Προς το περιεχόμενο

H Apple στο στόχαστρο της ΕΕ μετά την καταγγελία του Spotify για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, πρόκειται να ξεκινήσει επισήμως έρευνα μετά την επίσημη καταγγελία του Spotify ότι η Apple παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

H υπηρεσία music streaming Spotify προσέφυγε πριν από μερικούς μήνες στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ισχυρισμό ότι η Apple χρησιμοποιεί το App Store για να καταπνίξει την καινοτομία και να περιορίσει την επιλογή των καταναλωτών υπέρ της δικής της υπηρεσίας Apple Music. Μετά την καταγγελία του Spotify τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μία ανεπίσημη έρευνα εξετάζοντας και ρωτώντας πελάτες, αντιπάλους και άλλους πριν αποφασίσει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

O CEO του Spotify, Daniel Ek, έχει εκφράσει ανησυχίες για τον «φόρο της Apple, δηλαδή της προμήθειας 30% που λαμβάνει Apple, μετά από κάθε αγορά συνδρομής μέσα από το App Store κατά τον πρώτο χρόνο, και 15% μετά τον πρώτο χρόνο. «Αν πληρώσουμε αυτό τον φόρο, θα εξαναγκαστούμε να διογκώσουμε τεχνητά το κόστος της συνδρομής Premium αρκετά παραπάνω από τη τιμή της υπηρεσίας Apple Music» είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Daniel Ek. Η μη πληρωμή του «φόρου», όπως τον ονομάζει ο Daniel Ek, έχει ως αποτέλεσμα διάφορους τεχνικούς περιορισμούς στην λειτουργία του app ή την δημιουργία προβλημάτων στην επικοινωνία της υπηρεσίας με τους πελάτες της κ.ά. Στην καταγγελία του, το Spotify λέει πως η Apple έχει βάλει στόχο επίτηδες να «φορολογεί» τις συνδρομητικές μουσικές υπηρεσίες και όχι apps όπως τα Uber και Deliveroo για παράδειγμα.

Ο Daniel Ek κατηγορεί επίσης την Apple ότι εμποδίζει το Spotify στην εφαρμογή «αναβαθμίσεων βελτίωσης της εμπειρίας χρήσης» που σχετίζονται με τη Siri, το HomePod, το Apple Watch προς όφελος της δικής της υπηρεσίας, Apple Music. Σε απάντηση στις κατηγορίες του Daniel Ek, εκπρόσωπος της Apple δήλωσε: «To Spotify δεν θα ήταν η επιχείρηση που είναι σήμερα χωρίς το οικοσύστημα του App Store» και συμπλήρωσε: «Η Apple συνδέει το Spotify με τη βάση χρηστών της, και παρέχουμε την πλατφόρμα με την οποία οι χρήστες κατεβάζουν και ενημερώνουν το app τους. Διαμοιράζουμε κρίσιμης σημασίας εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού για να υποστηρίξουμε το Spotify στην ανάπτυξη της εφαρμογής του. Και δημιουργήσαμε ένα ασφαλές σύστημα πληρωμών που επιτρέπει στους χρήστες να εμπιστεύονται τις συναλλαγές εντός εφαρμογής. Τώρα, το Spotify ζητά να διατηρήσει όλα τα παραπάνω οφέλη, διατηρώντας παράλληλα το 100% των εσόδων του".

Η έρευνα ενδέχεται να κρατήσει για χρόνια, αλλά αν διαπιστωθεί ότι η Apple παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλλει στην Apple πρόστιμο που ισούται με το 10% των ετήσιων εσόδων της παγκοσμίως. Το πρόστιμο για παράδειγμα της ΕΕ στην Google για μονοπωλιακές πρακτικές ανέρχεται σήμερα στα €8,2 δισεκατομμύρια.

The Verge

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τους το έφτιαξαν και σε βίντεο για να το καταλάβουν οι "γηριαοι" κύριοι από την γηραιά Ήπειρο!

Καλό είναι πρόστιμα= θα πληρωθούν οι συντάξεις των Γάλλων που παίρνουν από τα 62 σύνταξη. Κάτι είναι και αυτό!

• Like 1

Οπότε λέμε όχι και στο Spotify και στην μηλοεταιρία μέχρι να καταλήξουν κάπου.

Ωραίο τρόπο βρήκαν οι καρεκλοκένταυροι να βγάζουν λεφτά.

Έίστε απίστευτοι, ούτε ένας δεν σχολίασε το θέμα της ανάρτησης.

Το δίκιο είναι με το μέρος του spotify πάντως, οπότε ελπίζουμε τελικά να ξεκαβαλήσει η Apple και να παίξουν επί ίσοις όροις.

• Like 3

Επισκέπτης
34 λεπτά πριν, aris1986 είπε

Καλό είναι πρόστιμα= θα πληρωθούν οι συντάξεις των Γάλλων που παίρνουν από τα 62 σύνταξη. Κάτι είναι και αυτό!

Θέλω να σε κάνω φίλο μου ... πιο αναρχική και αντικρατική πρόταση έχω πολλά χρόνια να διαβάσω ... μύησε με δάσκαλε μου!!!~!!

πρόστιμο, σύνταξη και αεργία μεσήλικων πόσο όμορφα συνδυασμένα πλεγμένα μεταξύ τους σαν το καλό πουλεβεράκι της γιαγιας... συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...εύγε πολύ σωστός....  

1 ώρα πριν, ChownTuen είπε

Θέλω να σε κάνω φίλο μου ... πιο αναρχική και αντικρατική πρόταση έχω πολλά χρόνια να διαβάσω ... μύησε με δάσκαλε μου!!!~!!

πρόστιμο, σύνταξη και αεργία μεσήλικων πόσο όμορφα συνδυασμένα πλεγμένα μεταξύ τους σαν το καλό πουλεβεράκι της γιαγιας... συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...εύγε πολύ σωστός....  

Οχι, ο ανθρωπος πρεπει να δουλευει μεχρι τα 70 του για να μην ειναι αεργος.

57 λεπτά πριν, aris1986 είπε

Τους το έφτιαξαν και σε βίντεο για να το καταλάβουν οι "γηριαοι" κύριοι από την γηραιά Ήπειρο!

Ξέρεις πόσες αυξήσεις στους Ευρωβουλευτές καβατζώνεις αμα ρίξεις στη Χ αμερικάνικη εταιρία ένα τέτοιο πρόστιμο. Ζήτω η ΕΕ και η (αν)ελεύθερη αγορά...

25 λεπτά πριν, woopsi είπε

Έίστε απίστευτοι, ούτε ένας δεν σχολίασε το θέμα της ανάρτησης.

Το δίκιο είναι με το μέρος του spotify πάντως, οπότε ελπίζουμε τελικά να ξεκαβαλήσει η Apple και να παίξουν επί ίσοις όροις.

Εγώ ξέρω ότι αν θέλω να είμαι πρώτη μούρη στο Καβούρι θα πρέπει να πληρώσω... αν δεν βγαίνω, πάω σε άλλο μαγαζάκι πιο φτηνό και όχι εκεί που τα ενοίκια είναι ακριβά... 😉

• Like 1

Επισκέπτης
30 λεπτά πριν, ProponitisTouKanape είπε

Ξέρεις πόσες αυξήσεις στους Ευρωβουλευτές καβατζώνεις αμα ρίξεις στη Χ αμερικάνικη εταιρία ένα τέτοιο πρόστιμο. Ζήτω η ΕΕ και η (αν)ελεύθερη αγορά...

Πραγματικά πολύ λογικό ... ο/η  Τζέισον Αντιγόνη έχει διπλά έξοδα περιποίησης ... δείξτε λίγη κατανόηση ... γίνονται καινοτομίες εκεί στις Βρυξέλλες!!!!!!!!!!!!

Think Different!!!!!!!!!!!!!

33 λεπτά πριν, AtiX είπε

Εγώ ξέρω ότι αν θέλω να είμαι πρώτη μούρη στο Καβούρι θα πρέπει να πληρώσω... αν δεν βγαίνω, πάω σε άλλο μαγαζάκι πιο φτηνό και όχι εκεί που τα ενοίκια είναι ακριβά... 😉

το θέμα δεν είναι ό,τι δεν πληρώνουν.

Το θέμα είναι πως βάζει το Apple Music σε καλύτερη θέση και εμποδίζει το Spotify να δέχεται πληρωμές μέσω της εφαρμογής της.  Εϊναι σωστό αυτό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, woopsi είπε

το θέμα δεν είναι ό,τι δεν πληρώνουν.

Το θέμα είναι πως βάζει το Apple Music σε καλύτερη θέση και εμποδίζει το Spotify να δέχεται πληρωμές μέσω της εφαρμογής της.  Εϊναι σωστό αυτό;

Σωστό δεν είναι. Απλά σου λέει πουλάω μπέργκερ (μουσικη) σε 1000 τ.μ μαγαζί (app store) και ο κόσμος έρχεται και παίρνει μπέργκερ από 10 τμ πάγκο που έχω αναγκαστικά μέσα από άλλη εταιρεία (Spotify). Ε που θα πάει κάπως θα κόψω τον κόσμο από αυτόν...

Αλλά δεν πας πουθενά με iTunes ενώ με Spotify έχω στην lg, στο Xbox, στο κινητό μου, στο PC με app μπαμ μπαμ όχι δύσχρηστο με iTunes, συνεχίζω εκεί που σταμάτησα κτλπ.

Όσες προσπάθειες και να έκανε η apple η κλειστή φύση της το έχει χαντακωσει το iTunes συν οι σχεδιαστικές επιλογές του UI. Μπορεί να παίζει σε Windows PC και Android phone αλλά αυτό είναι δώρο αδωρο γιατί τους πρόλαβε το Spotify απ' τις αρχές με διευκολύνσεις... Άσε τα χαζοκουτια που τους μιλάς και απαντάνε, Amazon echo, Google home, δεν πρόκειται να παίξουν κομμάτια iTunes ούτε σε παράλληλο σύμπαν!!!

Επεξ/σία από aris1986

Δεν μπορουν να της κανουν τιποτα της Apple και ξερετε γιατι? Δεν εχει μονοπωλιακη θεση στην αγορα! "Ενα μικρο κομματακι της αγορας εχουμε κυριε προεδρε, δεν ειμαστε και google!" θα πει ο Tim Cook στο δικαστηριο , γιατι ο Tim ξερει..

Την google ομως στα κινητα και την Microsoft στους υπολογιστες τους περνανε απο κοσκινο. Αν εκανε η Google αυτα που κανει η Apple με το store της θα ετρεχαν τα προστιμα διπλοταριφα.

Το λες και στρατηγικη απο μερια της Apple να πουλαει σε λιγους και να κανει οτι γουσταρει χωρις να την πιανουν οι μωνοπωλιακοι νομοι, ετσι δεν ειναι?

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...