Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πόσα λίτρα αντιψυκτικού πρέπει να πάρω για αλλάξω το παλιό του ηλιακού; Πάει ανάλογα τη χωρητικότητα του μπόϊλερ; Αν δεν κάνω λάθος είναι 160lt.

Σκέφτομαι το Felder Lottechnik.Βγαίνει σε 4 λιτρο και το ενός λίτρου.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, tarantules είπε

Πόσα λίτρα αντιψυκτικού πρέπει να πάρω για αλλάξω το παλιό του ηλιακού; Πάει ανάλογα τη χωρητικότητα του μπόϊλερ; Αν δεν κάνω λάθος είναι 160lt.

Επειδή η αλλαγή (όχι το συμπλήρωμα) θέλει να ξεβιδωθεί το χαμηλό βραχυκύκλωμα του συλλέκτη για να αδειάσει πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις. Στο μυαλό μπορεί να φαντάζει απλό "έλα μωρέ, ξεβιδώνω το παξιμάδι" αλλά αν έχει χρόνια να γίνει αυτό και με δεδομένο ότι υδροσκελετός του συλλέκτη είναι (99%) χαλκός, υπάρχει περίπτωση να ζορίσεις λίγο παραπάνω στο ξεβίδωμα και να "πάρει" ο μαλακός χαλκός. Οπότε εκεί ανοίγεις πλέον μεγάλες (€€€) δουλειές.

Όταν/αν φτάσεις στο σημείο να γεμίσεις τον ηλιακό η χωρητικότητα του κυκλώματος σίγουρα πάει ανάλογα με τα λίτρα του καζανιού αλλά και το μέγεθος του συλλέκτη. Εννοείται πως θα το γεμίσεις μέχρι να ξεχειλίσει. Το πόσα λίτρα θα πάρεις εξαρτάται και από το αν είναι έτοιμο για χρήση (αραιωμένο) ή προς διάλυση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tarantules είπε

Ανάλογα με τον  υδροσκελετο και τα τμ συλλεκτών οι ηλιακοί παίρνουν  μαζί νερό & αντιψυκτικό στο αρχικό γέμισμα γύρω στα 8 -10  L (εμπειρία από τους δικούς μου)Τώρα το πόσο αντιψυκτικό θα βάλεις εξαρτάτε από το πόσο - °C έχεις το χειμώνα Οι συσκευασίες συνήθως γράφουν την αραίωση εκτός και πάρεις έτοιμο αραιωμένο Μια γενική γραμμή  σε περίπτωση που το αντιψυκτικό δεν περιέχει οδηγίες διάλυσης, για τα συνήθη αντιψυκτικά, διάλυμα 25%~30% σε αντιψυκτικό προστατεύει τον ηλιακό μας σε θερμοκρασίες μέχρι και -10oC, διάλυμα σε ποσοστό 50% μέχρι θερμοκρασίες -20  °C

Επεξ/σία από hp8
Δημοσ.
2 ώρες πριν, haris_216 είπε

Επειδή η αλλαγή (όχι το συμπλήρωμα) θέλει να ξεβιδωθεί το χαμηλό βραχυκύκλωμα του συλλέκτη για να αδειάσει πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις. Στο μυαλό μπορεί να φαντάζει απλό "έλα μωρέ, ξεβιδώνω το παξιμάδι" αλλά αν έχει χρόνια να γίνει αυτό και με δεδομένο ότι υδροσκελετός του συλλέκτη είναι (99%) χαλκός, υπάρχει περίπτωση να ζορίσεις λίγο παραπάνω στο ξεβίδωμα και να "πάρει" ο μαλακός χαλκός. Οπότε εκεί ανοίγεις πλέον μεγάλες (€€€) δουλειές.

Όταν/αν φτάσεις στο σημείο να γεμίσεις τον ηλιακό η χωρητικότητα του κυκλώματος σίγουρα πάει ανάλογα με τα λίτρα του καζανιού αλλά και το μέγεθος του συλλέκτη. Εννοείται πως θα το γεμίσεις μέχρι να ξεχειλίσει. Το πόσα λίτρα θα πάρεις εξαρτάται και από το αν είναι έτοιμο για χρήση (αραιωμένο) ή προς διάλυση.

Έτσι όπως το είπες με φόβισες οπότε λέω απλά να συμπληρώσω οτι έχει χάσει.Τον έχω 6 χρόνια ακαθάριστο από άλατα.Είναι τριπλής αλλά την αντίσταση δεν την ανάβουμε ποτέ μιας και έχουμε πάντα ζεστό το χειμώνα λόγω λέβητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/10/2022 στις 1:43 ΜΜ, bill987 είπε

Καλησπέρα σας, θέλω να βάλω και εγώ θερμόμετρο στον ηλιακό μου, (έχω διαβάσει στο θέμα ), θα πάρω αυτό  https://www.iliosak.gr/psifiako_thermometro_mini και για προέκταση καλωδίου τι θα πάρω ?? Γράφετε για καλώδιο utp και με αναζήτηση στο skroutz μου βγάζει τα καλώδια δικτύου (ethernet), τέτοιο θέλω???

Μπορεί κάποιος να μου το δείξει στο skroytz ή από κάπου αλλού?

Καλήμερα,

Έχω βάλει και εγώ παρόμοιο (ακριβώς το ίδιο με την φωτογραφία οπτικά) θερμόμετρο το οποίο το πήρα απο ebay (Κίνα) και μαζί με μεταφορικά,  εκτελονισμό και παραλαβή απο τα ΕΛΤΑ (!?) μου στοίχησε περίπου 8€ και έκανε καμία 15αρία ημέρες να έρθει.

Ψάχνωντας το όμως μετά καλύτερα βρήκα το ίδιο απο Ελλάδα ΜΙΝΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ -50~100°C TPM-10 • Funky Gadget. (10 φορές πιο φθηνό!). Και όχι μόνο εκεί αλλά και σε άλλα μαγαζιά σε διάφορες τιμές.

Αν και το ξέρουμε είναι πάντα εντυπωσιακό πως ο καθένας ζητάει ότι να ναι!!

Σχετικά με το καλώδιο εγώ χρησημοποίησα 0,75 με την λογική οτι έχω μεγάλη απόσταση, αλλά νομίζω θα έκανε και το 0.50 και το καλώδιο δικτύου που αναφέρανε.

Αν το ξανά έκανα ίσως να χρησημοποιούσα utp και να χρησημοποιούσα παρά πάνω από ένα ζεύγος βασιζόμενος στα σχόλια που έχει κάνει ο #Rattlehead

Στις 8/9/2022 στις 12:52 ΜΜ, Rattlehead είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Με το πορτοκαλί είναι η κύρια αντίσταση του θερμοστοιχειου, με το μπλε ο έξτρα αγωγός αντιστάθμισης αντίστασης καλωδιου(ο οποίος είναι γέφυρα με το ένα άκρο). Έτσι αν η αντίσταση καλωδιου(όσο μικρη και να είναι) είναι πχ 3Screenshot_20220908_124658_com.android.chrome_edit_375944199747843.jpg.22fffde3e16a06fda915a5360cc84def.jpgohm, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε 10 βαθμούς διαφορά. Ο αγωγός αυτός, απαγει το φαινόμενο αυτό. 

Σε ποιό σημείο σκοπεύεις να το βάλεις πάνω στον θερμοσύφωνα;

Επεξ/σία από costachri
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Καλημέρα, σκέφτομαι να καταργήσω την αντίσταση και να το βάλω εκεί, δεν έχω ασχοληθεί ακόμα...

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, tarantules είπε

Το καλώδιο του αισθητήρα δεν έχει φόβο να λιώσει από τις θερμοκρασίες μέσα στο κυάθιο;

Εκτιμώ πως όχι. Στην δική μου περίπτωση δεν έχει βάθος το κυάθιο αλλά και στο κυάθιο του θερμοστάτη να μπει δεν νομίζω οτι θα περνάει τους 100 βαθμούς.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 30/9/2022 στις 3:11 ΜΜ, aldon είπε

Αύριο θα έρθει υδραυλικός να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Θα μετρήσω και με θερμόμετρο υπερύθρων να δω ακριβώς τις θερμοκρασίες πάνω στους συλλέκτες.

Βρηκες λυση στο προβλημα τελικα;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, bjj-p είπε

Βρηκες λυση στο προβλημα τελικα;

Καταλήξαμε στο τι μπορεί να φταίει. Αρχικά μειώσαμε την ταχύτητα του κυκλοφορητή, επειδή γυρνούσε πολύ γρήγορα το υγρό του κλειστού κυκλώματος και δεν προλάβαιναν οι συλλέκτες να το ξαναζεστάνουν. Πλέον στην έξοδο των συλλεκτών η θερμοκρασία του υγρού του κλειστού κυκλώματος είναι κοντά στους 70 βαθμούς, αλλά στον κυκλοφορητή φτάνει σε περίπου 55-60. Αυτή η διαφορά οφείλεται στις μικρότερες σωληνώσεις που τοποθέτησαν (1/2 ίντσα αντί για 3/4). Ακόμη δεν ήρθε ο υδραυλικός αλλάξουμε τις 1/2 χαλκοσωλήνες με νέες 3/4.

Επίσης οι συλλέκτες σκεπάστηκαν εναλλάξ και δείχνουν να λειτουργούν κανονικά.

Επεξ/σία από aldon
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, aldon είπε

Καταλήξαμε στο τι μπορεί να φταίει. Αρχικά μειώσαμε την ταχύτητα του κυκλοφορητή, επειδή γυρνούσε πολύ γρήγορα το υγρό του κλειστού κυκλώματος και δεν προλάβαιναν οι συλλέκτες να το ξαναζεστάνουν. Πλέον στην έξοδο των συλλεκτών η θερμοκρασία του υγρού του κλειστού κυκλώματος είναι κοντά στους 70 βαθμούς, αλλά στον κυκλοφορητή φτάνει σε περίπου 55-60. Αυτή η διαφορά οφείλεται στις μικρότερες σωληνώσεις που τοποθέτησαν (1/2 ίντσα αντί για 3/4). Ακόμη δεν ήρθε ο υδραυλικός αλλάξουμε τις 1/2 χαλκοσωλήνες με νέες 3/4.

Επίσης οι συλλέκτες σκεπάστηκαν εναλλάξ και δείχνουν να λειτουργούν κανονικά.

Μην αλλαξεις και τις 2 σε 3/4, μονο την παροχη ζεστου ή την επιστροφη σε μικροτερη.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, bjj-p είπε

Μην αλλαξεις και τις 2 σε 3/4, μονο την παροχη ζεστου ή την επιστροφη σε μικροτερη.

Ο λόγος; 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, aldon είπε

Ο λόγος; 

Χρειζεσαι μεγαλο ογκο ζεστου και μικροτερο στην επιστροφη στη βεβιασμενη κυκλοφορια.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...