Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

200/4 και απο εμενα ,3 ατομα ειμαστε αλλα πιστευω οτι οπως κ εγω, ετσι κ εσυ, θες τον ποιο δυνατο κ εφοσον καλυπτεις τους συλλεκτες  θασαι οκ !!

Επεξ/σία από takis1964
  • Like 1
  • Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, fredd0 είπε

ΟΚ ο εναλλακτης που εχει το δοχειο σου ειναι μικρος, αλλα αυτο ειναι συνηθες στα δοχεια για ΑΘ (βαζουν μεγαλυτερο εναλλακτη στη μερια της αντλιας) οποτε καποια χαμηλοτερη αποδοση θα την εχεις.

Συνειρμος.. Ενας ειχε μποιλερ και οταν δουλευε το καλοριφερ περιμενε αρκετη ωρα για να ζεστανει..  Πιανω στην εξοδο εκαιγε! Μετα εψαξα το μοντελο του μποιλερ και τελικα δεν ηταν με μανδυα αλλα με σερπαντινα!!!

Του κανω αυτο ειναι, αλλαξε το και θα δεις τεραστια διαφορα και αν δεν ειναι ετσι στο πληρωνω εγω!!!  Ε την πρωτη μερα απο τον ενθουσιασμο του με αποκαλουσε επιστημονα!!!😂

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, PLACEBO_89 είπε

Συνειρμος.. Ενας ειχε μποιλερ και οταν δουλευε το καλοριφερ περιμενε αρκετη ωρα για να ζεστανει..  Πιανω στην εξοδο εκαιγε! Μετα εψαξα το μοντελο του μποιλερ και τελικα δεν ηταν με μανδυα αλλα με σερπαντινα!!!

Του κανω αυτο ειναι, αλλαξε το και θα δεις τεραστια διαφορα και αν δεν ειναι ετσι στο πληρωνω εγω!!!  Ε την πρωτη μερα απο τον ενθουσιασμο του με αποκαλουσε επιστημονα!!!😂

δε γινεται μανδυας με 2 πηγες θερμανσης ... υποθετω πηρε boiler για ΑΘ γιατι το εχει συνδεσει με την ΑΘ + Ηλιακα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, fredd0 είπε

δε γινεται μανδυας με 2 πηγες θερμανσης ... υποθετω πηρε boiler για ΑΘ γιατι το εχει συνδεσει με την ΑΘ + Ηλιακα

Οχι απλο. Εννοω για το σκηνικο που αναφερω οχι για την περιπτωση του ts

Επεξ/σία από PLACEBO_89
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, fredd0 είπε

ΟΚ ο εναλλακτης που εχει το δοχειο σου ειναι μικρος, αλλα αυτο ειναι συνηθες στα δοχεια για ΑΘ (βαζουν μεγαλυτερο εναλλακτη στη μερια της αντλιας) οποτε καποια χαμηλοτερη αποδοση θα την εχεις.

Ποια η διαφορα των ΑΘ σε σχεση με το κλασικο 2 εναλλακτες απο 2 πηγες;

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, bjj-p είπε

Ποια η διαφορα των ΑΘ σε σχεση με το κλασικο 2 εναλλακτες απο 2 πηγες;

συνηθως αυτα που ειναι για ΑΘ εχουν εναν μεγαλυτερο απο το συνηθισμενο εναλλακτη και ενα μικροτερο

πχ στο τυχαιο παραδειγμα της νομπελ, το απλο εχει εναλλακτες 5,10 και 3,83 lt το αντλιας θερμοτητας εχει αντιστοιχα 8 και 3 lt

nobelath.jpg

Δημοσ.
19 ώρες πριν, aldon είπε

Την διατομή των χαλκοσωλήνων πρέπει να κατέβω αυριο να τις μετρήσω. Είναι όλες χαλκοσωλήνες από το μπόιλερ μέχρι πάνω στους συλλέκτες και όχι γαλβανιζέ.

Το μπόιλερ είναι της Interplast το BLS-200 ΑΗΘ. Επισυνάπτω και φωτογραφίες με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Έχει συνδεθεί σωστά, όπως αναφέρουν οι οδηγίες του. Έχει 2 εναλλάκτες, έναν για την αντλία και έναν για τον ηλιακό.

Οι συλλέκτες είναι Ξάφης, τι τύπος δεν το γνωρίζω όμως.

