yiannis_1 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Εμένα χτες και προχτες τπτ. Σήμερα αν συνεχίσει έτσι μέχρι τις 2 θα εχω. Το χειρότερο ήταν πως με την εξυπνάδα μου να κατεβάσω την αντίσταση στους 45 δεν είχα ούτε απ τον ηλεκτρικό. Προφανώς το 45 του θερμοστάτη δεν ήταν ακριβώς 45 στα νερά του boiler... To ξαναπήγα 60 έφτασε στους 45 στο boiler και κατάφερα να κάνω μπάνιο με ~32. Εντομεταξύ δοκιμασμένο με θερμόμετρο με κυάθιο στο νερό, χλιαρό μπάνιο είναι το μπάνιο με 28, ζεστό με 32 και μετά απο τους 36 είναι τσουρούφλισμα. Επεξ/σία 17 Οκτωβρίου 2022 από yiannis_1 1
ΠάρηςΓ Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Παντως καταλαβα χωρις να εχουμε ιδιες συνθηκες δε μπορουν να βγουν συμπερασματα. Σε σπιτι στο ρεντη με σαπιο ηλιακο ειχαν βραστο νερο ολες αυτες τις μερες. Βεβαια δε κανανε μπανιο αλλα μονο πιατα. Δε ξερω ποσο ρολο παιζει και η μονωση στις σωληνες. Σκεφτομαι να μονωσω καλυτερα τα παντα αλλα δεν ειμαι σιγουρος τι υλικο χρειαζεται για εξαρτηματα. Εχω δει σε ρολο κατι αλλα δεν ειμαι σιγουρος που θα το βρω.
qwertyuiop2 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2022 18 ώρες πριν, haris_216 είπε Και καλώς ή κακώς η παρούσα τεχνολογία των θερμικών ηλιακών συστημάτων χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα των ηλιακών ακτίνων για αυτό και λέγονται "ηλιακοί". Και άρα μόνο από αυτό το είδος ακτινοβολίας μπορεί να τραβήξει ενέργεια. Πάντως, αν και συμφωνώ μαζί σου -τα ίδια γράφω κι εγώ περίπου 2-3 ποστ πάνω- θεωρώ ότι υπάρχει ένα μικρό περιθώριο θέρμανσης νερού ακόμα και με συννεφιά. Φυσικά, δε μιλάμε για την κατασκέπαση που είχαμε προχθές στην Αθήνα, αλλά για συννεφιές σαν τη χθεσινή, ή σαν την πιο αραιή (και πολύ συχνή) μούντα που κάνει στη Θεσσαλονίκη κατά κόρον (και τη Β. Ελλάδα). Κάτι περνάει από εκεί, ακόμα κι αν δε βλέπουμε το γνώριμο χρώμα και φως της απευθείας έκθεσης στον ήλιο. Απλά αυτό το "κάτι" αρκεί συνήθως είτε για διατήρηση (μη ψύξη) του νερού το χειμώνα, ή για μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του τις άλλες εποχές. Το συμπέρασμα που θέλω να καταλήξω είναι ότι, ειδικά στη Ν. Ελλάδα, με σπάνια την κατασκέπαση (να είναι 30-40 μέρες το χρόνο; ) ΟΛΕΣ τις άλλες μέρες του χρόνου, κάτι κερδίζεις. Σε κάποιες περιπτώσεις δε θα ανάψεις αντίσταση καθόλου, ακόμα και τον Ιανουάριο (μέρα με ήλιο και χωρίς δυνατό κρύο βοριά). Σε άλλες, ακόμα και σε ήπιες ή μέτριες συννεφιές του χειμώνα, θα χρειαστεί ελάχιστος χρόνος ανάμματος αντίστασης, συγκριτικά με το να σου έρθει το νερό από το δίκτυο στους 15 και να το θερμάνεις στους 45-60 με ηλεκτρισμό.
haris_216 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 17/10/2022 στις 11:06 ΠΜ, yiannis_1 είπε Εμένα χτες και προχτες τπτ. Σήμερα αν συνεχίσει έτσι μέχρι τις 2 θα εχω. Το χειρότερο ήταν πως με την εξυπνάδα μου να κατεβάσω την αντίσταση στους 45 δεν είχα ούτε απ τον ηλεκτρικό. Προφανώς το 45 του θερμοστάτη δεν ήταν ακριβώς 45 στα νερά του boiler... To ξαναπήγα 60 έφτασε στους 45 στο boiler και κατάφερα να κάνω μπάνιο με ~32. Εντομεταξύ δοκιμασμένο με θερμόμετρο με κυάθιο στο νερό, χλιαρό μπάνιο είναι το μπάνιο με 28, ζεστό με 32 και μετά απο τους 36 είναι τσουρούφλισμα. Όλοι οι "κλασσικοί" θερμοστάτες θερμοσίφωνα, χώρου, φούρνου, κλπ (αυτοί που ακούγονται να κλικάρουν στο on και στο off) είναι απλές ηλεκτρομηχανικές διατάξεις με διμεταλλικό έλασμα που σημαίνει ότι η ακρίβειά τους (με την απόλυτη έννοια)...δεν. Έχουν μία ακρίβεια επαρκή για τη λειτουργία τους αφού πχ δεν είναι σημαντικό για το παστίτσιο το αν οι βαθμοί είναι 180 ή 182,5 Είναι μια χαρά για ανθρώπους που απλά έχουν το μηχάνημα να λειτουργεί και να κάνουν τη δουλειά τους αλλά όχι όταν κάποιος θέλει υπερβολική ακρίβεια. Η προσωπική μου (το τονίζω ) γνώμη είναι ότι σε ένα σύστημα με τόσα πράγματα εκτός ελέγχου (όδευση/μήκος σωλήνων, ποιότητα μόνωσης, ποιότητα μπαταριών ή ακόμα και την υποκειμενικότητα του κάθε ανθρώπου ως προς το τι είναι ζεστό ή κρύο) είναι μάλλον ανούσιο να ψάχνουμε ανάμεσα στους 49 ή 49,5 ή τους 50 βαθμούς. Αλλά περί ορέξεως..... Επεξ/σία 18 Οκτωβρίου 2022 από haris_216
pagratios Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Καλησπέρα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλυψα ότι έχει τρυπήει ο μανδύας του ηλιακού και δεν σταματάει να τρέχει Ο υπάρχον ηλιακός δεν γνωρίζω την μάρκα του ωστόσο είναο 160lt και έχει 2 panel. Τώρα μου πρότειναν τα εξής - Calpak (Ελλάδα),πιστοποιημένος από την ASHRAE, ΙΙ ενέργειας,συνολικής επιφάνειας 2,62 m2 καιχωρητικότητας 160L. - HLIOAKMI (Ελλάδα),MEGASUN 160, πιστοποιημένος από το Γερμανικό Ινστιτούτο Koblenz, ΙΙ ενέργειας,συνολικής επιφάνειας 2,62 m2 και χωρητικότητας 160L. Αξίζει κάποιο από τα 2? Αξίζει να πάω σε μεγαλύτερο panel και σε χάλκινο boiler? Ευχαριστώ
Maurikycli Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2022 Αν το νερό της περιοχής σου είναι νορμάλ δεν υπάρχει λόγος για χάλκινο δοχείο. Αυτή η επιφάνεια συλλέκτη είναι επαρκής. Τί επιφάνεια είχε ο παλιός;
ΠάρηςΓ Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Στο πατρικο μου εχει ηλιακο εναν stiebel eltron που ηταν με το πλαστικο αντι για τζαμι. Νομιζω πως χανει απο τη σωληνα. Γενικα δεν ειναι οπως οι νεοι ηλιακοι με τουμποραμα/inox Ξερει κανεις τι σωληνα ειναι αυτη;
PLACEBO_89 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 20 ώρες πριν, pagratios είπε Καλησπέρα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλυψα ότι έχει τρυπήει ο μανδύας του ηλιακού και δεν σταματάει να τρέχει Ο υπάρχον ηλιακός δεν γνωρίζω την μάρκα του ωστόσο είναο 160lt και έχει 2 panel. Τώρα μου πρότειναν τα εξής - Calpak (Ελλάδα),πιστοποιημένος από την ASHRAE, ΙΙ ενέργειας,συνολικής επιφάνειας 2,62 m2 καιχωρητικότητας 160L. - HLIOAKMI (Ελλάδα),MEGASUN 160, πιστοποιημένος από το Γερμανικό Ινστιτούτο Koblenz, ΙΙ ενέργειας,συνολικής επιφάνειας 2,62 m2 και χωρητικότητας 160L. Αξίζει κάποιο από τα 2? Αξίζει να πάω σε μεγαλύτερο panel και σε χάλκινο boiler? Ευχαριστώ Τιμες Calpak HLIOAKMI???
pagratios Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 17 ώρες πριν, Maurikycli είπε Αν το νερό της περιοχής σου είναι νορμάλ δεν υπάρχει λόγος για χάλκινο δοχείο. Αυτή η επιφάνεια συλλέκτη είναι επαρκής. Τί επιφάνεια είχε ο παλιός; Έχει 2 panel στα 100χ150 1 ώρα πριν, PLACEBO_89 είπε Τιμες Calpak HLIOAKMI??? Με εγκατάσταση χοντρικά 1300 και 1100
sarakats85 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 22 λεπτά πριν, pagratios είπε Έχει 2 panel στα 100χ150 Με εγκατάσταση χοντρικά 1300 και 1100 Φιλική συμβουλή:Πάρε τον πιο φθηνό (Ηλιοακμη) αν και πάλι τόσα χρήματα για ηλιακό που δεν υπάρχει ουσιαστική εγγύηση είναι πεταμένα χρήματα..Έχουν καταντήσει οι ηλιακοί χρηματοκιβώτια με τέτοιες αδικαιολόγητες τιμές.. 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 32 λεπτά πριν, pagratios είπε Έχει 2 panel στα 100χ150 Με εγκατάσταση χοντρικά 1300 και 1100 Ειναι παρα πολλα τα χρηματα για 160/2.5τμ! Βρεις κατι nome αλλα τιμιο! πχ με κατι τετοιο https://www.artavil.gr/shop/χωρητικότητα-boiler/200-λίτρα/ηλιακός-θερμισίφωνας-200-λίτρα/ θα εχεις περισσοτερα λιτρα επιθυμητης θερμοκρασιας.. μικροτερη τιμη αποκτησης,ετσι θα κανεις πιο γρηγορα την αποσβεση! Βαλε μια ποιοτικη βαλβιδα 8bar στο ανοιχτο και ενα δοχειο διαστολης στο κλειστο για καλυτερη αξιοπιστια και αποδοση! Επεξ/σία 19 Οκτωβρίου 2022 από PLACEBO_89
kostaskontis Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 23 ώρες πριν, pagratios είπε Καλησπέρα, την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλυψα ότι έχει τρυπήει ο μανδύας του ηλιακού και δεν σταματάει να τρέχει Ο υπάρχον ηλιακός δεν γνωρίζω την μάρκα του ωστόσο είναο 160lt και έχει 2 panel. Τώρα μου πρότειναν τα εξής - Calpak (Ελλάδα),πιστοποιημένος από την ASHRAE, ΙΙ ενέργειας,συνολικής επιφάνειας 2,62 m2 καιχωρητικότητας 160L. - HLIOAKMI (Ελλάδα),MEGASUN 160, πιστοποιημένος από το Γερμανικό Ινστιτούτο Koblenz, ΙΙ ενέργειας,συνολικής επιφάνειας 2,62 m2 και χωρητικότητας 160L. Αξίζει κάποιο από τα 2? Αξίζει να πάω σε μεγαλύτερο panel και σε χάλκινο boiler? Ευχαριστώ αν εισαι ευχαριστημενος με την χωρητικοτητα παρε ενα 160/3τμ με 700/750 ευρω και κανε μια καλη εγκατασταση προσεγμενη με 8bar βαλβιδα ασφαλεια και δοχεια διαστολης,με καλη μονωση.Κανε σερβις καθε 2-3 χρονια και θα τον εχεις για 10ετιες...Δεν αξιζει να δωσεις μονο για αγορα 1200 ευρω!!!Κοιτα Nobel,SolViolaris,Mastersol κτλ. την πιασαμε την 80αρα και σημερα... 2
PLACEBO_89 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 38 λεπτά πριν, kostaskontis είπε αν εισαι ευχαριστημενος με την χωρητικοτητα παρε ενα 160/3τμ με 700/750 ευρω και κανε μια καλη εγκατασταση προσεγμενη με 8bar βαλβιδα ασφαλεια και δοχεια διαστολης,με καλη μονωση.Κανε σερβις καθε 2-3 χρονια και θα τον εχεις για 10ετιες...Δεν αξιζει να δωσεις μονο για αγορα 1200 ευρω!!!Κοιτα Nobel,SolViolaris,Mastersol κτλ. την πιασαμε την 80αρα και σημερα... Οχι εκει στα 1200ευρω ειναι ετοιμος για χρηση! Αρα για ηλιακο δινει κοντα στα 900ευρω. Με τον 200/3 θα ειναι πιο safe.. 3
Balrog Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Διάβασα πολλές σελίδες πίσω. Έχω σύστημα βεβιασμένης και μου φαίνεται ότι δεν αποδίδει όσο καλά θα ήθελα. Έχουν έρθει κατά καιρούς διάφορες ειδικότητες τεχνικών, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Με έκαναν να πιστέψω ότι έτσι είναι αυτά και καλά να πάθω που δεν έβαλα από την αρχή έναν απλό ηλιακό. Αλλά εδώ μάλλον έχει εφαρμογή αυτό που έγραψε παλιότερα ο @yiannis_1 για @@@ μάστορες. Ευτυχώς που υπάρχει και το forum και διάβασα την αντίστοιχη περίπτωση του @aldon. Οπότε αρχίζω από αύριο να κάνω τους ελέγχους που προτείνατε και σε αυτόν, όσο έχει ακόμη ηλιοφάνεια και θα επανέλθω δριμύτερος. Επίσης, πρέπει να αλλάξω το boiler που μου έχει τρυπήσει και είδα ένα σχόλιο του @PLACEBO_89 για δοχείο με μανδύα. Εμένα δεν έχει αντλία θερμότητας το σύστημα, οπότε μήπως είναι σκόπιμο να βάλω τέτοιο για καλύτερη απόδοση; Μπορείτε να μου προτείνετε κανένα τέτοιο; Κοίταξα τώρα στη Nobel και βγάζει μόνο με εναλλάκτη. Αυτό που τρύπησε είναι Assos BL-2 200lt. Τώρα που το σκέφτομαι, αν κατέβω στα 160 θα ανεβάσω την απόδοση, σωστά; Ευχαριστώ! 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα