Προς το περιεχόμενο

Κεντρική αποθήκευση για μικρό τεχνικό γραφείο

ntilikas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,
δουλεύω σε ένα μικρό τεχνικό γραφείο (5 άτομα) και ψάχνουμε κάποια λύση για κεντρική αποθήκευση αρχείων καθώς τώρα γίνεται απλώς file sharing από έναν υπολογιστή στο δίκτυο. Ως απαιτήσεις έχουμε να μπορεί να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία backup, (οι δίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι σίγουρα RAID 1), απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία 24/7, να μην έχουν όλοι οι υπολογιστές πρόσβαση σε όλα τα αρχεία, διατήρηση προηγούμενων εκδόσεων αρχείων και φακέλων κάθε μέρα (πχ σε περίπτωση που διαγραφεί καταλάθος ένα αρχείο ή επεξεργαστεί κάποιος ένα νέο άρχειο κτλ.). 
Ψάχνοντας λίγο κατέληξα ότι δεν αξίζει προς το παρών να πάμε σε αγορά κανονικού server (λόγω κόστους) αλλά μάλλον σε αγορά κάποιου NAS. Τι θα μου προτείνατε να κοιτάξω?

Επεξ/σία από ntilikas
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 ώρες πριν, smpt είπε

Qnap και από μένα

Αλλά τι εννοείς με το " Ως απαιτήσεις έχουμε να μπορεί να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία backup ";

Φαντάζομαι πως το backup μπορεί να γίνει με κάποιο event στον scheduler ή με κάποιο πρόγραμμα εγκατεστημένο στους υπολογιστές. Π.χ. μία φορά κάθε απόγευμα να τρέχει ένα copy - paste. εντάξει νομίζω γίνεται με λίγο scripting σε απλό επίπεδο βέβαια.

Σαφως. 

Αλλά πρέπει να μας πει ο  TS τι εννοεί. Έχω ακούσει πολλά περίεργα για το τι θεωρει ο καθενας τι ειναι backup.

Μεχρι και το RAID το θεωρουν backup.

Από αυτά που διάβασα το NAS το θέλει για αποθήκευση δεδομένων τα οποια δεν θα υπάρχουν στους υπολογιστές.

Επίσης για τι όγκο δεδομένων μιλάμε? Αν μιλάμε της τάξεως των 4tb, ίσως δεν σας συμφέρει η αγορά NAS για RAID1. Γιατί θα χρειαστείτε RAID5 και τουλάχιστον 3 δίσκους των 4tb. Άρα το κόστος αυξάνεται.

Τέλος, προσωπική μου συμβουλή πάντα επειδή λόγω της θέσης μου συνεργάζομαι πολύ συχνά με μικρές και μεγάλες εταιρίες για ανάγκες backup......να έχετε ένα πλάνο μακρυπρόθεσμο. Δηλαδή μην αγοράσετε εξοπλισμό με βάση τα 2-3tb που έχετε τώρα. Δείτε πως αυξήθηκε αυτός ο όγκος την τελευταία διετία και αγοράστε τουλάχιστον διπλάσιες χωρητικότητες.

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Αναφορικά με την αυτοματοποίηση του backup εννοώ να γίνεται αυτόματα πχ στο τέλος κάθε ημέρας σε κάποιον άλλο εξωτερικό δίσκο. Δεν ξέρω αν ένα NAS δίνει τέτοια επιλογή.

Αναφορικά με τον όγκο των αρχείων μας, αυτά τώρα είναι της τάξης των 500gb οπότε πιστεύω ένα NAS με 2 δίσκους των 2tb θα ήταν εντάξει. 

Ο κύριος λόγος που θέλουμε κάτι σε server είναι γιατί δουλεύουμε διαφορετικά άτομα τα ίδια αρχεία.

Ένα NAS μπορεί να καλύψει όλες τις παραπάνω απαιτήσεις μας; Τέλος τα οικονομικότερα μοντέλα με 2 θέσεις δίσκων (είτε Qnap h Synology) κοντά στα 200E θα μας καλύψουν;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

προφανώς γιατί ο server έχει πχ 3000 ευρώ και το "σπιτικό"  nas έχει 200.

Δεν ξέρω αν τα NAS των 200 ευρώ μπορούν να κάνουν αυτόματα backup σε άλλο δίσκο.

Επεξ/σία από smpt

Κανεις λαθος, μπορεις να βρεις σερβερ απο 600 ευρω και αν προκειται για επαγγελματικο χωρο, απλα δε μπαινεις να κανεις αυτη την ερωτηση. Βαζεις σερβερ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...