Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 265
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
18 ώρες πριν, margaritagr είπε

Όταν κανεις αίτηση για συμβόλαιο η εταιρεία ζητά πρόσβαση στον ιατρικό σου φάκελο κ βέβαια στον εοππυ. 

Αυτό δεν ισχύει, Τα ιατρικά μας δεδομένα είναι ευαίσθητα και η εταιρεία δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Ούτε το ΑΜΚΑ δεν ζητάνε πλέον. Αιτείται πρόσβαση όταν έχει έννομο συμφέρον και θα κληθεί να καταβάλει αποζημίωση.

Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτικό βέβαια κάποιος που κάνει αίτηση για ασφάλεια να δηλώσει και να μην αποκρύψει τα στοιχεία για την υγεία του και να κρίνει η εταιρεία αν θα τον εξαιρέσει και για πόσο από ποιες παθήσεις ή αν του βάλει επασφάλιστρο (και εννοείται και ο πελάτης να το αποδεχτεί ή όχι), όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθεί κάποιος και φανεί στην αίτηση ότι είχε αποκρύψει στοιχεία που γνώριζε τότε δεν θα φταίει και η ασφαλιστκή αν αρνηθεί την αποζημίωση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Αυτό δεν ισχύει, Τα ιατρικά μας δεδομένα είναι ευαίσθητα και η εταιρεία δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Ούτε το ΑΜΚΑ δεν ζητάνε πλέον. Αιτείται πρόσβαση όταν έχει έννομο συμφέρον και θα κληθεί να καταβάλει αποζημίωση.

Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτικό βέβαια κάποιος που κάνει αίτηση για ασφάλεια να δηλώσει και να μην αποκρύψει τα στοιχεία για την υγεία του και να κρίνει η εταιρεία αν θα τον εξαιρέσει και για πόσο από ποιες παθήσεις ή αν του βάλει επασφάλιστρο (και εννοείται και ο πελάτης να το αποδεχτεί ή όχι), όταν έρθει η ώρα να αποζημιωθεί κάποιος και φανεί στην αίτηση ότι είχε αποκρύψει στοιχεία που γνώριζε τότε δεν θα φταίει και η ασφαλιστκή αν αρνηθεί την αποζημίωση.

Ισχύει και δεν ισχύει, δεν είναι υποχρεωμένος ο πελάτης να δώσει ΑΜΚΑ κατά την σύναψη συμβολαίου αλλά αν θέλει και με την συγκατάθεση του γίνεται.

Πολύ δεν θυμούνται με ακρίβεια τι χάπια μπορεί να πέρνανε η τι ακριβώς μπορεί να είχαν πάθει για να πάρουν χάπια οπότε δίνουν ΑΜΚΑ και ξεμπερδέυουν.

Επεξ/σία από savvassfa
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ότι δίνουν το ΑΜΚΑ τους δεν σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές αποκτούν αυτόματα και πρόσβαση στον φάκελο του, ούτε φυσικά ότι αναιρεί την υποχρέωση να αναφέρει την πραγματική κατάσταση στην αίτηση του.

Επεξ/σία από Conan2046
  • Like 2
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Το 2015 μου ζήτησαν εγγράφως πρόσβαση σε όλα, δύο ασφαλιστικές. Μάλιστα πήραν και το βιβλιάριο υγείας που είχα από παλιά. 

Πρόσφατα που νοσηλεύτηκα υπεγραψα πάλι χαρτί για πρόσβαση τους στον ιατρικό φάκελο. 

Γενικά καλό είναι να τα δώσεις όλα παρά μετά να βρεθεί κάτι κ να μείνεις ξεκρεμαστος

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να μη δώσει ΑΜΚΑ (ή να του φαίνεται περίεργο) ώστε οι εταιρείες να είναι διασφαλισμένες ότι λέμε αλήθεια για το ιστορικό μας. Είναι προσωπικά δεδομένα το ιστορικό μας για αυτόν που απαιτούμε να μας αποζημιώσει εάν συμβεί μία στραβή; Μιλάμε για ασφαλιστήριο υγείας. Η υγεία μας δε θα κλονιστεί μόνο από ένα εξωγενή παράγοντα (ατύχημα). Αν φοβάται κάποιος για αυτό ας κάνει ασφάλεια ατυχήματος και όχι ζωής.

Εφόσον όμως η υγεία μας μπορεί να κλονιστεί και "εκ των έσω" από μία αρρώστια που μπορεί να προϋπήρχε χωρίς να το ξέρουμε, ή από κάτι που ξεχάσαμε να το αναφέρουμε, τότε είναι δίκαιο να το γνωρίζει η ασφαλιστική. 

Επεξ/σία από afragorn
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εννοείται ότι οι ασφαλιστικές μπορούν άνετα να βρουν τον ΑΜΚΑ οποιουδήποτε ακόμα και χωρίς να τους τον έχει δώσει ο ίδιος (και βασικά όλοι μπορούν να βρουν τον ΑΜΚΑ κάποιου αν έχουν το ΑΦΜ και τον ΑΔΤ του).

Και φυσικά οποιοσδήποτε γιατρός έχει τον ΑΜΚΑ ενός ασθενή, μπορεί να δει όλες τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά εξετάσεων που έχει πάρει αυτός ο ασθενής.

Επεξ/σία από mic2mic
  • Like 1
Δημοσ.

Οι εταιρειες ασφαλισης θελουν να εχουν προσβαση στα ιατρικα σου αρχεια προκειμενου να αξιολογησουν τον κινδυνο,αλλιως μαλλον δεν θα σε ασφαλισουν καθολου

Οπως οι τραπεζες πριν σε δανεισουν θελουν να δουν τον Τειρεσια σου,αλλιως δεν δινουν δανειο

Ολα αυτα με την γραπτη συγκαταθεση σου παντα,οτιδηποτε αλλο τιμωρειται δια του νομου,δεν ψαρευει κανεις αρχεια και ΑΜΚΑ ως ιδιωτικος ντετεκτιβ

• Like 2
Δημοσ.

Κανονικά δεν έπρεπε και δεν πρέπει να έχει πρόσβαση κανένας στο ιατρικό ιστορικό πέραν του ίδιου του ασθενή ασχέτως αν ζητάνε η όχι συγκατάθεση. Το θέμα θα μπορούσε να ρυθμιστεί ώστε ότι αφορά το ιστορικό του ασθενή να το βλέπει μόνο αυτός με δικούς του προσωπικούς κωδικούς και από εκεί και πέρα ο κάθε γιατρός του ασθενή να έχει πρόσβαση μονο σε ότι ιστορικό αφορούν τα δικά του παραπεμπτικα και φάρμακα. 

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

ο κάθε γιατρός του ασθενή να έχει πρόσβαση μονο σε ότι ιστορικό αφορούν τα δικά του παραπεμπτικα και φάρμακα. 

Αυτο βεβαια θα καταργουσε την χρησιμοτητα του ιατρικου ιστορικου!

• Super Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, vagos789 said:

Λεπτομέρειες. 😛

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Πιθανον. Εγώ έτσι κι αλλιώς όταν επισκέπτομαι εναν γιατρό φερνω μαζί μου όλη την χαρτουρα των εξετάσεων και το ιστορικό μου και τα αναφέρω. Το προτιμώ από το να μπορεί να μπαίνει ο οποιοσδήποτε από μια εταιρεια να κοιτάει. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Πιθανον. Εγώ έτσι κι αλλιώς όταν επισκέπτομαι εναν γιατρό φερνω μαζί μου όλη την χαρτουρα των εξετάσεων και το ιστορικό μου και τα αναφέρω. Το προτιμώ από το να μπορεί να μπαίνει ο οποιοσδήποτε από μια εταιρεια να κοιτάει. 

Ε αμα δε θες να μπαίνει η εταιρεία δε κανεις συμβόλαιο...

που το έχεις δει ν ασφαλίζεται κατι χωρίς feedback στην ασφαλιστική εταρεια? Θα παει η χ ασφαλιστική ν αναλάβει μ ενα συμβολαιακι τον άλλον που ναι καρδιοπαθής ξερω γω? Για τη ψυχή της μάνας τους? 

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, margaritagr είπε

Ε αμα δε θες να μπαίνει η εταιρεία δε κανεις συμβόλαιο...

που το έχεις δει ν ασφαλίζεται κατι χωρίς feedback στην ασφαλιστική εταρεια? Θα παει η χ ασφαλιστική ν αναλάβει μ ενα συμβολαιακι τον άλλον που ναι καρδιοπαθής ξερω γω? Για τη ψυχή της μάνας τους? 

Αυτά σε παρακαλώ ας τα πεις καλύτερα αλλού και όχι σε εμένα.

Έχω κάνει ισόβιο συμβόλαιο σε ασφαλιστική από ανήλικος που τους αναφέραμε προυπαρχουσες παθήσεις και πληρώνω τα μαλλιοκεφαλα μου κάθε έτος  το ασφάλιστρα ήταν υψηλά επειδή ήμουν ανασφάλιστος από τους γονείς μου και ήξεραν ότι για όλα θα απευθύνομαι στον ιδιωτικό τομέα. Από τις παθήσεις που ανάφερα και κάποιο χειρουργείο που έκανα στην σπονδυλική στήλη με εξαιρρσαν αυτό το ξέραμε από πριν. 

Μετά από 7 χρόνια εντοπιστηκαν προβλήματα στην καρδιά μου από νοσηλεία σε νοσοκομείο για άσχετο θέμα και τώρα δεν μου καλύπτουν τίποτα στην καρδιά, δεν καταδέχονται ούτε έναν υπέρηχο λόγω όρου στο συμβόλαιο για συγγενείς παθήσεις, μου μπλόκαραν και τι test κοπώσεως από τα δωρεαν check up λες και εμείς είμαστε γιατροί η θεοί  για να ξέρουμε ποιες είναι αυτές και τι θα μας τύχει, ούτε ο ασφαλιστής ήξερε και μας λέει είναι χιλιάδες και κάθε χρόνο προστιθεντε καινούργιες.

Λίγο μετά διαπιστώσαμε με ιδιώτη γιατρο ότι οι καρδιοπαθειες καθώς και τα ορθοπεδικά και διάφορα άλλα οφείλονται σε πιθανή σπάνια πάθηση για επιβεβαίωση της οποίας χρειαζόταν έλεγχος στο dna. Δεν μας κάλυψε κανένας την εξέταση για γονιδιακό έλεγχο και σκασαμε 2500 χιλιάρικα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Αφού επιβεβαιωθηκαν τα αλλοιωμένα χρωμοσώματα και το σύνδρομο μαθαίνω τα νέα ότι μελλοντικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα να εμφανίσω ένα ή περισσότερα από άλλη καρδιοπαθεια, οφθαλμολογικα πέραν της υψηλότατης μυωπίας που εχω, νευρολογικα, αγγείολογικά, ρευματολογικα. Σε ολα τα παραπάνω κατά 99.99% δεν πρόκειται να μου καλύψουν τίποτα. 

Για όλα αυτά θα αναγκαστώ να παω σε δημόσια νοσοκομεία και να ταλαιπωρούμαι με ολα τα γνωστά προβληματα και εσύ τους υπερασπιζεσαι κιόλας. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν πάρει πολύ αέρα είτε στην Ελλάδα ειτε διεθνώς π.χ. στις ΗΠΑ, είναι επαισχυντες και απανθρωπες, δεν έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε τίποτε κρατικό και αυτό πρέπει να το επιβάλλει το κράτος, ειναι δικαίωμα του πελάτη να αναφέρει ότι θέλει και αν αυτοί θέλουν τρόπους να ψάχνουν τι γίνεται τότε να στέλνουν τον πελάτη σε δικούς τους γιατρούς και πλήρη εξέταση και φυσικά να πληρώνουν αυτοι το κόστος. Όχι να στέλνουν στον αγύριστο πελάτες που τους πληρώνουν χρόνια από τα λεφτά τους και όταν θα έρθουν τα σοβαρά προβλήματα για τα οποία χρειάζεσαι την ασφαλιστική να ξεσκιζονται στη τελική στα δημόσια νοσοκομεία για τα οποία κιόλας και πριν λίγα χρόνια αν δεν εργαζόσουν ήσουν και εκεί ανασφάλιστος. 

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Βασίλης_29 είπε

Κανονικά δεν έπρεπε και δεν πρέπει να έχει πρόσβαση κανένας στο ιατρικό ιστορικό πέραν του ίδιου του ασθενή ασχέτως αν ζητάνε η όχι συγκατάθεση. Το θέμα θα μπορούσε να ρυθμιστεί ώστε ότι αφορά το ιστορικό του ασθενή να το βλέπει μόνο αυτός με δικούς του προσωπικούς κωδικούς και από εκεί και πέρα ο κάθε γιατρός του ασθενή να έχει πρόσβαση μονο σε ότι ιστορικό αφορούν τα δικά του παραπεμπτικα και φάρμακα. 

Αδύνατον για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο γιατρός πρέπει να ξέρει τί φάρμακα παίρνει ο ασθενής για να δει αν συνδυάζονται σωστά με αυτά που έχει σκοπό να του γράψει. Αυτό δεν εξαρτάται από την διάθεση ή όχι του ασθενή να δώσει τους προσωπικούς του κωδικούς στον γιατρό. Ο ασθενής μπορεί να μη γουστάρει να ξέρει πχ ο οφθαλμίατρος ότι παίρνει φάρμακα για τη μνήμη, αλλά αυτά τα φάρμακα πιθανόν να επηρεάζουν κάποια θεραπεία του.

Επίσης ο γιατρός πρέπει να βλέπει πότε πήρε φάρμακα ή έκανε κάποιες εξετάσεις ο ασθενής ώστε να μην γράφει τα ίδια. Αλλιώς θα μπορούσε να πάει κάποιος σε 5 παθολόγους και να μαζέψει φάρμακα για 3 χρόνια μέσα σε μια μέρα.

Τέλος, υπάρχουν ασθενείς ανοϊκοί, σχιζοφρενικοί, καταθλιπτικοί, κλινήρεις, χωρίς τις αισθήσεις τους κτλ που δεν είναι δυνατόν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ή να θυμηθούν κωδικούς.

• Like 5
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...