sonikk Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Έχει πειραματιστεί καποιος εδώ μέσα στο να συνδέσει ένα ζευγάρι συλλεκτών 5 τμ με δύο μποιλερ ηλιακών 200+300 λίτρων; Το ρωτάω αυτό διότι στα δυτικά προάστια της Αττικής τουλάχιστον με τις θερμοκρασίες που επικρατούν πιστεύω ακράδαντα ότι 5 τμ συλλέκτες αρκούν για να ζεστάνουν δύο μποιλερ ηλιακών συνδεδεμένα μεταξύ τους Τουλάχιστον ο δικός μου 300αρης χθες παρά το κρύο ενώ είχε ηλιοφάνεια ζεστανε το νερό σε σημείο βρασμού σχεδόν. Οπότε πιστεύω ότι υπάρχει περίσσεια και περιθώριο να μπορούν αυτά τα τμ συλλεκτών να ζεστάνουν άνετα δύο μποιλερ.
BigBlack Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, sonikk said: Έχει πειραματιστεί καποιος εδώ μέσα στο να συνδέσει ένα ζευγάρι συλλεκτών 5 τμ με δύο μποιλερ ηλιακών 200+300 λίτρων; Το ρωτάω αυτό διότι στα δυτικά προάστια της Αττικής τουλάχιστον με τις θερμοκρασίες που επικρατούν πιστεύω ακράδαντα ότι 5 τμ συλλέκτες αρκούν για να ζεστάνουν δύο μποιλερ ηλιακών συνδεδεμένα μεταξύ τους Τουλάχιστον ο δικός μου 300αρης χθες παρά το κρύο ενώ είχε ηλιοφάνεια ζεστανε το νερό σε σημείο βρασμού σχεδόν. Οπότε πιστεύω ότι υπάρχει περίσσεια και περιθώριο να μπορούν αυτά τα τμ συλλεκτών να ζεστάνουν άνετα δύο μποιλερ. Έχω υπολογίσει εμπειρικά πως χρειάζονται 1,5-2 τ.μ. επιφάνειας συλλέκτη ανά 100 λίτρα μπόιλερ εδω δυτικα για υο χειμώνα. Καλοκαίρι το μισό και λιγότερο. 1
thespartian Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, haris_216 είπε Γιατί όμως όλη αυτή η "ταλαιπωρία", οι προβληματισμοί και οι "υπολογισμοί" (πχ θερμοκαρία βρύσης -5 βαθμούς); Προφανώς και αν εσύ είσαι οκ δεν πέφτει λόγος σε κανέναν αλλά πραγματικά δεν θα σου ήταν πιο βολικό, "σωστό" και ακριβές να μπει το αισθητήριο εκεί που πρέπει; Σε 2ο κυάθιο σε νέα αντίσταση; Έτσι κι αλλιώς το κόστος της αντίστασης θα ήταν κάνα 20-35άρι (ανάλογα τον τύπο) και η αντικατάστασή της μάλλον εύκολη αφού, αν κρίνω από την φωτογραφία, οι βίδες/παξιμάδια είναι ολοκαίνουργια και άρα δεν θα συναντήσει κανείς δυσκολίες στο ξεβίδωμα/αντικατάσταση Κοίταξε, ο ηλιακός είναι μόνο έξι μηνών. Όταν κάποια στιγμή χρειαστεί να αλλαχθεί ανοδιο - αντίσταση μπορεί να αποφασίσω την τοποθέτηση του αισθητηρα σε κυαθιο. Για την ώρα, ξόδεψα 8 ευρώ και έχω μια σχετική εικόνα αν πρέπει ή όχι να ανάψω αντίσταση. Έτσι κι αλλιώς, (σε μικρότερο βαθμό) και με την τοποθέτηση σε κυαθιο πάλι πρέπει να υπολογίσεις τη θερμοκρασία στη βρύση και τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ αντίστασης και εξόδου νερού.
haris_216 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 35 λεπτά πριν, thespartian είπε Κοίταξε, ο ηλιακός είναι μόνο έξι μηνών. Όταν κάποια στιγμή χρειαστεί να αλλαχθεί ανοδιο - αντίσταση μπορεί να αποφασίσω την τοποθέτηση του αισθητηρα σε κυαθιο. Για την ώρα, ξόδεψα 8 ευρώ και έχω μια σχετική εικόνα αν πρέπει ή όχι να ανάψω αντίσταση. Έτσι κι αλλιώς, (σε μικρότερο βαθμό) και με την τοποθέτηση σε κυαθιο πάλι πρέπει να υπολογίσεις τη θερμοκρασία στη βρύση και τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ αντίστασης και εξόδου νερού. Λογικό και κατανοητό
sonikk Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, BigBlack είπε Έχω υπολογίσει εμπειρικά πως χρειάζονται 1,5-2 τ.μ. επιφάνειας συλλέκτη ανά 100 λίτρα μπόιλερ εδω δυτικα για υο χειμώνα. Καλοκαίρι το μισό και λιγότερο. Κοίτα αυτή τη στιγμή και αναφέρομαι στην χθεσινή και προχθεσινή ημέρα που είχε κάπως κρύο και για δυτικά προάστια πάντα με σκεπασμένο τον έναν συλλέκτη ζέστανα 300 λίτρα.Μιλαμε για καυτό νερό όχι αστεια.Ειχε ηλιοφάνεια αλλά ήταν κυρίως ήλιος με δόντια. Αυτό με οδήγησε στην σκέψη ότι περισσεύει άνετα ενέργεια για να ζεστάνει νερό και σε δεύτερο μποιλερ με δύο όμως συλλέκτες ξεσκεπαστους. Τώρα τεχνικά πως γίνεται να συνδεθούν δύο μποιλερ με ένα ζευγάρι συλλεκτών δεν το ξέρω. Στο σημείο σύνδεσης των συλλεκτών να φεύγει δεύτερο τουμποραμα για σύνδεση με το δεύτερο μποιλερ λογικά και τα μποιλερ συνδεδεμένα σε σειρά. Έχει αλλάξει το κλίμα άρδην που σημαίνει ότι με λιγότερα τμ συλλεκτων κάνεις δουλειά πλέον. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από sonikk 1
BigBlack Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 49 minutes ago, sonikk said: Κοίτα αυτή τη στιγμή και αναφέρομαι στην χθεσινή και προχθεσινή ημέρα που είχε κάπως κρύο και για δυτικά προάστια πάντα με σκεπασμένο τον έναν συλλέκτη ζέστανα 300 λίτρα.Μιλαμε για καυτό νερό όχι αστεια.Ειχε ηλιοφάνεια αλλά ήταν κυρίως ήλιος με δόντια. Αυτό με οδήγησε στην σκέψη ότι περισσεύει άνετα ενέργεια για να ζεστάνει νερό και σε δεύτερο μποιλερ με δύο όμως συλλέκτες ξεσκεπαστους. Τώρα τεχνικά πως γίνεται να συνδεθούν δύο μποιλερ με ένα ζευγάρι συλλεκτών δεν το ξέρω. Δύο σημείο σύνδεσης των συλλεκτών να φεύγει δεύτερο τουμποραμα για σύνδεση με το δεύτερο μποιλερ λογικά και τα μποιλερ συνδεδεμένα σε σειρά. Έχει αλλάξει το κλίμα άρδην που σημαίνει ότι με λιγότερα τμ συλλεκτων κάνεις δουλειά πλέον. Μιλάς δηλαδή για 2,5 τετραγωνικά συλλέκτη και 300 λίτρα μπόιλερ. Πολύ δύσκολο μου φαίνεται αλλα για να το λες... Στις ίδιες μέρες με τα ίδια τετραγωνικα το 200αρι μου είχε πολύ ζεστο νερό στις 3 αλλα οχι καυτό 60-65 βαθμούς πχ. Πιο κοντά στους 50. Επιλεκτικος συλλέκτης τριετίας. 1
sonikk Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, BigBlack είπε Μιλάς δηλαδή για 2,5 τετραγωνικά συλλέκτη και 300 λίτρα μπόιλερ. Πολύ δύσκολο μου φαίνεται αλλα για να το λες... Στις ίδιες μέρες με τα ίδια τετραγωνικα το 200αρι μου είχε πολύ ζεστο νερό στις 3 αλλα οχι καυτό 60-65 βαθμούς πχ. Πιο κοντά στους 50. Επιλεκτικος συλλέκτης τριετίας. Ναι ακριβώς αυτό. Και εγώ δεν το περίμενα.Αφου ερχόμενος το απόγευμα προχθές από δουλειά σπίτι μπήκα να κάνω μπάνιο με σκοπό να δω το αποτέλεσμα αφού ουσιαστικά ήταν η πρώτη μέρα που έκανε χειμώνα προχθές. Ρώτησα την οικογένεια κιόλας..ρε παιδιά άνοιξε κάνεις το ρεύμα για τον ηλιακό και απάντησαν αρνητικά. Να σημειώσω εδώ ότι το προηγούμενο βράδυ είχε εξαντληθεί το ζεστό νερό.Οποτε η επόμενη μέρα ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν και είχε χαμηλές θερμοκρασίες σχετικα γύρω στους 12-13 max και ήλιο με δόντια.Ο ήλιος με δόντια κράτησε όλες τις κρίσιμες ώρες ηλιοφάνειας βέβαια. Επίσης να πω ότι το πάνελ το ανοιχτό δεν το έχω καθαρίσει.Ειναι από το καλοκαίρι έτσι και έχει σκόνη.Μονο ότι έχει πλυθεί από μόνο του από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.Δηλαδη αν το καθάριζα ίσως είχα ένα 5% καλύτερη απόδοση. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι δεν φτάνει στο μέγιστο της απόδοσης ένας ηλιακός με 300 λίτρα καζάνι και ένα συλλέκτη όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασιες αλλά ξέρω τώρα ότι λειτουργεί και έτσι εξαιρετικά καλά. Αν το καλοσκεφτεί κάνεις πλέον θα αγοράζει ηλιακό και εκεί που τα λίτρα αντιστοιχούν για δύο συλλέκτες θα παίρνει έναν.Θα του βγαίνει πιο φτηνά δηλαδή η αγορά ηλιακού. Επεξ/σία 18 Δεκεμβρίου 2024 από sonikk
dimviii Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 για ποιον λογο δεν εχεις ξεσκεπασει τον δευτερο συλλεκτη 18 Δεκεμβρη?
Conan2046 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 8 ώρες πριν, sonikk είπε Να σημειώσω εδώ ότι το προηγούμενο βράδυ είχε εξαντληθεί το ζεστό νερό.Οποτε η επόμενη μέρα ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν και είχε χαμηλές θερμοκρασίες σχετικα γύρω στους 12-13 max και ήλιο με δόντια.Ο ήλιος με δόντια κράτησε όλες τις κρίσιμες ώρες ηλιοφάνειας βέβαια. Τι εννοείς ήλιο με δόντια; Ότι δεν είχε συννεφιά αλλά έξω έκανε κρύο. Το ζήτημα είναι τι θα γίνεται τις μέρες που θα έχει συννεφιά και αν χρειάζεσαι τα 500 λίτρα. Δεν έχω τεχνικές γνώσεις απλώς οι σκέψεις μου. Αν με κάποιο τρόπο γίνεται η σύνδεση και ζεσταίνονται το ίδιο και τα 2 μπόιλερ θα έχεις μεν περισσότερο νερό για τις περισσότερες μέρες του χρόνου αλλά δεν θα έχεις ζεστό νερό περρισότερες κρύες μέρες τον χειμώνα. Αν μπορείς με κάποιον τρόπο να επιλέγεις σε ποιο από τα 2 μπόιλερ θα ζεσταθεί το νερό ( ή και τα 2) θα είναι ιδανικά καθώς τις μέρες που δεν επαρκεί ο ήλιος για το 300άρι πιθανόν να επαρκεί για το 200άρι. Για το τεχνικό μέρος βέβαια δεν έχω ιδέα αν και πως θα λειτουργήσει.
sonikk Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 4 ώρες πριν, dimviii είπε για ποιον λογο δεν εχεις ξεσκεπασει τον δευτερο συλλεκτη 18 Δεκεμβρη? Είχα υπερβολικά ζεστό νερό και άφησα τον έναν συλλέκτη σκεπασμένο έως τώρα για προστασία του μποιλερ λόγω υπερθέρμανσης και για να δω πως λειτουργεί και με πιο χαμηλές θερμοκρασίες καιρού. Μόνο στις πρόσφατες συνεχείς βροχοπτώσεις είχα ανοίξει την αντίσταση που έτσι κ αλλιώς θα την άνοιγα γιατί έβρεχε σχεδόν καθημερινά επί μια βδομάδα με λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας.
dimviii Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 51 λεπτά πριν, sonikk είπε Είχα υπερβολικά ζεστό νερό και άφησα τον έναν συλλέκτη σκεπασμένο έως τώρα για προστασία του μποιλερ λόγω υπερθέρμανσης και για να δω πως λειτουργεί και με πιο χαμηλές θερμοκρασίες καιρού. Noεμβρη και Δεκεμβρη ειχες τοσο ζεστο νερο που φοβοσουν υπερθερμανση? τι ηλιακο εχεις σε λιτρα τετραγωνικα και τι μαρκα ειναι?
sonikk Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 3 λεπτά πριν, dimviii είπε Noεμβρη και Δεκεμβρη ειχες τοσο ζεστο νερο που φοβοσουν υπερθερμανση? τι ηλιακο εχεις σε λιτρα τετραγωνικα και τι μαρκα ειναι? Υπερβολικά ζεστό νερό όταν έχει εξωτερικές θερμοκρασίες καιρού 18-23. Υπερθέρμανση δεν φοβόμουν ότι θα φτάσει θερμοκρασίες καλοκαιριού που βαραγε 40αρια αλλά και πάλι με τόσο καυτό νερό που έβγαζε φοβήθηκα. Ειναι δύο. Ένας 200/4 και ένας 300/5. Μάρκα δεν μπορώ να πω για ευνόητους λόγους.
sonikk Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 43 λεπτά πριν, phanispal είπε Περιοχή; Δυτικά προάστια.
nimik Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2024 5 ώρες πριν, sonikk είπε Μάρκα δεν μπορώ να πω για ευνόητους λόγους. Γιατί δεν μπορείς να πεις ,μυστικό είναι ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Ξεκίνησε από Thresh,
1 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Μετάβαση στην ανάρτηση
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα