Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τώρα μέτρησα το νερό χρήσης και έγραφε 70 βαθμούς ενώ το θερμόμετρο στο sonoff έλεγε 63,7 , με προβληματίζει λίγο γιατί θα φτάσει 90 για πλάκα τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να το ζορίζω για κανένα λόγο άσκοπα .

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Xανιά κιόλας βλέπω κατά μ.ο. +100 watt/m2 ηλιακής ακτινοβολίας. Άρα +250 βατ θερμότητας ΑΝΑ ΩΡΑ παραπάνω από το να ήσουν στο κέντρο της Αθήνας (που επίσης οι ηλιακοί παρτάρουν ασύστολα μέχρι σήμερα που μιλάμε). Είναι τρομερή η απόδοσή σου και λόγω των επιλεκτικών, θα έπρεπε να τη χαίρεσαι. 😛

Άμα το χρήσης σου είναι 70, στο καζάνι είναι 75 όμως. Οπότε ή το κάτω θερμόμετρό σου λειτουργεί λαθεμένα, ή έχεις βάλει λαθεμένα εσύ την ακίδα θερμομέτρησης (πολύ πιθανότερο). Αύριο θα κάνω κι εγώ τη μόντα αυτή. Πρέπει να μπει στη μέση - μέση ως προς τον άξονα πάνω - κάτω και από τη "σκοτεινή" πλευρά του καζανιού, όχι αυτή που χτυπάει ο ήλιος.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ (http://penteli.meteo.gr/stations/souda/) μπορείς να δεις ότι η ηλιακή ακτινοβολία στα Χανιά Κρήτης έχει ισχύ ~500W/m2. Άρα, η ισχύς που λαμβάνει ο ηλιακός σου είναι 2.5m2 x 500W/m2 = 1250W. Αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης ~50%, αποδίδει 625W. (Η απόδοση μεταβάλλεται με την ισχύ).

Για ανέβει η θερμοκρασία 150lt (καθαρή χωρητικότητα στα 160lt) κατά 1 βαθμό Κελσίου, απαιτούνται 150 kcal = 175Wh. Επομένως, εσένα πρέπει να ανεβάζει 625/175 = 3.6 βαθμούς την (ηλιο)ώρα.  Αν ανεβάζει παραπάνω ή εχεις μεγαλύτερη απόδοση ή μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Επεξ/σία από sargyrop81
(edit: kcal, όχι cal)
  • Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Πρέπει να μπει στη μέση - μέση ως προς τον άξονα πάνω - κάτω και από τη "σκοτεινή" πλευρά του καζανιού, όχι αυτή που χτυπάει ο ήλιος.

Το έχω βάλει στην κορυφή ακριβώς στην μέση με την λογική ότι η θερμότητα πάει ψηλά και ότι θα ειναι στο ποιο θερμό σημείο , το κάτω θερμόμετρο ειναι τύπου μπιστόλι υπερύθρων. Τράβηξα λίγο νερό και αφού τώρα έπεσε η ακτινοβολία φτάσαμε στους 65 βαθμούς ένδειξη στο sonoff , αύριο όμως αν δεν κάνω μεγάλη χρήση θα ξεκινήσω στους 50+ γιατί το βράδυ εχω απώλειες της τάξης των 7-8 βαθμών τουλάχιστον  στο καζάνι αφού η εξωτερική μου θερμοκρασία πέφτει στους 15.

spacer.png

Δημοσ.
2 ώρες πριν, sargyrop81 είπε

Εδώ (http://penteli.meteo.gr/stations/souda/) μπορείς να δεις ότι η ηλιακή ακτινοβολία στα Χανιά Κρήτης έχει ισχύ ~500W/m2. Άρα, η ισχύς που λαμβάνει ο ηλιακός σου είναι 2.5m2 x 500W/m2 = 1250W. Αν υποθέσουμε βαθμό απόδοσης ~50%, αποδίδει 625W. (Η απόδοση μεταβάλλεται με την ισχύ).

Για ανέβει η θερμοκρασία 150lt (καθαρή χωρητικότητα στα 160lt) κατά 1 βαθμό Κελσίου, απαιτούνται 150 kcal = 175Wh. Επομένως, εσένα πρέπει να ανεβάζει 625/175 = 3.6 βαθμούς την (ηλιο)ώρα.  Αν ανεβάζει παραπάνω ή εχεις μεγαλύτερη απόδοση ή μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Ωραίοι υπολογισμοί, θενκς!

Από ό,τι έχω δει στο ιντερνετ πάντως, οι επιλεκτικοί συλλέκτες του φίλου έχουν πολύ ψηλό συντελεστή αποδοτικότητας, που κάποιοι λένε μπορεί και να είναι πέριξ του 90%.

Ας πούμε ότι δεν αγοράζουμε αυτό τον ισχυρισμό και πέφτουμε στο 70% απόδοση, που βρίσκω πιο μεσοσταθμικά δίκαιο, λελογισμένων και των απωλειών: Μιλάμε για 850 περίπου βατ, δηλαδή και πέριξ των 5 βαθμών (!!!!) άνοδο ανά ηλιο-ώρα μέσα στις 55 χειρότερες μέρες του χρόνου από άποψη ηλιακής ακτινοβολίας.

Αν δεχτούμε και ότι το νερό των Χανίων ΔΕΝ είναι τόσο παγωμένο όσο το... Ηπειρώτικο νερό της Αθήνας (10-15 βαθμοί πλέον), τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που ο συμφορουμίτης απολαμβάνει ακραίες θεμοκρασίες σε γεωγραφικό ύψος... Τυνησίας με έναν καλό συλλέκτη Νοέμβρη μήνα. :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Ωραίοι υπολογισμοί, θενκς!

Από ό,τι έχω δει στο ιντερνετ πάντως, οι επιλεκτικοί συλλέκτες του φίλου έχουν πολύ ψηλό συντελεστή αποδοτικότητας, που κάποιοι λένε μπορεί και να είναι πέριξ του 90%.

Ας πούμε ότι δεν αγοράζουμε αυτό τον ισχυρισμό και πέφτουμε στο 70% απόδοση, που βρίσκω πιο μεσοσταθμικά δίκαιο, λελογισμένων και των απωλειών: Μιλάμε για 850 περίπου βατ, δηλαδή και πέριξ των 5 βαθμών (!!!!) άνοδο ανά ηλιο-ώρα μέσα στις 55 χειρότερες μέρες του χρόνου από άποψη ηλιακής ακτινοβολίας.

Αν δεχτούμε και ότι το νερό των Χανίων ΔΕΝ είναι τόσο παγωμένο όσο το... Ηπειρώτικο νερό της Αθήνας (10-15 βαθμοί πλέον), τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που ο συμφορουμίτης απολαμβάνει ακραίες θεμοκρασίες σε γεωγραφικό ύψος... Τυνησίας με έναν καλό συλλέκτη Νοέμβρη μήνα. :)

Ο συμφουριτης στους υπολογισμους του αποτυπωσε τη στιγμη,  θεωρωντας τα 500w/τμ. Εχει λοιπον περιπου 3,5 βαθμους/(ηλιο)ωρα στο peak της ηλιοφανειας οπως λεει το διαγραμμα στο link που εδωσε. Οποτε για εκεινη την μεσημεριανη ωρα που εκανε  μετρησεις ο @george1551 , του υπολογισε περιπου τι να περιμενει.

Για να γενικευσεις μεσα στη μερα τι θα σου δωσει, πρεπει να λαβεις τη μεση αποδοση που αναφερει η ιδια σελιδα περιπου στα 320 watt/τμ.

Επεξ/σία από bjj-p
(ηλιο) ωρα σε τμ
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 21/11/2022 στις 2:43 ΜΜ, hp8 είπε

το δοχείο διαστολής ή η κάλυψη μέρους του/των συλλεκτών βοηθούν στο να μην ζεσταίνεται - αυξάνει πολύ η πίεση στο καζάνι αφ ενός αφ ετέρου δεν ανοίγει το ασφαλιστικό των  2,5 η 8 bar αντίστοιχα  Στη δική σου περίπτωση εάν έχει τρυπήσει ο μανδύας σε οποιοδήποτε σημείο δεν κάνουν τίποτα Αν έχεις φτιάξει την σωλήνα ξαναγέμισε το κλειστό με απλό νερό σε πρώτη φάση (ακόμα ζέστη έχει)  να δεις τι παίζει  και βλέπουμε για μετά 

Έγινε η αλλαγή του σωλήνα κ ήρθε η ώρα της πληρωσης. Τι αντιψυκτικο πόσα λίτρα περίπου να αγοράσω κ με τη αραίωση; 

Screenshot_20221122-174620.jpg

Δημοσ.

Ας το πάμε λίγο μπακαλίστικα , αν σήμερα η μέση ισχύς από τον ήλιο ήταν 320 watt/ώρα  και με 7-8 ώρες ωφέλιμη ακτινοβολία στον συλλέκτη μου (έχω λίγη σκίαση κάποιες ώρες)  είχα αύξηση θερμοκρασίας 25 βαθμούς σε 160 λίτρα  νερού 25Χ175wh=4375wh  και αφού έχω τις καλές ώρες ήλιο θα υποθέσω ότι η μέση ακτινοβολία ήταν 420 watt/ώρα στον συλλέκτη μου και πάλι η  απόδοση μου φαίνεται κάπως υπερβολική ή ο συλλέκτης ειναι υπερβολικά καλός.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, vassilis3 είπε

Έγινε η αλλαγή του σωλήνα κ ήρθε η ώρα της πληρωσης. Τι αντιψυκτικο πόσα λίτρα περίπου να αγοράσω κ με τη αραίωση;

Σου είπα παραπάνω να βάλεις σκέτο νερό για αρχή  μέχρι να δεις αν θα ξαναβγάλει πάνω πάλι διαρροή Δεν έχει νόημα να δωεις κανα 15 € χωρίς λόγο Σε 2-3 μέρες αν δεν ξανατρέξει το αδειάζεις και βάζεις και αντιψυκτικό Μην ξεχάσεις να μετρήσεις πόσα λίτρα θα βάλεις για να υπολογίσουμε μετά το  αντιψυκτικό

ΥΓ Πλήρωση κάνουμε πρωί - πρωί Αν δεν βολεύει πρέπει να σκεπάσεις τους συλλέκτες από την προηγούμενη και να βάλεις απόγευμα Εννοείται γεμίζουμε από την μεριά της τάπας και αφού έχουμε βγάλει και το ασφαλιστικό  Ρίχνουμε  λίγο - λίγο  για να φεύγει ο αέρας

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, george1551 είπε

Το έχω βάλει στην κορυφή ακριβώς στην μέση με την λογική ότι η θερμότητα πάει ψηλά και ότι θα ειναι στο ποιο θερμό σημείο , το κάτω θερμόμετρο ειναι τύπου μπιστόλι υπερύθρων. Τράβηξα λίγο νερό και αφού τώρα έπεσε η ακτινοβολία φτάσαμε στους 65 βαθμούς ένδειξη στο sonoff , αύριο όμως αν δεν κάνω μεγάλη χρήση θα ξεκινήσω στους 50+ γιατί το βράδυ εχω απώλειες της τάξης των 7-8 βαθμών τουλάχιστον  στο καζάνι αφού η εξωτερική μου θερμοκρασία πέφτει στους 15.

spacer.png

Δεν μετράνε σωστά αυτά τα όργανα παρά μόνο σε αντικείμενα με συντελεστή εκπομπής ενός σώματος ε 0,95. Μόνο τα πιο ακριβά ρυθμίζουν το ε. 

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, liakjim είπε

Δεν μετράνε σωστά αυτά τα όργανα παρά μόνο σε αντικείμενα με συντελεστή ανακλασιμότητας 0,95. Μόνο τα πιο ακριβά ρυθμίζουν το ε. 

Επανέρχομαι και για του λόγου το αληθές έχεις δίκιο , δοκίμασα με θερμοζεύγος σε πολύμετρο και είχα 10% τουλάχιστον απόκλιση σε σχέση με το θερμόμετρο υπερύθρων.

Συμπέρασμα το sonoff έχει αρκετά καλή ένδειξη ακόμα και αν το τοποθετήσεις στο υψηλότερο σημείο του καζανιού ανάμεσα στην πολυουρεθάνη και στο μέταλλο του καζανιού εσωτερικά πάνω από τον θερμοστάτη και κατά σύμπτωση η θερμοκρασία που εχω από το sonoff αυτήν την εποχή συμπίπτει με την θερμοκρασία του νερού χρήσης που φτανει στην βρύση μου.  

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, george1551 είπε

Επανέρχομαι και για του λόγου το αληθές έχεις δίκιο , δοκίμασα με θερμοζεύγος σε πολύμετρο και είχα 10% τουλάχιστον απόκλιση σε σχέση με το θερμόμετρο υπερύθρων.

Συμπέρασμα το sonoff έχει αρκετά καλή ένδειξη ακόμα και αν το τοποθετήσεις στο υψηλότερο σημείο του καζανιού ανάμεσα στην πολυουρεθάνη και στο μέταλλο του καζανιού εσωτερικά πάνω από τον θερμοστάτη και κατά σύμπτωση η θερμοκρασία που εχω από το sonoff αυτήν την εποχή συμπίπτει με την θερμοκρασία του νερού χρήσης που φτανει στην βρύση μου.  

Έχω καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με έναν dallas ds18b20 πάνω σε ένα d1mini esp8266. Έχω πολύ καλή ακρίβεια.

• Like 1
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, george1551 είπε

Ωραία, το λύσαμε κι αυτό επομένως. :D

Δεν έχεις καμία διαφορά μεταξύ καζανιού και βρύσης; Πόσα μέτρα σωλήνωση;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Ωραία, το λύσαμε κι αυτό επομένως. :D

Δεν έχεις καμία διαφορά μεταξύ καζανιού και βρύσης; Πόσα μέτρα σωλήνωση;

Το sonoff πρέπει να έχει μεγαλύτερη ένδειξη από ότι πραγματικά ειναι, έχω περίπου 12-14 μέτρα πολυστρωματική 1/2 ίντσας με την εκτεθειμένη σωλήνα να έχει χάσει την μόνωση (περίπου 3-4 μέτρα )  ενώ κατεβαίνει μέσα σε σωλήνα πλαστική τετράγωνη από λούκι μονωμένη  , τα τελευταία 2-3 μέτρα είναι πλαστική σωλήνα σε σπιράλ.

Επεξ/σία από george1551
  • Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, george1551 είπε

Ας το πάμε λίγο μπακαλίστικα , αν σήμερα η μέση ισχύς από τον ήλιο ήταν 320 watt/ώρα  και με 7-8 ώρες ωφέλιμη ακτινοβολία στον συλλέκτη μου (έχω λίγη σκίαση κάποιες ώρες)  είχα αύξηση θερμοκρασίας 25 βαθμούς σε 160 λίτρα  νερού 25Χ175wh=4375wh  και αφού έχω τις καλές ώρες ήλιο θα υποθέσω ότι η μέση ακτινοβολία ήταν 420 watt/ώρα στον συλλέκτη μου και πάλι η  απόδοση μου φαίνεται κάπως υπερβολική ή ο συλλέκτης ειναι υπερβολικά καλός.

Αν υποθεσουμε μεση τιμη 350w/m2 για 5 ωρες (10-3) που ειναι οι ουσιαστικα ωφελιμες λογω κλισης ηλιου, τα 2.5m2 συλλεκτη συνελεξαν 350×5×2.5= 4375wh και απεδωσαν 4375wh, αποδοση 1!!! Με ρευμα θα χρειαζοσουν περιπου 1.3€! 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...