Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα στη παρέα, ενδιαφέρομαι για αγορά και τοποθέτηση ηλιακού. Γνωρίζω ότι έχετε ήδη υπεραναλύσει το θέμα αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να διαβάσει κάποιος +400 σελίδες για να λάβει κάποιες βασικές γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να επιλέξει με βάση τις ανάγκες του. 

Οπότε θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο post ή κάποια σελίδα που μπορούμε να διαβάσουμε συνοπτικά κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για έναν ηλιακό (πχ. τύποι boilers, επιφάνεια/τύπος συλλέκτη/απόδοση, κτλπ) όπως και κάποιες εταιρείες (λέτε για ελληνικές) που θα προτείνατε με κριτήριο την ποιότητα κατασκευής, την υποστήριξη/ εγγύηση και φυσικα την καλή λειτουργία καθώς γίνεται χαμός με πλειάδα προτάσεων στην συγκεκριμένη αγορά. Ευχαριστώ.

• Απαντ. 9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, gapos79 είπε

Επανέρχομαι να κάνω ένα update σχετικά με το πρόβλημα που είχα αναφέρει πως αντιμετωπίζω με την απόδοση του ηλιακού μου Calpak mark 5.

Ακόμα και τώρα που έχει ανέβει αρκετά η εξωτερική θερμοκρασία 20+ ο ηλιακός σε μια ηλιόλουστη μέρα δεν ζεσταίνει το νερό πάνω από 60 βαθμούς (55-60). Η μέτρηση γίνεται στις 5 το απόγευμα χωρίς από το πρωί να έχει χρησιμοποιήσει κανένας το ζεστό νερό.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παραθέσω την εμπειρία μου, μετά από επικοινωνία που είχα με την Calpak, έτσι ώστε να γνωρίζεται οι υποψήφιοι αγοραστές και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Η απάντηση τους στο αν υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση του ηλιακού και πως μπορεί να γίνει έλεγχος ήταν η εξής.

Θα πρέπει να ταπώσουν οι ίδιοι τον ηλιακό και να κάνουν μετρήσεις την επόμενη μέρα, αν δεν προκύψει πρόβλημα τότε χρεώνομαι 120€, αν προκύψει δεν χρεώνομαι τίποτα και συνεχίζουμε την διαδικασία αντικατάστασης/επισκευής.

Ωραία μέχρι τώρα.......όταν όμως ρώτησα ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές που πρέπει να δούμε στις μετρήσεις, μου απάντησαν πως αυτή την εποχή οι 60 βαθμοί θεωρούνται φυσιολογικοί.

Τους εξήγησα όμως πως 55-60 βαθμούς μετράω και μόνος μου δεν χρειάζεται να έρθουν για επιβεβαίωση.

Το πρόβλημα είναι πως ένας τέτοιος ηλιακός με επιλεκτικούς και βραβευμένους συλλέκτες κτλ κτλ, θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον 80 βαθμούς αυτή την εποχή. Δεν το λέω αυτό σαν ειδικός γιατί δεν είμαι, αλλά λογικά σκεπτόμενος όταν μετράω στους γονείς μας με φτηνούς ηλιακούς 10ετίας χωρίς επιλεκτικούς συλλέκτες 80-82 βαθμούς την ίδια μέρα με τον δικό μου να έχει 60 θεωρώ πως κάτι δεν πάει καλά.

Διαφορετικά για πιο λόγο να δώσω τα διπλάσια χρήματα από έναν απλό ηλιακό ο οποίος αποδίδει καλύτερα με τα απλά panel του;

Δηλαδή για να έχει ο Calpak mark 5 80 βαθμούς θα πρέπει να είναι Iούλιος-Αύγουστος με καύσωνα;

Για πείτε μου ρε παιδιά και εσείς την άποψη σας, είναι λογικά αυτά που μου λένε;

Νομιζω οτι το εχουμε ξαναπει η τελικη θερμοκρασια εχει να κανει με την αρχικη! Κατι που ουτε και αυτοι στο ανεφεραν και απο κει καταλαβαινεις πολλα..  Αν καθε φορα η αρχικη σου ειναι 25-30 και το φτανει 60β τοτε εισαι οκ!  Εγω με μεγαλυτερο συλλεκτη(+0.5τμ)  και αυτο ''πιάνει 80άρι από 35 και 70άρι από 20''  δεν το εχω δει ποτε και εχω και καλους συλλεκτες!  ''Μπορει'' να ειχα τετοια σκαρφαλωματα αν οι συλλεκτες μου ηταν ξαπλωτοι για καλοκαιρι! 

''Η μέτρηση γίνεται στις 5 το απόγευμα χωρίς από το πρωί να έχει χρησιμοποιήσει κανένας το ζεστό νερό''

Μα πρεπει να μετρησεις την θερμοκρασια το πρωι!!!

Επεξ/σία από PLACEBO_89
Δημοσ.
23 ώρες πριν, gapos79 είπε

Επανέρχομαι να κάνω ένα update σχετικά με το πρόβλημα που είχα αναφέρει πως αντιμετωπίζω με την απόδοση του ηλιακού μου Calpak mark 5.

Ακόμα και τώρα που έχει ανέβει αρκετά η εξωτερική θερμοκρασία 20+ ο ηλιακός σε μια ηλιόλουστη μέρα δεν ζεσταίνει το νερό πάνω από 60 βαθμούς (55-60). Η μέτρηση γίνεται στις 5 το απόγευμα χωρίς από το πρωί να έχει χρησιμοποιήσει κανένας το ζεστό νερό.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παραθέσω την εμπειρία μου, μετά από επικοινωνία που είχα με την Calpak, έτσι ώστε να γνωρίζεται οι υποψήφιοι αγοραστές και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Η απάντηση τους στο αν υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση του ηλιακού και πως μπορεί να γίνει έλεγχος ήταν η εξής.

Θα πρέπει να ταπώσουν οι ίδιοι τον ηλιακό και να κάνουν μετρήσεις την επόμενη μέρα, αν δεν προκύψει πρόβλημα τότε χρεώνομαι 120€, αν προκύψει δεν χρεώνομαι τίποτα και συνεχίζουμε την διαδικασία αντικατάστασης/επισκευής.

Ωραία μέχρι τώρα.......όταν όμως ρώτησα ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές που πρέπει να δούμε στις μετρήσεις, μου απάντησαν πως αυτή την εποχή οι 60 βαθμοί θεωρούνται φυσιολογικοί.

Τους εξήγησα όμως πως 55-60 βαθμούς μετράω και μόνος μου δεν χρειάζεται να έρθουν για επιβεβαίωση.

Το πρόβλημα είναι πως ένας τέτοιος ηλιακός με επιλεκτικούς και βραβευμένους συλλέκτες κτλ κτλ, θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον 80 βαθμούς αυτή την εποχή. Δεν το λέω αυτό σαν ειδικός γιατί δεν είμαι, αλλά λογικά σκεπτόμενος όταν μετράω στους γονείς μας με φτηνούς ηλιακούς 10ετίας χωρίς επιλεκτικούς συλλέκτες 80-82 βαθμούς την ίδια μέρα με τον δικό μου να έχει 60 θεωρώ πως κάτι δεν πάει καλά.

Διαφορετικά για πιο λόγο να δώσω τα διπλάσια χρήματα από έναν απλό ηλιακό ο οποίος αποδίδει καλύτερα με τα απλά panel του;

Δηλαδή για να έχει ο Calpak mark 5 80 βαθμούς θα πρέπει να είναι Iούλιος-Αύγουστος με καύσωνα;

Για πείτε μου ρε παιδιά και εσείς την άποψη σας, είναι λογικά αυτά που μου λένε;

Πόσα χρόνια είναι τοποθετημένος ο ηλιακός ? Η σύνδεση - εγκατάσταση πιστεύω να έχει γινει σωστά . Αρκετοι βάζουν αναποδα ζεστό- κρύο. 

Δημοσ.
Στις 8/5/2023 στις 11:31 ΜΜ, ipnotistis είπε

ωχ βρε παιδιά, τι με κάνετε να διαβάζω τώρα... και είχα σκοπό να κοιτάξω για CalPak με το πρόγραμμα που έρχεται..!

Δηλαδή να κοιτάξω για άλλη μάρκα;

Απόλυτα ειλικρινά θα σου πω πως αν ξαναέπερνα ηλιακό δεν θα έπερνα Calpak σε αυτά τα χρήματα, έδωσα 1500€ για τον mark 5 και το μετάνιωσα.

Δεν αποδίδει καλύτερα από τους πιο οικονομικούς άλλων εταιριών και το aftersales είναι κακό στο λέω εκ πείρας.

Δεν υπάρχει διάθεση να εξυπηρετήσουν τον πελάτη ή να ελέγξουν αν υπάρχει πρόβλημα και είναι αλαζόνες, θεωρούν πως αποκλείεται να έχει πρόβλημα ο ηλιακός τους. Έχω κάνει και άλλο post που αναφέρω τι ακριβώς μου είπαν αν θες να το δεις.

Δεχόμενος λοιπόν πως δεν έχει πρόβλημα, θα σου πω πως από test θερμοκρασίας νερού που έκανα τις ίδιες μέρες με τον δικό μου με γονείς και συναδέλφους η απόδοση του είναι κάτω του μετρίου.

21 ώρες πριν, meletis_m είπε

Πόσα χρόνια είναι τοποθετημένος ο ηλιακός ? Η σύνδεση - εγκατάσταση πιστεύω να έχει γινει σωστά . Αρκετοι βάζουν αναποδα ζεστό- κρύο. 

Πριν 1 μήνα τον έβαλα είναι καινούργιος και πάνω από 60 βαθμούς δεν έχω μετρήσει ποτέ μέχρι και σήμερα.

Μετράω μόνο τις ημέρες που έχει πλήρη ηλιοφάνεια και μόλις γυρνάμε σπίτι στις 5 το απόγευμα γιατί όλη μέρα είμαστε στην δουλειά (άρα δεν γίνεται χρήση ζεστού πριν κάνω την μέτρηση). 

Έχει κάνει έλεγχο αυτό που έκανε την εγκατάσταση ο οποίος είναι επίσημος αντιπρόσωπος της calpak και δεν έχει εντοπίσει πρόβλημα με την εγκατάσταση.

• Like 2
Δημοσ.
On 08/05/2023 at 12:44, gapos79 said:

@gapos79: Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι? (Νότια/βόρεια/εκτός Αθηνών). Έχεις 160λτ με 2.6τμ, σωστά? Πιστεύω ότι δε δικαιολογούνται τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες, εγώ με 200λτ/3τμ έχω 67-75 βαθμούς σε μέρες με πλήρη ηλιοφάνεια (όχι τώρα που έχει ψιλοσυννεφιές). Θα συμβούλευα το εξής:

1) Σιγούρεψε ότι μετράς τη θερμοκρασία σωστά. Έλεγξε/άλλαξε το θερμόμετρο. Ιδανικά μέτρησε τη θερμοκρασία ζεστού πάνω στον ηλιακό (αν έχεις παροχή εκεί). 

2) Μήπως έχεις σκιάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας? Ανέβασε μια φωτογραφία τον ηλιακό σου από 3-4 μέτρα, αν θέλεις.

2) Όπως σου έχουν πει εδώ, θα μετράς τη διαφορά θερμοκρασίας, αφού εξασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει κατανάλωση όλη τη μέρα. Αν ξεκινάς από 15-20 βαθμούς, τότε ίσως είναι λογικά να μην υπερβαίνει τους 60-65.

3) Ανέβα στην ταράτσα το μεσημέρι 1-3 και δες αν στάζει το ασφαλιστικό. Αν όχι, τότε μάλλον δεν ανεβάζει θερμοκρασία αρκετά.

4) Υποθέτω έχεις ελέγξει με υδραυλικό ότι έχει υγρά το κύκλωμα ... Μήπως έχει γίνει καμιά πατάτα στην τοποθέτηση και υπολειτουργεί? Πχ αν δεν ειναι σωστά αλφαδιασμένος, τότε το κλειστό κύκλωμα δεν αποδίδει. Ανέβασε φωτογραφία της εγκατάστασης.

Στη θέση σου, θα ζητούσα γραπτώς το πόρισμα, που να αναφέρει την απόδοση του ηλιακού, ότι δηλαδή ανέβασε θερμοκρασία από τους Χ βαθμούς στους Υ, με πλήρη ηλιοφάνεια, και θα τους ενημέρωνα ότι θα το ανεβάσω σε skroutz/google/forum και στους ανταγωνιστές...

Αξίζει πάντως να δώσεις πρώτα 20-30 ευρώ σε έναν υδραυλικό για να τον ελέγξει.

• Like 1
Δημοσ.
21 ώρες πριν, PLACEBO_89 είπε

Νομιζω οτι το εχουμε ξαναπει η τελικη θερμοκρασια εχει να κανει με την αρχικη! Κατι που ουτε και αυτοι στο ανεφεραν και απο κει καταλαβαινεις πολλα..  Αν καθε φορα η αρχικη σου ειναι 25-30 και το φτανει 60β τοτε εισαι οκ!  Εγω με μεγαλυτερο συλλεκτη(+0.5τμ)  και αυτο ''πιάνει 80άρι από 35 και 70άρι από 20''  δεν το εχω δει ποτε και εχω και καλους συλλεκτες!  ''Μπορει'' να ειχα τετοια σκαρφαλωματα αν οι συλλεκτες μου ηταν ξαπλωτοι για καλοκαιρι! 

''Η μέτρηση γίνεται στις 5 το απόγευμα χωρίς από το πρωί να έχει χρησιμοποιήσει κανένας το ζεστό νερό''

Μα πρεπει να μετρησεις την θερμοκρασια το πρωι!!!

Καταλαβαίνω αυτό που λες και σου απαντώ πως είτε έχω 15 βαθμούς το πρωί είτε 30 δεν φτάνει πάνω από 60.

Ξαναλέω πως με τις ίδιες συνθήκες μετράω στους γονείς μου με παλιό ηλιακό χωρίς επιλεκτικούς συλλέκτες είχαν 70.

Του πεθερού μου που έχει έναν Μαλτέζο 20ετίας, έφτανε 80 βαθμούς.

Το Panel μου είναι 2.6 και όχι το μικρότερο που έχουν 2.1. Άλλωστε δεν βλέπω η calpak να έχει τον mark 5 160λτ με μεγαλύτερο panel.

6 λεπτά πριν, Maurikycli είπε

^ αν σου είναι εύκολο βγάλε φωτογραφίες τις συνδέσεις του συλλέκτη με το δοχείο 

Αυτό είναι το πρώτο μου ζήτησαν και από την Calpak και τους έστειλα φώτο, μου απάντησαν πως όλα είναι ΟΚ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, gapos79 είπε

Αυτό είναι το πρώτο μου ζήτησαν και από την Calpak και τους έστειλα φώτο, μου απάντησαν πως όλα είναι ΟΚ.

Να τις δούμε κι εμείς; 

Επεξ/σία από Maurikycli
  • Like 1
Δημοσ.

Ανέβασε φωτογραφίες να πάρουμε και εμείς μια ιδέα, μυρίζομαι κακή πλήρωση στο κλειστό, μήπως η σωλήνα του ζεστού από το συλλέκτη προς το καζάνι κάνει πουθενά "τόξο" και δεν κάνει σωστά κύκλωμα το κλειστό κύκλωμα..

Προσανατολισμός είναι σωστός; Ο ηλιακός κοιτάει καθαρά τον νοτιά ή λίγο ανατολή λίγο δύση; Σκιάσεις από γύρω κτήρια έχεις μέσα στη μέρα; Αυτά δεν στα ρώτησαν οι "επιστήμονες"??

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, sargyrop81 είπε

@gapos79: Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι? (Νότια/βόρεια/εκτός Αθηνών). Έχεις 160λτ με 2.6τμ, σωστά? Πιστεύω ότι δε δικαιολογούνται τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες, εγώ με 200λτ/3τμ έχω 67-75 βαθμούς σε μέρες με πλήρη ηλιοφάνεια (όχι τώρα που έχει ψιλοσυννεφιές). Θα συμβούλευα το εξής:

1) Σιγούρεψε ότι μετράς τη θερμοκρασία σωστά. Έλεγξε/άλλαξε το θερμόμετρο. Ιδανικά μέτρησε τη θερμοκρασία ζεστού πάνω στον ηλιακό (αν έχεις παροχή εκεί). 

2) Μήπως έχεις σκιάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας? Ανέβασε μια φωτογραφία τον ηλιακό σου από 3-4 μέτρα, αν θέλεις.

2) Όπως σου έχουν πει εδώ, θα μετράς τη διαφορά θερμοκρασίας, αφού εξασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει κατανάλωση όλη τη μέρα. Αν ξεκινάς από 15-20 βαθμούς, τότε ίσως είναι λογικά να μην υπερβαίνει τους 60-65.

3) Ανέβα στην ταράτσα το μεσημέρι 1-3 και δες αν στάζει το ασφαλιστικό. Αν όχι, τότε μάλλον δεν ανεβάζει θερμοκρασία αρκετά.

4) Υποθέτω έχεις ελέγξει με υδραυλικό ότι έχει υγρά το κύκλωμα ... Μήπως έχει γίνει καμιά πατάτα στην τοποθέτηση και υπολειτουργεί? Πχ αν δεν ειναι σωστά αλφαδιασμένος, τότε το κλειστό κύκλωμα δεν αποδίδει. Ανέβασε φωτογραφία της εγκατάστασης.

Στη θέση σου, θα ζητούσα γραπτώς το πόρισμα, που να αναφέρει την απόδοση του ηλιακού, ότι δηλαδή ανέβασε θερμοκρασία από τους Χ βαθμούς στους Υ, με πλήρη ηλιοφάνεια, και θα τους ενημέρωνα ότι θα το ανεβάσω σε skroutz/google/forum και στους ανταγωνιστές...

Αξίζει πάντως να δώσεις πρώτα 20-30 ευρώ σε έναν υδραυλικό για να τον ελέγξει.

Σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση σου!

Βρίσκομαι άνω κορυδαλλό και στην πολυκατοικία μου δεν υπάρχει τίποτα ψηλότερο γύρω γύρω που να κόβει τον ήλιο. Επίσης ο δικός μου ηλιακός είναι σε απόσταση από τους υπόλοιπους επομένως δεν δημιουργείται καθόλου σκιά στο panel κατά την διάρκεια της μέρας. 

Έλεγχο έχει κάνει αυτός που έκανε την εγκατάσταση (ήρθε και έλεγξε μετά την εγκατάσταση) δεν έχω φωνάξει άλλον υδραυλικό.

Παρακάτω και οι φωτογραφίες.

thumbnail_IMG_3895.jpg

thumbnail_IMG_3896.jpg

thumbnail_IMG_3897.jpg

Επεξ/σία από gapos79
  • Like 2
Δημοσ.

Από τις φωτογραφίες, όλα φαίνονται εντάξει.., αν και ο προσανατολισμός είναι σωστός, τότε μόνο έλεγχο στα νερά του κλειστού κυκλώματος, βλέπω έβαλαν και τη "φούσκα", καλά έκαναν..

Πολύ πρωινές ώρες (με το πρώτο φως) ή το βράδυ αφού πέσει ο ήλιος, χρειάζεται να ελεγθούν τα νερά στο κλειστό.., έχεις ιδέα πως να το κάνεις αυτό; Είναι κάτι απλό αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου, ώστε να μην επιβαρυνθείς για μια απλή εργασία των 3 λεπτών...

Η εγκατάσταση του ηλιακού έγινε μέρα μεσημέρι με ξεσκέπαστο τον συλλέκτη; Αν ναι πιθανόν να θέλει λίγο συμπλήρωμα το κλειστό κύκλωμα και θα είσαι εντάξει..

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, sargyrop81 είπε

Τι ώρα έβγαλες τη φωτογραφία? Γιατί εγώ στο βάθος βλέπω τους ηλιακούς σε άλλο προσανατολισμό...

Μεσημέρι με ήλιο έγινε η εγκατάσταση, προς την ίδια κατεύθυνση κοιτάνε όλοι στην περιοχή με πολύ μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους.

16 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε

Από τις φωτογραφίες, όλα φαίνονται εντάξει.., αν και ο προσανατολισμός είναι σωστός, τότε μόνο έλεγχο στα νερά του κλειστού κυκλώματος, βλέπω έβαλαν και τη "φούσκα", καλά έκαναν..

Πολύ πρωινές ώρες (με το πρώτο φως) ή το βράδυ αφού πέσει ο ήλιος, χρειάζεται να ελεγθούν τα νερά στο κλειστό.., έχεις ιδέα πως να το κάνεις αυτό; Είναι κάτι απλό αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου, ώστε να μην επιβαρυνθείς για μια απλή εργασία των 3 λεπτών...

Η εγκατάσταση του ηλιακού έγινε μέρα μεσημέρι με ξεσκέπαστο τον συλλέκτη; Αν ναι πιθανόν να θέλει λίγο συμπλήρωμα το κλειστό κύκλωμα και θα είσαι εντάξει..

Όταν έκανε τον έλεγχο αυτός που έκανε και την εγκατάσταση έλεγξε και τα υγρά ξανά γιατί μου είπε πως κάποιες φορές τυχαίνει να χρειάζεται συμπλήρωμα. Δεν χρειάστηκε όμως τα υγρά ήταν ΟΚ.

Δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί και δεν γνωρίζω πως να ελέγξω τα νερά στο κλειστό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...