Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 18/12/2022 στις 11:56 ΜΜ, qwertyuiop2 είπε

Μεταφέρω από το τοπικ που κλειδώθηκε θέμα συζήτησης. Αθηναίοι 3-4 ατόμων νοικοκυριά, με 160 λίτρα θερμοσίφωνες, εκφράστε γνώμες:

Μωρέ και 65 ανεβάζει ένας ηλιακός το χειμώνα με ηλιοφάνεια καλή.

Το θέμα είναι ότι ένας να υπάρχει που το γουστάρει αρκετά ζεστό ή να το αφήνει να τρέχει και/ή το νερό του δικτύου που το αναπληρώνει να είναι παγάκι, ξαφνικά πέφτουμε στους 2-3.

Το νοέμβριο που το νερό δικτύου είναι ακόμα κάπως ζεστό, δέχομαι ότι μπορεί να φτάσει και για 4. Το ίδιο κι από Μάρτιο κι εντεύθεν, που λόγω ηλιοφάνειας και αύξησης μέρας δεν πολυπειράζει να είναι κρύο το νερό. Αλλά το τρίμηνο Δεκ - Φεβ είναι ζόρικο για να πεις ότι θα ξεχάσω το άναμμα της αντίστασης σε 4μελές νοικοκυριό. Επί παραδείγματι, ο φετινός Δεκέμβριος πρέπει να είναι από τους πιο συννεφιασμένους των τελευταίων 5-6 ετών. Άρχισε να έχει συννεφιά στις 2, βγήκε λίγος ήλιος 16-18, χωρίς και πάλι να δούμε καθαρό ουρανό, και από αύριο ξανασυννεφιάζει με ορίζοντα βδομάδας.

Ε, όποιος πει ότι το φετεινό αθηναϊκό δεκέμβριο είχε ζεστό νερό από τον ήλιο, λέει ψέματα. Τι ζεστό νερό να αποκτήσει κάποιος με 200w/m2 για 3 ώρες τη μέρα; Και 90% απόδοση (σχεδόν απίθανο) να έχει ο συλλέκτης (ας πούμε 3τμ) , έχουμε 1,5kw θερμότητας. Σα να ανάψαμε την αντίσταση 20 λεπτά. Κάνουν 4 άτομα μπάνιο με αντίσταση 20 λεπτών; Νον.

Δεν εχω καταλαβει τι προσπαθειτε να βρειτε? Τον ηλιακο τον μετρας με ηλιοφανεια πριν και μετα. Μετα ειναι οι απωλεεις του μποιλερ σε μια νυχτα..  Τα υπολοιπα ειναι ρευστα  ''Ασταθμητοι παραγοντες''

Δεν ειναι τυχαιο που εχω αναφερει οτι σε τετοιες συνθηκες ενας 160/3 κανει για 1 ατομο!!!

• Thanks 1
  • Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

σημερα με ηλιοφανεια απο 25 το πρωι στις 4 το μεσημερι ειχα 60 βαθμους (200/4)

Επεξ/σία από takis1964
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, takis1964 είπε

σημερα με ηλιοφανεια απο 25 το πρωι στις 4 το μεσημερι ειχα 60 βαθμους (200/4)

Εμένα με 200λτ/3τμ ανέβασε 25 βαθμούς, από 40 (είχα ανάψει αντίσταση) σε 65. Νομίζω ότι η σωστή διάσταση είναι η δική σου, αν ξαναέβαζα θα επέλεγα 4τμ συλλέκτη. 

Επισυνάπτω και μια εικόνα με τη μέση ηλιακή ακτινοβολία στην Αθήνα (https://www.researchgate.net/figure/Solar-radiation-in-W-m-2-for-each-month-and-daily-hour-Athens_fig2_319864978)

image.png.a68444b8990b202def88e16e39da3f1d.png

Επεξ/σία από sargyrop81
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στον ηλιακό μου έχω βαλβίδα ασφαλείας σε σχήματος σταυρού,την κλασική βασικά, και γράφει 10 στην μια άκρη της και 12 στην άλλη.

Αυτό τί σημαίνει;

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, sonikk είπε

Στον ηλιακό μου έχω βαλβίδα ασφαλείας σε σχήματος σταυρού,την κλασική βασικά, και γράφει 10 στην μια άκρη της και 12 στην άλλη.

Αυτό τί σημαίνει;

ότι ακριβώς γράφει H μια ανοίγει στα 10 bar και αν δεν δουλέψει αυτή να ανοίξει η άλλη στα 12 Βέβαια έχει βγει οδηγία να μπαίνει από 8 - 10 bar

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, hp8 είπε

ότι ακριβώς γράφει H μια ανοίγει στα 10 bar και αν δεν δουλέψει αυτή να ανοίξει η άλλη στα 12 Βέβαια έχει βγει οδηγία να μπαίνει από 8 - 10 bar

Ευχαριστώ.Κατα την συντήρηση  του ηλιακού έγινε έλεγχος στη βαλβίδα και βρέθηκε λειτουργική.

Τόσο ουσιώδης είναι η διαφορά 10/12 με 8/10;

Ανοξείδωτος ο ηλιακός μου.Δεν ξέρω αν αυτό μετράει στα bar για την βαλβίδα.

Να ρωτήσω και κάτι λίγο πιο εξειδικευμένο.Αν δω κάποιο ανοξείδωτο μποιλερ εσωτερικά πώς μπορώ να διαπιστώσω αν όντως είναι ανοξείδωτος ή γαλβανιζε; Υπάρχει τρόπος; Γιατί από το χρώμα είναι ίδιοι.

Επεξ/σία από sonikk
Δημοσ.
16 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Εμένα με 200λτ/3τμ ανέβασε 25 βαθμούς, από 40 (είχα ανάψει αντίσταση) σε 65. Νομίζω ότι η σωστή διάσταση είναι η δική σου, αν ξαναέβαζα θα επέλεγα 4τμ συλλέκτη. 

Επισυνάπτω και μια εικόνα με τη μέση ηλιακή ακτινοβολία στην Αθήνα (https://www.researchgate.net/figure/Solar-radiation-in-W-m-2-for-each-month-and-daily-hour-Athens_fig2_319864978)

Mε τρώει να βάλω άλλον ένα 2 τετραγωνικά και να τον σκεπάζω Μάρτιο με Νοεμβριο🤣, βασικά το καλύτερο να τον είχα πάρει με 2χ2, 5  αλλά ψάρωσα με την εγγύηση, μετά που τον αγόρασα κ την διάβασα, ότι οτιδήποτε βάλεις εκτός εργοστασίου ακυρώνεις την εγγύηση κατάλαβα ότι έκανα βλακια 🤔

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/12/2022 στις 3:19 ΜΜ, PLACEBO_89 είπε

Δεν εχω καταλαβει τι προσπαθειτε να βρειτε? Τον ηλιακο τον μετρας με ηλιοφανεια πριν και μετα. Μετα ειναι οι απωλεεις του μποιλερ σε μια νυχτα..  Τα υπολοιπα ειναι ρευστα  ''Ασταθμητοι παραγοντες''

Δεν ειναι τυχαιο που εχω αναφερει οτι σε τετοιες συνθηκες ενας 160/3 κανει για 1 ατομο!!!

Δεν προσπαθούμε να βρούμε κάτι, απλά απαντώ στον συμφορίτη ότι επί της ουσίας ΔΕΝ μπορούμε να βγάλουμε καθολικές απαντήσεις, γιατί όταν ο άλλος λέει ότι κάνουν 4 άτομα μπάνιο με 3/160 λίτρα σε μέρα με μερική συννεφιά κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, μπορεί να εννοεί ότι μπαίνουν στα γοργά με χλιαρό νεράκι και κάνουν 1 γρήγορη σαπουνάδα.

Ενώ, ένας άλλος, μπορεί να πει ότι φτάνει μετά βίας για 2, γιατί θέλουν σχετικά ζεστό (αυτό συνήθισαν οι άνθρωποι) και κάνουν 2 σαπουνάδες σε μαλλιά και σώμα, φεριπείν.

Το μόνο που μπορούμε να μετρήσουμε και να συγκρίνουμε, είναι ίδια σε μέγεθος, άλλου κατασκευαστή ηλιακά αφημένα στην ίδια (πάνω κάτω) περιοχή, χωρίς τράβηγμα ΖΝΧ καθ' όλη τη διάρκεια ηλιοφάνειας --> σύγκριση θερμοκρασιών πριν και μετά. Δευτερογενώς, μπορούμε να δούμε και πόσα w/m2 έδωσε ο ήλιος εκείνη τη μέρα στον πλησιέστερο μετεοσταθμό κι έτσι να βγάλουμε και (λίγο) μπακαλίστικα την αποδοτικότητα κάθε ηλιακού.

Όλα τα άλλα είναι καφενοκουβέντα.

Να προσθέσω στο τόπικ, ότι από προχθές - παραπροχθές, και σύμφωνα με αυτό το σάητ, o ήλιος στην Αθήνα θα παρέχει αυξανόμενη μέρα προς μέρα ενέργεια, πάντα υπό ιδανικές συνθήκες. Σε 10 μέρες από σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου, θα παρέχει χοντρικά 110w παραπάνω από ό,τι σήμερα, δηλαδή 330w ανά ημέρα παραπάνω για όσους έχουν 3τμ συλλέκτη.

Επεξ/σία από qwertyuiop2
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 22/12/2022 στις 5:45 ΜΜ, sargyrop81 είπε

11 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Δεν προσπαθούμε να βρούμε κάτι, απλά απαντώ στον συμφορίτη ότι επί της ουσίας ΔΕΝ μπορούμε να βγάλουμε καθολικές απαντήσεις, γιατί όταν ο άλλος λέει ότι κάνουν 4 άτομα μπάνιο με 3/160 λίτρα σε μέρα με μερική συννεφιά κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, μπορεί να εννοεί ότι μπαίνουν στα γοργά με χλιαρό νεράκι και κάνουν 1 γρήγορη σαπουνάδα.

Ενώ, ένας άλλος, μπορεί να πει ότι φτάνει μετά βίας για 2, γιατί θέλουν σχετικά ζεστό (αυτό συνήθισαν οι άνθρωποι) και κάνουν 2 σαπουνάδες σε μαλλιά και σώμα, φεριπείν.

Το μόνο που μπορούμε να μετρήσουμε και να συγκρίνουμε, είναι ίδια σε μέγεθος, άλλου κατασκευαστή ηλιακά αφημένα στην ίδια (πάνω κάτω) περιοχή, χωρίς τράβηγμα ΖΝΧ καθ' όλη τη διάρκεια ηλιοφάνειας --> σύγκριση θερμοκρασιών πριν και μετά. Δευτερογενώς, μπορούμε να δούμε και πόσα w/m2 έδωσε ο ήλιος εκείνη τη μέρα στον πλησιέστερο μετεοσταθμό κι έτσι να βγάλουμε και (λίγο) μπακαλίστικα την αποδοτικότητα κάθε ηλιακού.

Όλα τα άλλα είναι καφενοκουβέντα.

Να προσθέσω στο τόπικ, ότι από προχθές - παραπροχθές, και σύμφωνα με αυτό το σάητ, o ήλιος στην Αθήνα θα παρέχει αυξανόμενη μέρα προς μέρα ενέργεια, πάντα υπό ιδανικές συνθήκες. Σε 10 μέρες από σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου, θα παρέχει χοντρικά 110w παραπάνω από ό,τι σήμερα, δηλαδή 330w ανά ημέρα παραπάνω για όσους έχουν 3τμ συλλέκτη.

Πολυ ωραια τα λινκ σας, πολυ χρησιμα και για τα φωτοβολταικα.

Χρονια πολλα!

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

Πολυ ωραια τα λινκ σας, πολυ χρησιμα και για τα φωτοβολταικα.

Χρονια πολλα!

Να συμπληρώσω τότε και κάτι πιο "ψαγμένο" για να φανούν οι διαφορές μεταξύ της τωρινής ισχύος του ήλιου και αυτής των τελών Φεβρουαρίου - αρχών Μαρτίου:  Σήμερα - αύριο, με πλήρη ηλιοφάνεια, ο ήλιος θα δώσει / ημέρα 2600 watt/ m2 στην Αθήνα, δηλαδή 7.800 watt σε δεδομένο ηλιακό 3τ.μ. Αυτό ισούται με σχεδόν 2 ώρες άναμμα αντίστασης, ή, αν ρίξουμε την αποδοτικότητα στο 60% και βάλουμε κι ένα αυθαίρετο 10% απωλειών στο καζάνι, ο σημερινός ήλιος σημαίνει χοντρικά 1 ώρα αναμμένη αντίσταση.

Αν μέσω wayback machine δούμε τι συνέβη σε πλήρη ηλιοφάνεια στο Χαλάνδρι των αρχών Μαρτίου 2021, θα δούμε ότι σε πλήρη ηλιοφάνεια στις 3 του μήνα, είχαμε περί τα 4700 w/m2 ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν μεσούντος του χειμώνα (υπενθυμίζω ότι η ισημερία είναι 20-21 Μαρτίου), ο ήλιος αποδίδει 14.100 watt (!!!!), περίπου τα διπλά!

Άρα αποφεύγοντας περιττούς υπολογισμούς, μπορούμε να πούμε ότι για ένα ηλιακό σύστημα επιφάνειας 3τμ και με μια μικρή αναγωγή, η προσφερόμενη ενέργεια σχεδόν διπλασιάζεται μεταξύ 25 Δεκεμβρίου και 25 Φεβρουαρίου. Για να το πούμε και γλαφυρά, εκεί που έπαιρνες 1 ώρα ηλεκτρικής αντίστασης/ μέρα, πλέον παίρνεις 1:50 !

Επεξ/σία από qwertyuiop2
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Να συμπληρώσω τότε και κάτι πιο "ψαγμένο" για να φανούν οι διαφορές μεταξύ της τωρινής ισχύος του ήλιου και αυτής των τελών Φεβρουαρίου - αρχών Μαρτίου:  Σήμερα - αύριο, με πλήρη ηλιοφάνεια, ο ήλιος θα δώσει / ημέρα 2600 watt/ m2 στην Αθήνα, δηλαδή 7.800 watt σε δεδομένο ηλιακό 3τ.μ. Αυτό ισούται με σχεδόν 2 ώρες άναμμα αντίστασης, ή, αν ρίξουμε την αποδοτικότητα στο 60% και βάλουμε κι ένα αυθαίρετο 10% απωλειών στο καζάνι, ο σημερινός ήλιος σημαίνει χοντρικά 1 ώρα αναμμένη αντίσταση.

Αν μέσω wayback machine δούμε τι συνέβη σε πλήρη ηλιοφάνεια στο Χαλάνδρι των αρχών Μαρτίου 2021, θα δούμε ότι σε πλήρη ηλιοφάνεια στις 3 του μήνα, είχαμε περί τα 4700 w/m2 ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν μεσούντος του χειμώνα (υπενθυμίζω ότι η ισημερία είναι 20-21 Μαρτίου), ο ήλιος αποδίδει 14.100 watt (!!!!), περίπου τα διπλά!

Άρα αποφεύγοντας περιττούς υπολογισμούς, μπορούμε να πούμε ότι για ένα ηλιακό σύστημα επιφάνειας 3τμ και με μια μικρή αναγωγή, η προσφερόμενη ενέργεια σχεδόν διπλασιάζεται μεταξύ 25 Δεκεμβρίου και 25 Φεβρουαρίου. Για να το πούμε και γλαφυρά, εκεί που έπαιρνες 1 ώρα ηλεκτρικής αντίστασης/ μέρα, πλέον παίρνεις 1:50 !

Και παλι απο ηλιακο σε ηλιακο θα υπαρχει διαφορα!  Και αν οχι τοσο πολυ απο επιλεκτικο σε επιλεκτικο αλλα απο την κλιση που εχει ο καθενας!!!

Στις 23/12/2022 στις 9:50 ΠΜ, takis1964 είπε

Mε τρώει να βάλω άλλον ένα 2 τετραγωνικά και να τον σκεπάζω Μάρτιο με Νοεμβριο🤣, βασικά το καλύτερο να τον είχα πάρει με 2χ2, 5  αλλά ψάρωσα με την εγγύηση, μετά που τον αγόρασα κ την διάβασα, ότι οτιδήποτε βάλεις εκτός εργοστασίου ακυρώνεις την εγγύηση κατάλαβα ότι έκανα βλακια 🤔

Για να αυξησεις τα λιτρα της επιθυμητης η λυση δεν ειναι να ανεβασεις κι αλλο την θερμοκρασια αλλα να ζεσταινεις περισσοτερα λιτρα  ωστε να ειναι safe και το μηχανημα σου! Οποτε θες και μεγαλυτερο μποιλερ!  Δηλαδη αλλο να παρεις 60β απο 200λ και αλλο 60 απο 300λ!!!

• Like 1
Δημοσ.

Παιδιά τί συμφερει από άποψη υψηλής κατανάλωσης πολλών λίτρων ζεστού νερού χρήσης πχ ανάγκες για 700-800 λίτρα;

Να τοποθετηθούν δυο- τρεις  ηλιακοί  διπλής ενέργειας πχ των 300 λίτρων συνδεδεμένοι μεταξύ τους ή να μπει ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας στα ίδια λιτρα διπλής ενεργειας γιατί δεν υπάρχει λέβητας, σώματα θερμανσης κλπ στον χώρο;

Το σύστημα βεβιασμένης λειτουργεί με ρεύμα μόνιμα;Εννοώ η αντλία του που λογικά έχει. Σαν σύστημα παθαίνει ζημιές πιο εύκολα από έναν ηλιακό;

Εγώ σκεφτόμουν ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας αλλά να είναι απλό.Δηλαδη μόνο να λειτουργεί με ήλιο και αντίσταση όταν δεν έχει ηλιοφάνεια.Ουσιαστικα δηλ μεγάλο μποιλερ να υπάρχει και λειτουργία με ήλιο και ρεύμα.

Αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει απλά τί συμφερει από τα δύο χωρίς να έχω προβλήματα μελλοντικα,ζημιές και μπλεξιματα και γιατί συμφέρει το ένα από το άλλο;

Και Χρόνια Πολλά σε όλους!!

Δημοσ.
Στις 25/12/2022 στις 4:27 ΜΜ, sonikk είπε

Παιδιά τί συμφερει από άποψη υψηλής κατανάλωσης πολλών λίτρων ζεστού νερού χρήσης πχ ανάγκες για 700-800 λίτρα;

Να τοποθετηθούν δυο- τρεις  ηλιακοί  διπλής ενέργειας πχ των 300 λίτρων συνδεδεμένοι μεταξύ τους ή να μπει ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας στα ίδια λιτρα διπλής ενεργειας γιατί δεν υπάρχει λέβητας, σώματα θερμανσης κλπ στον χώρο;

Το σύστημα βεβιασμένης λειτουργεί με ρεύμα μόνιμα;Εννοώ η αντλία του που λογικά έχει. Σαν σύστημα παθαίνει ζημιές πιο εύκολα από έναν ηλιακό;

Εγώ σκεφτόμουν ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας αλλά να είναι απλό.Δηλαδη μόνο να λειτουργεί με ήλιο και αντίσταση όταν δεν έχει ηλιοφάνεια.Ουσιαστικα δηλ μεγάλο μποιλερ να υπάρχει και λειτουργία με ήλιο και ρεύμα.

Αν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει απλά τί συμφερει από τα δύο χωρίς να έχω προβλήματα μελλοντικα,ζημιές και μπλεξιματα και γιατί συμφέρει το ένα από το άλλο;

Και Χρόνια Πολλά σε όλους!!

Εν τω μεταξύ εμένα δεν μου απαντάει κανείς!!!

Δημοσ.

Αναζητώ σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας και έχω μπερδευτεί όσον αφορά την λειτουργία τους.

Έχουν αυτόματο σύστημα να παρέχουν 24 ώρες την μέρα με ζεστό νερό χρήσης; Δηλαδή αν πχ τρεις μέρες βρέχει και δεν έχει ζεστό νερό το μποιλερ το σύστημα αυτό αυτόματα ανάβει την αντίσταση για να ζεσταίνει το νερό στην θερμοκρασία που έχω εγώ επιλέξει από το ψηφιακό πίνακα λειτουργιών;

Επίσης τί γίνεται αν λείψω για 15 μέρες καλοκαιρι πχ; Το ζεστό νερό του μποιλερ θα βράσει με κίνδυνο υπερθέρμανσης και θα ανοίγουν ασφαλιστικά κλπ ή υπάρχει σύστημα όταν πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία νερού να σταματά η ανοδος θερμοκρασιας του νερού στο μποιλερ για να το προστατεύει από υπερθέρμανσης;Αν υπάρχει,πού πηγαίνει όλη αυτή η πίεση από τις υψηλές θερμοκρασίες;Στους συλλέκτες; Και αν ναι,τί γίνεται εκεί;Υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν;

Και κάτι άλλο.Η αντλία του κυκλοφορητή αν το λέω σωστά  δουλεύει μόνιμα 24 ώρες το 24 ωρο καταναλώνοντας ρεύμα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...