Balrog Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 15 ώρες πριν, george1551 είπε Τώρα μέτρησα το νερό χρήσης και έγραφε 70 βαθμούς ενώ το θερμόμετρο στο sonoff έλεγε 63,7 , με προβληματίζει λίγο γιατί θα φτάσει 90 για πλάκα τις επόμενες ημέρες Α ρε φίλε, παίζεις κι εσύ με τον πόνο μας; Έλα @Maurikycli απάντα ποια είναι τα καλά Γερμανικά πανέλα που έχεις σταμπάρει, αυτά τα Vaillant που σου έγραψα ή τα Buderus Logasol SKR που μάλλον είχε ο fredd0, γιατί φάγαμε τη σκόνη του φίλου από πάνω!! Πάντως, συγκρίνοντας διαφορετικές περιοχές του Νομού Χανίων, αλλά και του Νομού Αττικής, παρατηρώ ότι τα διαγράμματα για την ηλιακή ακτινοβολία μοιάζουν πολύ και έχουν το ίδιο πάνω - κάτω μέγιστο των 500-600W/m2 (αγνοώντας τυχόν απότομες "βουτιές" λόγω τοπικής παροδικής συννεφιάς). Πώς και δεν επηρεάζει το γεωγραφικό πλάτος τη μέγιστη τιμή και πού οφείλονται αυτές οι (μικρές, έστω) διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή; Και τι συμμετρικό σχήμα είναι αυτό όλων των διαγραμμάτων; Ανάποδη παραβολή^; Έτσι πρέπει πάντα να είναι όλα όταν υπάρχει πλήρης ηλιοφάνεια ή απλα έτυχε να μοιάζουν ορισμένα; Κάποιος καλός στα μαθηματικά να εξηγήσει και σε εμάς τους σκράπες. Τελικά πώς πρέπει να κάνουμε τους υπολογισμούς γιατί μας μπερδέψατε. Όχι με το στιγμιαίο μέγιστο του μεσημεριού των 526W/m2, αλλά ούτε με τα 320W/m2 x 5 ώρες. Εγώ νομίζω με το σύνολο της ημερήσιας ενέργειας, δηλαδή ολόκληρη την επιφάνεια κάτω από το διάγραμμα. Για τη Σούδα της χθεσινής ημέρας που δεν είχε σκίαση, ακόμη και με το μάτι μετρώντας τετραγωνάκια το κόβει κανείς γύρω στα 3200 W/m2. Προφανώς η μέση τιμή 320 προέκυψε από κάθε στιγμιαία μέτρηση από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, οπότε πρέπει να πολλαπλασιαστεί με όλες τις ώρες που είχε ήλιο (από 7:07 ως 17:14) και τότε θα δώσει το ίδιο νουμεράκι με την αλάνθαστη μέθοδο με τα τετραγωνάκια [^Αν πράγματι έχουμε να κάνουμε με σχήμα παραβολής, τότε η θεωρητική μέγιστη ενέργεια προκύπτει εύκολα για κάθε μέρα του χρόνου ως εξής: 2/3 x μέγιστη τιμή x (Δύση - Ανατολή, σε ώρες). Για Σούδα χθες είχαμε 2/3 x 526W/m2 x 10 ώρες = 3500Wh/m2 και πιάσαμε 3200, άρα ~90% του θεωρητικού πιάνουμε σε μια εξαιρετική μέρα αυτή την εποχή.] Ο βαθμός απόδοσης των επιλεκτικών συλλεκτών της Buderus γράφει στα specifications εδώ ότι είναι 60%. Ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και στους συλλέκτες κενού που linkαρα πιο πάνω δίνει μόνο 65%. Τελικά μόλις για 5% γίνεται τόση φασαρία; Με απόδοση συλλέκτη 60% ένας ηλιακός 160/2.5 όπως παραπάνω βγάζει 3200x2,5x60%=4725 και 4725/175 --> ΔΤ = 27C που έρχεται κοντά στην εμπειρική εικόνα του Placebo89. Τώρα γιατί ο george1551 έχει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση είναι μυστήριο. Στις 19/11/2022 στις 2:43 ΜΜ, PLACEBO_89 είπε Συνηθως η διαφορα ειναι 30-33β και αυτο με μεγαλυτερο συλλεκτη για τα λιτρα! 2
george1551 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, Balrog είπε Τώρα γιατί ο george1551 έχει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση είναι μυστήριο. Καλημέρα , θα σου γράψω το μυστικό μου , ειμαι Χανιά και πάγο δεν θα δούμε ποτέ και πήρα το ρίσκο να βάλω στο κύκλωμα του κλειστού μόνο αποσταγμένο νερό για να αυξήσω την απόδοση του ηλιακού και να μην εχω θέματα με την προπυλενογλυκόλη που θέλει άλλαγμα κάθε 3-4 χρόνια ενώ έχει λίγο χειρότερη απόδοση από το νερό , βέβαια του χρόνου που θα αλλάξω το ανόδιο θα πλύνω και το κύκλωμα να δω σε τι κατάσταση ειναι , άσχετα ότι εγώ σκεπάζω από Μάιο έως και Νοέμβριο πάνω από τον μισό συλλέκτη , υπόψιν χθες ξεσκέπασα για το 2022. Παρεμπιπτόντως χθες τον τσάκισα στην χρήση από τις 6-9 το απόγευμα με 3 μπάνια όχι συνεχόμενα και τώρα εχω 26,2 βαθμούς ένδειξη με εξωτερική 18-19 βαθμούς αυτήν την στιγμή που γράφω , να δούμε πόση άνοδο θα δούμε σήμερα στην θερμοκρασία του νερού του ηλιακού. 3
bjj-p Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 6 ώρες πριν, Balrog είπε Ο βαθμός απόδοσης των επιλεκτικών συλλεκτών της Buderus γράφει στα specifications εδώ ότι είναι 60%. Ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και στους συλλέκτες κενού που linkαρα πιο πάνω δίνει μόνο 65%. Τελικά μόλις για 5% γίνεται τόση φασαρία; Αποκλειεται οι συλλεκτες κενου να εχουν αποδοση 65% εξ’ ορισμου κατασκευης. Λειτουργοουν κατοπτρικα οποτε οι ακτινες χτυπανε σε βελτιστη θεση περισσοτερες ωρες της ημερας και εχουν ‘κενο’ που αποτρεπει την οποιαδηποτε απωλεια απο καιρικες συνθηκες. Με 65% απλα δεν θα δουλευαν στις βορειες χωρες. 1
sargyrop81 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 6 ώρες πριν, Balrog είπε Τελικά πώς πρέπει να κάνουμε τους υπολογισμούς γιατί μας μπερδέψατε. Όχι με το στιγμιαίο μέγιστο του μεσημεριού των 526W/m2, αλλά ούτε με τα 320W/m2 x 5 ώρες. Εγώ νομίζω με το σύνολο της ημερήσιας ενέργειας, δηλαδή ολόκληρη την επιφάνεια κάτω από το διάγραμμα. Για τη Σούδα της χθεσινής ημέρας που δεν είχε σκίαση, ακόμη και με το μάτι μετρώντας τετραγωνάκια το κόβει κανείς γύρω στα 3200 W/m2. Προφανώς η μέση τιμή 320 προέκυψε από κάθε στιγμιαία μέτρηση από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, οπότε πρέπει να πολλαπλασιαστεί με όλες τις ώρες που είχε ήλιο (από 7:07 ως 17:14) και τότε θα δώσει το ίδιο νουμεράκι με την αλάνθαστη μέθοδο με τα τετραγωνάκια [^Αν πράγματι έχουμε να κάνουμε με σχήμα παραβολής, τότε η θεωρητική μέγιστη ενέργεια προκύπτει εύκολα για κάθε μέρα του χρόνου ως εξής: 2/3 x μέγιστη τιμή x (Δύση - Ανατολή, σε ώρες). Για Σούδα χθες είχαμε 2/3 x 526W/m2 x 10 ώρες = 3500Wh/m2 και πιάσαμε 3200, άρα ~90% του θεωρητικού πιάνουμε σε μια εξαιρετική μέρα αυτή την εποχή.] Περιγράφεις πολύ ωραία την έννοια του _ολοκληρώματος_ που φυσικά είναι ο σωστός τρόπος για να υπολογιστεί το σύνολο της προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας. Θέλει όμως προσοχή, γιατί τις πρωινές (7-10) και απογευματινές (3-5) ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά, επηρεάζεται η συλλογή ενέργειας από τα πάνελ λόγω κλίσης. Αν είχες πχ πάνελ που άλλαζε η κλίση τους ώστε να είναι κάθε στιγμή κάθετα στον ήλιο, θα ήταν διαφορετικά. Εγώ χρησιμοποίησα απλοϊκά μια μέση τιμή 320W/m2 για τις ώρες 10-3 επειδή εκεί o ήλιος είναι σχεδόν κάθετα και τα πάνελ αποδίδουν. Θα είχε ενδιαφέρον κάποιος με θερμόμετρο να κάνει μια ανάλυση ανά ώρα με βάση τα στοιχεία από το μετεο. 2
qwertyuiop2 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, sargyrop81 είπε Περιγράφεις πολύ ωραία την έννοια του _ολοκληρώματος_ που φυσικά είναι ο σωστός τρόπος για να υπολογιστεί το σύνολο της προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας. Θέλει όμως προσοχή, γιατί τις πρωινές (7-10) και απογευματινές (3-5) ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά, επηρεάζεται η συλλογή ενέργειας από τα πάνελ λόγω κλίσης. Αν είχες πχ πάνελ που άλλαζε η κλίση τους ώστε να είναι κάθε στιγμή κάθετα στον ήλιο, θα ήταν διαφορετικά. Εγώ χρησιμοποίησα απλοϊκά μια μέση τιμή 320W/m2 για τις ώρες 10-3 επειδή εκεί o ήλιος είναι σχεδόν κάθετα και τα πάνελ αποδίδουν. Θα είχε ενδιαφέρον κάποιος με θερμόμετρο να κάνει μια ανάλυση ανά ώρα με βάση τα στοιχεία από το μετεο. O @liakjim έχει τέτοια υλοποίηση από όσο θυμάμαι, δεν ξέρω κατά πόσο έχει χρόνο/διάθεση να τη μοιραστεί μαζί μας, εγώ τον ταγκάρω κι ας κάνει ό,τι νομίζει, καμία πίεση. Είναι πολλοί πάντως οι παράγοντες του υπολογισμού σας. Εγώ από άλλο ακαδημαϊκό πεδίο προέρχομαι και μπορώ μόνο να κρίνω τι μου φαίνεται πιο επιστημονικό και λογικά συνεκτικό από αυτά που ακούω. Επομένως, με πείθει περισσότερο η μέτρηση του balrog ως αντικειμενικά σωστός υπολογισμός, ενώ η δική σου περισσότερο βοηθάει για προσεγγιστικούς, γοργούς υπολογισμούς, χωρίς να είναι λάθος. Ειδικά για το χειμώνα, που πράγματι η ωφέλιμη ηλιοφάνεια είναι μεταξύ 9:30-10 και 3-3:30. Εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω, όσον αφορά τα Χανιά, είναι ότι ο ήλιος αυτή την εποχή πέφτει πιο κάθετα από ό,τι λ.χ. στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η μέρα διαρκεί μισή ώρα (!!!!!) σχεδόν (26 λεπτά) παραπάνω. Οπότε, πάντα θεωρητικά, στα Χανιά βάζεις τα πάνελς πιο "ξαπλωτά" , καθώς το χειμώνα που σε απασχολεί η απόδοση, ο ήλιος διαγράφει "ψηλότερη" τροχιά. Κι έχεις και λόγω τόπου ένα καλό έξτρα μισαωράκι ηλιακής ενέργειας. Η κατάσταση αντιστρέφεται το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε την 21η Ιουνίου η Θεσσαλονίκη έχει 33 λεπτά παραπάνω διάρκεια μέρας από τα Χανιά. Αλλά εκεί δεν κερδίζουν τίποτα οι βόρειοι γιατί είναι καλοκαίρι και το νερό θερμαίνεται ακόμα και σε ένα απλό μαύρο βαρέλι, καμία ανάγκη για ηλιακό. 😁 Tώρα, τα w/m2 δεν είναι τόσο ασφαλές να τα υπολογίζεις μέρα με τη μέρα, γιατί αν πχ έχει δυτικό αέρα η Αθήνα, η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη, ενώ ο νοτιάς που μάλλον είχε χθες η Κρήτη, φέρνει υγρασία από το Λιβυκό και ενίοτε άμμο απο τη Σαχάρα. Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2022 από qwertyuiop2 1
liakjim Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 8 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε O @liakjim έχει τέτοια υλοποίηση από όσο θυμάμαι, δεν ξέρω κατά πόσο έχει χρόνο/διάθεση να τη μοιραστεί μαζί μας, εγώ τον ταγκάρω κι ας κάνει ό,τι νομίζει, καμία πίεση. Είναι πολλοί πάντως οι παράγοντες του υπολογισμού σας. Εγώ από άλλο ακαδημαϊκό πεδίο προέρχομαι και μπορώ μόνο να κρίνω τι μου φαίνεται πιο επιστημονικό και λογικά συνεκτικό από αυτά που ακούω. Επομένως, με πείθει περισσότερο η μέτρηση του balrog ως αντικειμενικά σωστός υπολογισμός, ενώ η δική σου περισσότερο βοηθάει για προσεγγιστικούς, γοργούς υπολογισμούς, χωρίς να είναι λάθος. Ειδικά για το χειμώνα, που πράγματι η ωφέλιμη ηλιοφάνεια είναι μεταξύ 9:30-10 και 3-3:30. Παρόν! Τι έχω κάνει;
qwertyuiop2 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Η εκπληκτική μου μνήμη λέει ότι έχεις γραφήματα πορείας θερμοκρασιών του ηλιακού σου. Θα ήμασταν ευγνώμονες για το χθεσινο , σημερινό , το αυριανό , ας πούμε.
sargyrop81 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 5 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Επομένως, με πείθει περισσότερο η μέτρηση του balrog ως αντικειμενικά σωστός υπολογισμός, ενώ η δική σου περισσότερο βοηθάει για προσεγγιστικούς, γοργούς υπολογισμούς, χωρίς να είναι λάθος. Σωστά σε πείθει περισσότερο αυτή η μέθοδος, αφού αυτή είναι η σωστή, το λέω και πιο πάνω. Απλώς για να μη μετράς τετραγωνάκια, πρέπει να βρεις μια προσέγγιση. 3 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Η εκπληκτική μου μνήμη λέει ότι έχεις γραφήματα πορείας θερμοκρασιών του ηλιακού σου. Θα ήμασταν ευγνώμονες για το χθεσινο , σημερινό , το αυριανό , ας πούμε. Τις μέρες με συννεφιά δεν έχει νόημα, γιατί μπορεί εκεί που είναι ο σταθμός να έχει μερική συννεφιά και στου liakjim να έχει πλήρη. Καλύτερα, για τις μέρες που είναι σίγουρα ηλιοφάνεια παντού και χωρίς ιδιαίτερες συνθήκες να γίνει ένα γράφημα του χρόνου με 1) την τιμή ηλιακής ακτινοβολίας και 2) την θερμοκρασία του θερμοσίφωνα. Αυτονόητο είναι να μην έχεις τράβήξει νερό. 1
liakjim Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 4 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε Η εκπληκτική μου μνήμη λέει ότι έχεις γραφήματα πορείας θερμοκρασιών του ηλιακού σου. Θα ήμασταν ευγνώμονες για το χθεσινο , σημερινό , το αυριανό , ας πούμε. Αν βοηθάει κάπου ορίστε. Όπως βλέπεις είναι με ανάμματα με αντίσταση ( 3φορές) και χρήση:
qwertyuiop2 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ε ψιλοβοηθάει για τη χθεσινή μέρα, που παρά τη λιγη συννεφιά μπορούμε να δούμε ότι στις 10:30 ξεκίνησε να θερμαίνεται τω όντι από τον ήλιο το νερό και η επίδραση θερμότητας συνέχισε μέχρι τις 7 το απόγευμα με όποια θερμότητα είχε μείνει στο κλειστό. Τα ανάμματα είναι 7 τα πρωινά και το 3 το μεσημέρι, έτσι; Το σημερινό έχει λίγο νόημα να το δούμε, γιατί είχαμε αύξηση 5 βαθμών περίπου (από 42 στα 47 ας πούμε) με το ένα μάτι ήλιο που βγήκε το μεσημέρι. Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2022 από qwertyuiop2
GeG Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ορίστε και μια από εμένα που δεν χρησιμοποίησα καθόλου ρευμα εδώ και πολυ καιρό, ειναι 160λτ 3τμ, δυο άτομα χρήση στην Αττική Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2022 από GeG 2
qwertyuiop2 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, GeG είπε Ορίστε και μια από εμένα που δεν χρησιμοποίησα καθόλου ρευμα εδώ και πολυ καιρό, ειναι 160λτ 3τμ, δυο άτομα χρήση στην Αττική Ωραία, κι εμένα κάπως έτσι μοιάζει το γράφημα, απλά είναι 3 οι ένοικοι του σπιτιού, ενίοτε πάω κι εγώ και γινόμαστε 4. Ίδια χαρ/κά θερμοσίφωνα, απλά λόγω Βορείων Προαστίων έχουμε ένα τσικ παραπάνω βραδινό κρυουλάκι φαντάζομαι. Παρόλα αυτά, μόνη εξαίρεση σήμερα, που χθες έμεινε ελάχιστα θερμό το νερό, και λόγω βραδιού + συννεφιάς αναγκαστηκά ανάψαμε. Τέταρτη βδομάδα έκλεισε χθες ο ηλιακός, 2 φορές έχουμε ανάψει από ένα μισαωράκι αντίσταση, Νοέμβρη μήνα! Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2022 από qwertyuiop2 1
zaras27 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2022 Με ποιο τρόπο τα μετράτε ? Έχετε βάλει θερμόμετρο κάπου ?
george1551 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλημέρα , σήμερα έχει ήλιο και θα πάρω μετρήσεις , το πρωί το δοχείο ήταν παγωμένο με 24,3 βαθμούς στις 8 το πρωί , πήρα δυο φωτογραφίες προς το παρόν που γράφουν και την ώρα , σε μιάμιση ώρα 13 βαθμούς επάνω και όσο περνάει η ώρα θα ανεβαίνει ποιο γρήγορα Επεξ/σία 24 Νοεμβρίου 2022 από george1551
dtzgr Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2022 Σε ποιό σημείο έχεις τοποθετήσει τον αισθητήρα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα