acomaedo Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 2 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε Στην Καλλιθέα ο σταθμός έχει 218 watt/m2 ηλιακή ακτινοβολία. Σε ένα πάνελ 3τμ με 90% αποτελεσματικότητα, αυτό σημαίνει 600 watt θερμότητα/ώρα. Κάτι θα ψιλοκάνει, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα. Ένα νεράκι 25-30 βαθμών ώστε με ενα τεταρτάκι αντίστασης να φτάσουμε τους 40, θα το πετύχει. Στα Βριλήσσια με 146 w/m2, το ίδιο πάνελ θα αποδώσει κάτω από 400w ανά ώρα. Με επιφύλαξη οι υπολογισμοί, γιατί δεν ξέρω αποτελεσματικότητα. Αν πχ μιλάμε για 80%, τότε πάμε σε 540 + 130 αντίστοιχα. εδιτ: Μέχρι να γράψω το ποστ, οι τιμές ανέβηκαν σε 369 και 219 αντίστοιχα. Οπότε το πάνελ 3τμ καλλιθέας με 80% αποτελ, τώρα αποδίδει 900watt θερμότητας. Κάτι είναι! Δεν λειτουργεί ακριβώς όπως τα λές. Η εξωτερική θερμοκρασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Με θερμοκρασία αέρα στους 20-25 βαθμούς ίσως να έχεις απόδοση μετατροπής στο 70%, με εξωτερική στους 10-15 η απόδοση θα πέσει (ανάλογα και με την μόνωση του συλλέκτη) στο 50%. Γενικά για την ίδια ακτινοβολία όσο υψηλότερη η θερμοκρασία αέρα τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Επίσης ο σταθμός δίνει ακτινοβολία στο οριζόντιο επίπεδο, όχι στην κλίση του συλλέκτη. Ανάλογα με την εποχή αυτή μπορεί να είναι περισσότερη ή λιγότερη.
PLACEBO_89 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Στις 4/11/2022 στις 3:44 ΜΜ, qwertyuiop2 είπε Ναι βρε, τα έχω υπόψην μου αυτά. Ρωτάω για το συγκεκριμένο συλλογισμό - υπόθεσή μου ανωτέρω, για την οποία λαμβάνουμε ως δεδομένο το ίδιο ηλιακό σύστημα (160λ χ 3τμ ), ίδιες μονώσεις - απώλειες και την ίδια "υποθετική" μέρα (χειμερινή με ήλιο). Είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε "σπαστά" νερό, ώστε να μη φτάνει τους 50-60 βαθμούς και χάνει από εκεί ψηλά ποσά ενέργειας με ευκολία ή είναι καλύτερο να το αφήνουμε να πάει 50-60 και να το χρησιμοποιούμε από εκεί και μετά; Νομιζω πως απαντησα.. Λεγοντας πως η χασουρα ξεκιναει απο τις 16.00 και μετα. Αρα ειτε καταναλωσεις νερο την ωρα της ηλιοφανειας και τελος στις 16.00 ειτε μονο στις 16.00 τα ιδια λιτρα επιθυμητης θα παρεις! 1
qwertyuiop2 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 51 λεπτά πριν, acomaedo είπε Δεν λειτουργεί ακριβώς όπως τα λές. Η εξωτερική θερμοκρασία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Με θερμοκρασία αέρα στους 20-25 βαθμούς ίσως να έχεις απόδοση μετατροπής στο 70%, με εξωτερική στους 10-15 η απόδοση θα πέσει (ανάλογα και με την μόνωση του συλλέκτη) στο 50%. Γενικά για την ίδια ακτινοβολία όσο υψηλότερη η θερμοκρασία αέρα τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Επίσης ο σταθμός δίνει ακτινοβολία στο οριζόντιο επίπεδο, όχι στην κλίση του συλλέκτη. Ανάλογα με την εποχή αυτή μπορεί να είναι περισσότερη ή λιγότερη. Ναι, τον υπολογισμό αυτόν θα τον κάνει σωστά μόνο εξειδικευμένος μηχανικός, γιατί είναι πολλές οι παράμετροι. Εξωτερική θερμοκρασία, κλίση, προηγούμενη θερμοκρασία καζανιού, μόνωση συλλέκτη και καζανιού κλπ κλπ. Γι' αυτό και προσπάθησα να το κρατήσω όσο πιο μονοπαραγοντικό γίνεται: Ο συμφορουμίτης είπε ότι δεν το βλέπει να ζεσταίνει σήμερα, κι εγώ απάντησα ότι βάσει ηλιακής ακτινοβολίας κάτι θα ψιλογίνει, αλλά αναλόγως τα υπόλοιπα δεδομένα που προανέφερα, αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι από απλή διατήρηση θερμοκρασίας μέχρι οριακό ζέσταμα.
PLACEBO_89 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 58 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Ναι, τον υπολογισμό αυτόν θα τον κάνει σωστά μόνο εξειδικευμένος μηχανικός, γιατί είναι πολλές οι παράμετροι. Εξωτερική θερμοκρασία, κλίση, προηγούμενη θερμοκρασία καζανιού, μόνωση συλλέκτη και καζανιού κλπ κλπ. Γι' αυτό και προσπάθησα να το κρατήσω όσο πιο μονοπαραγοντικό γίνεται: Ο συμφορουμίτης είπε ότι δεν το βλέπει να ζεσταίνει σήμερα, κι εγώ απάντησα ότι βάσει ηλιακής ακτινοβολίας κάτι θα ψιλογίνει, αλλά αναλόγως τα υπόλοιπα δεδομένα που προανέφερα, αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι από απλή διατήρηση θερμοκρασίας μέχρι οριακό ζέσταμα. Γι αυτο και υπαρχει σημειο αναφορας! Τωρα οταν μου λες εσυ 2-5 εδωσε 48β απο πραγματικα κρυο σημαινει οτι εχεις αριστη αποδοση! Απο κει και περα παρεμβαινουν οι απωλειες και χαλανε αυτη την εικονα! πχ μονωση μποιλερ,σωληνες/αποσταση ακομα και τα λιτρα του μποιλερ αν δεν ειναι πραγματικα συμφωνα με τον κατασκευαστη!!!
qwertyuiop2 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Πράγματι, σήμερα, χωρίς επί της ουσίας ούτε 1 λεπτό "κανονικού" ήλιου, το νερό είναι πέριξ των 30 βαθμών με ένα συνδυασμό κατασκέπασης - αρρωστοακτίνας ήλιου (σπανίως). Το πρωί ήταν πέριξ των 20. Και η συλλογή δεν έχει ακόμα τελειώσει, θα περιμένω να πάει 4:30+ να θερμομετρήσω και μετά θα ανάψω ένα τεταρτάκι αντίσταση, να προλάβω την κατά τι φθηνότερη κιλοβατώρα. Μεγάλη επιτυχία σε τέτοια μέρα να έχει ζνχ μία τετραμελής οικογένεια με 20 σεντς.
PLACEBO_89 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2022 11 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Πράγματι, σήμερα, χωρίς επί της ουσίας ούτε 1 λεπτό "κανονικού" ήλιου, το νερό είναι πέριξ των 30 βαθμών με ένα συνδυασμό κατασκέπασης - αρρωστοακτίνας ήλιου (σπανίως). Το πρωί ήταν πέριξ των 20. Και η συλλογή δεν έχει ακόμα τελειώσει, θα περιμένω να πάει 4:30+ να θερμομετρήσω και μετά θα ανάψω ένα τεταρτάκι αντίσταση, να προλάβω την κατά τι φθηνότερη κιλοβατώρα. Μεγάλη επιτυχία σε τέτοια μέρα να έχει ζνχ μία τετραμελής οικογένεια με 20 σεντς. Αν ειχες ομως πχ 45β τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα! Εγω επειδη ηξερα τι παιζει κοιταξα να του αφησω καλες θερμοκρασιες ωστε να με βγαλει και την Κυριακη! Αυριο παλι δειχνει ηλιοφανεια! 1
dtzgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Σε ηλιακό Nobel 7ετίας θέλω να αλλάξω το υγρό του κυκλώματος καθώς και τη μόνωση του εύκαμπτου σωλήνα κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού, η οποία έχει φθαρεί. Επειδή θέλω να αλλάξω και τη μόνωση, θα πρέπει να λύσω τον εύκαμπτο σωλήνα (DN16 INOX) από το ρακορ αντί να βγάλω απλά τη γωνία από την πλευρά που συνδέεται με τον χαλκό του καθρέπτη. Η ερώτησή μου είναι αν χρειάζεται μετά κάποια φλάντζα ώστε να το ξανασυνδέσω. Έχω δει ότι υπάρχουν 2 τύποι ρακορ, ο ένας δεν θέλει τίποτα (απλά κόβεις 2-3 σπείρες του INOX, σπρώχνεις μέσα μέχρι να κουμπώσει με κλικ και μετά σφίγγεις). Αλλά υπάρχει και άλλος τύπος όπου βάζεις δαχτυλίδι συγκράτησης (ασφάλεια) στον INOX και ροδέλα και μετά το βιδώνεις. Καθώς και ένας τρίτος με ορειχάλκινο δαχτυλίδι χωρίς φλάντζα (φαντάζομαι μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις το ίδιο, κόβοντας το inox 2-3 σπείρες πιο μέσα). Ξέρει κανείς τι απ' αυτά έχουν (είχαν) οι Nobel; Ρωτάω για να ξέρω αν πρέπει να έχω αγοράσει τίποτα αναλώσιμα τέτοιου είδους πριν τον λύσω, ώστε να τον ξανακλείσω γρήγορα και να μη μείνει άδειος ώσπου να βρω ό,τι τυχον μου λείπει... Επεξ/σία 7 Νοεμβρίου 2022 από dtzgr
hp8 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, dtzgr είπε Ξέρει κανείς τι απ' αυτά έχουν (είχαν) οι Nobel; δεν θυμάμαι αλλά στην μια περίπτωση θα χρειαστείς ένα φιμπερ στην άλλη αν θυμάμαι καλά τα μισοφεγγαρα Αν το κάνεις μόνος σου πάρε και τα δυο Αν το κάνει μάστορας δικό του θέμα Δες εδω https://www.youtube.com/watch?v=fE03NDbEwFI https://www.youtube.com/watch?v=4vRjiFyl-3g Επεξ/σία 7 Νοεμβρίου 2022 από hp8 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, dtzgr είπε Σε ηλιακό Nobel 7ετίας θέλω να αλλάξω το υγρό του κυκλώματος καθώς και τη μόνωση του εύκαμπτου σωλήνα κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού, η οποία έχει φθαρεί. Επειδή θέλω να αλλάξω και τη μόνωση, θα πρέπει να λύσω τον εύκαμπτο σωλήνα (DN16 INOX) από το ρακορ αντί να βγάλω απλά τη γωνία από την πλευρά που συνδέεται με τον χαλκό του καθρέπτη. Η ερώτησή μου είναι αν χρειάζεται μετά κάποια φλάντζα ώστε να το ξανασυνδέσω. Έχω δει ότι υπάρχουν 2 τύποι ρακορ, ο ένας δεν θέλει τίποτα (απλά κόβεις 2-3 σπείρες του INOX, σπρώχνεις μέσα μέχρι να κουμπώσει με κλικ και μετά σφίγγεις). Αλλά υπάρχει και άλλος τύπος όπου βάζεις δαχτυλίδι συγκράτησης (ασφάλεια) στον INOX και ροδέλα και μετά το βιδώνεις. Καθώς και ένας τρίτος με ορειχάλκινο δαχτυλίδι χωρίς φλάντζα (φαντάζομαι μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις το ίδιο, κόβοντας το inox 2-3 σπείρες πιο μέσα). Ξέρει κανείς τι απ' αυτά έχουν (είχαν) οι Nobel; Ρωτάω για να ξέρω αν πρέπει να έχω αγοράσει τίποτα αναλώσιμα τέτοιου είδους πριν τον λύσω, ώστε να τον ξανακλείσω γρήγορα και να μη μείνει άδειος ώσπου να βρω ό,τι τυχον μου λείπει... Ο λογος? Εχεις σημαντικη μειωση της αποδοσης? Αελιος ή classic εχεις?
dtzgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Classic έχω. Η μόνωση του inox της επιστροφής έχει φαγωθεί σημαντικά. Έχει φύγει εντελώς το λευκό προστατευτικό (πολυμερίστηκε από τον ήλιο μάλλον) και έχει φαγωθεί και το μαύρο υλικό της μόνωσης (το οποίο έμεινε εκτεθειμένο) οπότε σε κάποια σημεία το σπιράλ είναι εντελώς γυμνό. Για να την αλλάξω σωστά (δηλαδή να βάλω τη νέα μόνωση περαστή και όχι να την κόψω σε όλο το μήκος και μετά να την κολλήσω γύρω γύρω με ταινία) πρέπει να το λύσω, οπότε θα αδειάσει, το οποίο είναι ΟΚ γιατί με την ευκαιρία θα αλλάξω και υγρά. Πιάνουν τα χέρια μου, απλά δεν ξέρω τι είδους γωνιακά ρακορ βάζουν εκεί για να έχω από πριν τα σωστά αναλώσιμα ώστε να το ξανασφίξω και να μην τρέχω (ούτε εγώ ούτε αυτό )... Επεξ/σία 7 Νοεμβρίου 2022 από dtzgr
ΠάρηςΓ Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, dtzgr είπε Σε ηλιακό Nobel 7ετίας θέλω να αλλάξω το υγρό του κυκλώματος καθώς και τη μόνωση του εύκαμπτου σωλήνα κυκλοφορίας του ψυκτικού υγρού, η οποία έχει φθαρεί. Επειδή θέλω να αλλάξω και τη μόνωση, θα πρέπει να λύσω τον εύκαμπτο σωλήνα (DN16 INOX) από το ρακορ αντί να βγάλω απλά τη γωνία από την πλευρά που συνδέεται με τον χαλκό του καθρέπτη. Η ερώτησή μου είναι αν χρειάζεται μετά κάποια φλάντζα ώστε να το ξανασυνδέσω. Έχω δει ότι υπάρχουν 2 τύποι ρακορ, ο ένας δεν θέλει τίποτα (απλά κόβεις 2-3 σπείρες του INOX, σπρώχνεις μέσα μέχρι να κουμπώσει με κλικ και μετά σφίγγεις). Αλλά υπάρχει και άλλος τύπος όπου βάζεις δαχτυλίδι συγκράτησης (ασφάλεια) στον INOX και ροδέλα και μετά το βιδώνεις. Καθώς και ένας τρίτος με ορειχάλκινο δαχτυλίδι χωρίς φλάντζα (φαντάζομαι μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις το ίδιο, κόβοντας το inox 2-3 σπείρες πιο μέσα). Ξέρει κανείς τι απ' αυτά έχουν (είχαν) οι Nobel; Ρωτάω για να ξέρω αν πρέπει να έχω αγοράσει τίποτα αναλώσιμα τέτοιου είδους πριν τον λύσω, ώστε να τον ξανακλείσω γρήγορα και να μη μείνει άδειος ώσπου να βρω ό,τι τυχον μου λείπει... Δε ξερω αν εχει αλλαξει κατι αλλα στο δικο μου απλα επρεπε να βαλεις το δαχτυλιδι μια θεση κατω και ζουλιώταν οσο το εσφιγγες. Για 2.5bar δεν νομιζω πως υπαρχει λογος να μπλεξεις με φιμπερ κτλ. Εκανα δοκιμη και με 10bar μονο του και ηταν μια χαρα. Υπαρχει και ο τυπος που θελει ειδικο εργαλειο για να κανει το κεφαλι. Πες μας ποσο ευκολα ξεσφιξε. Ελπιζω να κρατας και κοντρα το ταφ οσο προσπαθεις Επεξ/σία 7 Νοεμβρίου 2022 από ΠάρηςΓ 1
dtzgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Δαχτυλίδι εννοείς το μισοφέγγαρο ή έχει ορειχάλκινο μέσα; Αν είναι κι εμένα έτσι και δεν έχει κάποια φλάντζα / φιμπερ, απλά βάζω το ίδιο μεταλλικό δαχτυλιδάκι που θα βρω ήδη μέσα ενα σπείρωμα πιο πίσω και ξανασφίγγω χωρίς ουτε καν να κόψω το σωλήνα λίγο πιο μέσα; 24 λεπτά πριν, ΠάρηςΓ είπε στο δικο μου απλα επρεπε να βαλεις το δαχτυλιδι μια θεση κατω και ζουλιώταν οσο το εσφιγγες Επεξ/σία 7 Νοεμβρίου 2022 από dtzgr
Maurikycli Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Σε εμένα εδώ και 12 χρόνια δεν έχει φαγωθεί το παραμικρό 😕
ΠάρηςΓ Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 1 ώρα πριν, dtzgr είπε Δαχτυλίδι εννοείς το μισοφέγγαρο ή έχει ορειχάλκινο μέσα; Αν είναι κι εμένα έτσι και δεν έχει κάποια φλάντζα / φιμπερ, απλά βάζω το ίδιο μεταλλικό δαχτυλιδάκι που θα βρω ήδη μέσα ενα σπείρωμα πιο πίσω και ξανασφίγγω χωρίς ουτε καν να κόψω το σωλήνα λίγο πιο μέσα; Εχει ορειχαλκινο 2 κομματια. Ειχα βρει το εξαρτημα στο internet αλλα δε το θυμαμαι τωρα. Φυσικα δε ξερω αν εχει το ιδιο και εσενα ο νομπελ απλα σου λεω πως ειναι ο δικος μου. Λογικα δε θα θελει κοψιμο αλλα το βλεπεις αν εχεις διαρροες κτλ. 1
Balrog Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2022 Αυτές τις μέρες την έβγαλα ταράτσα και έπιανα τα ρακόρ σαν Πόντιος. Το καλό πείραμα θέλει προσεκτική παρατήρηση. Τελικά το πρόβλημα με αυτό το ρημαδοσύστημα βεβιασμένης που έχω δεν πρέπει να είναι οι συλλέκτες.. Ούτε το ότι κατεβαίνει 18μ στο υπόγειο. Γιατί και στους συλλέκτες και στο υπόγειο έκαιγαν εξίσου οι χαλκοσωλήνες (όχι βέβαια όπως στους θερμοσίφωνες φυσικής ροής των γειτόνων που μου έκαναν έγκαυμα, αλλά αρκετά). Και ζεστό νερό είχα καλό. Αλλά μέχρι το απόγευμα είχε κρυώσει. Πλέον γύρισα τον κυκλοφορητή στη 2η (από 3) σκάλες μήπως ήταν στην τσίτα και δεν προλάβαινε να αποδώσει τη ζέστη ο εναλλάκτης (όντως η χαλκοσωλήνα εξόδου ήταν ζεστούτσικη τις μησημεριανές ώρες). Αλλά δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα η κατάσταση. Συνεχίζω νωρίς το βράδυ να μην έχω ζεστό, χωρίς να έχω τραβήξει καθόλου όλη μέρα, ενώ το μεσημέρι καίει. Υποψιάζομαι ότι έχει χαλάσει ο αισθητήρας στους συλλέκτες γιατί πού και πού μου δίνει κάτι τρελά νούμερα. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε αυτό να κρυώνει το νερό. ΥΓ: Κατόπιν σχολίου του vaggos (ευχαριστώ φίλε), έγδυσα το καζάνι και δεν έχει ακόμη τρυπήσει, μλκς μου έλεγε ο υδραυλικός. Από μια βαλβίδα εκτόνωσης δείχνει να είναι η διαρροή και συμβαίνει μόνο όταν ανάβω τον λέβητα. Απλά έτσι όπως το κοιτάζει κανείς πλημμυρισμένο και με κάτι σκουριές στο περιτύλιγμα του boiler, ξεγελάει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα