Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά,

Θα ήθελα λίγο τα φώτα σας. 

Έχω μία παλιά πολυκατοικία η οποία έχει αρκετά διαμερίσματα. Θα ήθελα να υλοποιήσω μία φθηνή αλλά όσο δυνατόν γίνεται αποδοτική λύση προκειμένου να δώσω Wi-Fi σε αυτούς που διαμένουν στα διαμερίσματα. Επειδή το κτίριο είναι παλίο και τα δωμάτια πολλά, δεν υπάρχει περίπτωση να περαστεί καλωδίωση σε κάθε δωμάτιο ή σε κάποια από αυτά και να μπουν αρκετά access points. Σκεφτόμουν περίσσότερο να γίνει η δουλειά με 2 το πολύ access points εξωτερικου χώρου.

Επομένως συμπεριλαμβάνω μία παραδειγματική εικόνα με διάφορες λύσεις που έχω σκεφτεί και έχω κάνει χρωματική κωδικοποίηση. Το πορτοκαλί τετραγωνάκι με το κίτρινο περίγραμμα είναι το κεντρικό αποθηκάκι στο υπόγειο, στο οποίο θα βρίσκεται ο κεντρικός εξοπλισμός (modem, router, switch) και από εκεί θα φεύγει η καλωδίωση.

Προσωπικά έχω σκεφτεί 3 λύσεις μέχρι στιγμής:

1) ΚΟΚΚΙΝΟ - Θα τοποθετηθούν δύο access points πάνω σε δύο στήλους οι οποίοι θα βλέπουν προς τα μπαλκόνια του κτιρίου. Θεωριτικά και αναλόγως τις κεραίες, θα περνάει το σήμα και μέσα στο διαμέρισμα. 

2) ΠΡΑΣΙΝΟ - Να τοποθετηθεί ένα access point στο κέντρο με κατεύθυνση προς τα μπαλκόνια, αν όντως είναι αρκετό να γίνει η δουλειά με ένα.

3) ΜΩΒ - Να τοποθετηθούν δύο access points πάνω στους τοίχους του κτιρίου εξωτερικά, αν και δεν ξέρω πως θα είναι η κάλυψη για τους άλλους ορόφους. 

Οποιαδήποτε βοήθεια, πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, όπως και προτάσεις για αγορά εξοπλισμού. 

Ευχαριστώ πολύ. 

polikatoikia.png

Επεξ/σία από Heartl3ss21
Δημοσ.

Με 2 Draytek VigorAP εξωτερικού χώρου πιστεύω πως θα γίνει δουλειά αλλά αυτό εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Στην χειρότερη θα έχεις ασύρματη κάλυψη στα μπαλκόνια. Με κανα 500ρικο το καθένα.

Δημοσ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ενδεικνύεται συσκευή με omni κεραίες αλλά panel, ώστε να συγκεντρώνεται η εκπομπή σε συγκεκριμένη περιοχή παρά να διασπείρεται περιμετρικά που δεν είναι το ζητούμενο. Π.χ. Ubiquiti NanoStation Loco ή  TP-Link CPE210.  

Λογικά μόνο με 2 (από ένα σε κάθε άκρη σε στύλους) κάνεις δουλειά, αλλά εξαρτάται από την απόσταση που θα έχουν με την οικοδομή, το ύψος αυτής και το πλάτος. Και αυτό διότι το καθένα κάνει εκπομπή σε έναν κώνο που καλύπτει περίπου 50-60° στον κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα. Το πόσο καλά θα πιάνουν και τα μέσα δωμάτια, εξαρτάται από τα εμπόδια και την διαρρύθμιση των χώρων.

Αλλά το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ασύρματη κάλυψη, αλλά το διαθέσιμο bandwidth και η διαχείρισή του, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Γι' αυτό θέλεις κανονικό router και όχι σαν αυτά που δίνουν οι πάροχοι. Π.χ. κάποιο Mikrotik ή Edgerouter. Όμως θέλουν σχετικές γνώσεις (περισσότερο τα Mikrotik) για να ρυθμισθούν και δεν είναι plug & play.

• Like 1
Δημοσ.

εγω εχω γνωστο που εχει καταλυμμα 25 δωματια και εβαλε μονος του wifi στα δωματια , χρειαστηκε 2 wifi access point της tenda και ειχε και ενα παλιο και το εβαλε και αυτο. 

αυτα ειχανε μεσα επεξεργαστη( για 2 tenda λεω και οχι για αυτο που ειχε ηδη ! ) , και μεσα ειχε μια λειτουργια που αυξανει το σημα και καλυψε παρα πολυ ευκολα το κτηριο για 

25 δωματια. οι συσκευες δεν ητανε ακριβες παντως και επειδη ειμασταν μαζι οταν τα εβαλε μου εκανε εντυπωση αυτη η εξτρα λειτουργια που αυξανει το σημα wifi . οποτε περασε το καλωδιο ethernet μεσα απο το ανσανσερ και  το εβγαλε στο 1 οροφο τα εβαλε ενα  στην ανατολη και ενα στο βορια και το το παλιο tenda που ειχε στην ανατολη και αυτο αλλα μπροστα. 

καλυψε πολυ καλα και τον 2 οροφο επανω! . αψογη η tenda δεν το περιμενα!! ενταξει λιγη ταλαιπωρια να περασεις το καλωδιο του wifi στους τοιχους  αλλα μια φορα το κανεις! 

το κακο ειναι οτι τους αφηνει φουλ ολη την γραμμη δεν εχει καποιο προγραμμα που να δινει πχ ελαχιστο ιντερνετ για να μην τρωει καποιος την συνδεση  αλλα απο την αλλη σκεφτεται αμα εγω δεν το χρησιμοποιω δεν εχω προβλημα να μπαινει ο καθενας, αλλιως αμα εχω προβλημα τραβαω το ethernet κανω την δουλεια μου και το ξανα συνδεω. 

και υλοποιηθηκε κανονκα! . 

αν οι ενικοι βεβαια αργουσαν να μπουνε δεν το εμαθε! αλλα πηρε και 5* στα σχολια για το σημα του wifi!! :-) και συνχρονιζε 10mbs και ειχε και ιντερνετ κατω στην reception και στο lobby με την ιδια γραμμη. 

Δημοσ.

Κοιτάξτε, σε αυτό το κτίριο έχει 4 δωμάτια ανα όροφο, δηλαδή ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο. Σύνολο 12, το ένα δίπλα στο άλλο. 

Η περιοχή είναι ερημική, επομένως δεν υπάρχουν πολλά κτίρια τριγύρω για να προκαλούν παρεμβολές και θόρυβο στο δίκτυο. 

Επίσης, σκέφτηκα οτι η δουλειά μπορεί να γίνει και με powerlines. Να βάλω ένα powerline με ενσωματωμένο wi-fi ανά δύο ή τρία δωμάτια και να γίνει έτσι η δουλειά. 

18 ώρες πριν, jkoukos είπε

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ενδεικνύεται συσκευή με omni κεραίες αλλά panel, ώστε να συγκεντρώνεται η εκπομπή σε συγκεκριμένη περιοχή παρά να διασπείρεται περιμετρικά που δεν είναι το ζητούμενο. Π.χ. Ubiquiti NanoStation Loco ή  TP-Link CPE210.  

Λογικά μόνο με 2 (από ένα σε κάθε άκρη σε στύλους) κάνεις δουλειά, αλλά εξαρτάται από την απόσταση που θα έχουν με την οικοδομή, το ύψος αυτής και το πλάτος. Και αυτό διότι το καθένα κάνει εκπομπή σε έναν κώνο που καλύπτει περίπου 50-60° στον κατακόρυφο και οριζόντιο άξονα. Το πόσο καλά θα πιάνουν και τα μέσα δωμάτια, εξαρτάται από τα εμπόδια και την διαρρύθμιση των χώρων.

Αλλά το κύριο πρόβλημα δεν είναι η ασύρματη κάλυψη, αλλά το διαθέσιμο bandwidth και η διαχείρισή του, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Γι' αυτό θέλεις κανονικό router και όχι σαν αυτά που δίνουν οι πάροχοι. Π.χ. κάποιο Mikrotik ή Edgerouter. Όμως θέλουν σχετικές γνώσεις (περισσότερο τα Mikrotik) για να ρυθμισθούν και δεν είναι plug & play.

Βρήκα το CPE510 της TP-LINK που γράφουν γενικά στο διαδίκτυο οτι κάνει πολύ καλή δουλειά αν και χρησιμοποιείται κυρίως σαν client για να συνδέσεις δύο μακρινά κτίρια μεταξύ τους. Ελπίζω να κάνει και για σύνδεση μεμονομένων συσκευών, όπως κινητά, λαπτοπ, playstation κτλ. 

Γενικά στο κτίριο μένει προσωπικό από κοντινό ξενοδοχείο και δουλεύουν όλοι διαφορετικές βάρδιες. Νομίζω πως μόνο αργά το βράδυ θα υπάρχει αυξημένη κίνηση στο δίκτυο. Είναι ανάγκη όντως να βάλω κάποιο πιο εξειδικευμένο router; Δεν έχω καθόλου εμπειρία, οπότε δεν θα ξέρω που θα βρω οδηγό για να το στήσω να παίξει και να θέσω διάφορους κανόνες για την διαχείρηση του bandwidth ανά συσκευή. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To CPE510 δουλεύει στην μπάντα των 5GHz (αυτό σημαίνει το "5"). Όλες οι κινητές ασύρματες συσκευές δουλεύουν στην μπάντα των 2,4GHz (γι' αυτό ανέφερα το CPE210) και λιγότερες στους 5Ghz. Μια χαρά κάνουν γι' αυτό που θέλεις και τις πρότεινα.

Μπορείς να το αφήσεις με τον δικό σου router για αρχή και όταν ή αν έχεις θέμα αργότερα (που εκτιμώ ότι σίγουρα θα έχεις), πας για άλλον router. Στα Mikrotik έχεις περισσότερες δυνατότητες αλλά πέφτεις στα βαθειά αμέσως, ενώ με το Edgerouter μπορείς να κάνεις αρκετές ρυθμίσεις βασικές και κατανοητές μέσω του μενού (π.χ. να δημιουργήσεις ένα Guest LAN χωρίς μα έχει πρόσβαση στο δικό σου εσωτερικό δίκτυο, Smart Queue QoS για σωστή αυτόματη διαχείριση του διαθέσιμου Bandwidth, Deep Packet Inspection για να κόβεις πρόσβαση σε ιστοσελίδες κλπ) και για περισσότερες μέσω CLI.

Επεξ/σία από jkoukos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...