πάνοσ2 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 11 ώρες πριν, george_ins είπε Καλησπέρα σε όλους, σε ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας που θέλω να φτιάξω είμαι ανάμεσα στις 2 παρακάτω επιλογές: 1. Sammler FC300-5 ECO (300Λίτρα, 5τμ Συλλέκτες, Ενεργειακή κλάση C) 5 χρόνια Εγγύηση, τιμή περίπου €2200 2. MasterSOL (300 Λίτρα, 5τμ Συλλέκτες, Ενεργειακή κλάση Α+) 5 ή 7 χρόνια εγγύηση , τιμή περίπου €1900 Αν κοιτάξω Specs & τιμή πάω ξεκάθαρα για τον MasterSol. Παρόλα αυτά, τι εντυπώσεις έχετε για την Sammler? Καταρχήν δεν υπάρχει ενεργειακή απόδοση Α+ 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 16 ώρες πριν, alex pantos είπε Το κατάλαβα.. Πες τα στο αστέρι υδραυλικό.. Thanks Ο υδραυλικος που ειναι το αντικειμενο του και πηρε και το χρημα τι σου λεει??? Εγω θα του ελεγα για αρχη μονο οτι και παλι δεν εχω αποδοση. Αναλογα τι θα μου ελεγε.. σε διαφορετικο χρονο θα του ελεγα την διαφορα θερμοκρασιας εισοδο-εξοδο. Αν ειναι σωστος επαγγελματιας πρεπει να σου πει κατευθειαν τα σεναρια γιατι μπορει να συμβαινει αυτο! Επισης να ξερεις αλλο ενα σεναριο που μπορει να μην εχεις καλη αποδοση τουλαχιστον για αρχη ειναι οταν δεν βαλει/αναμειξει το αντιψυκτικο με τον σωστο τροπο.. Σε σενα βεβαια δεν ισχυει αυτο αφου στην εισοδο καιει! Εσενα ειναι απο εμποδιο ή τρυπημα! Την γωνια δεν την ειδε αν ειναι καθαρη? Οταν το αδειασε ποια ηταν η κατασταση? Εβγαλε εντονη μαυριλα ή νορμαλ πραγματα? Εσενα ειναι 12 χρονια αριστα συντηρημενος και μενα 11 χωρις να εχει ακουμπησει εργαλειο πανω του με αριστη αποδοση!!! Οχι δεν ειναι πιο αξιοπιστος απο τον δικο σου απλα φροντιζω παντα η θερμοκρασια να μην ξεπερναει απο καποιους βαθμους και πανω..!!! 1
sonikk Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Ρε Άλεξ άλλαξε αυτή την ρημαδογωνια που θα είναι μέσα στο χαλί εσωτερικά και με 3 ευρώ καθάρισες! Μην ψάχνεις άλλου προβλήματα.Κανε αυτό πρώτα γιατί πολύ σωστά μίλησε ο φίλος μόλις είδε τη φωτο και βλέπεις. 10 λεπτά υπόθεση είναι. Και πες μας το αποτέλεσμα.Μην μας κρατάς σε αγωνία χαχα. 1
haris_216 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 22 ώρες πριν, sonikk είπε Ενας ηλιακός που έχει κρατήσει τα περισσότερα χρόνια από αυτά που έχετε δει και ακούσει πόσα είναι; Έχω συγγενείς και φίλους που έχουν ηλιακούς από το 1990 και δουλεύουν ακόμα με σωστή απόδοση!! Μιλάμε μετρούν 32 χρονια μέχρι στιγμής! Βέβαια όσους ξέρω οι ιδιοκτήτες τους έκαναν συντήρηση ανά δυο-τρια χρόνια και κάποιοι εξ αυτών ακόμα και ανά χρόνο! Από προσωπική εμπειρία (ηλιακός που υπήρχε στο σπίτι) αλλά και από τον κύκλο των γειτόνων στην ευρύτερη περιοχή (αφού πολλοί είναι σταθερά για 10ετίες γείτονες) ξέρω για: Calpak. Μιλάω για την εποχή που ήταν Calpak BP, με το περίεργου σχήματος boiler και όχι για τους σημερινούς. Μαλτέζος. Πάντα μιλάω για το inox του. Φυρογένης, Τον "κανονικό" παλιό φυρογένη και όχι την μετενσάρκωσή του. Σε όλες τις περιπτώσεις μιλάμε για 25+ χρόνια σαν minimum και σε αρκετές περιπτώσεις καμιά 10ετία ακόμα. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στη δική μας άλλωστε, ο ηλιακός δεν τερμάτισε αλλά τον πρόλαβε η μπουλντόζα της ανοικοδόμησης και του έκοψε το "νήμα της ζωής" Για να είμαι ξεκάθαρος δεν έχω μιλήσει με όλους για τους ηλιακούς τους αλλά, λόγω της θέσης του πατρικού μου, είχα μία οπτική επαφή στις γειτονικές ταράτσες. Και στις περισσότερες η εικόνα ήταν σταθερή, χωρίς αλλαγές. 1 1
sonikk Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 15 λεπτά πριν, haris_216 είπε Από προσωπική εμπειρία (ηλιακός που υπήρχε στο σπίτι) αλλά και από τον κύκλο των γειτόνων στην ευρύτερη περιοχή (αφού πολλοί είναι σταθερά για 10ετίες γείτονες) ξέρω για: Calpak. Μιλάω για την εποχή που ήταν Calpak BP, με το περίεργου σχήματος boiler και όχι για τους σημερινούς. Μαλτέζος. Πάντα μιλάω για το inox του. Φυρογένης, Τον "κανονικό" παλιό φυρογένη και όχι την μετενσάρκωσή του. Σε όλες τις περιπτώσεις μιλάμε για 25+ χρόνια σαν minimum και σε αρκετές περιπτώσεις καμιά 10ετία ακόμα. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στη δική μας άλλωστε, ο ηλιακός δεν τερμάτισε αλλά τον πρόλαβε η μπουλντόζα της ανοικοδόμησης και του έκοψε το "νήμα της ζωής" Για να είμαι ξεκάθαρος δεν έχω μιλήσει με όλους για τους ηλιακούς τους αλλά, λόγω της θέσης του πατρικού μου, είχα μία οπτική επαφή στις γειτονικές ταράτσες. Και στις περισσότερες η εικόνα ήταν σταθερή, χωρίς αλλαγές. Εδώ στην περιοχή μου αρκετοί γείτονες έχουν ηλιακούς από το 1985! Ρώτησα δυο- τρεις που τους ξέρω καλά γιατί δεν τους αλλάζουν έστω με κάποιο πρόγραμμα πχ το εξοικονομώ και η απάντηση τους ηταν γιατί να τους αλλάξουμε;Αφού δουλεύουν σαν καινούριοι!
haris_216 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, sonikk είπε Εδώ στην περιοχή μου αρκετοί γείτονες έχουν ηλιακούς από το 1985! Ρώτησα δυο- τρεις που τους ξέρω καλά γιατί δεν τους αλλάζουν έστω με κάποιο πρόγραμμα πχ το εξοικονομώ και η απάντηση τους ηταν γιατί να τους αλλάξουμε;Αφού δουλεύουν σαν καινούριοι! Μα ακριβώς, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις κάτι που λειτουργεί. Ειδικά όταν τον έχεις πληρώσει αδρά, αφού προ 25ετίας και 30ετίας υπήρχαν λίγοι και καλοί μεν ηλιακοί αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα τους έλεγε κανείς φθηνούς. Η "φθήνια" ήρθε αργότερα αλλά όχι προς όφελος του καταναλωτή, όπως νομίζουν πολλοί (κατά τη γνώμη μου πάντα αυτό, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αντεγκλήσεων). Η μέση διάρκεια σε πολλούς "οικονομικούς" ηλιακούς βρίσκεται στα 5-10 χρόνια, με το 10 να είναι το ιδεατό και ίσως ανέφικτο σενάριο, και πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς για την σκοπιμότητα ενός τέτοιου μηχανήματος. Ειδικά όταν, όπως δείχνει το παρόν νήμα κατά τις τελευταίες αρκετές σελίδες, υπάρχει πολλή κούραση και προσπάθεια για να "τουρμπίσουν" τέτοιους ηλιακούς. Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2022 από haris_216 1 1
sonikk Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Μια ερώτηση λίγο άσχετη με το θέμα που συζητάμε.Επανελθετε μετά από αυτό αν απαντήσει κάποιος.Για λογαριασμό ενός φιλικού μου ζευγαριού θέλω να ρωτήσω κάτι. Θέλουν να νοικιασουν ένα μικρό διαμέρισμα,το οποίο έχουν βρει και έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη για ένα έτος αλλά δεν έχει ούτε ηλιακό ούτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Επειδή θα μείνουν μικρό χρονικό διάστημα λοιπον ,ένα έτος , τί θα προτείνατε για να εχουν ζεστό νερό που θα μπορούσαν όμως όταν φύγουν να το πάρουν μαζί τους; Δηλαδη να είναι κάτι εύκολα μεταφερόμενο στα χέρια.
hp8 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, sonikk είπε Δηλαδη να είναι κάτι εύκολα μεταφερόμενο στα χέρια. Ανάλογα με τι υποδομή σύνδεσης υπάρχει Ρεύματος και νερού Ταχυθερμαντήρες 1
sonikk Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 8 ώρες πριν, hp8 είπε Ανάλογα με τι υποδομή σύνδεσης υπάρχει Ρεύματος και νερού Ταχυθερμαντήρες Αυτα τα μικρά πραγματάκια ζεσταίνουν το νερό όντως; Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μόνο ως ονομασία τα ήξερα αλλά φανταζομουν είχαν ένα άλφα μέγεθος.
phanispal Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Αυτά που είναι λίγα Watt (~3kW) δε νομίζω ότι επαρκούν για να κάνεις μπάνιο όμως, θέλει ψάξιμο πρώτα.
PLACEBO_89 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 21 ώρες πριν, sonikk είπε Εδώ στην περιοχή μου αρκετοί γείτονες έχουν ηλιακούς από το 1985! Ρώτησα δυο- τρεις που τους ξέρω καλά γιατί δεν τους αλλάζουν έστω με κάποιο πρόγραμμα πχ το εξοικονομώ και η απάντηση τους ηταν γιατί να τους αλλάξουμε;Αφού δουλεύουν σαν καινούριοι! Δηλαδη και αυτοι στην ηλιοφανεια σκαρφαλωνουν ανα 30βαθμους?!?!? Και γενικα ανοιξη,φθινοπωρο παιζουν 70-80β?!?!? Προσωπικα οσοι εχουν παλιο ηλιακο κανεις δεν μου εχει μιλησει με νουμερα! Απλα εκθειαζουν και οταν τους παω σε λεπτομερειες ξεκινανε ''Ε αν εχει και συννεφια..'' ''Ε χειμωνας ειναι, ενα ντουζακι το εβγαλε..''
sonikk Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, PLACEBO_89 είπε Δηλαδη και αυτοι στην ηλιοφανεια σκαρφαλωνουν ανα 30βαθμους?!?!? Και γενικα ανοιξη,φθινοπωρο παιζουν 70-80β?!?!? Προσωπικα οσοι εχουν παλιο ηλιακο κανεις δεν μου εχει μιλησει με νουμερα! Απλα εκθειαζουν και οταν τους παω σε λεπτομερειες ξεκινανε ''Ε αν εχει και συννεφια..'' ''Ε χειμωνας ειναι, ενα ντουζακι το εβγαλε..'' Σε παλια εξοχικα φιλων μου ηλιακοι του 85 και 90 δουλευουν εξαιρετικα.Εχω φιλοξενηθει και χειμωνα και ανοιξη και καλοκαιρι.Καλοκαιρια βραζει βεβαια το νερο αλλα και το χειμωνα με συννεφια που μετρησαμε φτανουν τους 45 βαθμους.Συννεφια με ελαχιστα διαστηματα ηλιοφανειας. Μου εκανε εντυπωση γι αυτο και οι μετρησεις. Βεβαια συντηρουνται κανονικα ανα δυο χρονια γιατι ειναι παλιοι και τους προσεχουν.Εξωτερικα φαινεται η παλαιοτητα τους αλλα εσωτερικα ειναι σε καλη κατασταση λογικα. Εγω στην πραξη τα ειδα.Μαλιστα σε ενα φιλο του λεω χαριν αστεισμου ρε συ αυτο το σαραβαλο ζεσταινει; Θα δοκιμασεις μου λεει κ θα δεις.Επαθα πλακα,νομιζα ειχε αναψει ρευμα. Τον καιρο εκεινο ειχαν δωσει ενα σκασμο λεφτα βεβαια.Το να παρεις χαλκινο μποιλερ ή inox δεν ηταν ευκολη υποθεση.Αλλα δυο φιλων μου συγκεκριμενα που το ειχαν βαλει 85-90 και ο πατερας τους ηταν καπετανιος σε ταξιδια μακρινα εξωτερικου μου ελεγε οτι στοιχιζε ενας ακριβος ηλιακος αναλογικα σαν να παρεις δυο καλης ποιοτητας τωρα. Τοτε δεν πρεπει να ειχε πολυς κοσμος ηλιακους.Αναφερομαι σε εποχη μεταξυ 85 και 90.
PLACEBO_89 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 43 λεπτά πριν, sonikk είπε Σε παλια εξοχικα φιλων μου ηλιακοι του 85 και 90 δουλευουν εξαιρετικα.Εχω φιλοξενηθει και χειμωνα και ανοιξη και καλοκαιρι.Καλοκαιρια βραζει βεβαια το νερο αλλα και το χειμωνα με συννεφια που μετρησαμε φτανουν τους 45 βαθμους.Συννεφια με ελαχιστα διαστηματα ηλιοφανειας. Μου εκανε εντυπωση γι αυτο και οι μετρησεις. Βεβαια συντηρουνται κανονικα ανα δυο χρονια γιατι ειναι παλιοι και τους προσεχουν.Εξωτερικα φαινεται η παλαιοτητα τους αλλα εσωτερικα ειναι σε καλη κατασταση λογικα. Εγω στην πραξη τα ειδα.Μαλιστα σε ενα φιλο του λεω χαριν αστεισμου ρε συ αυτο το σαραβαλο ζεσταινει; Θα δοκιμασεις μου λεει κ θα δεις.Επαθα πλακα,νομιζα ειχε αναψει ρευμα. Τον καιρο εκεινο ειχαν δωσει ενα σκασμο λεφτα βεβαια.Το να παρεις χαλκινο μποιλερ ή inox δεν ηταν ευκολη υποθεση.Αλλα δυο φιλων μου συγκεκριμενα που το ειχαν βαλει 85-90 και ο πατερας τους ηταν καπετανιος σε ταξιδια μακρινα εξωτερικου μου ελεγε οτι στοιχιζε ενας ακριβος ηλιακος αναλογικα σαν να παρεις δυο καλης ποιοτητας τωρα. Τοτε δεν πρεπει να ειχε πολυς κοσμος ηλιακους.Αναφερομαι σε εποχη μεταξυ 85 και 90. Οι παλιοι συλλεκτες δεν ζεσταιναν το ιδιο! Για τα μποιλερ τοτε τα μεταλλα ειχαν παχος και αλλη ποιοτητα!!! Και γω στην αρχη πριν ασχοληθω με μετρησεις στους 60β ελεγα καιει! Ειναι ατοπο να λες με συννεφια 45β οταν δεν ξερεις την αρχικη θερμοκρασια αλλα και να την γνωριζες παλι ειναι ακυρο γιατι εχεις ποσοστο συννεφιας! Απο την αλλη αν εχει ''εφαμιλλη'' αποδοση με τους σημερινους εχει μεγαλυτερο συλλεκτη και σιγουρα μιλαμε για μποιλερ χαλκινο/inox! Και με εναν σημερινο glass αν τον προσεχεις στις θερμοκρασιες θα σου βγαλει απο 15 χρονια και πανω αναλογα την ποιοτητα..!
sonikk Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, PLACEBO_89 είπε Οι παλιοι συλλεκτες δεν ζεσταιναν το ιδιο! Για τα μποιλερ τοτε τα μεταλλα ειχαν παχος και αλλη ποιοτητα!!! Και γω στην αρχη πριν ασχοληθω με μετρησεις στους 60β ελεγα καιει! Ειναι ατοπο να λες με συννεφια 45β οταν δεν ξερεις την αρχικη θερμοκρασια αλλα και να την γνωριζες παλι ειναι ακυρο γιατι εχεις ποσοστο συννεφιας! Απο την αλλη αν εχει ''εφαμιλλη'' αποδοση με τους σημερινους εχει μεγαλυτερο συλλεκτη και σιγουρα μιλαμε για μποιλερ χαλκινο/inox! Και με εναν σημερινο glass αν τον προσεχεις στις θερμοκρασιες θα σου βγαλει απο 15 χρονια και πανω αναλογα την ποιοτητα..! Εμπειρικά μετρήσαμε δεν λέω ότι είμαι ειδικός στους ηλιακούς.Δεν έχω σχέση με ηλιακά συστήματα.Η εκπαίδευση μου είναι θεωρητικη(ΑΕΙ).Αν είσαι τεχνικός και με πείρα στη δουλειά επάνω εγώ δεν μπορώ να συγκριθω μαζί σου. Αυτό που λέω είναι στην πράξη τι διαπίστωσα.Οταν το προηγούμενο βράδυ 4 άτομα κάνουν μπάνιο ή ντους και πας πιο αργά πάλι το βράδυ πχ να πλύνεις τα δόντια σου και βλέπεις ότι το ζεστο νερό σώθηκε,βγάζει πλέον μόνο κρυο και την επόμενη ημέρα έχει συννεφιά και μετράς 45 βαθμούς από ένα σημείο κ μετα αυτό κάτι λέει. Αναφέρομαι σε 90% ποσοστό συννεφιάς.Αυτο δεν αλλάζει κάτι.Εννοω δεν ξεκίνησε από τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία αλλά από τους 13.Το να πάει από 13 στους 45 αυτό σημαίνει ότι αποδίδει πολύ καλα,όχι απλά καλά.Εμενα αυτό με εντυπωσίασε για να είμαι ειλικρινής. Τα πάνελ σαν μέγεθος ήταν περίπου σαν τα σημερινά μόνο που δεν ήταν επιλεκτικοί οι συλλέκτες αφού τότε δεν υπήρχαν. Προσωπικά θεωρώ το inox καλύτερο υλικό από τον χαλκό για ηλιακό. Οι λόγοι αρκετοί. Δύο τρεις εταιρίες που φτιάχνουν ηλιακούς προωθούν τον χαλκό έναντι του inox.Πιστευω είναι λάθος και παραπλανούν τον καταναλωτή. Καλός ο χαλκός,καλύτερο το inox. Tους glass τους θεωρώ ότι χειρότερο.Τρυπανε γρηγορα!! Θα έπαιρνα glass για λόγους οικονομίας,για κάτι πρόχειρο όχι δηλ μόνιμη κατοικία ή για έκτακτη ανάγκη.Ξερω εταιρία ηλιακών έφτιαχνε μόνο inox μέχρι πριν από αρκετά χρόνια.Εδινε και πολύ μεγάλη εγγύηση μάλιστα.Θυμαμαι έδινε για inox 50 χρόνια ή 40.Κατι τέτοιο.Αναλογη εγγύηση έδινε και η γνωστή εταιρία με τους χάλκινους. Τώρα η εταιρεία που σου λέω που έφτιαχνε τους inox φτιάχνει μόνο glass.Τους ρώτησα γιατί κάποτε δεν δίνουν την επιλογή να διαλέξει ο πελάτης.Μου απάντησαν κανείς δεν ζητάει inox πλέον είναι ακριβοί. Δυστυχώς έγιναν όλα χαμηλότερης ποιότητας ένεκα πολλαπλών οικονομικών κρίσεων.Απο ρούχα κ παπούτσια μέχρι ηλιακούς. Πάντως γενικά θα προτιμούσα να μην φάω δύο μήνες και όσο αντεξω και να πάρω inox παρά glass. Απλά δεν μου αρέσει η ταλαιπωρία με κάτι φτηνιαρικο που μετά από λίγα χρόνια θα πρέπει να τρέχω να τον αλλάζω,να τον ξηλωνω κλπ. Δεν ισχυριζομαι ότι το inox θα με σώσει έτσι; Απλά καλύτερες οι πιθανότητες να κρατήσει περισσότερο.Γιατι έχω δει και inox καλής μάρκας πολύ γνωστής να τρυπάει σε λίγα χρόνια λειτουργιας.Λιγες οι περιπτώσεις βέβαια. 1
alex pantos Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2022 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2022 ανέβηκα σήμερα να αλλάξω τη γωνια με ορειχαλκινη αλλά με έπιασε βροχή και το άφησα...όντως νομίζω ότι έχουν χάσει το μαύρο χρώμα οι συλλεκτες και αρχίζουν να ασπρίζουν... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα