zoumbro Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2019 Καλησπέρα σας, Θα ήθελα μια συμβουλή για εγκατάσταση δοχείου διαστολής στο ανοιχτό κύκλωμα νερού. Το προηγούμενο το είχα εγκαταστήσει στην είσοδο του κρύου νερού στον ηλιακό (200lt) και μετά την ανεπίστροφη βαλβίδα εκτόνωσης. Θεωρώ πως έκανα κάποιο λάθος εξαρχής μιας και το δοχείο διαστολής από την πρώτη στιγμή γέμισε με νερό και παρέμεινε έτσι. Το αποτέλεσμα μετά από 1.5 χρόνο χρήσης φαίνεται στην φωτογραφία. Η συνδεσμολογία είναι σωστή; τι χρώμα και λίτρα να χρησιμοποιήσω;
troi.g Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2019 2 ώρες πριν, zoumbro είπε Καλησπέρα σας, Θα ήθελα μια συμβουλή για εγκατάσταση δοχείου διαστολής στο ανοιχτό κύκλωμα νερού. Το προηγούμενο το είχα εγκαταστήσει στην είσοδο του κρύου νερού στον ηλιακό (200lt) και μετά την ανεπίστροφη βαλβίδα εκτόνωσης. Θεωρώ πως έκανα κάποιο λάθος εξαρχής μιας και το δοχείο διαστολής από την πρώτη στιγμή γέμισε με νερό και παρέμεινε έτσι. Το αποτέλεσμα μετά από 1.5 χρόνο χρήσης φαίνεται στην φωτογραφία. Η συνδεσμολογία είναι σωστή; τι χρώμα και λίτρα να χρησιμοποιήσω; Φίλε μου , δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα, εδώ και πολλά χρόνια. Εάν το δοχείο είναι συνδεδεμένο στη μέση του ταυ (λέω μήν έχει γίνει καμιά πατάτα , και το δοχείο είναι η σωλήνα πού είναι η βαλβίδα ) είναι σωστή η σύνδεση. Θέλεις τουλάχιστον 20 λίτρα , για μένα μένα βάλε 25 , και να το καλύψεις οπωσδήποτε , γιατί αφού το βλέπει ο ήλιος θα το ρημαξει . Πρέπει να είναι μπλε , για πόσιμο νερό . Η κορυφή ( γνώμη μου ) είναι τα zilmet ή τα reflex . Για να το ρυθμίσεις σωστά , πρέπει να βάλεις ένα μανόμετρο εκεί που θέλεις να το βάλεις , ώστε να ξέρεις ακριβώς πόσα bar πρεπει να έχει.
naive Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2019 (επεξεργασμένο) @zoumbro Η εγκατάσταση πάντως σωστή είναι, απλά το δοχείο αστόχησε λόγω της πίεσης λογικά εξαιτίας ελαττώματος, ή λόγω μη λειτουργίας της βαλβίδας εκτόνωσης, σε συνδυασμό με πολύ υψηλή πίεση δικτύου. Σου πέταγε νερά όταν άνοιξε έτσι; Πώς κατάλαβες ότι γέμισε νερό το δοχείο εξαρχής; Αν είναι φουσκωμένο (όπως πρέπει να είναι, εργοστασιακά, με 2,5 bar που γράφει), τότε επιτρέπει να μπει νερό μέσα περίπου στο 1/3 του όγκου του στην πίεση λειτουργίας (όταν η πίεση του νερού είναι 2,5bar) και περιπου στα 2/3 στη μέγιστη πίεση λειτουργίας (τα 10bar). Επίσης, το συγκεκριμένο δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει για ποσιμο νερό, αυτά είναι μπλε όπως είπε και ο προλαλήσας. Κατά τη γνώμη μου πάντως, με το δοχείο διαστολής ψάχνεσαι για περιττούς μπελάδες και έξοδα, χωρίς αντίστοιχο όφελος. Η βαλβίδα εκτόνωσης σε καλύπτει, αν ανησυχείς τόσο βάλε και δεύτερη εκεί που έχεις την έξοδο προς το δοχείο. Αν έχεις και τόσο τραγικό πρόβλημα με την πίεση δικτύου και θες οπωσδήποτε να χαλάσεις και λεφτά, βάλε μειωτή πίεσης. Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2019 από naive
hp8 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2019 17 ώρες πριν, zoumbro είπε Θα ήθελα μια συμβουλή για εγκατάσταση δοχείου διαστολής στο ανοιχτό κύκλωμα νερού. εγώ θα έβαζα ένα μειωτητηρα πίεσης νερού (οχι αυτόματο πληρωσεως) μετά το μετρητή νερού και θα είχα γύρω στα 2,5 bar σε όλο το δίκτυο και βοηθάς και τις αναμεικτικες Αν δεν μπορείς στον μετρητη πριν την βαλβίδα του θερμοσίφωνου
zoumbro Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Στις 25/10/2019 στις 11:20 ΜΜ, naive είπε @zoumbro Η εγκατάσταση πάντως σωστή είναι, απλά το δοχείο αστόχησε λόγω της πίεσης λογικά εξαιτίας ελαττώματος, ή λόγω μη λειτουργίας της βαλβίδας εκτόνωσης, σε συνδυασμό με πολύ υψηλή πίεση δικτύου. Σου πέταγε νερά όταν άνοιξε έτσι; Πώς κατάλαβες ότι γέμισε νερό το δοχείο εξαρχής; Αν είναι φουσκωμένο (όπως πρέπει να είναι, εργοστασιακά, με 2,5 bar που γράφει), τότε επιτρέπει να μπει νερό μέσα περίπου στο 1/3 του όγκου του στην πίεση λειτουργίας (όταν η πίεση του νερού είναι 2,5bar) και περιπου στα 2/3 στη μέγιστη πίεση λειτουργίας (τα 10bar). Επίσης, το συγκεκριμένο δεν είμαι σίγουρος ότι κάνει για ποσιμο νερό, αυτά είναι μπλε όπως είπε και ο προλαλήσας. Κατά τη γνώμη μου πάντως, με το δοχείο διαστολής ψάχνεσαι για περιττούς μπελάδες και έξοδα, χωρίς αντίστοιχο όφελος. Η βαλβίδα εκτόνωσης σε καλύπτει, αν ανησυχείς τόσο βάλε και δεύτερη εκεί που έχεις την έξοδο προς το δοχείο. Αν έχεις και τόσο τραγικό πρόβλημα με την πίεση δικτύου και θες οπωσδήποτε να χαλάσεις και λεφτά, βάλε μειωτή πίεσης. Η διάταξη της εγκατάστασης είναι σωστή. Το δοχείο ήταν εξαρχής γεμάτο με νερό γιατί βάρυνε απίστευτα πολύ. προφανώς τα bar του δικτύου ( 3.5 - 4 bar) είναι πολύ περισσότερα από αυτό που μπορεί να σηκώσει το δοχείο διαστολής. Επίσης έχεις δίκιο, το μπλε είναι το σωστό - ίσως αυτά είναι προεγκατεστημένα με περισσότερα bar. Τον ηλιακό τον φοβάμαι για μεγάλες πιέσεις μιας και είναι όλος χάλκινος οπότε μικρότερη αντοχή σε δυνάμεις. Τέλος πάντων ίσως είμαι υπερβολικός και δεν χρειάζεται όπως λες.
LEF13 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Gauzer 160lt 10ετίας "χάνει" απο τον ένα συλλέκτη το υγρό, υπάρχει τρόπος επισκευής; Υδραυλικός μου είπε ότι πρέπει να αλλάξω και τους 2 λόγω ηλεκτρόλυσης και κατά την γνώμη του ακόμα καλύτερα θα ήταν να αγοράσω όλο καινούργιο. Κάθε πρόταση δεκτή!
hp8 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, LEF13 είπε Κάθε πρόταση δεκτή! Η εταιρία αν δεν κάνω λάθος είναι στη Μεταμοφωση Αττικής σιγουρα θα έχει πάνελ Δες αν είναι το αριστερό η το δεξί μίλα μαζί τους και αποφασίζεις Αν θες τηλέφωνο στείλε πμ Αν μπορείς το αλλάζεις μόνος σου Τώρα αυτά τα πρεσαριστα πάνελ (τύπου σάντουιτς) συνήθως ειναι αλουμινιου η σιδερένια Θα πρέπει να το δεις γενικοτερα λόγο της 10ετιας του ηλιακου Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου 2019 από hp8
LEF13 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 43 λεπτά πριν, hp8 είπε Η εταιρία αν δεν κάνω λάθος είναι στη Μεταμοφωση Αττικής σιγουρα θα έχει πάνελ Δες αν είναι το αριστερό η το δεξί μίλα μαζί τους και αποφασίζεις Αν θες τηλέφωνο στείλε πμ Αν μπορείς το αλλάζεις μόνος σου Τώρα αυτά τα πρεσαριστα πάνελ (τύπου σάντουιτς) συνήθως ειναι αλουμινιου η σιδερένια Θα πρέπει να το δεις γενικοτερα λόγο της 10ετιας του ηλιακου Απο την εταιρεία μου είπαν ότι δεν επισκευάζονται και κοστίζουν γύρω στα 350 - 400€ η αλλαγή των 2 πάνελ, απλά το ψάχνω λίγο καλύτερα γιατί οι εποχές είναι δύσκολες...
gia_nnis Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 4 ώρες πριν, LEF13 είπε Απο την εταιρεία μου είπαν ότι δεν επισκευάζονται και κοστίζουν γύρω στα 350 - 400€ η αλλαγή των 2 πάνελ, απλά το ψάχνω λίγο καλύτερα γιατί οι εποχές είναι δύσκολες... Πολλα σου λενε για τους συλλεκτες! Ποσα τμ και τι συλλεκτες ειναι? Επισης αν το μποιλερ μεσα οπτικα σε καποια σημεια εχει σοβαρη ζημια το glass τοτε δεν αξιζει να το προχωρησεις.. Παντως ενας καλος 160λ 3τμ θα σου κοστισει 700ευρω βαλε και αλλα 70-80ευρω για απεγκατασταση-τοποθετηση
naive Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 9 ώρες πριν, zoumbro είπε Η διάταξη της εγκατάστασης είναι σωστή. Το δοχείο ήταν εξαρχής γεμάτο με νερό γιατί βάρυνε απίστευτα πολύ. προφανώς τα bar του δικτύου ( 3.5 - 4 bar) είναι πολύ περισσότερα από αυτό που μπορεί να σηκώσει το δοχείο διαστολής. Επίσης έχεις δίκιο, το μπλε είναι το σωστό - ίσως αυτά είναι προεγκατεστημένα με περισσότερα bar. Τον ηλιακό τον φοβάμαι για μεγάλες πιέσεις μιας και είναι όλος χάλκινος οπότε μικρότερη αντοχή σε δυνάμεις. Τέλος πάντων ίσως είμαι υπερβολικός και δεν χρειάζεται όπως λες. Αποτι κατάλαβα από τη φώτο, έχεις το χάλκινο sonne, γιατί έχω τον ίδιο. Αυτός λοιπόν απ'οτι λένε δοκιμάζεται στα 20bar όταν φτιάχνεται. Επειδή ξέρουν ότι η ραφή είναι αδύναμο σημείο, την έχουν προσέξει πιο πολύ. Άλλωστε έχεις και εγγύηση έτσι δεν είναι; Το 11 που τον πήρα εγώ είχε 50 χρόνια. Με λίγα λόγια επιμένω ότι το δοχείο διαστολής είναι περιττός μπελάς, αν ανησυχείς τόσο δες κάποιον από τους άλλους τρόπους που σου είπα, ή απλως σκεπάζε τον το καλοκαίρι.
troi.g Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2019 9 ώρες πριν, LEF13 είπε Gauzer 160lt 10ετίας "χάνει" απο τον ένα συλλέκτη το υγρό, υπάρχει τρόπος επισκευής; Υδραυλικός μου είπε ότι πρέπει να αλλάξω και τους 2 λόγω ηλεκτρόλυσης και κατά την γνώμη του ακόμα καλύτερα θα ήταν να αγοράσω όλο καινούργιο. Κάθε πρόταση δεκτή! Απομόνωσε τον τρύπιο , και δούλεψε με τον έναν, μόλις χαλάσει και αυτός ή σε παίρνει οικονομικά , άλλαξε τον , δε συμφέρει να αλλάξεις συλλέκτες στον συγκεκριμένο.
Ioannis197 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2019 Στις 25/10/2019 στις 11:56 ΠΜ, zoumbro είπε Καλησπέρα σας, Θα ήθελα μια συμβουλή για εγκατάσταση δοχείου διαστολής στο ανοιχτό κύκλωμα νερού. Το προηγούμενο το είχα εγκαταστήσει στην είσοδο του κρύου νερού στον ηλιακό (200lt) και μετά την ανεπίστροφη βαλβίδα εκτόνωσης. Θεωρώ πως έκανα κάποιο λάθος εξαρχής μιας και το δοχείο διαστολής από την πρώτη στιγμή γέμισε με νερό και παρέμεινε έτσι. Το αποτέλεσμα μετά από 1.5 χρόνο χρήσης φαίνεται στην φωτογραφία. Η συνδεσμολογία είναι σωστή; τι χρώμα και λίτρα να χρησιμοποιήσω; Αυτο το δοχείο διαστολής είναι κατάλληλο για ηλιακούς και για πόσιμο νερό, όπως δηλώνει η μπλε βρύση της ετικέτας. Ασφαλιστικές βαλβίδες πίεσης και πίεσης-θερμοκρασίας είχες; Γιά να σκάσει έτσι σημαίνει ότι η πίεση του ανοιχτού κυκλώματος ξεπέρασε τα 10 bar που αντέχει το δοχείο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν λείπεις από το σπίτι για λίγες μέρες, έχει ηλιοφάνεια και δεν έχεις καλύψει τους συλλέκτες. Το νερό ανεβάζει θερμοκρασία και διαστέλλεται και αν δεν ανοίξει βρύση η πίεση δεν εκτονωνεται. Επίσης, τα δοχεία διαστολής χάνουν σταδιακά τον αέρα (ή το άζωτο) που περίεχουν και τότε παύουν να λειτουργούν σωστά κ να εξισσοροπουν τη θερμική διαστολή του νερού. Χρειάζονται έλεγχο τη στιγμή που εγκαθίστανται και μια φορά το χρόνο οπωσδήποτε. Για να το ελέγξεις πρέπει να το αποσυνδέσεις από το κύκλωμα και ο κανονισμός δεν επιτρέπει να παρεμβάλλονται βάνες μεταξύ δοχείου και κυκλώματος. Η πίεση μέσα στο δοχείο πρέπει να είναι λίγο μικρότερη από την πίεση του δικτύου. Δοχείο 18 λίτρων θα λειτουργήσει άνετα. Έλεγξε και τις βαλβίδες ασφαλείας. Χρειάζεται κ δοχείο διαστολής στο κλειστό κύκλωμα. Στις 10/10/2019 στις 7:27 ΜΜ, SpyrosK67 είπε Καλησπέρα και πάλι σε όλους, Και τώρα η ερώτηση για την οποία δεν βρήκα πουθενά απάντηση. Υποθέτω ότι μόνο ψαγμένοι και έμπειροι επαγγελματίες (υδραυλικοί ή/και μηχανολόγοι) θα μπορούσαν να απαντήσουν. Αυτή, λοιπόν, είναι η εξής: Με πόση ΑΚΡΙΒΩΣ πίεση αέρα (σε bar ή psi) πρέπει να "φουσκώσει" (precharge) το μπλε δοχείο διαστολής (Zilmet "Ultra Pro" 24L Horizontal) του κυκλώματος νερού (θα τοποθετηθεί με Ταυ ακριβώς στην είσοδο κρύου νερού του ηλιακού 200L της esolar και αμέσως κάτω από το Ταυ θα βιδωθεί η αντεπίστροφη βαλβίδα ασφαλείας του ηλιακού), ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ως δοχείο διαστολής ΜΟΝΟ όταν η θερμοκρασία νερου του ηλιακού φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. 60 ή 70 ή 80 βαθμούς Κελσίου) προστατεύοντας έτσι το καζάνι από υπερβολική πίεση και αποφεύγοντας το άνοιγμα της βαλβίδας ασφαλείας? Επειδή, βάσει λογικής, θα ερωτηθώ για όροφο και απόσταση σωληνώσεων, υπενθυμίζω ότι βρίσκομαι στον 1ο και ο ηλιακός στον 6ο όροφο. Μαζί με τη διαδρομή των σωληνώσεων επάνω στην ταράτσα, το συνολικό μήκος τους θα είναι μεταξύ 27 και 30 μέτρων. Επίσης, η λογική μου λέει ότι, χωρίς επ' ουδενί να παριστάνω τον "ειδικό" (διότι, απλά, δεν είμαι), αν αφήσω το δοχείο με την εργοστασιακά προρυθμισμένη πίεση (precharged) του 1,5 bar, τότε το δοχείο ΔΕΝ θα λειτουργήσει ως διαστολής αλλά ως επέκταση χωρητικότητας ζεστού νερού του ηλιακού!! Σωστά? Κι αυτό διότι η πίεση του δικτύου ύδρευσης, όντας σαφώς πάνω από 1,5 bar, θα γεμίσει αμέσως το εν λόγω δοχείο στο μάξιμουμ της χωρητικότητάς του, καταργώντας έτσι το λόγο ύπαρξής του. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων τους ειδικούς για τις όποιες απαντήσεις. Το δοχείο διαστολής που αναφέρεις είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του είναι μόνο 70 βαθμοί. Θα καταστραφεί η μεμβράνη του γρήγορα. Η πίεση precharge πρέπει να είναι 0.3-0.5 bar χαμηλότερη από την πίεση του δικτύου. Μπράβο που το ψάχνεις κ δεν δέχεσαι εκπτώσεις στην ασφάλεια κ ποιότητα της εγκατάστασης. Καλό είναι να εγκατασταθεί κ βαλβίδα πίεσης-θερμοκρασίας. Ψάξε κ θα βρεις δοχεια διαστολής για πόσιμο νερό κατάλληλα για ηλιακές εφαρμογές, που αντέχουν θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς. Χρειάζεται κ δοχείο διαστολής στο κλειστό κύκλωμα.
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2019 Στις 16/10/2019 στις 2:07 ΜΜ, Wizard270 είπε Από Μαλτέζο: είδαν το mail και θα μου το αλλάξουν χωρίς επιβάρυνση!!! Σήμερα, ήρθαν και μου άλλαξαν το μπόιλερ χωρίς επιβάρυνση. Μου είπαν για σπάνια αστοχία στη μόνωση. Παρεμπιμπτόντως, ρώτησα τον άνθρωπο για την κάλυψη των συλλεκτών το καλοκαίρι, γιατί έχοντας βάλει δύο τεντόπανα στους συλλέκτες και λείποντας 15 μέρες, γύρισα πίσω και βρήκα το νερό πάλι καυτό. Μου είπε ότι τα τεντόπανα δεν κάνουν γιατί αφήνουν ηλιακή ακτινοβολία να περάσει, εκτός αν είναι φτιαγμένα με ύφασμα black-out.
naive Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2019 1 ώρα πριν, Wizard270 είπε Σήμερα, ήρθαν και μου άλλαξαν το μπόιλερ χωρίς επιβάρυνση. Μου είπαν για σπάνια αστοχία στη μόνωση. Παρεμπιμπτόντως, ρώτησα τον άνθρωπο για την κάλυψη των συλλεκτών το καλοκαίρι, γιατί έχοντας βάλει δύο τεντόπανα στους συλλέκτες και λείποντας 15 μέρες, γύρισα πίσω και βρήκα το νερό πάλι καυτό. Μου είπε ότι τα τεντόπανα δεν κάνουν γιατί αφήνουν ηλιακή ακτινοβολία να περάσει, εκτός αν είναι φτιαγμένα με ύφασμα black-out. Αν περνάει 10% της ακτινοβολίας δε θα δημιουργήσει πρόβλημα. Όταν το βρήκες καυτό μπορεί να ήταν στους 50-60 βαθμούς, όχι στους 90 που θα κάνει ζημιά 2 1
haris_216 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2019 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 2019 18 ώρες πριν, Wizard270 είπε Σήμερα, ήρθαν και μου άλλαξαν το μπόιλερ χωρίς επιβάρυνση. Μου είπαν για σπάνια αστοχία στη μόνωση. Παρεμπιμπτόντως, ρώτησα τον άνθρωπο για την κάλυψη των συλλεκτών το καλοκαίρι, γιατί έχοντας βάλει δύο τεντόπανα στους συλλέκτες και λείποντας 15 μέρες, γύρισα πίσω και βρήκα το νερό πάλι καυτό. Μου είπε ότι τα τεντόπανα δεν κάνουν γιατί αφήνουν ηλιακή ακτινοβολία να περάσει, εκτός αν είναι φτιαγμένα με ύφασμα black-out. Και με σκεπασμένους τους συλλέκτες πάλι ζεστό νερό θα έχεις το καλοκαίρι και μόνο από τον ήλιο που "βαράει" το καζάνι. Απλά, όπως λέει και ο naive, θα έχεις νερό 60 βαθμών (που μια χαρά καυτό είναι) και όχι 90. Συνεπώς η δουλειά γίνεται και δεν έχεις και καταπονήσεις. Και μάλιστα γυρνώντας σπίτι από τις διακοπές θα μπορέσεις να κάνεις το πρώτο σου μπανάκι μετά το πλοίο χωρίς να περιμένεις να ζεστάνει με το ρεύμα ή να τρέξεις ταράτσα για ξεσκέπασμα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα