george1551 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, gia_nnis είπε Να παρεις συλλεκτη με μονοκομματο κασωμα! Εχει καλυτερο απορροφητη.., στεγανοποιηση-αξιοπιστια! Βγαζει esolar,violaris,nobel,mastersol. Μα νομίζω ότι ο full plate είναι είναι αυτοί για αυτό και έχει μεγαλύτερη χρέωση περίπου 30 ευρώ. 3 ώρες πριν, Devotee είπε Σωστός....φίλε Γιώργο1551 μια χαρά θα είσαι!!Κάτοχος e-solar και'γώ,θα τον ευχαριστηθείς,ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην κατηγορία του!! Έχεις τον inox εσωτερικά εξωτερικά ? ανοξείδωτοι δεν είναι αυτοί ? από συντήρηση τι του εχεις κάνει ? Επίσης μια ερώτηση προς τους γνώστες εδώ κάτω που είμαι στην Κρήτη παγετό δεν έχουμε ποτέ αξίζει να ρισκάρω να μην του βάλω το αντιπηκτικό και να βάλω σκέτο νερό αποσταγμένο ας πούμε για να γλιτώσω την αλλαγή υγρού ανά 3-5 χρόνια και το πλύσιμο που κανονικά χρειάζεται ( ανόδιο θα αλλάζεται και τα άλατα θα καθαρίζονται ανά 2-3 χρόνια ) , το λέω γιατί η μητέρα μου έχει έναν Μαλτέζο ανοξείδωτο πάνω από 25 χρόνια και δεν του έχει κάνει τίποτα και αυτός σκέτο νερό παίρνει και δεν έχει σκάσει από παγετό . Επεξ/σία 21 Αυγούστου 2019 από george1551 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gia_nnis Δημοσ. 21 Αυγούστου 2019 Share Δημοσ. 21 Αυγούστου 2019 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, george1551 είπε Μα νομίζω ότι ο full plate είναι είναι αυτοί για αυτό και έχει μεγαλύτερη χρέωση περίπου 30 ευρώ. Ο καθενας οπως θελει τους βαφτιζει.. Εγω θα σου στειλω φωτο πως φαινεται οπτικα ενας καλος συλλεκτης κασωμα,απορροφητη: Ενας οικονομικος δεν εχει μονοκομματο πρεσαριστo κασωμα(πλατη) και συνηθως ειναι με απορροφητη strip-φυλλαρακια ή αλλον κατωτερης ποιοτητας.. 26 λεπτά πριν, george1551 είπε Επίσης μια ερώτηση προς τους γνώστες εδώ κάτω που είμαι στην Κρήτη παγετό δεν έχουμε ποτέ αξίζει να ρισκάρω να μην του βάλω το αντιπηκτικό και να βάλω σκέτο νερό αποσταγμένο ας πούμε για να γλιτώσω την αλλαγή υγρού ανά 3-5 χρόνια και το πλύσιμο που κανονικά χρειάζεται ( ανόδιο θα αλλάζεται και τα άλατα θα καθαρίζονται ανά 2-3 χρόνια ) , το λέω γιατί η μητέρα μου έχει έναν Μαλτέζο ανοξείδωτο πάνω από 25 χρόνια και δεν του έχει κάνει τίποτα και αυτός σκέτο νερό παίρνει και δεν έχει σκάσει από παγετό . Να βαλεις απιονισμενο νερο και αντιπηκτικο προπυλενογλυκόλη να βρεις το διαφανες.. Επεξ/σία 21 Αυγούστου 2019 από gia_nnis 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
vaggooss Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2019 Στις 21/8/2019 στις 11:11 ΜΜ, gia_nnis είπε Ο καθενας οπως θελει τους βαφτιζει.. Εγω θα σου στειλω φωτο πως φαινεται οπτικα ενας καλος συλλεκτης κασωμα,απορροφητη: Ενας οικονομικος δεν εχει μονοκομματο πρεσαριστo κασωμα(πλατη) και συνηθως ειναι με απορροφητη strip-φυλλαρακια ή αλλον κατωτερης ποιοτητας.. Να βαλεις απιονισμενο νερο και αντιπηκτικο προπυλενογλυκόλη να βρεις το διαφανες.. Τόσες μέρες νεκρό το forum? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
makevius Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2019 Ε τώρα υπάρχει κάργα νερό ζεστό. Κάτσε να αρχίσουν οι συννεφιες Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gia_nnis Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 7 Σεπτεμβρίου 2019 16 ώρες πριν, vaggooss είπε Τόσες μέρες νεκρό το forum? Τωρα πλεον υπαρχει χρημα! Δεν ασχολειται ο κοσμος.. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
πάνοσ2 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2019 Έχει ακούσει τώρα κανείς τα κριτήρια του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και αν αυτό σχετίζεται με τις φοροαπαλλαγές? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sphinxgr Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2019 10 ώρες πριν, πάνοσ2 είπε Έχει ακούσει τώρα κανείς τα κριτήρια του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και αν αυτό σχετίζεται με τις φοροαπαλλαγές? Το εξοικονομώ δεν έχει σχέση με φοροαπαλλαγές. Μελλοντικά για όσους πληρώνουν φόρο εισοδήματος, θα μπορούν να τον παίρνουν πίσω, αν επενδύουν τα 3πλά λεφτά του φόρου εισοδήματος, σε ενεργειακές αναβαθμίσεις της οικίας τους. Δεν έχει σχέση με το εξοικονομώ (να σε χρηματοδοτεί δηλαδή), απλά θα βασίζεται στη διαδικασία του εξοικονομώ (να βγάλεις Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης πριν και μετά κλπ κλπ) Χονδρικά για να το κάνω πιο κατανοητό, είναι σαν εξοικονομώ μόνο για όσους πληρώνουν πολλούς φόρους, με έκπτωση 35% περίπου, εφόσον όμως πληρώσεις απο την τσέπη σου τα 3πλά πρώτα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
πάνοσ2 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2019 5 ώρες πριν, sphinxgr είπε Το εξοικονομώ δεν έχει σχέση με φοροαπαλλαγές. Μελλοντικά για όσους πληρώνουν φόρο εισοδήματος, θα μπορούν να τον παίρνουν πίσω, αν επενδύουν τα 3πλά λεφτά του φόρου εισοδήματος, σε ενεργειακές αναβαθμίσεις της οικίας τους. Δεν έχει σχέση με το εξοικονομώ (να σε χρηματοδοτεί δηλαδή), απλά θα βασίζεται στη διαδικασία του εξοικονομώ (να βγάλεις Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης πριν και μετά κλπ κλπ) Χονδρικά για να το κάνω πιο κατανοητό, είναι σαν εξοικονομώ μόνο για όσους πληρώνουν πολλούς φόρους, με έκπτωση 35% περίπου, εφόσον όμως πληρώσεις απο την τσέπη σου τα 3πλά πρώτα. Έτσι όπως τα λες κοροιδία φαίνεται. Θα μειωθούν μάλλον τα χωρίς τιμολόγια, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σε συμφέρει κανονικά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SpyrosK67 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα, Πρώτο post, αφού πρώτα διάβασα ως επισκέπτης καμιά 200αριά σελίδες αυτού και του προηγούμενου (τώρα κλειδωμένου) νήματος περί ηλιακών θερμοσιφώνων. Αναγκαστικά θα μακρηγορήσω και, για το λόγο αυτόν, ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας. Λοιπόν, έχω καταλήξει στην αγορά του κάτωθι ηλιακού, λόγω των θετικών κριτικών του, των ξεκάθαρων όρων εγγύησης, αλλά, κυρίως, για την άκρως ανταγωνιστική και value for money τιμή προσφοράς του (639 ευρώ). https://www.sol-violaris.com/product/iliakos-thermosifonas-200lt-4-0-glass-sol-violaris-energypro-diplhs-energeias/ Κατοικώ σε ιδιόκτητο διαμερίσμα 1ου ορόφου σε εξαώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα (Πατήσια). Η θέση που μπορεί να τοποθετηθεί ο ηλιακός στην ταράτσα, εκτός των, χονδρικά, 15-20 μέτρων κάθετης διαδρομής των σωληνώσεων απαιτεί και την ύπαρξη άλλων 10 μέτρων οριζόντιας διαδρομής. Έχοντας διαβάσει με προσοχή πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή εγκατάσταση και "μακροημέρευση" του ηλιακού, τις οποίες άντλησα απ' αυτό εδώ το εξαιρετικά χρήσιμο και πολύ φιλόξενο site, ήρθα σε επαφή με το συνεργαζόμενο εγκαταστάτη, τον οποίο μου πρότεινε η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία του προαναφερθέντα ηλιακού. Επειδή ως προσωπική στάση ζωής είμαι φανατικός πρεσβευτής της άποψης "ό,τι αναλαμβάνεις να υλοποιήσεις, κάνε το όσο πιο καλά γίνεται, αλλιώς μην το κάνεις καθόλου", συναντήθηκα σήμερα με τον υπεύθυνο του συνεργείου με σκοπό να συζητήσουμε τις απαιτήσεις μου, να πάρω την επαγγελματική γνώμη του και, εν τέλει, να συμφωνήσουμε το κόστος υλικών και εργασίας. Ζήτησα, λοιπόν, τα εξής: 1) Τοποθέτηση των συλλεκτών με κλίση 50 - 55 μοιρών. 2) Εγκατάσταση αποδεδειγμένα ποιοτικού δοχείου διαστολής 2 λίτρων στο κλειστό κύκλωμα και αντίστοιχου 20-25 λίτρων στο κύκλωμα του νερού. 3) Επειδή η λευκή μόνωση των σωλήνων δεν αντέχει παρά ελάχιστα χρόνια πριν καταστραφεί από την ηλιακή ακτινοβολία, ζήτησα α) να επενδυθούν με ταινία pvc που χρησιμοποιούν οι ψυκτικοί στις εγκαταστάσεις κλιματιστικών και β) μετά να μπουν μέσα σε ειδικό σπιράλ pvc βαρέως τύπου, το οποίο θα τους προμηθεύσω εγώ. Παρόλο που το το εν λόγω σπιράλ μπορεί να αντέξει τουλάχιστον για 10 χρόνια κάτω από τον ήλιο πριν αρχίσει να αποσυντίθεται, τους ζήτησα να το τυλίξουν σχολαστικά σε όλο το μήκος του με πολλαπλά (3) στρώματα αλουμινοταινίας, με σκοπό να πολλαπλασιαστεί η διάρκεια ζωής του, καθιστώντας το πρακτικά "αθάνατο". 4) Τοποθέτηση θερμοστατικής βαλβίδας για έλεγχο θερμοκρασίας του ζεστού νερού που κατεβαίνει στις βρύσες του σπιτιου, καθώς και συμπληρωματική εγκατάσταση για δυνατότητα παράκαμψης (bypass) και απομόνωσης της βαλβίδας αυτής σε περίπτωση που χρειαστεί. Παρόλο που ο κύριος Γ.Μ. ήταν ευγενέστατος και, οφείλω να ομολογήσω, απόλυτα ειλικρινής, εγώ έμεινα εμβρόντητος από τις απαντήσεις που έλαβα. Γιατί εμβρόντητος? Γιατί περίμενα πως ο εκ του εργοστασίου προταθείς εγκαταστάτης ηλιακών θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις υδραυλικού (για να μην πω μηχανολόγου και παρεξηγηθώ από πολλούς). Στην πράξη, μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν είναι υδραυλικός, αλλά ένας απλός "φασόν" εγκαταστάτης ηλιακών θερμοσιφώνων και επικεφαλής ενός εκ των τριών συνεργείων εγκατάστασης που διαθέτει ο Βιολάρης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μου. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να προσπαθήσει να δώσει κλίση 50 μοιρών στους συλλέκτες, αλλά κι αυτό με πατέντες και χωρίς να είναι 100% σίγουρο. Τα υπόλοιπα (2, 3 και 4) μου είπε, μειδιώντας αμήχανα και κοιτάζοντάς με δέος, σχεδόν ως εξωγήινο, ότι δεν τα έχει ξανακάνει ποτέ, άρα δεν μπορεί να αναλάβει την εγκατάσταση που ζητώ. Όταν τον ρώτησα αν θα μπορούσα να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο από τα υπόλοιπα δύο συνεργεία, μήπως και μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μου, η απάντησή του ήταν αποστομωτική. "Κανένας από τους τρεις μας δεν είναι υδραυλικός"!! Κλείνοντας, λοιπόν, θα παρακαλούσα θερμά, όποιον από εσάς έχει τις απαραίτητες γνώσεις να με ενημερώσει αν αυτά που ζητώ είναι υπερβολικά ή αν γνωρίζει κάποιον εγκαταστάτη ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες απαιτήσεις μου. Εξυπακούεται ότι γνωρίζω καλά πως το κόστος εργασίας θα είναι αυξημένο. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αναμένοντας τις όποιες απαντήσεις, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεισφορά σας. Επεξ/σία 21 Σεπτεμβρίου 2019 από SpyrosK67 Διόρθωση εκφραστικού λάθους Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
naive Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) @SpyrosK67 Καταρχήν συγχαρητήρια και μόνο επειδή μπαίνεις και λες ότι διάβασες 200σελίδες και δε λες "πείτε μου έναν καλό θερμοσίφωνα να βάλω", έτσι έχει νόημα να υπάρχουν και τέτοια θρεντ. Λοιπόν: Για το 1, καλά έκανες και ζήτησες αυτή την κλίση. Ωστόσο αν είναι δύσκολο να τροποποιηθεί η βάση και να έχεις είτε υψηλό κόστος, είτε αβεβαιότητα στην αντοχή της τροποποιημένης βάσης, έχε υπόψη σου ότι η διαφορά στην απόδοση λόγω της κλίσης δεν είναι πολύ σημαντική. Περισσότερα εδώ. Για το 2, προσωπικά δε θεωρώ απαραίτητα τα δοχεία διαστολής. Ίσως κάτι να προσφέρει του κλειστού κυκλώματος, αλλά το να συμπληρώνεις μερικά γραμμάρια αντιψυκτικού που θα χαθούν το Καλοκαίρι κάθε Σεμπτέμβριο, δεν το βρίσκω ιδιαίτερο κόπο. Αυτό γλιτώνεις πρακτικά. Για το 3, το θεωρώ υπερβολικό να κάνεις έξτρα τύλιγμα και στους σωλήνες και εξωτερικά στο σπιράλ. Το σπιράλ όπως λές με αλουμινοταινία, ή καλύτερα ένα κανάλι που θα έχει μέσα τους σωλήνες (με τη μόνωσή τους) είναι μια αξιόπιστη λύση. Για το 4, η βαλβίδα αυτή είναι πολύ χρήσιμη γιατί προσφέρει ασφάλεια και προστατεύει και τις σωληνώσεις του σπιτιού. By pass δε χρειάζεται να κάνεις, αυτή ρυθμίζεται οπότε αν τη γυρίσεις στο τελείως ζεστό ουσιαστικά θα είναι σα να την παρακάμπτεις. Για τα υπόλοιπα: Αν δεν έχεις αναμονές στην ταράτσα, έχε υπόψη σου ότι η εγκατάσταση θα σου κοστίσει αρκετά, μπορεί να πλησιάσει την τιμή του ηλιακού. Γενικά μην εκπλήσσεσαι που οι μάστορες δεν αντιλαμβάνονται τις έξτρα απαιτήσεις. Εδώ οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν πρέπει να βάζουν αιθυλενογλυκόλη για αντιπαγωτικό. Ενδιαφέρει κυρίως να τελειώσουν σύντομα τη δουλειά να πάνε στην επόμενη, ειδικά αυτοί που συνεργάζονται με τις εταιρείες και έχουν φόρτο σε συνδυασμό με ανταγωνιστική τιμή. Επίσης και οι πελάτες που το ψάχνουν είναι λίγοι. Εκτός από την αγορά και την εγκατάσταση, να λάβεις υπόψη σου και τις ανάγκες για συντήρηση και την παρεχόμενη εγγύηση (ως προς του όρους) Απότι είδα ο ηλιακός έρχεται με 1 λίτρο αντιπαγωτικό. Συνιστώ να προσθέσεις άλλο ένα 4λιτρο στο αρχικό μίγμα. Με μια συνολική αναλογία 25-30% του αντιψυκτικού (προπυλαινογλυκόλης) είσαι πιο σίγουρος ότι θα διατηρεί τις ιδιοτητές του με τα χρόνια, δε θα κάνει ιζήματα και θα προστατεύει το κύκλωμα από διάβρωση. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2019 από naive Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sphinxgr Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 18 ώρες πριν, SpyrosK67 είπε Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκα, Πρώτο post, αφού πρώτα διάβασα ως επισκέπτης καμιά 200αριά σελίδες αυτού και του προηγούμενου (τώρα κλειδωμένου) νήματος περί ηλιακών θερμοσιφώνων. Αναγκαστικά θα μακρηγορήσω και, για το λόγο αυτόν, ζητώ προκαταβολικά την κατανόησή σας. Λοιπόν, έχω καταλήξει στην αγορά του κάτωθι ηλιακού, λόγω των θετικών κριτικών του, των ξεκάθαρων όρων εγγύησης, αλλά, κυρίως, για την άκρως ανταγωνιστική και value for money τιμή προσφοράς του (639 ευρώ). https://www.sol-violaris.com/product/iliakos-thermosifonas-200lt-4-0-glass-sol-violaris-energypro-diplhs-energeias/ Κατοικώ σε ιδιόκτητο διαμερίσμα 1ου ορόφου σε εξαώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα (Πατήσια). Η θέση που μπορεί να τοποθετηθεί ο ηλιακός στην ταράτσα, εκτός των, χονδρικά, 15-20 μέτρων κάθετης διαδρομής των σωληνώσεων απαιτεί και την ύπαρξη άλλων 10 μέτρων οριζόντιας διαδρομής. Έχοντας διαβάσει με προσοχή πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή εγκατάσταση και "μακροημέρευση" του ηλιακού, τις οποίες άντλησα απ' αυτό εδώ το εξαιρετικά χρήσιμο και πολύ φιλόξενο site, ήρθα σε επαφή με το συνεργαζόμενο εγκαταστάτη, τον οποίο μου πρότεινε η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία του προαναφερθέντα ηλιακού. Επειδή ως προσωπική στάση ζωής είμαι φανατικός πρεσβευτής της άποψης "ό,τι αναλαμβάνεις να υλοποιήσεις, κάνε το όσο πιο καλά γίνεται, αλλιώς μην το κάνεις καθόλου", συναντήθηκα σήμερα με τον υπεύθυνο του συνεργείου με σκοπό να συζητήσουμε τις απαιτήσεις μου, να πάρω την επαγγελματική γνώμη του και, εν τέλει, να συμφωνήσουμε το κόστος υλικών και εργασίας. Ζήτησα, λοιπόν, τα εξής: 1) Τοποθέτηση των συλλεκτών με κλίση 50 - 55 μοιρών. 2) Εγκατάσταση αποδεδειγμένα ποιοτικού δοχείου διαστολής 2 λίτρων στο κλειστό κύκλωμα και αντίστοιχου 20-25 λίτρων στο κύκλωμα του νερού. 3) Επειδή η λευκή μόνωση των σωλήνων δεν αντέχει παρά ελάχιστα χρόνια πριν καταστραφεί από την ηλιακή ακτινοβολία, ζήτησα α) να επενδυθούν με ταινία pvc που χρησιμοποιούν οι ψυκτικοί στις εγκαταστάσεις κλιματιστικών και β) μετά να μπουν μέσα σε ειδικό σπιράλ pvc βαρέως τύπου, το οποίο θα τους προμηθεύσω εγώ. Παρόλο που το το εν λόγω σπιράλ μπορεί να αντέξει τουλάχιστον για 10 χρόνια κάτω από τον ήλιο πριν αρχίσει να αποσυντίθεται, τους ζήτησα να το τυλίξουν σχολαστικά σε όλο το μήκος του με πολλαπλά (3) στρώματα αλουμινοταινίας, με σκοπό να πολλαπλασιαστεί η διάρκεια ζωής του, καθιστώντας το πρακτικά "αθάνατο". 4) Τοποθέτηση θερμοστατικής βαλβίδας για έλεγχο θερμοκρασίας του ζεστού νερού που κατεβαίνει στις βρύσες του σπιτιου, καθώς και συμπληρωματική εγκατάσταση για δυνατότητα παράκαμψης (bypass) και απομόνωσης της βαλβίδας αυτής σε περίπτωση που χρειαστεί. Παρόλο που ο κύριος Γ.Μ. ήταν ευγενέστατος και, οφείλω να ομολογήσω, απόλυτα ειλικρινής, εγώ έμεινα εμβρόντητος από τις απαντήσεις που έλαβα. Γιατί εμβρόντητος? Γιατί περίμενα πως ο εκ του εργοστασίου προταθείς εγκαταστάτης ηλιακών θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις υδραυλικού (για να μην πω μηχανολόγου και παρεξηγηθώ από πολλούς). Στην πράξη, μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν είναι υδραυλικός, αλλά ένας απλός "φασόν" εγκαταστάτης ηλιακών θερμοσιφώνων και επικεφαλής ενός εκ των τριών συνεργείων εγκατάστασης που διαθέτει ο Βιολάρης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μου. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να προσπαθήσει να δώσει κλίση 50 μοιρών στους συλλέκτες, αλλά κι αυτό με πατέντες και χωρίς να είναι 100% σίγουρο. Τα υπόλοιπα (2, 3 και 4) μου είπε, μειδιώντας αμήχανα και κοιτάζοντάς με δέος, σχεδόν ως εξωγήινο, ότι δεν τα έχει ξανακάνει ποτέ, άρα δεν μπορεί να αναλάβει την εγκατάσταση που ζητώ. Όταν τον ρώτησα αν θα μπορούσα να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο από τα υπόλοιπα δύο συνεργεία, μήπως και μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μου, η απάντησή του ήταν αποστομωτική. "Κανένας από τους τρεις μας δεν είναι υδραυλικός"!! Κλείνοντας, λοιπόν, θα παρακαλούσα θερμά, όποιον από εσάς έχει τις απαραίτητες γνώσεις να με ενημερώσει αν αυτά που ζητώ είναι υπερβολικά ή αν γνωρίζει κάποιον εγκαταστάτη ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες απαιτήσεις μου. Εξυπακούεται ότι γνωρίζω καλά πως το κόστος εργασίας θα είναι αυξημένο. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αναμένοντας τις όποιες απαντήσεις, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεισφορά σας. Την ίδια φιλοσοφία ζωής έχω και εγώ, όμως στον ηλιακό υπερβάλεις γιατί ούτως ή άλλως το νερό λογικά θα σου περισσεύει. # 3 δεν γίνεται να τους βάλεις σε σπιράλ. Οι σωλήνες αναλογα με το υλικό τους διαστέλλονται αρκετά. Αν τους βάλεις σε σπιράλ δεν θα μπορούν να διασταλουν και θα σκάσουν. (σαφέστατα δεν ισχύει για τους χαλκού). Ασε που το σπυραλ θα φτάσει σε μέγεθος μπουριου σομπας και μετά δεν θα είναι διαχειρισιμο. Το μόνο που μπορείς να βάλεις, στο φωταγωγό, σωλήνες πλαστικούς σαν φουγάρο, και να περάσεις τους σωλήνες εκεί μέσα #4 εύκολο είναι. Απλά τραβάς ένα μέτρο παράλληλη διαδρομή και 2 διακόπτες. Αν και δεν βλέπω κανένα λόγο να χρειαστεί η εναλλακτική. Επίσης πιο χρήσιμο απ όλα θα μου φαινόταν να είχες θερμόμετρο στο διαμέρισμα να βλέπεις θερμοκρασία ηλιακού και να τον καλύπτεις και να τον αδειάζεις όποτε χρειάζεται. Επίσης η λογική του ηλιακού είναι να κερδίσεις χρήματα σε βάθος χρόνου και να τον αποσβέσεις. Αν φτάσεις το κόστος στα ύψη, καλύτερα να κρατήσεις τον ηλεκτρικό! Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2019 από sphinxgr 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SpyrosK67 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Γεια σας, Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω πολύ για τις απαντήσεις σας. Με βοήθησαν αρκετά, αλλά και με οδήγησαν στην υποβολή κάποιων νέων ερωτημάτων. Πέραν αυτού, παρακαλώ θερμότατα, οποιοσδήποτε γνωρίζει σοβαρούς επαγγελματίες-εγκαταστάτες που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν τέτοιου είδους εγκατάσταση, να με ενημερώσει το συντομότερο, είτε απαντώντας στο παρόν νήμα, είτε μέσω προσωπικού μηνύματος. Ιδανικά, θα επιθυμούσα να έχω τελειώσει με το θέμα της εγκατάστασης του ηλιακού μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει από τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου. @naive και προς οποιοδήποτε επιθυμεί/δύναται να απαντήσει: 1) Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η διαφορά των 5 βαθμών περίπου (αναλόγως των μοιρών κλίσης των συλλεκτών) είναι σημαντική το χειμώνα για ένα δοχείο 200 λίτρων και συλλέκτες με επιφάνεια 4 τ.μ. Δεν ξέρω αν θα αντιληφθώ καν την όποια διαφορά ή, στο τέλος-τέλος, τι πρέπει να αναμένω ως απόδοση του συγκεκριμένου ηλιακού, με δεδομένο ότι είμαστε 3 άτομα στο σπίτι. 2) Δεν έχω αναμονές. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω σωλήνες PE (ή πολυστρωματικές από το ίδιο υλικό, αν είναι κατάλληλες για τέτοια χρήση, πάντα με γνώμωνα τη μακροζωία) με διάμετρο 22mm ή και μεγαλύτερες. Στόχος είναι, αφενός μεν η μείωση της πίεσης του (κρύου) νερού στην είσοδο του ηλιακού, αφετέρου δε η κατά το δυνατόν αποφυγή της μειωμένης παροχής-ροής του ζεστού νερού, λόγω, υποθέτω, του ΠΟΛΥ μεγάλου μήκους των σωληνώσεων (30 μέτρα μήκος κατά προσέγγιση). Το σκέφτομαι σωστά ή δεν παίζει ρόλο ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν οι "κλασσικές" Φ16 ή Φ18? 3α) Αν τοποθετήσω δοχείο διαστολής στο κύκλωμα του νερού, δεν βοηθώ με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στο θερμοδοχείο από ενδεχόμενη υπερθέρμανση του νερού? 3β) Αν τοποθετήσω δοχείο διαστολής στο κλειστό κύκλωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσω υγρά ίσως και για πάρα πολλά χρόνια? Ενημερωτικά, πέρα πρωτίστως από την προστασία του κλειστού κυκλώματος, ο λόγος που θα ήθελα να τοποθετήσω οπωσδήποτε δοχείο διαστολής είναι και για να μην ασχολούμαι με τίποτα άλλο εκτός από το σκέπασμα του ενός συλλέκτη το καλοκαίρι και την αλλαγή του ανοδίου κάθε δύο χρόνια. Αναρωτιέμαι, λοιπόν. Είναι σωστός ο συλλογισμός μου ή έχει μεταβλητές και "κενά" που δε λαμβάνω υπόψη μου λόγω έλλειψης σχετικών γνώσεων? Εν κατακλείδι, το έχω καταλάβει λάθος το θέμα? 4) Πόσα λίτρα υγρού -απιονισμένου νερού και αντιψυκτικού- πιθανολογείτε (ή γνωρίζετε) ότι μπορεί να χωρά ο εν λόγω ηλιακός? Γιατί ο κατασκευαστής παρέχει μόνο ένα λίτρο αντιψυκτικού? 5) Αναφορικά με τους όρους της εγγύησης, ο κύριος με τον οποίο μίλησα στα κεντρικά της Βιολάρης μου ξεκαθάρισε ότι ο μόνος περιρισμός για να ισχύει η εγγύηση είναι η αλλαγή του ανοδίου κάθε δύο χρόνια. Αυτή, μπορεί να γίνεται ή από συνεργείο της εταιρείας τους με κόστος 65 ευρώ ή από υδραυλικό της επιλογής μου. Στη δεύτερη περίπτωση, το μόνο που χρειάζονται είναι η απόδειξη αγοράς του ανοδίου. Δεν ξέρω αν η φήμη της συγκεκριμένης εταιρείας είναι καλή ή κακή όσον αφορά την τήρηση και το σεβασμό της παρεχόμενης προς τον καταναλωτή εγγύησης. Αν υπάρχουν σχόλια ή προσωπικές εμπειρίες θα χαρώ πολύ να τις ακούσω ΠΡΙΝ προβώ στην αγορά του. Το ίδιο καλοδεχούμενες είναι και οι όποιες αιτιολογημένες προτάσεις σας σχετικά με την αγορά άλλου, εφάμιλλου ή/και καλύτερου ηλιακού σε αυτήν (640 ευρώ) ή σε παρεμφερή τιμή. Αν είναι να αγοράσω κάτι αποδεδειγμένα καλύτερο, δεν πρόκειται να λυπηθώ τη δαπάνη μερικών επιπλέον χρημάτων. @sphinxgr και προς οποιοδήποτε επιθυμεί/δύναται να απαντήσει: 1) Η αποψή σου περί μη δυνατότητας τοποθέτησης των σωλήνων PE μέσα σε σπιράλ λόγω ενδεχόμενου κινδύνου να σκάσουν σε περίπτωση μεγάλης διαστολής τους, ομολογώ ότι μου προκαλεί μάλλον εύλογα ερωτηματικά. Συγκεκριμένα, αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η διαστολή μιας σωλήνας πολυαιθυλενίου με ΜΟΝΩΣΗ αρμαφλεξ. Μπορεί, π.χ. , η Φ22 να γίνει Φ30? Αν ναι, ακόμα κι αν είναι τοποθετημένη μέσα σε σπιράλ, δεν μπορεί να συμπιέσει το πάχος του αρμαφλέξ κάτα 4 χιλιοστά? Η λογική μου λέει ότι μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει. Συνεπώς, δεν μου ακούγεται καθόλου λογικό/πιθανό να "ζοριστεί" ή, χειρότερα, να σκάσει μέσα σε σπιράλ, λόγω "ακαμψίας" της διατομής του σπιράλ. 2) Έχεις δίκιο για το θερμόμετρο. Πολύ σωστή η επισήμανσή σου. Ήδη σκόπευα να τους ζητήσω την ύπαρξη και δεύτερου κυαθιου. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα προμηθευτώ και το "αθάνατο" μαύρο καλώδιο UTP εξωτερικής χρήσης. 3) Σαφώς και δεν προτίθεμαι να φτάσω το κόστος στα ύψη. Έχω ήδη κάνει έρευνα/προϋπολογισμό αρκετών εκ των απαιτούμενων για την εγκατάσταση υλικών. Μπορώ να τα προμηθευτώ (και θα το κάνω αν χρειαστεί) και μόνος μου. Δεν σκοπεύω να πληρώσω "νταβατζιλίκι" τέτοιου τύπου σε οποιονδήποτε εγκαταστάτη. Δίκαιη αναλογικά ανταμοιβή της εργασίας του, ναι (και μάλιστα με χαρά). Μίζα από τα υλικά, όχι (με τίποτα!!). Τέλος, παρακαλώ όποιον γνωρίζει από που θα μπορούσα να προμηθευτώ ΠΡΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ σωλήνες PE διατομών από Φ22 και άνω, να με ενημερώσει. Αναμένωντας απαντήσεις στα ανωτέρω, σας ευχαριστώ και πάλι για τη συμμετοχή σας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
sphinxgr Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Σχετικά με τις συστολες διαστολες υπάρχουν οδηγοί που κυκλοφόρουν και σου λένε ποσοστά και τρόπο εγκατάστασης. Πχ η τουμποραμα όταν περάσει νερό 70 βαθμών παίρνει +20% μήκος (διαστολή δεν σημαίνει ότι γίνεται παχιά, αλλά ότι μακραίνει) Σχετικά με το μέγεθος σωλήνα, η φ15 έχει άνα μέτρο 0,17λ. Η φ22 έχει άνα μέτρο 0,38λ. Οπότε όταν θες νερό ζεστό, με τη μία θα πετάς στα 30μ, 5λ με την άλλη 11,4λ. Οπότε το ζεστό νερό το υπολογίζεις μόνο για μπάνιο. Μην έχεις στο μυαλό ότι θα πλένεις χεράκια και θα είναι ζεστο το νερό ή θα πλένεις πιάτα. Οπότε και το φ22 είναι παντελώς άχρηστο. Τέλος ο τεχνικός σε χρεώνει 5€ το μέτρο τη σωλήνα μαζί με την εγκατάσταση. Αν πάρεις μόνος σου τη σωλήνα, θα τη βάλεις και μόνος σου! Δεν θα στυ βάλει να σου παρει μόνο εργατικά. Πόσο μάλλον όταν θες και αυτά που θες! Επεξ/σία 23 Σεπτεμβρίου 2019 από sphinxgr Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
naive Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2019 19 ώρες πριν, SpyrosK67 είπε @naive και προς οποιοδήποτε επιθυμεί/δύναται να απαντήσει: 1) Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η διαφορά των 5 βαθμών περίπου (αναλόγως των μοιρών κλίσης των συλλεκτών) είναι σημαντική το χειμώνα για ένα δοχείο 200 λίτρων και συλλέκτες με επιφάνεια 4 τ.μ. Δεν ξέρω αν θα αντιληφθώ καν την όποια διαφορά ή, στο τέλος-τέλος, τι πρέπει να αναμένω ως απόδοση του συγκεκριμένου ηλιακού, με δεδομένο ότι είμαστε 3 άτομα στο σπίτι. 2) Δεν έχω αναμονές. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω σωλήνες PE (ή πολυστρωματικές από το ίδιο υλικό, αν είναι κατάλληλες για τέτοια χρήση, πάντα με γνώμωνα τη μακροζωία) με διάμετρο 22mm ή και μεγαλύτερες. Στόχος είναι, αφενός μεν η μείωση της πίεσης του (κρύου) νερού στην είσοδο του ηλιακού, αφετέρου δε η κατά το δυνατόν αποφυγή της μειωμένης παροχής-ροής του ζεστού νερού, λόγω, υποθέτω, του ΠΟΛΥ μεγάλου μήκους των σωληνώσεων (30 μέτρα μήκος κατά προσέγγιση). Το σκέφτομαι σωστά ή δεν παίζει ρόλο ακόμα κι αν χρησιμοποιηθούν οι "κλασσικές" Φ16 ή Φ18? 3α) Αν τοποθετήσω δοχείο διαστολής στο κύκλωμα του νερού, δεν βοηθώ με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στο θερμοδοχείο από ενδεχόμενη υπερθέρμανση του νερού? 3β) Αν τοποθετήσω δοχείο διαστολής στο κλειστό κύκλωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσω υγρά ίσως και για πάρα πολλά χρόνια? Ενημερωτικά, πέρα πρωτίστως από την προστασία του κλειστού κυκλώματος, ο λόγος που θα ήθελα να τοποθετήσω οπωσδήποτε δοχείο διαστολής είναι και για να μην ασχολούμαι με τίποτα άλλο εκτός από το σκέπασμα του ενός συλλέκτη το καλοκαίρι και την αλλαγή του ανοδίου κάθε δύο χρόνια. Αναρωτιέμαι, λοιπόν. Είναι σωστός ο συλλογισμός μου ή έχει μεταβλητές και "κενά" που δε λαμβάνω υπόψη μου λόγω έλλειψης σχετικών γνώσεων? Εν κατακλείδι, το έχω καταλάβει λάθος το θέμα? 4) Πόσα λίτρα υγρού -απιονισμένου νερού και αντιψυκτικού- πιθανολογείτε (ή γνωρίζετε) ότι μπορεί να χωρά ο εν λόγω ηλιακός? Γιατί ο κατασκευαστής παρέχει μόνο ένα λίτρο αντιψυκτικού? 5) Αναφορικά με τους όρους της εγγύησης, ο κύριος με τον οποίο μίλησα στα κεντρικά της Βιολάρης μου ξεκαθάρισε ότι ο μόνος περιρισμός για να ισχύει η εγγύηση είναι η αλλαγή του ανοδίου κάθε δύο χρόνια. Αυτή, μπορεί να γίνεται ή από συνεργείο της εταιρείας τους με κόστος 65 ευρώ ή από υδραυλικό της επιλογής μου. Στη δεύτερη περίπτωση, το μόνο που χρειάζονται είναι η απόδειξη αγοράς του ανοδίου. Δεν ξέρω αν η φήμη της συγκεκριμένης εταιρείας είναι καλή ή κακή όσον αφορά την τήρηση και το σεβασμό της παρεχόμενης προς τον καταναλωτή εγγύησης. Αν υπάρχουν σχόλια ή προσωπικές εμπειρίες θα χαρώ πολύ να τις ακούσω ΠΡΙΝ προβώ στην αγορά του. Το ίδιο καλοδεχούμενες είναι και οι όποιες αιτιολογημένες προτάσεις σας σχετικά με την αγορά άλλου, εφάμιλλου ή/και καλύτερου ηλιακού σε αυτήν (640 ευρώ) ή σε παρεμφερή τιμή. Αν είναι να αγοράσω κάτι αποδεδειγμένα καλύτερο, δεν πρόκειται να λυπηθώ τη δαπάνη μερικών επιπλέον χρημάτων. 1) Η διαφορά των 5 μοιρών επιφέρει ασήμαντο αποτέλεσμα στη συνολική απόδοση εν τέλει. Για 3 ατομα ενδεχομένως να αρκεί και 160ρης. 2) Δε θα έχεις μειωμενη παροχή από το λεπτότερο σωλήνα. Η πίεση είναι η ίδια. Ωστόσο ο λεπτότερος σωλήνας θα βοηθήσει να φτάνει πιο γρήγορα το ζεστό και να σπαταλάς λιγότερο περιμένοντας. Άρα προτιμητέος. Φυσικά θα πας σε PE ή πολυστρωματικό, το κόστος του χαλκού είναι απαγορευτικό, ειδικά για τέτοια απόσταση. Οι πολυστρωματικοί αντέχουν περισσότερη θερμοκρασία (~90 βαθμούς) σε σχέση με τις πολυαιθυλενίου (~70). Ωστόσο υπάρχουν διαφόρων προδιαγραφών και πολυστρωματικές. Αν πας σε PE πάντως καλό είναι να βάλεις τη θερμομικτική βαλβίδα. 3α) Ναι. Ωστόσο το βαρέλι έχει βαλβίδα εκτόνωσης για την περίπτωση που αυξηθεί πολύ η πίεση και γενικά είναι σχεδιασμένο με συντελεστή ασφαλείας. 3β) Το συμπλήρωμα είναι μια πολύ απλή εργασία, σε σχέση με την αλλαγή του ανοδίου. Δε νομίζω ότι αξίζει το κόστος του δοχείου διαστολής για να τη γλιτώσεις. Ειδικά αν αλλάζεις το ανόδιο περιοδικά, αυτός που θα σου το κάνει θα σου συμπληρώνει κιόλας. Οι απώλειες είναι πολύ μικρές που συμβαίνουν. Ειδικά αν τον σκεπάζεις και το καλοκαίρι, δε θα χρειάζεται καν συμπλήρωμα. 4) Γύρω στα 16 λίτρα χωράει το κλειστό κύκλωμα ενός 200ρη με 2 συλλέκτες. Για μείωση του κόστους και με τις παραδοχές ότι στην Αθήνα δεν πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία. 5)5*65 κάνει 325€. Το 50% του κόστους του ηλιακού σε 10 χρόνια. Απλά υπόψη. Δεν έχω εμπειρία με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gia_nnis Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2019 Share Δημοσ. 24 Σεπτεμβρίου 2019 Στις 21/9/2019 στις 9:45 ΜΜ, SpyrosK67 είπε 3) Επειδή η λευκή μόνωση των σωλήνων δεν αντέχει παρά ελάχιστα χρόνια πριν καταστραφεί από την ηλιακή ακτινοβολία, ζήτησα α) να επενδυθούν με ταινία pvc που χρησιμοποιούν οι ψυκτικοί στις εγκαταστάσεις κλιματιστικών και β) μετά να μπουν μέσα σε ειδικό σπιράλ pvc βαρέως τύπου, το οποίο θα τους προμηθεύσω εγώ. Παρόλο που το το εν λόγω σπιράλ μπορεί να αντέξει τουλάχιστον για 10 χρόνια κάτω από τον ήλιο πριν αρχίσει να αποσυντίθεται, τους ζήτησα να το τυλίξουν σχολαστικά σε όλο το μήκος του με πολλαπλά (3) στρώματα αλουμινοταινίας, με σκοπό να πολλαπλασιαστεί η διάρκεια ζωής του, καθιστώντας το πρακτικά "αθάνατο". Η μονωση η καλη λεγεται αλουμινιου! Βγαινει σε λευκη και γκρι(προς ασημι) Συνηθως την βαζουν στους σωληνες μποιλερ-συλλεκτη! 8 χρονια τωρα και καμια φθορα!!! Αυτη που παει μαζι με τον σωληνα στα 2 χρονια εχει ανοιξει και ξεκιναει να φθειρεται το αρμαφλεξ! Εγω για να μην σε κουραζω θα σου πω να φροντιζεις το καλοκαιρι να μην σου δινει πανω απο 70β! Προσωπικα δεν τον αφηνω πανω απο 60β!!! Τι εχω κερδισει.. Κοντευω τα 10 χρονια με αριστη αποδοση χωρις καθαρισμο και συμπληρωμα!!!!!! Επισης δεν χρησιμοποιω αντισταση.. Η χρηση της αντιστασης επιβαρυνει την κατασταση οταν δεν κανεις καθαρισμο! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα