Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετω το νημα.

Για να μην χρειαστει να διαβασω ολες τις σελιδες, πιθανολογω θαχει ξανατεθει και λυθει το θεμα που εχω.

Το 1992 , 30 χρονια πριν, σε καινουργιο σπιτι, εβαλα εναν ηλιακο stiebel eltron 160 λ , compact τον λεγανε λογω μιας μικρης σε σχεση με ολους τους αλλους της εποχης, αλλα αποδοτικης πλακας.

Εξαιρετικος και ταυτοχρονα στο παταρι εβαλα εναν elco duroglass 120 λ.

Τον επομενο χρονο, παρα τις αντιρησεις του υδραυλικου,γιατι "θα μπερδευονται τα νερα" , εδωσα την εξοδο ηλιακου στην εισοδο ηλεκτρικου.

Με βανες ειχα επιλογη βεβαια και παρακαμψης του ηλεκτρικου και παροχη στις βρυσες απο ηλιακο απευθειας.

Οσο ημασταν 6 ατομα στο σπιτι, ολα οκ. Τωρα που τα  ειμαστε δυο ενηλικες μονο, η αποσταση των 20 μετρων απο τον ηλιακο στον ηλεκτρικο, λογω μη συνεχους χρησης, ακυρωνει την "προθερμανση" που πετυχαινε ακομη και στις πιο κρυες μερες του χειμωνα, λογω της εισοδου κρυου πλεον νερου, στασιμο για ωρες στον 20 μετρο σωληνα.

Η λυση ειναι χειροκινητα, αλλαζοντας τις βανες να πεταω τα πρωτα κρυα νερα κ μετα να το γυριζω για εισαγωγη στον ηλεκτρικο, αλλα ειναι ντροπη να πεταμε νερο που δεν αναπληρωνεται με τιποτε αλλο, αλλα και δυσχρηστο.

Εκτος απο κυκλοφορητη για αναμιξη των δυο θερμοσιφωνων, εχει βγει καποιος αλλος αυτοματισμος με βανες πχ θερμοστατικες η εκτροπης κλπ κλπ για λυση σε αυτο?

IMG_5883.JPG.c4c688dd605bcbe07aa8f28a68233daa.JPG

• Like 1
  • Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια ερώτηση... αφού έχω σκεπάσει συλλέκτες για τον χειμώνα σε μεγαλο υψόμετρο πρέπει να αδειάσουμε τα νερά του ηλιακού η να τα αφήσουμε γιατί θα χαλάσει το glass του καζανιού αφού θα έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα?Είμαι σε δίλημμα τι πρέπει να κάνω όσον αφορά τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν..

Επεξ/σία από sarakats85
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sarakats85 είπε

Μια ερώτηση... αφού έχω σκεπάσει συλλέκτες για τον χειμώνα σε μεγαλο υψόμετρο πρέπει να αδειάσουμε τα νερά του ηλιακού η να τα αφήσουμε γιατί θα χαλάσει το glass του καζανιού αφού θα έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα?Είμαι σε δίλημμα τι πρέπει να κάνω όσον αφορά τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν..

Ποσο μεγαλο υψομετρο? ποσες μερες εχει κατω του 0 ?

Μια ισως λυση ειναι να βαλεις σε καποιο ζεστο μια ηλεκτροβανα με sonoff και να ανοιγεις απο μακρια να τρεχει λιγο "ζεστο" νερο , ετσι ωστε να γυρναει τα νερα στο καζάνι.

Δημοσ.

Βάλτε ηλιακό να σωθειτεεεεεε όλη μέρα ήλιο εχουμεεεεεεεε.

Έχω έναν φίλο που έχει τετραμελή οικογένεια και χρησιμοποιεί τον λέβητα αερίου με φιάλες προπανίου και για ΖΝΧ.

Του έλεγα συνέχεια βάλε ηλιακό θα πληρώσεις πολλά για υγραέριο και θεωρούσε ότι το ποσό είναι αμελητέο,τώρα με τις αυξήσεις υπολόγισε ότι χρειάζεται 280 ευρώ όλο τον χρόνο για ΖΝΧ. Έβαλε έναν ηλιακό με κόστος όλα μαζί 900 ευρώ και σε 3 χρόνια θα κάνει απόσβεση.

Αυτό το γράφω για όσους έχουν φυσικό αέριο ή υγραέριο και θεωρούν ότι δεν αξίζει να βάλεις ηλιακό. Ο ήλιος στην Ελλάδα είναι θείο δώρο παιδιά εκμεταλλευτείτε τον.

• Like 5
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Specs είπε

Χαιρετω το νημα.

Για να μην χρειαστει να διαβασω ολες τις σελιδες, πιθανολογω θαχει ξανατεθει και λυθει το θεμα που εχω.

Το 1992 , 30 χρονια πριν, σε καινουργιο σπιτι, εβαλα εναν ηλιακο stiebel eltron 160 λ , compact τον λεγανε λογω μιας μικρης σε σχεση με ολους τους αλλους της εποχης, αλλα αποδοτικης πλακας.

Τον επομενο χρονο, παρα τις αντιρησεις του υδραυλικου,γιατι "θα μπερδευονται τα νερα" , εδωσα την εξοδο ηλιακου στην εισοδο ηλεκτρικου.

Με βανες ειχα επιλογη βεβαια και παρακαμψης του ηλεκτρικου και παροχη στις βρυσες απο ηλιακο απευθειας.

Οσο ημασταν 6 ατομα στο σπιτι, ολα οκ. Τωρα που τα  ειμαστε δυο ενηλικες μονο, η αποσταση των 20 μετρων απο τον ηλιακο στον ηλεκτρικο, λογω μη συνεχους χρησης, ακυρωνει την "προθερμανση" που πετυχαινε ακομη και στις πιο κρυες μερες του χειμωνα, λογω της εισοδου κρυου πλεον νερου, στασιμο για ωρες στον 20 μετρο σωληνα.

Η λυση ειναι χειροκινητα, αλλαζοντας τις βανες να πεταω τα πρωτα κρυα νερα κ μετα να το γυριζω για εισαγωγη στον ηλεκτρικο, αλλα ειναι ντροπη να πεταμε νερο που δεν αναπληρωνεται με τιποτε αλλο, αλλα και δυσχρηστο.

Εκτος απο κυκλοφορητη για αναμιξη των δυο θερμοσιφωνων, εχει βγει καποιος αλλος αυτοματισμος με βανες πχ θερμοστατικες η εκτροπης κλπ κλπ για λυση σε αυτο?

Ναι

(η απάντηση αύριο)

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, andreaspA είπε

Ποσο μεγαλο υψομετρο? ποσες μερες εχει κατω του 0 ?

Μια ισως λυση ειναι να βαλεις σε καποιο ζεστο μια ηλεκτροβανα με sonoff και να ανοιγεις απο μακρια να τρεχει λιγο "ζεστο" νερο , ετσι ωστε να γυρναει τα νερα στο καζάνι.

1200μ.. εννοείται πως μπορεί κ 20 μέρες να είναι κάτω από μηδέν..ποτε δεν άδειασα θερμοσίφωνες μέσα στο σπίτι κ ποτέ δεν άκουσα να σπάσει θερμοσίφωνας μέσα σε σπίτι από παγώνια..αλλά επειδή είναι έξω πρόβληματιζομαι..άδειασα λίγο νερό αλλά όχι τελείως με μια πατέντα που έκανα με το αντεπιστροφο..να υπάρχει ρεύμα στον χώρο δεν γίνεται..

14 ώρες πριν, Specs είπε

Χαιρετω το νημα.

Πολύ μικρή διαφορά έχουν τα καζάνια σου για να δικαιολογηθεί όλη αυτή η πατέντα...θα είχε νόημα αν είχες λίγα λίτρα θερμόσιφωνα..γιατί δεν σύνδεσε απευθείας την αντίσταση του ηλιακου θερμοσίφωνα?

εγώ για να λύσω το πρόβλημα αυτό εβαλα ταχυθερμαντηρα στην έξοδο του ηλιακού σε μια στάνταρ θερμοκρασία..έτσι τις κρυες μέρες έχω πάντα μια θερμοκρασία στο ζνχ..

Ο ταχυθερμαντηρας μου είναι αυτός

https://www.skroutz.gr/s/20210526/Stiebel-Eltron-DCE-X-6-8-Premium-Ταχυθερμοσίφωνας-Κεντρικός-Ηλεκτρικός-Μονοφασικός-8kW.html?from=listing

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, sarakats85 είπε

Πολύ μικρή διαφορά έχουν τα καζάνια σου για να δικαιολογηθεί όλη αυτή η πατέντα...θα είχε νόημα αν είχες λίγα λίτρα θερμόσιφωνα..γιατί δεν σύνδεσε απευθείας την αντίσταση του ηλιακου θερμοσίφωνα?

εγώ για να λύσω το πρόβλημα αυτό εβαλα ταχυθερμαντηρα στην έξοδο του ηλιακού σε μια στάνταρ θερμοκρασία..έτσι τις κρυες μέρες έχω πάντα μια θερμοκρασία στο ζνχ..

Ο ταχυθερμαντηρας μου είναι αυτός

Στην αρχη που τα παιδια ηταν μικρα, για διαθεσιμοτητα ολες τις ωρες και εποχες,ειχα μια ακομη επιλογη στις βανες, τριφασικο siemens dh-1800.

Mετα, τον εβγαλα και τον χαρισα σε φιλο και εβαλα στο wc μονο εναν clage 6kw.

Παραδοξως, ενω ειχε και εισαγωγη για συνδεση με καλοριφερ ο ηλιακος και ειχε συνδεθει οταν ειχα πετρελαιου λεβητα, δεν ειχα χρειαστει κατι αλλο με αποτελεσμα οταν το χρειαστηκα πολλα χρονια αργιοτερα, να αναβω συμπληρωματικα την αντισταση με το ρευμα, να διαπιστωθει οτι ΔΕΝ εχει αντισταση!

Οσο για το μεγεθος ηλεκτρικου, να ξερεις πως περιμενω πολλα χρονια να τρυπησει ο elco και να βαλω εναν 45 ρη αλλα ΔΕΝ!

Και παλι ομως, θα ηθελα να μην πεταω το νερο των 20μ σωληνα, γιαυτο ρωτησα μηπως εχει υπαρξει καμμια λυση...

• Like 1
Δημοσ.
Στις 26/10/2022 στις 1:21 ΜΜ, takis1964 είπε

Λογικα 1/2 ιντσας θα θελεις ,αρσενικα θηλυκα μετατροπη θαχει ο υδραυλικος 

καθε ηλιακος εχει τα παραπανω απλα ειναι χαμηλης ποιοτητας και θα χαλασουν γρηγορα ,αν μπορεις βρες brassform βαλβιδα και αντεπιστροφη 

Βαλβίδα βρίσκω για θέρμανση, θα κάνει;

Αντεπιστροφή brass δε βρίσκω...

Δημοσ.
19 hours ago, Specs said:

Χαιρετω το νημα.

Η προτεινόμενη λύση γι'αυτό είναι η τρίοδη βάνα εκτροπής. Για μένα ως μειονέκτημα είναι η αδυναμία ρύθμισης της θερμοκρασίας η οποία είναι ρυθμισμένη στους 45 βαθμούς.

Αυτή μπαίνει μετά τον ηλιακό και πριν τον ηλεκτρικό και αναλόγως στέλνει τα νερά. 

Ακόμη και αν έχει ζεστό νερό ο ηλιακός , όταν έχει δεν έχει "τραβηχτεί" νερό, τα κρύα νερά αναγκαστικά θα πέφτουν στον ηλεκτρικό οπότε αν θες να έχεις άμεσα ζεστό νερό θα πρέπει να έχεις φροντίσει να είναι αρκετά ζεστός ο ηλεκτρικός. Εδώ έχεις άλλο ένα μειονέκτημα γιατί έχεις μεγάλο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Ένας 60άρης είναι επαρκής συνήθως.

Η πιο προχωρημένη λύση είναι η ανακυκλοφορία με τρίτη σωλήνα , κυκλοφορητή και τα σχετικά παρελκόμενα μεταξύ ηλιακού και ηλεκτρικού. Όχι για όμως να μπαίνει το νερό του ηλιακού μέσα στον ηλεκτρικό αλλά να ανακυκλώνεται ακριβώς πριν από αυτόν ώστε να μένει ζεστή μόνο η σωλήνα. Ιδανικά η επιπλέον σωλήνα της ανακυκλοφορίας φτάνει μέχρι το μπάνιο ώστε να έχεις άμεσα ζεστό νερό. Εδώ όμως είναι πρακτικά δύσκολο.

Όμως η ανακυκλοφορία δεν ειναι για να δουλεύει συνέχεια γιατί σταδιακά κρυώνει τον ηλιακό ακόμη και αν δεν καταναλώνεις. Υπάρχουν προγραμματιζόμενα συστήματα που ενεργοποιούνται μόνα τους π.χ. μία συγκεκριμένη ώρα το πρωΐ όταν πας για πρώτη φορά στο μπάνιο. Είναι ένα ακριβό σπορ η ανακυκλοφορία που προς το παρόν δεν νομίζω ότι αποσβένεται.

Δες πρώτα τη λύση της τρίοδης εκτροπής: 

https://www.energyundercontrol.gr/ζεστο-νερο-χρησησ/ελεγχοσ-διαχειριση-εξαρτηματα-and-παρελκομενα-ηλιακων-συστηματων/τριοδη-θερμοστατικη-βανα-εκτροπησ-novadav-45

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Δες πρώτα τη λύση της τρίοδης εκτροπής: 

την εχω δει αλλα που θα παει το νερο της εξοδου ηλιακου ΠΡΙΝ φτασει τους 45 ???

και που θα βρει νερο η εισοδος του ηλεκτρικου οσο θα περιμενει να φτασει 45 ??? για να συνεχισει να κανει κυκλωμα εννοω και να βγαζει στην βρυση μου, αλλιως θελει πεταμα το νερο και οπως εγραψα στο αρχικο ποστ, αυτο δεν το θελω και ας ειναι εφικτο και τωρα με τις απλες βανες που εχω επιλογης

Επεξ/σία από Specs
Δημοσ.

Μέχρι να φτάσει τους 45 μπαίνει στον ηλεκτρικό στην παροχή του κρύου του . 

Μέχρι να ξεπεράσει τους 45 καταναλώνεις από τον ηλεκτρικό

Δες το σχέδιο του συνδέσμου που έβαλα πριν 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Specs είπε

την εχω δει αλλα που θα παει το νερο της εξοδου ηλιακου ΠΡΙΝ φτασει τους 45 ???

και που θα βρει νερο η εισοδος του ηλεκτρικου οσο θα περιμενει να φτασει 45 ??? για να συνεχισει να κανει κυκλωμα εννοω και να βγαζει στην βρυση μου, αλλιως θελει πεταμα το νερο και οπως εγραψα στο αρχικο ποστ, αυτο δεν το θελω και ας ειναι εφικτο και τωρα με τις απλες βανες που εχω επιλογης

ο ηλιακος τροφοδοτει τον ηλεκτρικο οσο t < 45 και ο ηλεκτρικος τροφοδοτει την καταναλωση. Οταν t > 45 ο ηλιακος στελνει κατευθειαν στην καταναλωση. Μια τριοδη και ενα ταφ ειναι

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, fredd0 είπε

ο ηλιακος τροφοδοτει τον ηλεκτρικο οσο t < 45 και ο ηλεκτρικος τροφοδοτει την καταναλωση. Οταν t > 45 ο ηλιακος στελνει κατευθειαν στην καταναλωση. Μια τριοδη και ενα ταφ ειναι

Μα θελω να αποφυγω την σπαταλη νερου, το να πεταξω δηλαδη το αρχικο κρυο νερο του σωληνα που ενωνει ηλιακο και ηλεκτρικο.

40 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Μέχρι να φτάσει τους 45 μπαίνει στον ηλεκτρικό στην παροχή του κρύου του . 

Μέχρι να ξεπεράσει τους 45 καταναλώνεις από τον ηλεκτρικό

Δες το σχέδιο του συνδέσμου που έβαλα πριν 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Specs είπε

Μα θελω να αποφυγω την σπαταλη νερου, το να πεταξω δηλαδη το αρχικο κρυο νερο του σωληνα που ενωνει ηλιακο και ηλεκτρικο.

δε γινεται, θελεις ανακυκλοφορια το οποιο και ενεργοβορο ειναι, και θελει κυκλοφορητη και "τριτη" σωληνα στον ηλιακο (που θα ναι πατεντα γιατι ο ηλιακος σε αντιθεση με τα μποιλερ λεβητοστασιου δεν εχει τριτη εισοδο)

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, fredd0 είπε

δε γινεται

δεκτο, δειχνει να μην εφευρεθηκε κατι απο την στιγμη που το ξεκινησα...

Ειναι εφικτο να υποθεσω, να αλλαχτει το μποιλερ του ηλιακου με αλλο που να εχει και αντισταση φυσικα η θα κοστισει σαν μισος ηλιακος???

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...