούς κελσίου τόσους μήνες χωρίς χρήση.

150 βαθμους ???

• Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, phanispal είπε

Μιας και το ανέφερες, ήθελα να ρωτήσω: εγώ που έχω ξεχωριστό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και κάνω εναλλαγή μεταξύ ηλιακού και ηλεκτρικού μέσω διακοπτών, όταν τον χρησιμοποιώ μετά από αρκετούς μήνες όταν χειμωνιάσει, μήπως πρέπει να αδειάζω όλο το νερό την πρώτη φορά (φαντάζομαι γυρνώντας το διακόπτη στο ζεστό;) λόγω στασιμότητας του νερού στο καζάνι;

Και λεγιονελα να έχει μόλις ζεσταθεί το νερό πάνω από 60 βαθμούς πεθαίνει.

Κάντο 1-2 φορές όταν τραβάς νερό τράβα από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα,μέσα στο καλοκαίρι δλδ. Πλένει η γυναίκα το μπάνιο πχ γυρνά το στον εντός να τραβάει από εκεί νερό.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, sonikk είπε

Aυτοι οι ηλιακοί κάτι 200αρηδες που βλέπω σε κάτι εξοχικά κλειστα όλο το χειμώνα και παραπάνω για 10 μήνες και που είναι όλοι τους ξεσκεπαστοι ήθελα να ήξερα δεν σκάνε τα καζάνια τους από τις υπερθερμανσεις τόσους μήνες αχρησιμοποιητοι;

Μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει αυτό;

Ε, δεν σου λέμε 😕

Δημοσ.
3 ώρες πριν, bjj-p είπε

Μιας και αρκετοι εχετε μετρησεις απο τις θερμοκρασιες του καζανιου, εχετε καποια χονδρικη εκτιμηση στο ποσο επηρεαζει τη συνολικη θερμοκρασια να τραβας συνεχεια ζεστο νερο για μικρο δουλειες. Αυτα τα 2-5 λιτρα για πλυσιμο των χεριων, ξεπλυμα ενος πιατου που  μερικες φορες ουτε που προφτανει να κατεβει το ζεστο. Ομως,  μερικα λιτρα ζεστο εχουν αντικατασταθει με κρυο μεσα στο καζανι.

Επειδη ο δικος μου λογω θεσης υπο-αποδιδει, δεν ξερω αν αυτη η λογικη εξοικονομησης εχει πρακτικο αντικρυσμα ή οχι.

Δε συμφέρουν αυτά τα μικροτραβήγματα, ρίχνουν τις θερμοκρασίες. ΕΚΤΟΣ κι αν έχεις πάνω από 200 μπόιλερ, ή αν είστε λίγα άτομα (πχ 2) και δε βγαίνουν πολλά μπάνια εξ ορισμού/ημέρα.

Η καλύτερη - optimal χρήση ηλιακού είναι να πάτε τις θερμές ώρες της μέρας 12-1 το χειμώνα, που και το φρέσκο νερό μπορεί να έρχεται λίγο ζεστό στο καζάνι λόγω ηλιοφάνειας, και να κάνετε back to back μπάνιο για να μην κρυώνει ούτε το 5λιτρο των σωληνώσεων. Του τρώτε λίγη από την δύσκολα διατηρήσιμη υψηλή θερμότητα και αυτός θα προλάβει να αναπληρώσει κάποια μέχρι να δύσει ο ήλιος, επιτρέποντάς σας να ξαναέχετε καυτό την επόμενη στις 12-1.

Επειδή όμως αυτό το σενάριο ούτε λόχος στο στρατό δεν το κάνει, απλώς αποφύγετε τα χαζά τραβήγματα. Με ένα θερμοσιφονάκι άνω/κάτω πάγκου των 10 λίτρων, ή έναν γερό ταχυθερμαντήρα, ειδικά αν έχεις 3φασικό, θα κάνεις οικονομικά σχετικά τη δουλειά σου ζεσταίνοντας μόνο τόσο νερό όσο χρειάζεσαι (στη δεύτερη περίπτωση) ή ελάχιστο, που δε θα πάει χαμένο, στην πρώτη.

• Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, phanispal είπε

Χωρις να ειμαι ειδικος, πιστευω αν το ανεβασεις σε θερμοκρασια 60+ θα σκοτωθουν ολα, ακομα και στις σωληνωσεις αν εχει αναπτυχθει. Για ψυχολογικους λογους, θα αφηνα τα πρωτα 10-20 λιτρα (2 λεπτα στο τερμα η βρυση) και μετα θα το χρησιμοποιουσα. 

36 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Δε συμφέρουν αυτά τα μικροτραβήγματα, ρίχνουν τις θερμοκρασίες. ΕΚΤΟΣ κι αν έχεις πάνω από 200 μπόιλερ, ή αν είστε λίγα άτομα (πχ 2) και δε βγαίνουν πολλά μπάνια εξ ορισμού/ημέρα.

Η καλύτερη - optimal χρήση ηλιακού είναι να πάτε τις θερμές ώρες της μέρας 12-1 το χειμώνα, που και το φρέσκο νερό μπορεί να έρχεται λίγο ζεστό στο καζάνι λόγω ηλιοφάνειας, και να κάνετε back to back μπάνιο για να μην κρυώνει ούτε το 5λιτρο των σωληνώσεων. Του τρώτε λίγη από την δύσκολα διατηρήσιμη υψηλή θερμότητα και αυτός θα προλάβει να αναπληρώσει κάποια μέχρι να δύσει ο ήλιος, επιτρέποντάς σας να ξαναέχετε καυτό την επόμενη στις 12-1.

Επειδή όμως αυτό το σενάριο ούτε λόχος στο στρατό δεν το κάνει, απλώς αποφύγετε τα χαζά τραβήγματα. Με ένα θερμοσιφονάκι άνω/κάτω πάγκου των 10 λίτρων, ή έναν γερό ταχυθερμαντήρα, ειδικά αν έχεις 3φασικό, θα κάνεις οικονομικά σχετικά τη δουλειά σου ζεσταίνοντας μόνο τόσο νερό όσο χρειάζεσαι (στη δεύτερη περίπτωση) ή ελάχιστο, που δε θα πάει χαμένο, στην πρώτη.

Απο την εμπειρια μου, διαφωνω. Τραβηξα πριν 20 λεπτα επιτηδες 7-8 λιτρα και η θερμοκρασια επεσε κατα 0.5 βαθμους (το βραδυ χανει ηδη περιπου 0.8 βαθμους την ωρα ετσι και αλλιως αυτες τις μερες). Επισης, οταν κανω ντους και μαλλον καταναλωνω 30-40 λιτρα ζεστου, η θερμοκρασια πεφτει περιπου 3-5 βαθμους (η γυναικα μου βεβαια το ριχνει 15-20, δεν ξερω πως τα καταφερνει). Εχω 200λτ με 3τμ συλλεκτη. 

Οποτε, υποθετω οτι 5-10 μικροτραβηγματα ριχνουν τη θερμοκρασια του νερου κατα 3-6 βαθμους. Θα εβγαινε ενα μπανιο ακομα βεβαι, αλλα τι να κανουμε... 

6 βαθμοι αντιστοιχουν σε περιπου 1.2 kWh ( στα 200λτ), δηλαδη 35 λεπτα. Με αλλα λογια, καθε μικρο-τραβηγμα του ζεστου, αντιστοιχει σε 3.5 σεντς. Θα βαλουμε κουμπαρα στη βρυση, οποιος θελει ζεστο θα ριχνει πενταλεπτο :) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Maurikycli είπε

Ε, δεν σου λέμε 😕

20 ώρες πριν, sonikk είπε

Για Αττική πάντα μιλάω.

Γιατί λες ότι 500 λίτρα δεν είναι βιώσιμο σε γυμναστήρια,ξενοδοχεία κλπ;

Πέρα από πλάκα. 

Ο καθένας με την μικρή η μεγάλη εμπειρία και το ανάλογο νιονιό, προτείνει θέλω να πιστεύω ανιδιοτελώς  αλλά στο τέλος εσύ θα λουστείς (κυριολεκτικά) την επιλογή σου.

Ίσως επειδή υπάρχει πληθώρα επιλογών μέχρι 300 λίτρα δεν θέλουν να εγλωβιστούν σε περιπτωση αντικατάστασης. Μέχρι αυτή τη χωρητικότητα βρίσκεις διαθέσιμα καζάνια ακόμα και σε νησί. Ίσως σε περιπτωση παρατεταμένης συννεφιάς παράγεται σε λογικό χρόνο το ζεστό νερό με τη χρήση ρεύματος.

Στην περίπτωσή σου θα πρότεινα δύο μικρότερους αντί έναν 500.

Θα έλεγα ότι ίσως είναι προτιμότερο να μπουν σε σειρά δηλ. πρώτα να αδειάζει ο ένας και μετά να ρίχνει ο χλιαρός το νερό του στον ζεστό με χρήση μιας βαλβίδας εκτροπής που συνήθως είναι ρυθμισμένες στους 45 βαθμούς. Ίσως να έπαιζες με το μέγεθος των μπόιλερ και με την επιφάνεια των συλλεκτών. Δηλαδή ο πρώτος να είναι 200λ με 4τμ και ο δεύτερος 160λ με 2τμ συλλέκτη. Το σκεπτικό είναι ότι ο πρώτος θα αδειάζει συνέχεια ενώ ο δεύτερος θα έχει το περισσότερο χρόνο να "φορτίζει" μέχρι να κρυώσει ο πρώτος. Επίσης συνδέεις με ρεύμα τον δεύτερο αφ' ενός για να ζεσταίνεται γρηγορότερα σε περίπτωση που ξεμείνεις εντελώς αφ' ετέρου να μην πηγαίνει πολλή χαμένο ζεστό νερό που έμεινε αχρησιμοποίητο.

Ή βάζεις 300λ με 5-6τμ βασικό και 200λ με 3 τμ βοηθητικό.

Επανερχόμενος στην αρχική μου ιδέα αν είναι εφικτό , δώσε από έναν 200άρι κατευθείαν στη μπαταρία που αντιστοιχεί στη μεγάλη μπανιέρα και άσε τον άλλο διακοσάρι για το υπόλοιπο σπίτι.

Επεξ/σία από Maurikycli
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Πως βλεπετε τις θερμοκρασιες νερου απο τον ηλιακο ρε παιδια; Υπαρχει κανενα ηλεκτρονικο 'μαραφετι' να της δειχνει απευθειας απο ηλιακο;

Οταν ειπα στον ανθρωπο που συζητησα για να βαλουμε τον ηλιακο στο σπιτι, πως θα βλεπω ποσο ζεστο ειναι το νερο, μου ειπε εμπειρικα, βαζεις το χερι βλεπεις ποσο ζεστο ειναι το νερο στη βρυση.

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Πέρα από πλάκα. 

Ο καθένας με την μικρή η μεγάλη εμπειρία και το ανάλογο νιονιό, προτείνει θέλω να πιστεύω ανιδιοτελώς  αλλά στο τέλος εσύ θα λουστείς (κυριολεκτικά) την επιλογή σου.

Ίσως επειδή υπάρχει πληθώρα επιλογών μέχρι 300 λίτρα δεν θέλουν να εγλωβιστούν σε περιπτωση αντικατάστασης. Μέχρι αυτή τη χωρητικότητα βρίσκεις διαθέσιμα καζάνια ακόμα και σε νησί. Ίσως σε περιπτωση παρατεταμένης συννεφιάς παράγεται σε λογικό χρόνο το ζεστό νερό με τη χρήση ρεύματος.

Στην περίπτωσή σου θα πρότεινα δύο μικρότερους αντί έναν 500.

Θα έλεγα ότι ίσως είναι προτιμότερο να μπουν σε σειρά δηλ. πρώτα να αδειάζει ο ένας και μετά να ρίχνει ο χλιαρός το νερό του στον ζεστό με χρήση μιας βαλβίδας εκτροπής που συνήθως είναι ρυθμισμένες στους 45 βαθμούς. Ίσως να έπαιζες με το μέγεθος των μπόιλερ και με την επιφάνεια των συλλεκτών. Δηλαδή ο πρώτος να είναι 200λ με 4τμ και ο δεύτερος 160λ με 2τμ συλλέκτη. Το σκεπτικό είναι ότι ο πρώτος θα αδειάζει συνέχεια ενώ ο δεύτερος θα έχει το περισσότερο χρόνο να "φορτίζει" μέχρι να κρυώσει ο πρώτος. Επίσης συνδέεις με ρεύμα τον δεύτερο αφ' ενός για να ζεσταίνεται γρηγορότερα σε περίπτωση που ξεμείνεις εντελώς αφ' ετέρου να μην πηγαίνει πολλή χαμένο ζεστό νερό που έμεινε αχρησιμοποίητο.

Ή βάζεις 300λ με 5-6τμ βασικό και 200λ με 3 τμ βοηθητικό.

Επανερχόμενος στην αρχική μου ιδέα αν είναι εφικτό , δώσε από έναν 200άρι κατευθείαν στη μπαταρία που αντιστοιχεί στη μεγάλη μπανιέρα και άσε τον άλλο διακοσάρι για το υπόλοιπο σπίτι.

Με απασχολει το γεγονος των υψηλων θερμοκρασιων.

Τί συμβαινει μακροπροθεσμα οταν μενει πολυ ζεστο νερο στο δοχειο;

Γι αυτο σε ρωτησα πριν για ηλιακους σε εξοχικα που ειναι ακατοικητα το χειμωνα με ξεσκεπαστους ηλιακους.

Επειδη δεν κανουν μπανιο ολοι καθημερινα με την εννοια οτι ενας μπορει να κανει μπανιο μισης ωρας και να φαει και 100 λιτρα αλλα την επομενη μερα να κανει ντους 30 λιτρων.

Δηλαδη αν εχεις 500 λιτρα ζεστου και την μια μερα καταναλωνεις τα 400 και την αλλη μερα τα 100 τί γινεται;

Μακροπροθεσμα θα σκασει το καζανι απο υψηλες θερμοκρασιες;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...