Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, liakjim είπε

Δεν περίμενω. Από ότι καταλαβαίνω μάλλον με κατευθύνεις για αντικατάσταση;

οχι, υπαρχει και η λυση του κατσε οπως εισαι και κρατα 7 μηνες το χρονο τζαμπα νερο, 2 μηνες με λιγο καψιμο αντιστασης και 3 φουλ αντισταση. Για να πεις δινω πχ 1000+ ευρω για ηλιακο, θα πρεπει να κατσεις να κανεις βαση να χει σωστη κληση κλπ και παλι, κανεις δε μπορει να σου εγγυηθει οτι θα χεις 12 μηνες τζαμπα ζνχ. Πιθανως να χεις 10, πιθανως 9. Εξαρταται απο πολλους παραγοντες (σκιασεις, χρηση ΖΝΧ κλπ) Κανενας ηλιακος δε θερμαινει νερο αν δεν υπαρχει ηλιακη ακτινοβολια, και κανενας ηλιακος δε θα "κρατησει" νερο ζεστο μεχρι το βραδυ αν μπουν 3 γυναικες (μη το παρετε σεξιστικα) για μπανιο - λουσιμο στις 4 το απογευμα.

• Like 1
  • Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
17 ώρες πριν, liakjim είπε

Να ρωτήσω. Υπάρχει κάποιος κανόνας του τύπου "ένας καλός ηλιακός Χ λίτρων με Ψ εμβαδό , μπορεί να ζεστάνει κατά Ζ βαθμούς κελσίου" σε ιδανικές συνθήκες ήλιου;

Προσπαθώ να δω αν ο ηλιακός που έχω έχει κάπως αξιοπρεπή απόδοση. Δυστυχώς δεν ξέρω ούτε μοντέλο, ούτε τετραγωνικά, ούτε λίτρα. Το μόνο που μέτρησα είναι ότι είναι μόλις στις 32μοίρες (δεν ήθελαν εδώ να ξεχωρίζει από τα κεραμίδια).

P90311-170948.jpg

του έβαλα χθες μετρητή θερμοκρασίας και σήμερα με σχετικά καλό ήλιο με κανά συννεφάκι που και που και με χρήση (πχ βλέπε ντουζάκι το μεσημέρι), μου έδωσε το κάτωθι:

image.png.01fb36dd97e4893c30e58736593090bf.png

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρεις ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση (ηλιακός "ξάπλα" στα κεραμίδια) σημαίνει δραματική πτώση απόδοσης το χειμώνα. Βέβαια από την άλλη, τόσο ξάπλα συλλέκτης σημαίνει παραπάνω από φουλ απόδοση το καλοκαίρι, χωρίς βέβαια να το χρειάζεσαι

• Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρεις ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση (ηλιακός "ξάπλα" στα κεραμίδια) σημαίνει δραματική πτώση απόδοσης το χειμώνα. Βέβαια από την άλλη, τόσο ξάπλα συλλέκτης σημαίνει παραπάνω από φουλ απόδοση το καλοκαίρι, χωρίς βέβαια να το χρειάζεσαι

Το ξέρω αυτό για τη γωνία. Αλλά όπως είπα, έτσι τον βρήκα. Ίσως ρωτήσω τον υδραυλικό αν μπορεί να σηκωθεί λίγες μοίρες.

Είδα και απώλειες τη νύχτα.

Screenshot_2022-09-07-09-17-38-07_c3a231c25ed346e59462e84656a70e50.jpg.db06a2bc3131a45b40dc991d74dc4873.jpg

Έχασε 9C με 20C εξωτερική θερμοκρασία. 

Αυτό σημαίνει ότι το καζάνι έχει μουφα μόνωση ε;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Το ξέρω αυτό για τη γωνία. Αλλά όπως είπα, έτσι τον βρήκα. Ίσως ρωτήσω τον υδραυλικό αν μπορεί να σηκωθεί λίγες μοίρες.

Screenshot_2022-09-07-09-17-38-07_c3a231c25ed346e59462e84656a70e50.jpg.db06a2bc3131a45b40dc991d74dc4873.jpg

Λογικό μου φαίνεται. Η θερμότητα είναι η πιο δύσκολα συντηρησιμη μορφή ενέργειας 

• Like 2
Δημοσ.
9 ώρες πριν, fredd0 είπε

οχι, υπαρχει και η λυση του κατσε οπως εισαι και κρατα 7 μηνες το χρονο τζαμπα νερο, 2 μηνες με λιγο καψιμο αντιστασης και 3 φουλ αντισταση. Για να πεις δινω πχ 1000+ ευρω για ηλιακο, θα πρεπει να κατσεις να κανεις βαση να χει σωστη κληση κλπ και παλι, κανεις δε μπορει να σου εγγυηθει οτι θα χεις 12 μηνες τζαμπα ζνχ. Πιθανως να χεις 10, πιθανως 9. Εξαρταται απο πολλους παραγοντες (σκιασεις, χρηση ΖΝΧ κλπ) Κανενας ηλιακος δε θερμαινει νερο αν δεν υπαρχει ηλιακη ακτινοβολια, και κανενας ηλιακος δε θα "κρατησει" νερο ζεστο μεχρι το βραδυ αν μπουν 3 γυναικες (μη το παρετε σεξιστικα) για μπανιο - λουσιμο στις 4 το απογευμα.

Παρομοια περιπτωση και εγω. Εχουμε 160αρη ηλιακο 25ετιας.Απο οκτωβριο μέχρι Μαιο περιπου δεν ζεσταινει ούτε κραταει το νερο ζεστο. Ως αποτελεσμα η να ανάβουμε ρευμα η να ζεσταινεται με το μποιλερ. Ρευμα θέλει δυο ώρες ακριβώς και το μποιλερ απο οτι έχω καταλαβει επιβαρύνει την κατανάλωση πετρελαιου τουλάχιστον 20-30%.

Η πεθερά μου έχει εναν 120αρη μαλτέζο 6ετιας και 24/7 Τον χειμώνα έχει ζεστό νερο. Βεβαια είναι ενα άτομο με ελαχιστη κατανάλωση τη στιγμη που εμεις είμαστε 3 (με προοπτικη να γίνουμε 4) με συνεχή κατανάλωση.

Υδραυλικο που έφερα μου είπε ότι δεν έιναι θέμα υγρών(κλειστου κυκλώματος)  οπότε θεωρώ ότι έχει θεμα η μόνωση.

Επειδη πετρέλαιο και ρευμα έχουν πάει στο θεο θεωρούσα ότι ενας καινουργιος ηλιακος θα μπορουσε να κρατήσει το νερό τον χειμωνα ζεστο no matter what οπότε προσανατολιζόμασταν σε 160αρη με 3 ΤΜ επιλεκτικο συλλεκτη για Κρήτη(το οποιο θα σκέπαζα το καλοκαίρι) με τη λογική ότι το χειμώνα με την παραμικρή ιδεα ακτινοβολιας θα είχαμε ζεστό νερο.

Αν όμως είναι και με τον καινουργιο να μην έχουμε ζεστο νερο μενουμε με αυτον που έχουμε.

Ποια η γνώμη σας?

Δημοσ.
17 ώρες πριν, fysikos είπε

Καλησπέρα, είμαστε 3μελης οικογένεια σε διαμέρισμα 1ου ορόφου σε 5 οροφή οικοδομή στον Πειραιά. Κοιτάζω για εγκατάσταση ηλιακου και θέλω γνώμη αν μας αρκεί π 160αρης ή πρεπει οπωσδήποτε 200αρης...επίσης για την εγκατάσταση πόσο να υπολογίζω περιπου; καποια πρόταση σε εταιρεία,μοντελο;; τέλος διαβάζω για inox αλλά ξεφεύγουν στην τιμή και αναρωτιέμαι γιατί όχι glass? Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Αμα σε βρουν ανιδεο Θα σε κατασπαραξουν!!! 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, louben είπε

Παρομοια περιπτωση και εγω. Εχουμε 160αρη ηλιακο 25ετιας.Απο οκτωβριο μέχρι Μαιο περιπου δεν ζεσταινει ούτε κραταει το νερο ζεστο. Ως αποτελεσμα η να ανάβουμε ρευμα η να ζεσταινεται με το μποιλερ. Ρευμα θέλει δυο ώρες ακριβώς και το μποιλερ απο οτι έχω καταλαβει επιβαρύνει την κατανάλωση πετρελαιου τουλάχιστον 20-30%.

Η πεθερά μου έχει εναν 120αρη μαλτέζο 6ετιας και 24/7 Τον χειμώνα έχει ζεστό νερο. Βεβαια είναι ενα άτομο με ελαχιστη κατανάλωση τη στιγμη που εμεις είμαστε 3 (με προοπτικη να γίνουμε 4) με συνεχή κατανάλωση.

Υδραυλικο που έφερα μου είπε ότι δεν έιναι θέμα υγρών(κλειστου κυκλώματος)  οπότε θεωρώ ότι έχει θεμα η μόνωση.

Επειδη πετρέλαιο και ρευμα έχουν πάει στο θεο θεωρούσα ότι ενας καινουργιος ηλιακος θα μπορουσε να κρατήσει το νερό τον χειμωνα ζεστο no matter what οπότε προσανατολιζόμασταν σε 160αρη με 3 ΤΜ επιλεκτικο συλλεκτη για Κρήτη(το οποιο θα σκέπαζα το καλοκαίρι) με τη λογική ότι το χειμώνα με την παραμικρή ιδεα ακτινοβολιας θα είχαμε ζεστό νερο.

Αν όμως είναι και με τον καινουργιο να μην έχουμε ζεστο νερο μενουμε με αυτον που έχουμε.

Ποια η γνώμη σας?

Αφου θα τον σκεπάζεις πάρε με 4 τετραγωνικά, 2 το καλοκαίρι με σκέπασμα  και 4 τον χειμώνα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/9/2022 στις 3:51 ΜΜ, Diyan είπε

Φαίνεται να συζητάνε για επιδότηση ηλιακού, αντίστοιχο με αυτό που έγινε στις οικιακές συσκευές.
https://www.alfavita.gr/koinonia/390965_erhetai-epidotisi-gia-iliako-thermosifona-kai-antikatastasi-koyfomaton

Απ' τη μια καλό απ την άλλη αν γίνει κάτι τέτοιο οι τιμές θα εκτοξευτούν όπως και στα ψυγεία.

Ω ρε φίλε την κάτσαμε!!! 😲

6 ώρες πριν, liakjim είπε

Με ποιον μετρητή μετράς έτσι τη θερμοκρασία του ηλιακού;

Τι ακριβώς σύνδεση έχεις κάνει;

Στις 5/9/2022 στις 12:08 ΜΜ, Maurikycli είπε

Ομοίως,αν ο μανδύας είναι στο μέσον του δοχείου,ως συνήθως, θα ζεσταίνει το μισό 

Το σχόλιο αυτό πάει στο οριζόντιο boiler;

20 ώρες πριν, hp8 είπε

εγώ θα προτιμούσα με με προστασία UV Και του αλουμινίου καλό είναι Αυτό των συλλεκτών πρέπει να είναι φ22χ9 το άλλο της σερπαντίνας φ16 η 18χ9

Η λευκή είναι που έχει προστασία UV;

Επεξ/σία από Aurumnus
Δημοσ.
5 ώρες πριν, louben είπε

Ποια η γνώμη σας?

εμενα η αποψη μου διαχρονικα, ποσο μαλλον τωρα που τα καυσιμα τζουζουν, ειναι οτι ο ηλιακος, αν δε παραγει ζνχ απο τον ηλιο ειναι πεταμενα λεφτα να προσπαθεις να παραξεις ζνχ με ρευμα/πετρελαιο/φ. αεριο κλπ. Πρωτον ειναι μεγαλα καζανια (εσυ εχεις 160, αν πας να παρεις τωρα λογικα θα παρεις 200), δευτερον οσο καλη μονωση και αν εχει το καζανι, αν εξω εχει 5 βαθμους και το καζανι μεσα εχει 50 , δτ 45 βαθμοι = τεραστιες απωλειες.

Τι κανεις. Αν δε σε καιει το οικονομικο, εγω σημερα αν ζουσα Κρητη θα αγοραζα εναν καλο 200ρι με τουλαχιστον 4τμ συλλεκτη, γιατι στην Κρητη πας με καλες πιθανοτητες να σε καλυψει μονο με ηλιο. Αλλα φυσικα καλοκαιρι θα σκεπαζα τουλαχιστον τον ενα αν οχι τον εναμιση συλλεκτη. Ιουνιο - σεπτεμβριο. Αν θες να παρεις τριπλης με προοπτικη οτι καποτε η κεντρικη θερμανση θα ειναι φτηνη, παρε, αλλα φετος κλεισε τις βανες. Και κανε συντηρησεις. 2 ωρες με αντισταση ειναι πολυ για 160 λτ, πραγμα που μου λεει οτι μαλλον η αντισταση σου εχει γεμισει αλατα, και πετας ρευμα.

Αν οικονομικα πιεζεσαι, και εχεις χωρο, παρε ενα μικρο θερμοσιφωνο, 80ρι ξερωγω, πες στον υδραυλικο να βαλει μια τριοδη (ξερει αυτος) και οταν ο ηλιακος δεν εχει ζνχ, γυριζεις τη βανα και χρησιμοποιες τον "απλο" θερμοσιφωνο μεσα στο σπιτι, που ουτε τοσες απωλειες εχει, ουτε ζεσταινει μεγαλες ποσοτητες νερου. Σε 20 λεπτα "αναμα" κανουν 2 ατομα ντουζ.

• Like 3
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, fredd0 είπε

εμενα η αποψη μου διαχρονικα, ποσο μαλλον τωρα που τα καυσιμα τζουζουν, ειναι οτι ο ηλιακος, αν δε παραγει ζνχ απο τον ηλιο ειναι πεταμενα λεφτα να προσπαθεις να παραξεις ζνχ με ρευμα/πετρελαιο/φ. αεριο κλπ. Πρωτον ειναι μεγαλα καζανια (εσυ εχεις 160, αν πας να παρεις τωρα λογικα θα παρεις 200), δευτερον οσο καλη μονωση και αν εχει το καζανι, αν εξω εχει 5 βαθμους και το καζανι μεσα εχει 50 , δτ 45 βαθμοι = τεραστιες απωλειες.

Τι κανεις. Αν δε σε καιει το οικονομικο, εγω σημερα αν ζουσα Κρητη θα αγοραζα εναν καλο 200ρι με τουλαχιστον 4τμ συλλεκτη, γιατι στην Κρητη πας με καλες πιθανοτητες να σε καλυψει μονο με ηλιο. Αλλα φυσικα καλοκαιρι θα σκεπαζα τουλαχιστον τον ενα αν οχι τον εναμιση συλλεκτη. Ιουνιο - σεπτεμβριο. Αν θες να παρεις τριπλης με προοπτικη οτι καποτε η κεντρικη θερμανση θα ειναι φτηνη, παρε, αλλα φετος κλεισε τις βανες. Και κανε συντηρησεις. 2 ωρες με αντισταση ειναι πολυ για 160 λτ, πραγμα που μου λεει οτι μαλλον η αντισταση σου εχει γεμισει αλατα, και πετας ρευμα.

Αν οικονομικα πιεζεσαι, και εχεις χωρο, παρε ενα μικρο θερμοσιφωνο, 80ρι ξερωγω, πες στον υδραυλικο να βαλει μια τριοδη (ξερει αυτος) και οταν ο ηλιακος δεν εχει ζνχ, γυριζεις τη βανα και χρησιμοποιες τον "απλο" θερμοσιφωνο μεσα στο σπιτι, που ουτε τοσες απωλειες εχει, ουτε ζεσταινει μεγαλες ποσοτητες νερου. Σε 20 λεπτα "αναμα" κανουν 2 ατομα ντουζ.

Πωπω  , σκατουλες. Και εμένα τριπλής είναι....

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, liakjim είπε

Πωπω  , σκατουλες. Και εμένα τριπλής είναι....

αν χρησιμοποιεις την κεντρικη θερμανση (δε το εθιξα γιατι νομιζω χρησιμοποιεις κλιματιστικα) μια αξιοπρεπης λυση για ζνχ ειναι ενας πλακοειδης εναλλακτης και μια τριοδη. Αν φυσικα το επιτρεπει η εγκατασταση σου. Οπως δηλαδη λειτουργουν οι combi λεβητες φυσικου αεριου. Πατας το κουμπι ζνχ στον θερμοστατη σου, παραγεις ζνχ οσο το χρειαζεσαι, οταν τελειωσεις το μπανιο/πιατα οτι τελος παντων κανεις, επιστρεφεις στη θερμανση. Και δεν εχεις να ασχοληθεις ουτε με θερμοκρασιες καζανιου (κανονικα αν "αποθηκευεις ζνχ σε καζανι πρεπει να ανεβαζεις θερμοκρασια τουλαχιστον 55 βαθμους τουλαχιστον καθε 5-6 μερες, λεγιονελλα ) ουτε με απωλειες ουτε τπτ

• Like 1
Δημοσ.

Ερώτηση σχετικά με  θερμόμετρο.

Στην εγκατάσταση του ηλιακού έχω τραβήξει ακόμα ένα καλόδιο για σύνδεση θερμομέτρου το οποίο καταλήγει στον πίνακα.

Στην έξοδο του ΖΝΧ η οποία είναι επάνω απο το καζάνι υπάρχει ένα ταφ 3/4 με συστολές και κυάθιο και εκεί έχω βάλει τον αισθητήρα του θερμομέτρου. Την έξοδο την έχω μονώσεί με 13άρι isopipe αλλά μάλλον όχι αρκετά καλά.

Σε αυτή τη κατάσταση αν για παράδειγμα το θερμόμετρο διχνει 60 βαθμούς, όταν ανοίξω το ζεστό νερό μέχρι να έρθει το καυτό, η ένδειξη της θερμοκρασίας μπορεί να αλλάξει απο 3-4 μέχρι 10 βαθμούς προς τα επάνω. Εξαρτάται απο την αρχική θερμοκρασία και το πως είναι ο καιρός έξω.

Επείδή η απόκλειση αυτή μάλλον θα μεγαλώσει αρκετά τον χειμώνα, το ερώτημα είναι να δοκιμάσω να μονώσω καλύτερα το ταφ στην έξοδο (καμιά πατέντα με dow) μαζί με την σωλήνα της εξόδου ή να δοκιμάσω με κάποιο τρόπο να βάλω τον αισθητήρα εσωτερικά εκεί που είναι και τα καλώδια του ρεύματος και ο θερμοστάτης;

Το δεύτερο δεν το βλέπω και πολύ εύκολο για αύτο και ρωτάω για το αν αξίζει τον κόπο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...