Προς το περιεχόμενο

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

billdanos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετα από 27 ολοκληρα χρόνια που περασα απροβλματιστα με εναν ανωνυμο και χωρις καμια συντηρηση ηλιακο ηρθε η ωρα να αγορασω νεο. 

Με μια μικρη βολτα στην αγορα της περιοχης μου βρηκα αυτους τους τρεις. Μπορειτε να μου πειτε καποια γνωμη ;

http://www.elco.gr/index.php/gr/contents/default/section/sunheaters/cnt/solar6.html με 720€

https://howat.gr/products/iliakoi-thermosifwnes/hliakos-emagie-glass με 580€

http://www.advancesolar.gr/portfolio-item/glass-series/ με 800€

Ολοι με εναν συλεκτη και ολοι τριπλής ενεργειας

Υπάρχουν αισθητες διαφορές μεταξυ τους ;

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Καλησπέρα

Έχω ένα ηλιακό της Helioakmi Megasun st160 με τα εξής χαρακτηριστικά:

• Χρονολογία τοποθέτησης: 2008-2011
  • Μέγεθος boiler: 160l
  • Επιφάνεια συλλέκτη: 2,1-2,5τμ (δεν το έχω μετρήσει)
  • Διπλής ενέργειας
  • Τοποθετημένος: Σε δώμα
  • Σκίαση: το χειμώνα σίγουρα από δυο μπροστινούς ηλιακούς (δες φωτό1)

Προφίλ χρήσης:

• Άτομα: 2 ενήλικες + 2 μικρά παιδία (2 και 3 ετών)
  • 4 άτομα μπάνιο (+παιχνίδι) κάθε βράδυ (χειμώνα)
  • ΖΝΧ για πλύσιμο παιδιών μέσα στη μέρα για αλλαγή πάνας (4-5 φορές)
  • ΖΝΧ για λοιπές ανάγκες σπιτιού (πλύσιμο πιάτων – πλυντήριο κλπ)

Σημειώνω ότι ένα ζεστό μπάνιο το χειμώνα αποτελεί απόλαυση και για μένα και για την γυναικά μου και ενδεχομένως να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια από της φυσιολογικής χρήσης και σε υψηλή θερμοκρασία (39-42 βαθμούς - οι τιμές προέρχονται από μια μικρή οθόνη που έχει η στήλη ντουζ που δείχνει τη θερμοκρασία νερού).

Για καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες  τα τελευταία χρόνια γινόταν εκτεταμένη χρήση ρεύματος (ηλεκτρική αντίσταση) με το ανάλογο αντίκτυπο στους λογαριασμούς ρεύματος.  

Μετά από βλάβη του ηλεκτρικού μέρους του θερμοσίφωνα (θερμοστάτης), αναγκαστήκαμε να ζήσουμε μόνο με τον ήλιο για λίγες μέρες (26-30 Ιανουαρίου) και ξεκίνησα να κάνω μετρήσεις και συγκρίσεις.

Τα αποτελέσματα:

Α) Μέρα με ηλιοφάνεια: θερμοκρασία νερού στις 15:00 à 40 βαθμούς και στις 21:00 à 37 (με ελάχιστη ενδιάμεση χρήση.

Β) Συγκριτικό με άλλο ένοικο της πολυκατοικίας (2 ορόφους κάτω από εμένα, χρήση από ζευγάρι (2 άτομα), ηλιακό Maltezos 200l - δες φωτο2-και σχεδόν διπλάσια επιφάνεια κάτοπτρων) στις 21:00 είχε 48βαθμούς και εγώ αντίστοιχα 38.  

Μετά από συντήρηση που έγινε (είχε γίνει 6/20) συμπληρώθηκε 1,5l υγρό στο κύκλωμα του ηλιακού, με μικρή διαφορά στην απόδοση (1-2 βαθμούς).

Προτεινόμενες παρεμβάσεις από :

Α) Μεταφορά του ηλιακού σε άλλο σημείο χωρίς καθόλου σκίαση (κόστος απεγκατάστασης και εγκατάστασης)

Β) Αγορά νέου 2πλης ενέργειας και τοποθέτηση σε άλλο σημείο χωρίς καθόλου σκίαση (π.χ.  https://www.sol-violaris.com/product/iliakos-thermosifonas-200lt-4-0-exclusive-glass-inox-sol-violaris-diplhs/) και σύνδεση εν σειρά ή παράλληλα με τον παλιό με τον αντίστοιχο αυτοματισμό όπου απαιτείται. (θα απευθυνθώ σε ειδικό)  

Γ)  Αγορά νέου 3πλης ενέργειας και σύνδεση με αντλία θερμότητας (σύστημα θέρμανσης διαμερίσματος)

Sorry για το τεράστιο post αλλά ήθελα να είμαι όσο πιο αναλυτικός γίνεται…

φωτο1.jpg

φωτο2.jpg

48 λεπτά πριν, alfadi είπε

Καλησπέρα

• Διπλής ενέργειας

Προφίλ χρήσης:

Σημειώνω ότι ένα ζεστό μπάνιο το χειμώνα αποτελεί απόλαυση και για μένα και για την γυναικά μου και ενδεχομένως να έχει και μεγαλύτερη διάρκεια από της φυσιολογικής χρήσης και σε υψηλή θερμοκρασία (39-42 βαθμούς - οι τιμές προέρχονται από μια μικρή οθόνη που έχει η στήλη ντουζ που δείχνει τη θερμοκρασία νερού).

Για καλύψουμε τις παραπάνω ανάγκες  τα τελευταία χρόνια γινόταν εκτεταμένη χρήση ρεύματος (ηλεκτρική αντίσταση) με το ανάλογο αντίκτυπο στους λογαριασμούς ρεύματος.  

Μετά από βλάβη του ηλεκτρικού μέρους του θερμοσίφωνα (θερμοστάτης), αναγκαστήκαμε να ζήσουμε μόνο με τον ήλιο για λίγες μέρες (26-30 Ιανουαρίου) και ξεκίνησα να κάνω μετρήσεις και συγκρίσεις.

Τα αποτελέσματα:

Α) Μέρα με ηλιοφάνεια: θερμοκρασία νερού στις 15:00 à 40 βαθμούς και στις 21:00 à 37 (με ελάχιστη ενδιάμεση χρήση.

Β) Συγκριτικό με άλλο ένοικο της πολυκατοικίας (2 ορόφους κάτω από εμένα, χρήση από ζευγάρι (2 άτομα), ηλιακό Maltezos 200l - δες φωτο2-και σχεδόν διπλάσια επιφάνεια κάτοπτρων) στις 21:00 είχε 48βαθμούς και εγώ αντίστοιχα 38.  

Μετά από συντήρηση που έγινε (είχε γίνει 6/20) συμπληρώθηκε 1,5l υγρό στο κύκλωμα του ηλιακού, με μικρή διαφορά στην απόδοση (1-2 βαθμούς).

Α) Μεταφορά του ηλιακού σε άλλο σημείο χωρίς καθόλου σκίαση (κόστος απεγκατάστασης και εγκατάστασης)

Β) Αγορά νέου 2πλης ενέργειας και τοποθέτηση σε άλλο σημείο χωρίς καθόλου σκίαση (π.χ.  https://www.sol-violaris.com/product/iliakos-thermosifonas-200lt-4-0-exclusive-glass-inox-sol-violaris-diplhs/) και σύνδεση εν σειρά ή παράλληλα με τον παλιό με τον αντίστοιχο αυτοματισμό όπου απαιτείται. (θα απευθυνθώ σε ειδικό)  

Γ)  Αγορά νέου 3πλης ενέργειας και σύνδεση με αντλία θερμότητας (σύστημα θέρμανσης διαμερίσματος)

φωτο1.jpg

φωτο2.jpg

Για μενα να βαλεις αυτον που βλεπεις 200/4 στο σημειο που δεν εχεις θεμα με σκιαση..  Επισης να ξερεις αυτος που κοιτας εχει καλους συλλεκτες(πρεσαριστο κασωμα)! Τετοιους βγαζει η nobel,mastersol,esolar.

Ενημερωτικα εγω θα κοιταζα σε nobel classic γιατι μπορω να τον dealaro καπου στα 820-830ευρω! Και συνοδευεται με μεταλλικους σωληνες σπιραλ για συνδεση μποιλερ-συλλεκτες.Εχει την καλη μονωση που θα αντεξει για πολλα χρονια! και τελος το καλο αντιψυκτικο(διαφανες) Γερμανιας!

Ο παλιος αν αποδιδει στο μεσο ορο θα τον πουλαγα..

ΥΓ. Χαχα δεν αντεξε ο Βιολαρης και εφερε και αυτος τους navi!!! Δεν εχει πολυ καιρο που ειχα επικοινωνησει και μου ειπαν οτι δεν τους φερνουν!!!

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, alfadi είπε

Καλησπέρα

• Διπλής ενέργειας

Προφίλ χρήσης:

Τα αποτελέσματα:

φωτο1.jpg

φωτο2.jpg

Αρχικά ο ηλιακός που έχεις (δεν μιλάω για μάρκα αλλά για χωρητικότητα και μέγεθος συλλέκτη) σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει 4μελη οικογένεια. Ακόμα περισσότερο όταν αναφέρεις για "απόλαυση ζεστού μπάνιου" καθώς αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως η κατανάλωσή σας να γίνεται αντίστοιχη με αυτή μιας 5μελους-6μελους οικογένειας που κάνει γρήγορα ντους. Σίγουρα χρειάζεστε κάτι μεγαλύτερο.

Μετά, η θέση του ηλιακού...κακή. Αν κρίνω από τις σκιές η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά το μέσον τη ημέρας. Το να έχεις σκιάσεις την πιο δυνατή (για τον ηλιακό) ώρα της ημέρας σημαίνει ότι η απόδοση δεν φτάνει ποτέ σε κάποιο ικανοποιητικό σημείο. Αυτό φαίνεται και από τις θερμοκρασίες που παραθέτεις. Βέβαια, να το πούμε και αυτό, αν μετρήσεις τη θερμοκρασία στην ταράτσα θα δεις μεγαλύτερα νούμερα καθώς υπάρχουν απώλειες μέχρι να φτάσει σπίτι σου. Μάλιστα ανάλογα με το μήκος των σωληνώσεων και την διαδρομή τους αυτές οι απώλειες μπορεί να είναι και τρομακτικές.

Αν πας στη λύση ηλιακού με σύνδεση με αντλία θερμότητας να προσέξεις πάρα πολύ. Οι περισσότεροι στην αγορά δίνουν για αυτή την περίπτωση τον κλασσικό ηλιακό τριπλής. Που σε καμιά περίπτωση το μέγεθος του εναλλάκτη που χρησιμοποιείται σε τριπλής για σύνδεση με λέβητα πετρελαίου ή αερίου δεν είναι επαρκές για την αντλία εξαιτίας των διαφορετικών θερμοκρασιών που λειτουργούν τα δύο αυτά συστήματα. Ακόμα και αν έχεις αντλία υψηλών θερμοκρασιών (για χαμηλών δεν το συζητώ καν). Άρα θα πρέπει να ψαχτείς για εναλλάκτη μεγαλύτερο από τους συνήθης των τριπλής.

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Βάση των υψηλών αναγκών σε ΖΝΧ έχω προκρίνει την εξής ιδέα:

1) Να κράτησω τον παλίο ηλιακό στην υφιστάμενη θέση (με μερική σκίαση) και να καταργήσω την ηλεκτρική παροχή του.

2) Να αγοράσω καινούργιο που θα τοποθετηθεί σε νέα θέση χώρις καθόλου σκίαση και να μεταφέρω την ηλεκτρική παροχή στον νέο. 

Να συνδέσω τους 2 εν σειρά, δηλαδή:

α) η είσοδος του κρύο (δίκτυο ΕΥΔΑΠ) θα γίνετε στο παλίο (θα κάνει προθέρμανση του νερού),

β) η έξοδος του ζεστού από τον παλίο θα γίνει  είσοδος του κρύο στον καινουργίο και  

γ) η έξοδος του ζεστού από τον νέο θα καταλήγει στο διαμέρισμα για χρήση

Να σημειώσω ότι ο παλίος θα είναι τοποθετημένος ψηλότερα (στο δώμα της ταράτσας) σε σχέση με τον καινουργίο που θα είναι χαμηλότερα (στην πλάκα ταράτσα).

Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξησώ τα διαθεσιμά ΖΝΧ (λόγω υψηλών αναγκών) και θα εκμεταλευτώ και τους 2 δύο ηλιακούς χώρις πολλά μερεμέτια (και ούτε να μπώ στη διαδικασία να τον απέγκαταστησω-πουλήσω κλπ) 

Χώρις να είμαι Υδραυλικός ή Μηχανολόγος  θεωρώ οτί γίνεται και οτι θα λύσει το πρόβλημα μου...

Αν έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο, ας μοιραστεί την εμπειρία για τα αποτελέσματα...

Επεξ/σία από alfadi

Θα εχεις σιγουρα θεμα το καλοκαιρι ,διοτι αν ο καινουριος ειναι σωστα διαστασιολογημενος για να παιρνεις τις θερμοκρασιες που θελεις το χειμωνα, το καλοκαιρι θα υποφερει. Το σκεπασμα θεωρειται δεδομενο, αλλα ο καινουριος θα καταπονειται διοτι θα τροφοδοτειται συνεχως με ζεστο νερο, δεν θα μπορει να ριξει την θερμοκρασια.

• Like 2

2 ώρες πριν, alfadi είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Βάση των υψηλών αναγκών σε ΖΝΧ έχω προκρίνει την εξής ιδέα:

1) Να κράτησω τον παλίο ηλιακό στην υφιστάμενη θέση (με μερική σκίαση) και να καταργήσω την ηλεκτρική παροχή του.

2) Να αγοράσω καινούργιο που θα τοποθετηθεί σε νέα θέση χώρις καθόλου σκίαση και να μεταφέρω την ηλεκτρική παροχή στον νέο. 

Να συνδέσω τους 2 εν σειρά, δηλαδή:

α) η είσοδος του κρύο (δίκτυο ΕΥΔΑΠ) θα γίνετε στο παλίο (θα κάνει προθέρμανση του νερού),

β) η έξοδος του ζεστού από τον παλίο θα γίνει  είσοδος του κρύο στον καινουργίο και  

γ) η έξοδος του ζεστού από τον νέο θα καταλήγει στο διαμέρισμα για χρήση

Να σημειώσω ότι ο παλίος θα είναι τοποθετημένος ψηλότερα (στο δώμα της ταράτσας) σε σχέση με τον καινουργίο που θα είναι χαμηλότερα (στην πλάκα ταράτσα).

Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξησώ τα διαθεσιμά ΖΝΧ (λόγω υψηλών αναγκών) και θα εκμεταλευτώ και τους 2 δύο ηλιακούς χώρις πολλά μερεμέτια (και ούτε να μπώ στη διαδικασία να τον απέγκαταστησω-πουλήσω κλπ) 

Χώρις να είμαι Υδραυλικός ή Μηχανολόγος  θεωρώ οτί γίνεται και οτι θα λύσει το πρόβλημα μου...

Αν έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο, ας μοιραστεί την εμπειρία για τα αποτελέσματα...

Ουδεν καλον αμιγες κακου!!!

-Θα αυξησεις την υπερθερμανση σε μεγαλο βαθμο στον καινουργιο!

-Ο καινουργιος θα χρειαζεται πιο συχνα καθαρισμα!

Με λιγα λογια θα μειωσεις την αξιοπιστια του καινουργιου!!! Εκτος αν εχεις σκεπασμενο τον παλιο και τον ξεσκεπαζεις(μερικο) συμφωνα με τις αναγκες σας..

Η λυση θα ηταν να εμενες σε μονοκατοικια και να επαιρνεις νερο απο τον καθενα ξεχωριστα!

Στη φαση που εισαι σου προτεινω με τον καινουργιο να συνδεσεις και εναν ηλεκτρικο θερμοσιφωνα μικρο ομως σε λιτρα οχι πανω απο 60λ! Ετσι θα ζεσταινεις πιο γρηγορα το νερο και θα εχεις χαμηλοτερες καταναλωσεις..!!!

• Like 1

Αν υποθέσουμε ότι στον παλίο βάζω κάλυμμα μετάξυ (ας πουμε) Απριλίου - Οκτωβρίου και ενδεχομένως σε μέρος του καινουργιού μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου...πιστεύεται ότι πάλι θα είμαι επισφαλής?

Σημειώνω ότι στο καινουργίο θέλω να εφαρμόσω έλεγχο θερμοκρασίας στο δοχείο (μέσω εφαρμογής κινητού) και ενδεχομένως και στο παλίο, ώστε να έχω πλήρη έλεγχο της εγκατάστασης... 

40 λεπτά πριν, alfadi είπε

Σημειώνω ότι στο καινουργίο θέλω να εφαρμόσω έλεγχο θερμοκρασίας στο δοχείο (μέσω εφαρμογής κινητού) και ενδεχομένως και στο παλίο, ώστε να έχω πλήρη έλεγχο της εγκατάστασης... 

μιας και θέλεις το πλήρη έλεγχο   δες το παρακάτω βίντεο 

https://www.youtube.com/watch?v=TkuxqyYbLDM

Στις 26/1/2021 στις 4:40 ΜΜ, alfeios είπε

Μετα από 27 ολοκληρα χρόνια που περασα απροβλματιστα με εναν ανωνυμο και χωρις καμια συντηρηση ηλιακο ηρθε η ωρα να αγορασω νεο. 

Με μια μικρη βολτα στην αγορα της περιοχης μου βρηκα αυτους τους τρεις. Μπορειτε να μου πειτε καποια γνωμη ;

http://www.elco.gr/index.php/gr/contents/default/section/sunheaters/cnt/solar6.html με 720€

https://howat.gr/products/iliakoi-thermosifwnes/hliakos-emagie-glass με 580€

http://www.advancesolar.gr/portfolio-item/glass-series/ με 800€

Ολοι με εναν συλεκτη και ολοι τριπλής ενεργειας

Υπάρχουν αισθητες διαφορές μεταξυ τους ;

Τελικα αγορασα τον πρώτο

5 λεπτά πριν, Klausx είπε

Το έψαξες αρκετά και αποφάσισες σε αυτό; Επίσης χρειάζεσαι τριπλής ενέργειας;

Αναμεσα στους 3 που γραφω παραπανω. Τριπλης πηρα γιατι εχω λεβητα με πυρηνοξυλο κσι οχι με πετρελαιο, οποτε καιπολυ περισσοτερες ωρες

1 ώρα πριν, hp8 είπε

μιας και θέλεις το πλήρη έλεγχο   δες το παρακάτω βίντεο 

https://www.youtube.com/watch?v=TkuxqyYbLDM

ναι το έχω δει και αυτό....αλλά κοστολογικά δεν ξερω που βρισκεται...

2 ώρες πριν, alfadi είπε

Αν υποθέσουμε ότι στον παλίο βάζω κάλυμμα μετάξυ (ας πουμε) Απριλίου - Οκτωβρίου και ενδεχομένως σε μέρος του καινουργιού μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου...πιστεύεται ότι πάλι θα είμαι επισφαλής?

Ειναι πολυ ρευστο.. Φαντασου τωρα με τετοιο καιρο με ηλιοφανεια επειδη την πρωτη μερα εκανα ελαχιστη χρηση την δευτερη μου εδωσε πολυ καλη θερμοκρασια! Τωρα πχ δειχνει μεχρι την Κυριακη στην Αθηνα συνεχεια ηλιοφανεια!!! Αν ειχα συνδεδεμενο 2ο ηλιακο θα εχανα τον μπουσουλα!!! 

Εσυ τωρα εισαι παρεξηγημενος γιατι αντικειμενικα για τις αναγκες σας περα οτι δεν φτανει ο 160/2.5 εχεις και την σκιαση!  Παντως επειδη μπορεις να το κανεις καλα με το ποσοστο σκεπασματος μονο κερδισμενος θα βγεις!!! Δεν ξερω με την πιεση τι θα παιχτει.. Θα κοψει,αλλα ποσο..?

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...