costachri Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 4 ώρες πριν, Maurikycli είπε Αρκούν τά 2,5 για 3500w με την προϋπόθεση ότι το μήκος του καλωδίου να είναι "λογικό" Το υπολογίζω στα 25 περίπου μέτρα. Ασφάλεια κρατάω την 20αρα?
takis1964 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, costachri είπε Να επανέλθω με νέα ερώτηση περι καλωδίων. Έχει ξανά γινει κουβέντα για την διατομή του καλωδίου αλλά ήθελα να ξακαθαρίσω κάποια απορίες. Τελικά στα 3.5 kw τι καλώδιο (τεχνικά και με βάση τους κανονισμους ) πρέπει να μπεί? Μου ανέφεραν για 2.5mm. Είναι σωστό για τα 3.5 kw? Να σημειωθεί ότι στον πίνακα έχω 20Α ασφάλεια. και αν δεν κάνω λάθος 4 mm καλώδιο προς τον ηλεκτρικό (νομίζω είναι και υποχρεωτικό απο τον νόμο). Κανονικά (και αν το υποστηρίζει στα 3.5 kw) αν μπεί 2.5 mm δεν θα πρέπει να αλλάξω και ασφάλεια στον πίνακα? Μπορώ να απαιτήσω 4άρι καλώδιο? Επίσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σε flexible την στιγμή που είναι σε εξωτερικό χώρο? Αν υπάρχει καλώδιο στην ασφάλεια το συνεχίζεις όπως είναι, την ίδια διάμετρο! Τώρα στο θέμα διαμέτρου στην δική μου μονοκατοικία (2016)εχει μπει 2.5 ρι μόνοκλωνο και 20ρα ασφάλεια πάντα Επεξ/σία 2 Ιουλίου 2022 από takis1964
Maurikycli Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2022 13 λεπτά πριν, costachri είπε Το υπολογίζω στα 25 περίπου μέτρα. Ασφάλεια κρατάω την 20αρα? 25; Οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν ύψος 21 μέτρα! Δεν μπορώ να εκφέρω υπεύθυνα γνώμη για περισσότερα. 13 λεπτά πριν, takis1964 είπε Αν υπάρχει καλώδιο στην ασφάλεια το συνεχίζεις όπως είναι, την ίδια διάμετρο! Τώρα στο θέμα διαμέτρου στην δική μου μονοκατοικία (2016)εχει μπει 2.5 ρι μόνοκλωνο και 20ρα ασφάλεια πάντα Μάλλον για μονοφασικό εννοείς δηλαδή τρικλωνο
takis1964 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 2 ώρες πριν, Maurikycli είπε 25; Οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν ύψος 21 μέτρα! Δεν μπορώ να εκφέρω υπεύθυνα γνώμη για περισσότερα. Μάλλον για μονοφασικό εννοείς δηλαδή τρικλωνο Μονοκλωνο εννοώ το κάθε καλώδιο φάση ουδέτερο γείωση, αλλοιως λέγετε πολύκλωνο
takis1964 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, Maurikycli είπε Άρα έχεις 3 καλώδια; Οταν αγοράζεις ηλεκτρολογικα καλώδια σε ρωτάνε αν τα θες Μονοκλωνα η πολυκλωνα Οπότε έχω 3 καλώδια Μονοκλωνα Οι ηλεκτρολόγοι λένε ότι τα Μονοκλωνα αντέχουν περισσότερο, οπότε ίσως για αυτό το έβαλε ο ηλεκτρολόγος μου 15 χρόνια δουλεύω χωρίς θέμα πάντως τον ηλιακό με απόσταση 20 μέτρων περιπου Τώρα αν κάποιος φτιάξει από την αρχή την εγκατάσταση ας βάλει 4ρη Επεξ/σία 3 Ιουλίου 2022 από takis1964
