Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, The_Judas είπε

Αν είσαι αναπληρωματικός πρέπει να παρουσιαστείς κανονικά το πρωί; ή απλά περιμένεις αν θα σε καλέσουν;

Στις εθνικές εκλογές ήρθε περιπολικό στο σπίτι και μου έφερε το χαρτί ότι έπρεπε να παρουσιαστώ σαν αναπληρωματικός, 

ρώτησα τον αστυνομικό  αν είναι υποχρεωτικό και μου είπε "μην πας καθόλου ή πήγαινε από το μεσημέρι  και μετά για να ψηφίσεις και μην πεις τίποτα άλλο 😁 "

• Απαντ. 172
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, james01gr είπε

Δεν είναι θέμα διαβλητοτητας όσο προσωπικών δεδομένων. Ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να μπορεί να δει τι έχεις ψηφίσει με ψηφιακά ίχνη κτλ. Αν αυτό δεν είναι τρομακτικό τότε δεν ξέρω τι είναι... Ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν πρέπει να εφαρμοστεί αν και τελικά θα γίνει. 

Φυσικά και δεν μπορεί κανείς να δει τι έχεις ψηφίσει...μιλάμε για κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Ενα παράδειγμα παρακάτω τα εξηγεί με απλά λόγια:

https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter/

Αναφορά σε κείμενο
Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου;

Δύο είναι τα στεγανά για την προστασία του απορρήτου, Η κρυπτογράφηση της ψήφου, και η ανώνυμη μίξη των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων.

Για την κρυπτογράφηση των ψήφων σε κάθε ψηφοφορία, υπάρχουν πολλαπλά κρυπτογραφικά κλειδιά, οι Κωδικοί Ψηφοφορίας, τα οποία κατέχουν με προσωπική ευθύνη διαφύλαξης τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Το σύστημα «Ζευς» κατέχει επίσης ένα Κωδικό Ψηφοφορίας σε κάθε ψηφοφορία. Το απόρρητο προσβάλλεται μόνο εάν κάποιος έχει διαθέσιμους ταυτόχρονα τους Κωδικούς όλων των μελών καθώς και αυτόν του συστήματος «Ζευς». Επομένως το απόρρητο είναι πρακτικά εξασφαλισμένο, αφού αρκεί να μείνει ασφαλής ένας και μόνο Κωδικός από όλους.

Για την ανώνυμη μίξη των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων δεν χρειάζονται κρυπτογραφικά κλειδιά, αλλά παράγεται μια μαθηματική απόδειξη ότι η διαδικασία της μίξης έγινε σωστά χωρίς βλάβη της διαδικασίας. Η μίξη γίνεται σε αυτοδύναμα στάδια, το πρώτο εκ των οποίων το εκτελεί το ίδιο το σύστημα «Ζευς». Στη συνέχεια η εφορευτική επιτροπή αναθέτει είτε στα μέλη της είτε σε οποιονδήποτε άλλο έμπιστο εξωτερικό φορέα να συνεισφέρει επιπλέον στάδια στη μίξη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Όπως και με τους Κωδικούς Ψηφοφορίας, το απόρρητο είναι πρακτικά εξασφαλισμένο καθώς αρκεί ένα και μόνο στάδιο από όλα να έχει γίνει σωστά.

Πώς γίνεται η εφορευτική επιτροπή να μη γνωρίζει τί ψήφισε ο καθένας εφόσον διαθέτει όλα τα κλειδιά της αποκρυπτογράφησης;

Για να μπορέσει κάποιος να αποκρυπτογραφήσει κάτι που δεν πρέπει, χρειάζεται να ξέρει ταυτόχρονα όλα τα κλειδιά. Στην ορθή διαδικασία των ψηφοφοριών του συστήματος «Ζευς» κάθε μέλος της επιτροπής γνωρίζει μόνο το δικό του κλειδί (ως μέρος του Κωδικού Ψηφοφορίας του) και κανενός άλλου. Η αποκρυπτογράφηση γίνεται τμηματικά, περνώντας ξεχωριστά από κάθε μέλος, και μόνο αφού έχει περάσει από όλους προκύπτουν τα αποκρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια.

4 λεπτά πριν, coffeex είπε

Στις εθνικές εκλογές ήρθε περιπολικό στο σπίτι και μου έφερε το χαρτί ότι έπρεπε να παρουσιαστώ σαν αναπληρωματικός, 

ρώτησα τον αστυνομικό  αν είναι υποχρεωτικό και μου είπε "μην πας καθόλου ή πήγαινε από το μεσημέρι  και μετά για να ψηφίσεις και μην πεις τίποτα άλλο 😁 "

εμένα ο αστυνομικός που ήρθε σήμερα μου είπε ότι μάλλον θα μας καλέσουν δεν μου εξήγησε γιατί... Ισως επειδή φέτος είναι μαζί ευρωεκλογές-νομαρχιακές και έχει δουλειά; Δεν ξέρω.

Εγώ μάλλον δεν θα πάω και θα περιμένω να με καλέσουν. Ας καλέσουν πρώτα όλους τους τακτικούς και μετά εμένα. Διαφορετικά αν πάω στις 6 το πρωί όπως ορίζεται, 100% θα βάλουν εμένα στην θέση του τακτικού

Δημοσ.

Είναι υποχρέωση μας να πάμε και να εργαστούμε και αμισθί αν χρειαστεί για την αγαπημένη μας πατρίδα!Την γλυκιά μας Ελλάδα!

Δημοσ.

Εμενα παλι πηραν απο την αστυνομια τηλεφωνο τον πατερα μου στο χωριο και του ειπαν οτι ειμαι στην εφορευτικη επιτροπη.Σημερα συναντηθηκε με τον αστυνομικο και του εδωσε το σχετικο χαρτι.Το θεμα ειναι ομως οτι εγω δεν μπορω να παω στο χωριο (250 χλμ απο αθηνα) γιατι δεν μπορω να αφησω την γυναικα μου μονη στο σπιτι με το μωρο για τοσο χρονικο διαστημα.Ξερετε τι πρεπει να κανω ουτως ωστε να μην παω αλλα να ειμαι και νομιμος;

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Φυσικά και δεν μπορεί κανείς να δει τι έχεις ψηφίσει...μιλάμε για κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Ενα παράδειγμα παρακάτω τα εξηγεί με απλά λόγια:

https://zeus.grnet.gr/zeus/faqs/voter/

Το τι εξηγεί να μου επιτρέψεις να έχω τις επιφυλάξεις μου. Ακόμη και εάν η σύνδεση που έχω είναι κρυπτογραφημένη κάνεις δεν μου διασφαλίζει πως θα ειναι αυτή η κρυπτογραφηση. Ας πουμε πως λόγω δικού μου λάθους έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή μου κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να δει κινήσεις ποντικιού στην οθόνη. Και μην μη μου πεις πως αυτό δεν γίνεται. Αναλυτικοτατα μπορεί κάποιος να βρει ποτέ και τι άνοιξα στον υπολογιστή μου. Επίσης, πραγματικά πιστεύω κανένα πρόγραμμα και καμιά σύνδεση δεν είναι 100% ασφαλής....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, dalain είπε

Εμενα παλι πηραν απο την αστυνομια τηλεφωνο τον πατερα μου στο χωριο και του ειπαν οτι ειμαι στην εφορευτικη επιτροπη.Σημερα συναντηθηκε με τον αστυνομικο και του εδωσε το σχετικο χαρτι.Το θεμα ειναι ομως οτι εγω δεν μπορω να παω στο χωριο (250 χλμ απο αθηνα) γιατι δεν μπορω να αφησω την γυναικα μου μονη στο σπιτι με το μωρο για τοσο χρονικο διαστημα.Ξερετε τι πρεπει να κανω ουτως ωστε να μην παω αλλα να ειμαι και νομιμος;

Την ημέρα των εκλογών πας στον δήμο που μένεις και ζητάς βεβαίωση. Πάνω από 200 χλμ δικαιούσαι απαλλαγή. 

Επεξ/σία από kifinas
  • Like 1
Δημοσ.

Με την ίδια λογική μπορεί να υπάρχει και κρυφή κάμερα στο εκλογικό κέντρο που θα πας. το έχεις ελέγξει;

Οταν γράφεις στο facebook και σε ιστοσελίδες και σε φόρουμ δημόσια... νομίζεις ότι αυτά δεν καταγράφονται; 

Αν κάνεις like στον ένα Χ οπότε είσαι αριστερός... κάνεις λογαριασμό σε μια Υ  και είσαι δεξίος. Μιλάμε για στατιστικά στοιχεία που τα δίνουμε εμείς οι ίδιοι καθημερινά δημόσια, χωρίς καμία κρυπτογράφηση. 

Μόνη λύση για να ζεις με ασφάλεια, είναι η ζωή χωρίς ιντερνετ μέσα σε ένα υπόγειο bunker.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

αν ζεις στο εξωτερικό και σε καλέσουν για εφορευτική επιτροπή. τι δικαιολογητικά χρειάζεται για να εξαιρεθείς (προφανώς) και που τα καταθέτεις?

δεν μου έχει έρθει χαρτί, οι γονείς μου δεν μου έχουν πει κάτι αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι κανουμε σε μια τέτοια περίπτωση.

Δημοσ.

Είχα ατύχημα (ελαφρύ ελαχιστικες ζημιές)την Δευτέρα και η τροχαία δεν ήρθε ποτέ.Στις 4.30 ώρες μετά από 3 τηλεφωνήματα τους ακυρωσαμε και φύγαμε.

Αν είναι να ερθουν να τσιμπάνε κόσμο από τα σπίτια πείτε μου να τους πούμε να έρθουν να γράψουν και μια αναφορά ατυχήματος.

• Like 2
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, efo355 είπε

Να πάνε οι γυναίκες.Εμεις πήγαμε φαντάροι

Μια ντουλάπα σχισμένα καλσόν.

Δημοσ.

Γυναικα η οποια ειναι θηλαζουσα μητερα, καλυπτεται αραγε απο βεβαιωση δημ. νοσοκομειου ή ΙΚΑ; Και τα δικιολογητικα κωλυματος παιδια ποτε τα δινουμε; Τα πηγαινουμε στο εκλογικο τμημα την ιδια μερα το πρωι ή μονο στην περιπτωση που ερθει οργανο ή για οταν μας ζητηθουν;

Δημοσ.

Καλησπέρα, σήμερα μου έφερε το χαρτί ο αστυνομικός στο σπίτι. Το χαρτί γράφει τακτικός, το πρόβλημα μου είναι ότι την επόμενη μέρα γράφω για το μεταπτυχιακό και γενικά έχω πολύ διάβασμα αυτή την περίοδο! Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πέρσι τέτοιο καιρό ήμουν σεζόν και φέτος δεν μπόρεσα να πάω λόγω μεταπτυχιακού και εξεταστικής. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω βέβαια για εφορευτική, θα αφήσουμε τις δουλείες μας και θα τρέχουμε για τους μακάκες αφιλοκερδώς κιόλας. 

• Like 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, R-tzas είπε

Καλησπέρα, σήμερα μου έφερε το χαρτί ο αστυνομικός στο σπίτι. Το χαρτί γράφει τακτικός, το πρόβλημα μου είναι ότι την επόμενη μέρα γράφω για το μεταπτυχιακό και γενικά έχω πολύ διάβασμα αυτή την περίοδο! Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πέρσι τέτοιο καιρό ήμουν σεζόν και φέτος δεν μπόρεσα να πάω λόγω μεταπτυχιακού και εξεταστικής. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω βέβαια για εφορευτική, θα αφήσουμε τις δουλείες μας και θα τρέχουμε για τους μακάκες αφιλοκερδώς κιόλας. 

Ενώ άλλοι περίμεναν πως και πως να έρθουν εκλογές για να τους καλέσουν και άλλοι όλοι μέρα έπιναν καφέ οπότε αυτούς να πάρουν. Δεν το λέω προσωπικά για σένα, αλλά ο ένας έχω διάβασμα, ο άλλος έχω δουλειά (που δεν λέω κάτι εναντίων αυτών), ποιος θα μείνει να πάει στο τέλος; Όλοι (της εφορευτικής επιτροπής) υπό τις ίδιες συνθήκες καλούνται, όλοι θα περάσουν μαζί μια Κυριακή και κανένας δεν θα πληρωθεί.

Τώρα μπορούμε να συζητάμε για μέρες κατά πόσο θα θέλαμε να πληρωθούμε αν μας καλέσουν και ότι θα ήταν πολύ καλό να γίνουν εκλογές χωρίς να πατήσει ψυχή από εφορευτική αλλά έτσι είναι οι καταστάσεις και οφείλουμε όλοι να κάνουμε το καθήκον μας όταν κληθούμε.

Δεν το λέω προσωπικά για σένα, αφορμή το παίρνω και γενικεύω.

• Like 2
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...