Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, sofand είπε

Βλέπω στον κωτσόβολο προσφορά αυτόν τον calpak: GigaXS 160/2.6, 955 ευρώ σε 36 δόσεις, να το τολμήσω; https://www.kotsovolos.gr/air-condition-heaters/hliakoi-thermosifones/129610-calpak-gigaxs-160-26

Ή να προτιμήσω κάτι φθηνότερο (679 ευρώ) αλλά με 6 μόνο δόσεις; https://www.sol-violaris.com/product/iliakos-thermosifonas-160lt-2-5-glass-sol-violaris-energypro-diplhs-energeias/

Eγώ με την εμπειρία έρευνας και τοποθέτησης που είχα εδώ και κάνα 6μηνο, κι όπως είδα λάηβ πάνω από 10-15 διαφορετικούς ηλιακούς, θεωρώ ότι κακώς κάνουμε πολύ ντόρο κι έρευνα για μια τόσο απλή συσκευή με πάνω - κάτω στάνταρ αποδόσεις.

Να πεις ότι ο καλπάκ κι ο μαλτέζος είχαν ευρεσιτεχνία συλλέκτη που να ανεβάζει την αποτελεσματικότητα σε 80-90% αντί 60-70% των νυν συλλεκτών, ή έβαζαν κάποια πολύ σπέσιαλ μόνωση στα καζάνια ώστε να κρατούν μέρες επί ημερών το όποιο ζεστό νερό με συνεχόμενες συννεφιές το χειμώνα, να σου έλεγα αξίζουν το 1000ρικο.

Οπότε νομίζω ταυτίζομαι με πολλούς γιουτιουμπικούς κι εδώ φίλους που λένε πάρε ό,τι σε βολεύει και μετά φρόντισε να κάνεις καλή, σωστή, τακτική συντήρηση και προφύλαξη (κάλυψη) το καλοκαίρι.

Για να στο πω κι αλλιώς, δε θα βρεις πλέον ηλιακό με προδιαγραφές να σου κατεβάζει 30 χρόνια έστω και χλιαρό νεράκι. Ομοίως, δεν υπάρχει ηλιακός που μπορείς να πετάξεις σε μία ταράτσα χύμα και να σου δουλέψει απροβλημάτιστα για άνω των 7-10 ετών.

Οπότε, αφού τα δύο αυτά χαρ/κά δεν παρουσιάζουν σοβαρές διαφορές μεταξύ επιλογών, και η συλλογή γίνεται με μέσες - άκρες αντίστοιχους συλλέκτες, πάρε όποιον μπορείς να αγοράσεις χωρίς να αισθάνεσαι ότι ανατινάζεις τον οικογ. σου προϋπολογισμό και βάλε στο καλεντάρι συντήρηση το Νοέμβριο το 2024 (καλά να 'μαστε - ζωή να'χουμε).

• Like 3
  • Thanks 1
  • Απαντ. 9,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 ώρα πριν, qwertyuiop2 είπε

Eγώ με την εμπειρία έρευνας και τοποθέτησης που είχα εδώ και κάνα 6μηνο, κι όπως είδα λάηβ πάνω από 10-15 διαφορετικούς ηλιακούς, θεωρώ ότι κακώς κάνουμε πολύ ντόρο κι έρευνα για μια τόσο απλή συσκευή με πάνω - κάτω στάνταρ αποδόσεις.

Να πεις ότι ο καλπάκ κι ο μαλτέζος είχαν ευρεσιτεχνία συλλέκτη που να ανεβάζει την αποτελεσματικότητα σε 80-90% αντί 60-70% των νυν συλλεκτών, ή έβαζαν κάποια πολύ σπέσιαλ μόνωση στα καζάνια ώστε να κρατούν μέρες επί ημερών το όποιο ζεστό νερό με συνεχόμενες συννεφιές το χειμώνα, να σου έλεγα αξίζουν το 1000ρικο.

Οπότε νομίζω ταυτίζομαι με πολλούς γιουτιουμπικούς κι εδώ φίλους που λένε πάρε ό,τι σε βολεύει και μετά φρόντισε να κάνεις καλή, σωστή, τακτική συντήρηση και προφύλαξη (κάλυψη) το καλοκαίρι.

Για να στο πω κι αλλιώς, δε θα βρεις πλέον ηλιακό με προδιαγραφές να σου κατεβάζει 30 χρόνια έστω και χλιαρό νεράκι. Ομοίως, δεν υπάρχει ηλιακός που μπορείς να πετάξεις σε μία ταράτσα χύμα και να σου δουλέψει απροβλημάτιστα για άνω των 7-10 ετών.

Οπότε, αφού τα δύο αυτά χαρ/κά δεν παρουσιάζουν σοβαρές διαφορές μεταξύ επιλογών, και η συλλογή γίνεται με μέσες - άκρες αντίστοιχους συλλέκτες, πάρε όποιον μπορείς να αγοράσεις χωρίς να αισθάνεσαι ότι ανατινάζεις τον οικογ. σου προϋπολογισμό και βάλε στο καλεντάρι συντήρηση το Νοέμβριο το 2024 (καλά να 'μαστε - ζωή να'χουμε).

Νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα σχόλια που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, cics είπε

Νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα σχόλια που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής.

Και από τη δική μου εμπειρία συμφωνώ απολύτως, είναι πολύ σωστά τα σχόλια. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι απλές συσκευές και λίγο πολύ οι αποδόσεις παρόμοιες.

Για κάθε λίτρο που θέλουμε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του κατά 30 βαθμούς (από 20 σε 50), απαιτούνται 30 θερμίδες (ή ισοδύναμα 35 wh). Αν ένας φτηνός ηλιακός έχει κατά 10% μικρότερη απόδοση (πχ 40% αντί για 50%, παρότι οι ρεαλιστικές διαφορές είναι μικρότερες), τότε αυτή την ενέργεια  των 10%*35= 3,5wh θα πρέπει να τη δώσει η ηλεκτρική αντίσταση, οπότε απαιτούνται 0,35 kwh για 100 λίτρα (περίπου 0,10€ σε ρεύμα με σημερινες τιμές) και 0,7 kwh για 200 λτ (0,20€ σε ρεύμα). Στις 100 μέρες το χρόνο που θα χρειαστεί να ανάψει η αντίσταση (γιατί στις υπόλοιπες για τα περισσότερα μέρη της ελλάδας υπερπαρκεί) σημαίνει 10€/χρόνο για τα 100λτ ή 20€/χρόνο για τα 200λτ. 

Επομένως, επιλέγεις και παίρνεις. Η' τον ποιοτικό οικονομικό και δίνεις επιπλέον 20€/χρόνο σε ρεύμα ή τον ποιοτικότερο ακριβό και τα δίνεις από πριν.

Η ανάλυση είναι απλοϊκή και προφανώς δε λαμβάνει υπόψη υποκειμενικά θέματα όπως το να ξεχάσεις το θερμοσίφωνα και να κάψει περισσότερο αχρειάστα, την αλλαγή της αντίστασης, την άνεση από το να μη χρειάζεται να θυμάσαι να ανάψεις το θερμοσίφωνα κλπ. 

Δημοσ.
10 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Σωστός.

Το μόνο που κάνει την μεγάλη διαφορά εκτός και των άλλων που ανεφερες είναι το σκέπασμα.

Εγώ στα 5 χρόνια έκανα πρώτη φορά σέρβις,μόνος μου το κάνω και έβγαλα πολύ λίγα άλατα και το ανοδιο ήταν απείραχτο στο 100% κυριολεκτικά.