costachri Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 11 ώρες πριν, Maurikycli είπε 25; Οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν ύψος 21 μέτρα! Δεν μπορώ να εκφέρω υπεύθυνα γνώμη για περισσότερα. Μάλλον για μονοφασικό εννοείς δηλαδή τρικλωνο Εγώ είμαι στον 1ο η πολυκατοικία είναι τετραόροφή (οπότε 5ο η ταράτσα) Τα 25 μέτρα τα υπολογίζω χοντρικά απο τον πίνακα έως το σημείο που θεωρώ ότι θα μπεί ο ηλιακός. 11 ώρες πριν, takis1964 είπε Αν υπάρχει καλώδιο στην ασφάλεια το συνεχίζεις όπως είναι, την ίδια διάμετρο! Τώρα στο θέμα διαμέτρου στην δική μου μονοκατοικία (2016)εχει μπει 2.5 ρι μόνοκλωνο και 20ρα ασφάλεια πάντα Πόσα kw είναι η αντίσταση που τροφοδοτεί στο δικό σου; Σε άλλο forum (απο ότι έχω καταλάβει) δίχνει οτι υπάρχει συσχέτιση της διατομής του καλοδίου με την ασφάλεια που χρησημοποιείται. (αν επιτρέπεται να βάλω εδώ τον σύνδεσμο). Αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι τα kw ορίζουν την διατομή του καλοδίου και το καλόδιο ορίζει το μέγεθος της ασφάλειας. Δεν πρέπει να χρησημοποιείται ασφάλεια μεγαλύτερη απο αυτή που ορίχει η διατομή του καλοδίου. Επίσης πριν απο αρκετά χρόνια που άλλαξα την ασφάλεια για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, (αν θυμάμαι καλά) είχει πει ο ηλεκτρολόγος ότι βάση νόμου πρέπει να είναι 20 άρα η ασφάλεια του. Στα 4kw σίγουρα θέλει 4άρι καλόδιο και 20άρα ασφάλεια Δεν ξέρω τι γίνεται με τα 3.5 kw. Ψάχνω το σωστό και τυπίκό ποιό είναι για να μπορέσω να το στηρίξω απέναντι στο κατάστημα. Χρεώνει 14€ + φπα το μέτρο το πακέτο σωλήνες καλόδιο που νομίζω ότι είναι ήδη μάλλον ακριβά για να μην χρησημοποιήσει τα σωστά υλικά!
sarakats85 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, costachri είπε Εγώ είμαι στον 1ο η πολυκατοικία είναι τετραόροφή (οπότε 5ο η ταράτσα) Τα 25 μέτρα τα υπολογίζω χοντρικά απο τον πίνακα έως το σημείο που θεωρώ ότι θα μπεί ο ηλιακός. Πόσα kw είναι η αντίσταση που τροφοδοτεί στο δικό σου; Σε άλλο forum (απο ότι έχω καταλάβει) δίχνει οτι υπάρχει συσχέτιση της διατομής του καλοδίου με την ασφάλεια που χρησημοποιείται. (αν επιτρέπεται να βάλω εδώ τον σύνδεσμο). Αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι τα kw ορίζουν την διατομή του καλοδίου και το καλόδιο ορίζει το μέγεθος της ασφάλειας. Δεν πρέπει να χρησημοποιείται ασφάλεια μεγαλύτερη απο αυτή που ορίχει η διατομή του καλοδίου. Επίσης πριν απο αρκετά χρόνια που άλλαξα την ασφάλεια για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, (αν θυμάμαι καλά) είχει πει ο ηλεκτρολόγος ότι βάση νόμου πρέπει να είναι 20 άρα η ασφάλεια του. Στα 4kw σίγουρα θέλει 4άρι καλόδιο και 20άρα ασφάλεια Δεν ξέρω τι γίνεται με τα 3.5 kw. Ψάχνω το σωστό και τυπίκό ποιό είναι για να μπορέσω να το στηρίξω απέναντι στο κατάστημα. Χρεώνει 14€ + φπα το μέτρο το πακέτο σωλήνες καλόδιο που νομίζω ότι είναι ήδη μάλλον ακριβά για να μην χρησημοποιήσει τα σωστά υλικά! 14ε το μέτρο? Φίλε από Γερμανία τα φέρνει? Πανάκριβος..Το κλασικό των περισσότερων μαστόρων μη τους τσουβαλιαζω όλους αλλά είπαμε στις εποχές μας μη το ξεφτιλίζουμε.. 1