Σε νότιο προσανατολισμό είναι τοποθετημένοι οι συλλέκτες. Για τις διατομές δεν το γνωρίζω να σου απαντήσω. Πρέπει να μετρήσω 

IMG_2219.JPEG

Screenshot_1.jpg

Screenshot_2.jpg

Μήπως συνεχίζει να δουλεύει ο κυκλοφορητής της θέρμανσης;

8 ώρες πριν, louben είπε

Ο DSC_0003.JPG.4964e9ba2c007085725beca908f79c06.JPG είναι ο αριστερος όπως φαίνεται στην 2η φωτογραφία (άσπρος). Όπως προείπα έιναι 20ετιας (+) μάρκας lordan(lol) . Είναι η καλύτερη φώτο που μπορούσα να έχω λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πρόσβαση στην ταράτσα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τό πρόβλημα όπως έχω προαναφέρει είναι ότι ζεσταίνει το νερό όταν έχει ήλιο αλλά δεν το κρατάει το βράδυ με αποτέλεσμα όλο το χειμώνα να παίζει boiler με ο,τι αυτο συνεπάγεται στην κατανάλωση.

Το ερώτημα μου είναι αν πρεπει να πάω σε 160αρη με 3τμ πιατο η 200αρη με 4τμ πιατο προκειμενου να έχουμε ζνχ το χειμώνα , για το μεγαλύτερο δυνατόν μέρος του. Θυμίζω ειμαστε 3 ατομα( με προοπτικη για 4) Χανιά Κρήτης. Δεν έχω θέμα να τον σκεπάζω ολικά η μερικά το καλοκαίρι.

Και τώρα που μίλησα για σκέπασμα γείτονας έχει κάνει την εξής πατέντα που μου φάνηκε άξια αναφοράς. Εχει βάλει στοον ηλιακο καρούλι με τεντόπανο για εύκολο σκέπασμα-ξεσκέπασμα. Επειδη φαίνεται ενδιαφέρουσα λύση υπάρχει έτοιμο ή ο συγκεκριμένος το έχει κάνει παραγγελια 1η φώτο).

Iliakos 1.JPG

Το ίδιο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fredd0 είπε

τι συλλεκτες εχεις? εμβαδον, αν ξερεις και μαρκα μοντελο βοηθαει

κυκλοφορητη, υγρο κλειστου εχετε ελεγξει?

Ξάφης είναι αλλά ποιο μοντέλο δεν το γνωρίζω.  Τι ακριβώς να ελέγξουμε στον κυκλοφορητή; Δεν έχει κάποια διαρροή και το υγρό του κλειστού βρίσκεται υπό πίεση 3 bar.

1 ώρα πριν, fredd0 είπε

Ναι, το μπόιλερ είναι συνδεδεμένο με ΑΘ + ηλιακό

59 λεπτά πριν, fredd0 είπε

συνηθως αυτα που ειναι για ΑΘ εχουν εναν μεγαλυτερο απο το συνηθισμενο εναλλακτη και ενα μικροτερο

πχ στο τυχαιο παραδειγμα της νομπελ, το απλο εχει εναλλακτες 5,10 και 3,83 lt το αντλιας θερμοτητας εχει αντιστοιχα 8 και 3 lt

nobelath.jpg

Το δικό μου μπόιλερ βλέπω πως έχει χωρητικότητα εναλλάκτη αντλίας 22,7 λίτρα και του ηλιακού 5,85 λίτρα. Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι στον εναλλάκτη; 

30 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

Μήπως συνεχίζει να δουλεύει ο κυκλοφορητής της θέρμανσης;

Όχι δεν έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα. 

Ας ελπίσω αύριο να έχει ηλιοφάνεια τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι να ελέγξω τη θερμοκρασία του κυκλώματος στην έξοδο των συλλεκτών, στην είσοδο και στην έξοδο του κυκλοφορητή, όπως και στην είσοδο του μπόιλερ.

Επεξ/σία από aldon
Δημοσ.
3 ώρες πριν, fredd0 είπε

nobelath.jpg

Λογικο τοτε αφου δουλευει σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες.

2 ώρες πριν, aldon είπε

Το δικό μου μπόιλερ βλέπω πως έχει χωρητικότητα εναλλάκτη αντλίας 22,7 λίτρα και του ηλιακού 5,85 λίτρα. Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι στον εναλλάκτη; 

Πρεπει να συκρινεις με αλλους κατασκευαστες τι βαζουν σε αντιστοιχα λιτρα. Παντως, δεν θα επρεπε η κυρια πηγη δηλ τα περισσοτερα λιτρα να ειναι ο ηλιακος και υποβοηθηση η αντλια;

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, aldon είπε

Ξάφης είναι αλλά ποιο μοντέλο δεν το γνωρίζω.  Τι ακριβώς να ελέγξουμε στον κυκλοφορητή; Δεν έχει κάποια διαρροή και το υγρό του κλειστού βρίσκεται υπό πίεση 3 bar.

Ναι, το μπόιλερ είναι συνδεδεμένο με ΑΘ + ηλιακό

Όχι δεν έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα. 

Ας ελπίσω αύριο να έχει ηλιοφάνεια τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι να ελέγξω τη θερμοκρασία του κυκλώματος στην έξοδο των συλλεκτών, στην είσοδο και στην έξοδο του κυκλοφορητή, όπως και στην είσοδο του μπόιλερ.

Έχω παρόμοιο σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας (τριπλής με τρίτη πηγή απο την κεντρική θέρμανση όχι απο Αντλία Θερμότητας) και εχω και εγω θεματάκια.

Απο που προέρχονται:

1ον. Απο την φορά του κυκλοφορητή του ηλιακού. (μου τον εχουν βάλει να γυρνάει ανάποδα τα νερά.

Απ'το ψηλότερο σημείο του συλλέκτη προς το χαμηλότερο ενώ πρέπει να συμβαίνει το αντιθετο)

Επίσης απο το χαμηλότερο σημείο του καζανιού προς τα πάνω.(ενώ θα έπρεπε να μπαίνει απ την σερπαντίνα που βρίσκεται στην μέση του boiler και πηγαίνει προς τα κάτω.)

2ον Μη ύπαρξη του κατάλληλου ελεγκτή κυκλοφορίας με διαφορικό θερμοστάτη  (συγκρίνει θερμοκρασίες συλλέκτη και boiler και ξεκινά ή σταματά την κυκλοφορία του νερού οπως κρίνει καλύτερα για να αυξήσει την θερμοκρασία του νερού ή ακόμα και για να δροσίσει το νερό του boiler αν είναι καλοκαίρι και έχουμε υπερθερμάνσεις και βαριόμαστε να σκεπάσουμε.)

Αντίθετα υπάρχει ενας απλός θερμοστάτης που ανοίγει την κυκλοφορία στους 40 βαθμούς στους συλλέκτες και οταν αυτοί πέσουν κάτω απο 40 βαθμούς σταματάει.

Επίσης επειδή ο θερμοστάτης αυτός είναι στο ψηλότερο σημείο στα πάνελ δεν είμαι σίγουρος πως δουλεύει σωστά αν υπάρχει για κάποιο λόγο λιγότερο παραφλού στο κύκλωμα νερών του.

Ναι μεν υπάρχει αυτόματη βαλβίδα πλήρωσης αλλά και αυτές μαζεύουν άλατα και σταματάνε να κάνουν την δουλειά τους.

3ον Στα παραπάνω συστήματα είθισται να μπαίνει και κάποια βαλβίδα διακοπής της φυσικής ροής του νερού (ροή αντίθετη με την ροή του κυκλοφορήτη) που απο κάτω πάει προς τα πάνω το ζεστό  και χάνεται...

Σε μένα αυτό δεν υπάρχει καν.

Το συγκεκριμένο εξάρτημα(βαλβίδα αντεπιστροφής νομίζω λέγεται) είναι ένα ακόμα failure point αφού φυσικά πιάνει άλατα και κάποια στιγμή κολλάει.

Αν τώρα έχεις και καμιά τριόροφη κατοικία με τους συλλέκτες τέρμα πάνω στα κεραμίδια και το λεβητοστάσιο σε υπόγειο ή σε άλλο εξωτερικό βοηθητικό χώρο πολλά μέτρα μακρυά οι δυσκολίες και τα failure points πολλαπλασιάζονται...

Παρόλα αυτά κουτσά στραβά νερό έχω ακόμα τις ηλιόλουστες μέρες όπως και εσύ μέχρι και περίπου μέσα του οκτώβρη.

Θα μπορούσαν αυτά τα συστήματα να αποδώσουν νερό όλο το χειμώνα αν ρυθμίζονταν σωστά αφού τα δοχεία τους είναι και πολύ καλά μονωμένα και συνήθως βρίσκονται σε χώρους που δεν είναι φούλ παγωμένοι. 

Αλλά θέλει εγκαταστάτες με @@ και όχι @@ εγκαταστάτες

Επεξ/σία από yiannis_1
  • Like 3
Δημοσ.
Στις 28/9/2022 στις 10:06 ΠΜ, louben είπε

είναι ο αριστερος όπως φαίνεται στην 2η φωτογραφία (άσπρος). 

Τό πρόβλημα όπως έχω προαναφέρει είναι ότι ζεσταίνει το νερό όταν έχει ήλιο αλλά δεν το κρατάει το βράδυ με αποτέλεσμα όλο το χειμώνα να παίζει boiler με ο,τι αυτο συνεπάγεται στην κατανάλωση.

Πέραν της 20ετιας όπου δεν θα έχουν καθαριστεί εσωτερικά υδροσκελετος και μανδύας, βλέπω στην φωτο να λείπει το καπάκι με αποτέλεσμα η αντίσταση και τμήμα του καζανιού να ειναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες ? Η κάνω λάθος 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σημερα το πρωι ειπα να βγαλω το καλυμμα απο τον δευτερο συλλεκτη 200/4    NOBEL CLASSIC

το πρωι 8,30 ειχα 35 βαθμους 

1.30 μεσημερι 61,3

2.30    66,9

3.00    68.0

3,30    70,3

3.34    70.8

3.41    71,4

Εστειλα ΑΜΕΣΑ συζυγο για σκεπασμα 

χθες απο 28 στις 8.30  ειχα στις 6.00 το απογευμα ,60.0 με εναν συλλεκτη 

Επεξ/σία από takis1964
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, takis1964 είπε

Σημερα το πρωι ειπα να βγαλω το καλυμμα απο τον δευτερο συλλεκτη 200/4    NOBEL CLASSIC

το πρωι 8,30 ειχα 35 βαθμους 

1.30 μεσημερι 61,3

2.30    66,9

3.00    68.0

3,30    70,3

3.34    70.8

3.41    71,4

Εστειλα ΑΜΕΣΑ συζυγο για σκεπασμα 

χθες απο 28 στις 8.30  ειχα στις 6.00 το απογευμα ,60.0 με εναν συλλεκτη 

Το πρόβλημα είναι οι 28 βαθμοί το πρωί....

Με 35-40 κάνουν ενας δυο ενα μπανάκι.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, yiannis_1 είπε

Το πρόβλημα είναι οι 28 βαθμοί το πρωί....

Με 35-40 κάνουν ενας δυο ενα μπανάκι.

Αμα ο μικρός μπαίνει 2 φορές την ημέρα και ξεχνάει να το κλείσει μια χαρά κατεβαίνει, γιαυτό είπα να τον ξεσκέπασω, αλλά δεν όπως το βλεπω

7με 8 βαθμούς χάνει περίπου το βράδυ αλλά επαμε το ωράριο μπάνιου είναι ακανονιστο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, yiannis_1 είπε

Έχω παρόμοιο σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας (τριπλής με τρίτη πηγή απο την κεντρική θέρμανση όχι απο Αντλία Θερμότητας) και εχω και εγω θεματάκια.

Απο που προέρχονται:

1ον. Απο την φορά του κυκλοφορητή του ηλιακού. (μου τον εχουν βάλει να γυρνάει ανάποδα τα νερά.

Απ'το ψηλότερο σημείο του συλλέκτη προς το χαμηλότερο ενώ πρέπει να συμβαίνει το αντιθετο)

Επίσης απο το χαμηλότερο σημείο του καζανιού προς τα πάνω.(ενώ θα έπρεπε να μπαίνει απ την σερπαντίνα που βρίσκεται στην μέση του boiler και πηγαίνει προς τα κάτω.)

2ον Μη ύπαρξη του κατάλληλου ελεγκτή κυκλοφορίας με διαφορικό θερμοστάτη  (συγκρίνει θερμοκρασίες συλλέκτη και boiler και ξεκινά ή σταματά την κυκλοφορία του νερού οπως κρίνει καλύτερα για να αυξήσει την θερμοκρασία του νερού ή ακόμα και για να δροσίσει το νερό του boiler αν είναι καλοκαίρι και έχουμε υπερθερμάνσεις και βαριόμαστε να σκεπάσουμε.)

Αντίθετα υπάρχει ενας απλός θερμοστάτης που ανοίγει την κυκλοφορία στους 40 βαθμούς στους συλλέκτες και οταν αυτοί πέσουν κάτω απο 40 βαθμούς σταματάει.

Επίσης επειδή ο θερμοστάτης αυτός είναι στο ψηλότερο σημείο στα πάνελ δεν είμαι σίγουρος πως δουλεύει σωστά αν υπάρχει για κάποιο λόγο λιγότερο παραφλού στο κύκλωμα νερών του.

Ναι μεν υπάρχει αυτόματη βαλβίδα πλήρωσης αλλά και αυτές μαζεύουν άλατα και σταματάνε να κάνουν την δουλειά τους.

3ον Στα παραπάνω συστήματα είθισται να μπαίνει και κάποια βαλβίδα διακοπής της φυσικής ροής του νερού (ροή αντίθετη με την ροή του κυκλοφορήτη) που απο κάτω πάει προς τα πάνω το ζεστό  και χάνεται...

Σε μένα αυτό δεν υπάρχει καν.

Το συγκεκριμένο εξάρτημα(βαλβίδα αντεπιστροφής νομίζω λέγεται) είναι ένα ακόμα failure point αφού φυσικά πιάνει άλατα και κάποια στιγμή κολλάει.

Αν τώρα έχεις και καμιά τριόροφη κατοικία με τους συλλέκτες τέρμα πάνω στα κεραμίδια και το λεβητοστάσιο σε υπόγειο ή σε άλλο εξωτερικό βοηθητικό χώρο πολλά μέτρα μακρυά οι δυσκολίες και τα failure points πολλαπλασιάζονται...

Παρόλα αυτά κουτσά στραβά νερό έχω ακόμα τις ηλιόλουστες μέρες όπως και εσύ μέχρι και περίπου μέσα του οκτώβρη.

Θα μπορούσαν αυτά τα συστήματα να αποδώσουν νερό όλο το χειμώνα αν ρυθμίζονταν σωστά αφού τα δοχεία τους είναι και πολύ καλά μονωμένα και συνήθως βρίσκονται σε χώρους που δεν είναι φούλ παγωμένοι. 

Αλλά θέλει εγκαταστάτες με @@ και όχι @@ εγκαταστάτες

Μάλιστα. Μίλησα με άλλον υδραυλικό να έρθει να ρίξει μια ματιά.

19 ώρες πριν, bjj-p είπε

Πρεπει να συκρινεις με αλλους κατασκευαστες τι βαζουν σε αντιστοιχα λιτρα. Παντως, δεν θα επρεπε η κυρια πηγη δηλ τα περισσοτερα λιτρα να ειναι ο ηλιακος και υποβοηθηση η αντλια;

Και της Assos που βλέπω αντίστοιχη χωρητικότητα έχουν οι εναλλάκτες, αν και βλέπω πως έχουν διαφορετική διάταξη.

https://www.assosboilers.com/el/hot-water-storage-tanks/boiler-gia-antlia-thermotitas.html

Σήμερα που είχε ηλιοφάνεια, όχι όμως έντονη μιας και είχε μια συννεφιά μια ήλιο, είδα τις θερμοκρασίες:

• Έξοδος συλλεκτών: 55-57
  • Είσοδος κυκλοφορητή: 50-52
  • Έξοδος κυκλοφορητή: 50-52
  • Θερμοκρασία ΖΝΧ στο πάνω μέρος του μπόιλερ, μέγιστη τιμή: 52,9
  • Θερμοκρασία ΖΝΧ στο μεσαίο μέρος του μπόιλερ, μέγιστη τιμή: 52,5

Το νερό στο μπόιλερ είχε ήδη θερμοκρασία 45 βαθμούς στη μέση και 48 βαθμούς στο πάνω μέρος, επειδή το πρωί (08:00) το ζέστανε η αντλία θερμότητας

Δοκίμασα επίσης να κλείσω την κυκλοφορία του κυκλοφορητή να δω μέχρι τι θερμοκρασία ανεβαίνουν τα υγρά του κυκλώματος. Πήγαινε μέχρι 80-85 (δεν το άφησα να τερματίσει) και το άνοιξα πάλι και έπεσε στους 57.

Screenshot_1.jpg

Επεξ/σία από aldon
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...