Γι'αυτό το γράφω και το ξαναγράφω ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ακόμη και στον ποιο μικρό συλλέκτη. Με αυτό τον τρόπο γλυτώνεις την καταπόνηση του μποιλερ διμηουργουνται λιγότερα άλατα και τα άλατα ως γνωστόν  και αυτά συμβάλουν στην διάβρωση του μποιλερ. Οπότε ΣΚΕΠΑΣΜΑΑΑΑΑΑΑΆΑ.

Μόλις τώρα, vaggooss είπε

Σωστός.

Το μόνο που κάνει την μεγάλη διαφορά εκτός και των άλλων που ανεφερες είναι το σκέπασμα.

Εγώ στα 5 χρόνια έκανα πρώτη φορά σέρβις,μόνος μου το κάνω και έβγαλα πολύ λίγα άλατα και το ανοδιο ήταν απείραχτο στο 100% κυριολεκτικά.

Γι'αυτό το γράφω και το ξαναγράφω ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ακόμη και στον ποιο μικρό συλλέκτη. Με αυτό τον τρόπο γλυτώνεις την καταπόνηση του μποιλερ δημιουργούνται λιγότερα άλατα και τα άλατα ως γνωστόν  και αυτά συμβάλουν στην διάβρωση του μποιλερ. Οπότε ΣΚΕΠΑΣΜΑΑΑΑΑΑΑΆΑ.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λίγο ισοπεδωτικά σχόλια βλέπω τελευταία σε στυλ "έλα μωρέ όλα ίδια είναι". Εννοείται πως είναι δικαίωμα του καθενός να σκέφτεται και να πράττει όπως θέλει αλλά τώρα, πραγματικά ο ηλιακός είναι η μόνη συσκευή όπου όλα είναι ίδια??? (γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, από υπολογιστή μέχρι...μαχαιροπίρουνο, όλοι αναγνωρίζουμε διαφορετικές ποιότητες και υπέρ ή κατά)

Ναι, προφανώς είναι απλή συσκευή, ως προς τη βασική ιδέα. Από κει και πέρα όμως παίζουν διάφορα. Υλικά, τρόποι κατασκευής, κλπ.

Ακόμα πιο απλή συσκευή είναι πχ μια μπαταρία μπάνιου ή κουζίνας και όμως υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες, αρκετά καθοριστικές. Που έχουν διαφορές που ξεκινούν από την τιμή και το design και φτάνουν μέχρι την αντοχή ή την γραμμικότητα της μίξης ζεστού/κρύου.

Καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιων να επιβεβαιώσουν (στον εαυτό τους κυρίως) την όποια επιλογή τους. Αλλά τουλάχιστον οι άλλοι (αυτοί που ψάχνονται ακόμα) ας μην παίρνουν τέτοιες μηδενιστικές δηλώσεις ως θέσφατο και ας κάνουν την δική τους έρευνα. Σε τελευταία ανάλυση το όποιο όφελος ή μη θα το πληρώσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο τελικός χρήστης και όχι ο όποιος ιντερνετικός καθοδηγητής

ΥΓ Άσχετο με τα παραπάνω αλλά επειδή παρακολουθώ το νήμα αρκετά χρόνια μου είναι πραγματικά ενδιαφέρον πως κάποιοι, με μία μόνο αγορά ηλιακού (κατά δήλωσή τους) στο ενεργητικό τους έχουν φτάσει να δίνουν "διαλέξεις" και να "ανεβάζουν/κατεβάζουν κυβερνήσεις" (aka προμοτάρουν ή θάβουν εταιρίες ή μοντέλα) και να φαντάζουν στα μάτια κάποιου νέου αναγνώστη ως προφέσορες

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 5
Δημοσ.

Παιδια καλησπερα επειδη ειμαι σε ψαξιμο για καινουριο ηλιακο και μιας και ειμαι τελειως ασχετος ειπα να μπω εδω να μαθω καποια πραγματα.Υπαρχει διαφορα αν βαλεις ηλιακο με μονη πλακα η διπλη?Γιατι πηρα τηλ φιλου για μια εταιρεια (αυτος ειχε βαλει με διπλη πλακα απο εκει) και το ατομο που με εξηρετησε μου ειπε πως τα νεα μοντελα βγαινουν με μονη πλακα.Ψαχνω ηλιακο για σπιτι 4 ατομων αρα θα παω στα 160lt?Οποιος μπορει βοηθησει καπως...ευχαριστω.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, marios3434 είπε

Ψαχνω ηλιακο για σπιτι 4 ατομων αρα θα παω στα 160lt?

ανάλογα με τις απαιτήσεις ΖΝΧ Αν είσαστε  🦆  :) δεν φτάνει Τώρα ανάλογα και με το πορτοφόλι Όπως και να χει για 160 με μονό συλλέκτη όχι λιγότερο από 2,4 τμ

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Swimmer21 είπε

Σκέπασμα ποτέ πρέπει να γίνεται;

Όταν έχει πάρα πολύ ήλιο;

Επίσης σκεπάζουμε όλο το πάνελ μερος του;

Όταν δεις ότι δεν πέφτει με τίποτα η θερμοκρασία.

1 ώρα πριν, marios3434 είπε

Παιδια καλησπερα επειδη ειμαι σε ψαξιμο για καινουριο ηλιακο και μιας και ειμαι τελειως ασχετος ειπα να μπω εδω να μαθω καποια πραγματα.Υπαρχει διαφορα αν βαλεις ηλιακο με μονη πλακα η διπλη?Γιατι πηρα τηλ φιλου για μια εταιρεια (αυτος ειχε βαλει με διπλη πλακα απο εκει) και το ατομο που με εξηρετησε μου ειπε πως τα νεα μοντελα βγαινουν με μονη πλακα.Ψαχνω ηλιακο για σπιτι 4 ατομων αρα θα παω στα 160lt?Οποιος μπορει βοηθησει καπως...ευχαριστω.

Που μένεις περιοχή?

Μονοκατοικία?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, haris_216 είπε

Λίγο ισοπεδωτικά σχόλια βλέπω τελευταία σε στυλ "έλα μωρέ όλα ίδια είναι". Εννοείται πως είναι δικαίωμα του καθενός να σκέφτεται και να πράττει όπως θέλει αλλά τώρα, πραγματικά ο ηλιακός είναι η μόνη συσκευή όπου όλα είναι ίδια??? (γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, από υπολογιστή μέχρι...μαχαιροπίρουνο, όλοι αναγνωρίζουμε διαφορετικές ποιότητες και υπέρ ή κατά).

Ακόμα πιο απλή συσκευή είναι πχ μια μπαταρία μπάνιου ή κουζίνας και όμως υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες, αρκετά καθοριστικές. Που έχουν διαφορές που ξεκινούν από την τιμή και το design και φτάνουν μέχρι την αντοχή ή την γραμμικότητα της μίξης ζεστού/κρύου.

Ηρέμησε μάστορα, κανείς εδώ δεν είπε "όλα ίδια είναι". Προφανώς αν οικονομικά το 'χεις, θα πας στον καλπάκ του φίλου. Αλλά αν το σπίτι σου (καθ' υπερβολήν) έχει λ.χ. βρύσες IqLife , κλιματιστικά morelli, τηλεόραση besterion και οδηγείς ένα τογιότα στάρλετ του 94, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να αφαιμάξεις κάθε πιθανή πηγή για να πάρεις ηλιακό διπλάσιας τιμής. Να πεις ότι είχες ολοσδιόλου καλύτερες αποδόσεις και εγγυήσεις διάρκειας, να ήμουν κι εγώ αναφανδόν υπέρ της εν λόγω αφαίμαξης. Αυτό λέω, τίποτα παραπάνω ή λιγότερο.

Όσον αφορά τις μπαταρίες μπάνιου ή κουζίνας, οι μηχανισμοί τους είναι πολύ πιο προχωρημένης τεχνολογίας σχεδιασμού - λεπτεπίλεπτης παραγωγής από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει τίποτα τεχνολογικής έντασης στην κατασκευή ενός ηλιακού - δεν είναι τυχαίο που τους παράγει η Ελλάδα, μία χώρα της οποίας η τεχνολογικής έντασης παραγωγή είναι κοντά στο απόλυτο 0. Οπότε όποιος ισχυρίζεται ότι έχει υπερτεχνολογίες στους ηλιακούς, λέει αισχρά ψέματα. Καλύτερης ποιότητας υλικά, εκεί μάλιστα.

Και για να σου αποδώσω το υφάκι, trust me, είμαι όντως διδάσκων, και μάλιστα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. :D

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, haris_216 είπε

Λίγο ισοπεδωτικά σχόλια βλέπω τελευταία σε στυλ "έλα μωρέ όλα ίδια είναι". Εννοείται πως είναι δικαίωμα του καθενός να σκέφτεται και να πράττει όπως θέλει αλλά τώρα, πραγματικά ο ηλιακός είναι η μόνη συσκευή όπου όλα είναι ίδια??? (γιατί σε όλα τα υπόλοιπα, από υπολογιστή μέχρι...μαχαιροπίρουνο, όλοι αναγνωρίζουμε διαφορετικές ποιότητες και υπέρ ή κατά)

Ναι, προφανώς είναι απλή συσκευή, ως προς τη βασική ιδέα. Από κει και πέρα όμως παίζουν διάφορα. Υλικά, τρόποι κατασκευής, κλπ.

Καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιων να επιβεβαιώσουν (στον εαυτό τους κυρίως) την όποια επιλογή τους. Αλλά τουλάχιστον οι άλλοι (αυτοί που ψάχνονται ακόμα) ας μην παίρνουν τέτοιες μηδενιστικές δηλώσεις ως θέσφατο και ας κάνουν την δική τους έρευνα. Σε τελευταία ανάλυση το όποιο όφελος ή μη θα το πληρώσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο τελικός χρήστης και όχι ο όποιος ιντερνετικός καθοδηγητής

ΥΓ Άσχετο με τα παραπάνω αλλά επειδή παρακολουθώ το νήμα αρκετά χρόνια μου είναι πραγματικά ενδιαφέρον πως κάποιοι, με μία μόνο αγορά ηλιακού (κατά δήλωσή τους) στο ενεργητικό τους έχουν φτάσει να δίνουν "διαλέξεις" και να "ανεβάζουν/κατεβάζουν κυβερνήσεις" (aka προμοτάρουν ή θάβουν εταιρίες ή μοντέλα) και να φαντάζουν στα μάτια κάποιου νέου αναγνώστη ως προφέσορες

Δε νομιζω πως υπαρχει αντικειμενικος τροπος να ξερεις περα απο καποιες πιστοποιησεις  και προδιαγραφες. Δε ξερεις αν πηγε στραβα κατι κατα τη παραγωγη , στα υλικα κτλ. Ακομα και μια εταιρία να βγαλει εναν ηλιακο που να βγει καλος δε ξερεις τι μπορει να γινει σε νεα μοντελα.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, haris_216 είπε

Και βεβαια ολοι οι ηλιακοι δεν ειναι ιδιοι σε σχεση με καποια brand! Αυτο που πρεπει να ξερει ο καταναλωτης/ενδιαφερομενος ειναι οτι η αξιοπιστια του καθε ηλιακου εχει να κανει με την ποιοτητα των υλικων σε συνδυασμο με τις συνθηκες/καταπονηση που υφισταται! 

Οι πιεσεις/θερμοκρασιες επηρεαζουν σημαντικα την αξιοπιστια!!! 

Τα παρελκομενα βοηθανε/εξαλειφουν το προβλημα δηλαδη παραμενει καποιο ποσοστο φθορας.. γι αυτο και εχω πει αρκετες φορες φροντιστε καλοκαιρινους μηνες max 70β!  Και η καλυτερη λυση για να το πετυχεις αυτο ειναι το μερικο σκεπασμα.Δηλαδη ο καθενας σκεπαζει οσο χρειαζεται γιατι εχει να κανει με την καθημερινη καταναλωση! Υπαρχει και η ευκολη οδος μικροτερο ασφαλιστικο αλλα δεν ειναι πρακτικο γιατι θα χανει πολλα λιτρα..

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, qwertyuiop2 είπε

Ηρέμησε μάστορα, κανείς εδώ δεν είπε "όλα ίδια είναι". Προφανώς αν οικονομικά το 'χεις, θα πας στον καλπάκ του φίλου. Αλλά αν το σπίτι σου (καθ' υπερβολήν) έχει λ.χ. βρύσες IqLife , κλιματιστικά morelli, τηλεόραση besterion και οδηγείς ένα τογιότα στάρλετ του 94, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να αφαιμάξεις κάθε πιθανή πηγή για να πάρεις ηλιακό διπλάσιας τιμής. Να πεις ότι είχες ολοσδιόλου καλύτερες αποδόσεις και εγγυήσεις διάρκειας, να ήμουν κι εγώ αναφανδόν υπέρ της εν λόγω αφαίμαξης. Αυτό λέω, τίποτα παραπάνω ή λιγότερο.

Όσον αφορά τις μπαταρίες μπάνιου ή κουζίνας, οι μηχανισμοί τους είναι πολύ πιο προχωρημένης τεχνολογίας σχεδιασμού - λεπτεπίλεπτης παραγωγής από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει τίποτα τεχνολογικής έντασης στην κατασκευή ενός ηλιακού - δεν είναι τυχαίο που τους παράγει η Ελλάδα, μία χώρα της οποίας η τεχνολογικής έντασης παραγωγή είναι κοντά στο απόλυτο 0. Οπότε όποιος ισχυρίζεται ότι έχει υπερτεχνολογίες στους ηλιακούς, λέει αισχρά ψέματα. Καλύτερης ποιότητας υλικά, εκεί μάλιστα.

Και για να σου αποδώσω το υφάκι, trust me, είμαι όντως διδάσκων, και μάλιστα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. :D

Ζητώ συγνώμη αν είδες πουθενά "υφάκι" ή αν το εισέπραξες σαν προσωπική "επίθεση".

Το μόνο που είπα (και ξαναλέω) είναι ότι δεν υφίσταται το "είναι όλα ίδια" καθώς σε κανένα προϊόν δεν συμβαίνει αυτό. Το αν το είπε ή όχι κάποιος (κάποιοι για την ακρίβεια) δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου αλλά πραγματικότητα. Μπορείς να ξαναδιαβάσεις προηγούμενα posts και θα το δεις. Ίσως όχι με αυτήν ακριβώς τη διατύπωση αλλά καλό είναι να μην παίζουμε με τις λέξεις. Θα μπορούσα να στα παραθέσω αλλά τότε σίγουρα κάποιοι θα το έπαιρναν σαν προσωπική επίθεση, και το flame δεν είναι ο σκοπός μου.

Προσωπικά, ακόμα και αυτό που λες "Μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει τίποτα τεχνολογικής έντασης στην κατασκευή ενός ηλιακού" μου ακούγεται αρκούντως ισοπεδωτικό. Τεχνολογία δεν υπάρχει μόνο στους δορυφόρους και τα drone. Μια χαρά υφίσταται και στο ταπεινό χαρτί υγείας. Κι εφόσον αναγνωρίζεις (τουλάχιστον) την διαφορετική ποιότητα στα υλικά, ίσως και να συμφωνούμε περισσότερο απ' ότι νομίζουμε.

Πάντως η τοποθέτησή μου  ήταν απλά για να επεσημάνω κάτι που θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο κυρίως στους νέους του φόρουμ που δεν γνωρίζουν πρόσωπα (κυρίως) και καταστάσεις.

• Like 3
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε

Που ησουν τοσα χρονια!!! Κανεις πολυ καλες τοποθετησεις.. και χωρις να κανεις κατι παραπανω απο το να εισαι ρεαλιστης/πραγματιστης!!!

ΥΓ. Μην περιμενεις επαινους απεναντιας θα προσπαθει ο καθενας να βρει καποιο παραθυρακι για αντιπαραθεση..!  DNA GREEK!!!

• Like 3
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Προσωπικά, ακόμα και αυτό που λες "Μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει τίποτα τεχνολογικής έντασης στην κατασκευή ενός ηλιακού" μου ακούγεται αρκούντως ισοπεδωτικό. Τεχνολογία δεν υπάρχει μόνο στους δορυφόρους και τα drone. Μια χαρά υφίσταται και στο ταπεινό χαρτί υγείας. Κι εφόσον αναγνωρίζεις (τουλάχιστον) την διαφορετική ποιότητα στα υλικά, ίσως και να συμφωνούμε περισσότερο απ' ότι νομίζουμε.

Δε μίλησα για τεχνολογία, αλλά για τεχνολογική ένταση.

Εννοούμε στα οικονομικά με αυτό, ότι ένα προϊόν δεν "περιέχει" απλώς τεχνολογία στην παραγωγή του, αλλά ότι η παραγωγή του είναι αποτέλεσμα μεγάλης επένδυσης και βάσης στην τεχνολογία. Ένα τέτοιο προϊόν είναι, ας πούμε, τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Ένα άλλο τέτοιο προϊόν, είναι μια πολύπλοκη συσκευή, φαινομενικά όμως απλή, όπως ένα πλυντήριο πιάτων, μία λάμπα led, ένα ερασιτεχνικό μηχάνημα αυτόματου ποτίσματος και ο υδραυλικός μηχανισμός σε μία (καλή ώρα) μπαταρία μπάνιου ή νιπτήρα. Αντικείμενα που χωρίς τεχνολογική ένταση - επένδυση, δε θα γινόταν να παραχθούν.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας από την άλλη, δεν απαιτεί τίποτα πέρα από μονωτικά υλικά, κολλήσεις, μέταλλο σκέτο ή με κάποια επίστρωση, λάστιχο/καουτσούκ και ψημένο γυαλί. Και κάμποσους χαμηλής ειδίκευσης εργάτες για να κάνουν τη συναρμολόγηση. Το μόνο υπο-προϊόν του που απαιτεί μία κάποια τεχνολογική ένταση, είναι... ο θερμοστάτης του, ο οποίος μας έρχεται είτε από Κίνα, είτε από κάποια Ευρωπαϊκή βιομηχανική χώρα. :rolleyes:

Επομένως οι ηλιακοί και οι χαρτοπετσέτες έχουν τεχνολογία, οπότε τα παράγουμε αμφότερα στην Ελλάδα με απλές διαφοροποιήσεις ποιότητας υλικών.

Πλυντήρια, αυτοκίνητα, κινητά, λαμπες λεντ, προγραμματιστές ποτίσματος, θερμοστάτες και άλλες απλές συσκευές (μην πάμε απευθείας στους μικροεπεξεργαστές) έχουν τεχνολογική ένταση  στην παραγωγή τους και φυσικά η λατρεμένη μας πατρίδα δεν παράγει σχεδόν τίποτα εξ αυτών. Εκεί, πέρα από την ποιότητα υλικών, έχουμε και την καινοτομία, η οποία είναι συνέπεια και ΟΧΙ αίτιο της τεχνολογικής έντασης. ;)

Επεξ/σία από qwertyuiop2
  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...