PLACEBO_89 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, takis1964 είπε Οταν αγοράζεις ηλεκτρολογικα καλώδια σε ρωτάνε αν τα θες Μονοκλωνα η πολυκλωνα Οπότε έχω 3 καλώδια Μονοκλωνα Οι ηλεκτρολόγοι λένε ότι τα Μονοκλωνα αντέχουν περισσότερο, οπότε ίσως για αυτό το έβαλε ο ηλεκτρολόγος μου 15 χρόνια δουλεύω χωρίς θέμα πάντως τον ηλιακό με απόσταση 20 μέτρων περιπου Τώρα αν κάποιος φτιάξει από την αρχή την εγκατάσταση ας βάλει 4ρη Εμενα απο τον πινακα μεχρι ταρατσα ειχε 4αρι και μου εβαλαν 2.5αρι! Η απαντηση τους, δεν παθαινει τιποτα! 2.5αρι βαζουμε τοσα χρονια και κανενα προβλημα! Αν ομως για τον α,β λογο χρησιμοποιεις την αντισταση συχνα αντε γεια!!! Πονηριες.. τουλαχιστον τοτε το πληρωσα 3ευρω! Απο την αλλη δεν με νοιαζει γιατι δεν κανω χρηση της αντιστασης..
costachri Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 49 λεπτά πριν, PLACEBO_89 είπε Εμενα απο τον πινακα μεχρι ταρατσα ειχε 4αρι και μου εβαλαν 2.5αρι! Η απαντηση τους, δεν παθαινει τιποτα! 2.5αρι βαζουμε τοσα χρονια και κανενα προβλημα! Αν ομως για τον α,β λογο χρησιμοποιεις την αντισταση συχνα αντε γεια!!! Πονηριες.. τουλαχιστον τοτε το πληρωσα 3ευρω! Απο την αλλη δεν με νοιαζει γιατι δεν κανω χρηση της αντιστασης.. Επίσης δεν το ξέρω αλλά ανρωτιέμε για όλες αυτές τις περιπτώσεις που βάζουν 2.5αρι με την λογική του "αφού παίζει κι έτσι", αν χρειαστεί να φωνάξεις ηλέκτρολόγο για να βγάλεις πιστοποιητικό πχ για ΔΕΔΗE, θα σου βγάλει ή θα σου κάνει κόλπα;
takis1964 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 14 λεπτά πριν, costachri είπε Επίσης δεν το ξέρω αλλά ανρωτιέμε για όλες αυτές τις περιπτώσεις που βάζουν 2.5αρι με την λογική του "αφού παίζει κι έτσι", αν χρειαστεί να φωνάξεις ηλέκτρολόγο για να βγάλεις πιστοποιητικό πχ για ΔΕΔΗE, θα σου βγάλει ή θα σου κάνει κόλπα; Τίποτα δεν κοιτάνε, αντε να ανοίξουν πίνακα να δούνε τα καλώδια, τις πρίζες αν είναι σουκο είναι το πρώτο που θα δούνε 1
Maurikycli Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, takis1964 είπε Οταν αγοράζεις ηλεκτρολογικα καλώδια σε ρωτάνε αν τα θες Μονοκλωνα η πολυκλωνα Οπότε έχω 3 καλώδια Μονοκλωνα Οι ηλεκτρολόγοι λένε ότι τα Μονοκλωνα αντέχουν περισσότερο, οπότε ίσως για αυτό το έβαλε ο ηλεκτρολόγος μου 15 χρόνια δουλεύω χωρίς θέμα πάντως τον ηλιακό με απόσταση 20 μέτρων περιπου Τώρα αν κάποιος φτιάξει από την αρχή την εγκατάσταση ας βάλει 4ρη Νομίζω ότι είναι διαφορετικό αλλά ας το αφήσουμε. 5 ώρες πριν, costachri είπε Εγώ είμαι στον 1ο η πολυκατοικία είναι τετραόροφή (οπότε 5ο η ταράτσα) Τα 25 μέτρα τα υπολογίζω χοντρικά απο τον πίνακα έως το σημείο που θεωρώ ότι θα μπεί ο ηλιακός. Πόσα kw είναι η αντίσταση που τροφοδοτεί στο δικό σου; Σε άλλο forum (απο ότι έχω καταλάβει) δίχνει οτι υπάρχει συσχέτιση της διατομής του καλοδίου με την ασφάλεια που χρησημοποιείται. (αν επιτρέπεται να βάλω εδώ τον σύνδεσμο). Αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι τα kw ορίζουν την διατομή του καλοδίου και το καλόδιο ορίζει το μέγεθος της ασφάλειας. Δεν πρέπει να χρησημοποιείται ασφάλεια μεγαλύτερη απο αυτή που ορίχει η διατομή του καλοδίου. Επίσης πριν απο αρκετά χρόνια που άλλαξα την ασφάλεια για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, (αν θυμάμαι καλά) είχει πει ο ηλεκτρολόγος ότι βάση νόμου πρέπει να είναι 20 άρα η ασφάλεια του. Στα 4kw σίγουρα θέλει 4άρι καλόδιο και 20άρα ασφάλεια Δεν ξέρω τι γίνεται με τα 3.5 kw. Ψάχνω το σωστό και τυπίκό ποιό είναι για να μπορέσω να το στηρίξω απέναντι στο κατάστημα. Χρεώνει 14€ + φπα το μέτρο το πακέτο σωλήνες καλόδιο που νομίζω ότι είναι ήδη μάλλον ακριβά για να μην χρησημοποιήσει τα σωστά υλικά! Δυστυχώς σε πολλές εγκαταστάσεις με αντίσταση 4kw που κανονικά θέλει 4αρι βάζουν 2,5αρι. Στα 3,5kw είσαι ΟΚ. Για την ασφάλεια δεν ξέρω τί είναι καλύτερα Πιθανώς ο νόμος θεωρεί ότι έχεις θερμοσίφωνα με 4 kw και 4αρι καλώδιο γι αυτό σου ζητάει 20αρα ασφάλεια. Όταν την αναβαθμισες είχες τσεκαρει ότι έχεις 4αρι καλώδιο; Επεξ/σία 3 Ιουλίου 2022 από Maurikycli 1
costachri Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 3 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, Maurikycli είπε Πιθανώς ο νόμος θεωρεί ότι έχεις θερμοσίφωνα με 4 kw και 4αρι καλώδιο γι αυτό σου ζητάει 20αρα ασφάλεια. Όταν την αναβαθμισες είχες τσεκαρει ότι έχεις 4αρι καλώδιο; Ναι για τον θερμοσιφονα 4άρι έχω. 1
cater Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Στις 23/6/2022 στις 3:30 ΜΜ, PLACEBO_89 είπε Δες μια το πρωι πριν τις 10 και μετα. Και ντουζ να κανεις δεν θα αλλαξει η θερμοκρασια εκτος αν το νερο σας ειναι κρυο! Εδω Αθηνα το νερο υδρευσης ειναι του τυπου χλιαρο! Πριν τον δει ο ήλιος στις 10:15 είχε χτες 61.5 °C και στις 18:15 είχε 72.5 °C. 1
takis1964 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 4 ώρες πριν, cater είπε Πριν τον δει ο ήλιος στις 10:15 είχε χτες 61.5 °C και στις 18:15 είχε 72.5 °C. το ιδιο εχω με 200ρι με 2 τετρ πανελ 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα