skoros Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Γεια χαρά, αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα με τη θερμοκρασία της CPU μου και την υδρόψυξη της. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό μου στο περιβάλλον του λειτουργικού (Win 10) η θερμοκρασία του επεξεργαστή ξεκινάει και ανεβαίνει σταδιακά από τους ~35 C και μέσα σε ένα λεπτό έχει φτάσει τους 90+ (ο ανεμιστήρας πιάνει και αυτός φουλ στροφές). Τις θερμοκρασίες και τους ανεμιστήρες τους παρακολουθώ μέσω software που έχει η μητρική μου. Δεν τρέχει τίποτα απαιτητικό στο παρασκήνιο, η χρήση της CPU είναι 1-2%. Το περίεργο είναι ότι οι θερμοκρασίες επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα με τους παρακάτω τρόπους: Απλά περιμένω κανά 10λεπτο χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα και λίγο λίγο η θερμοκρασία πέφτει ή Από το λογισμικό της μητρικής που έχει έτοιμα προφίλ για τη λειτουργία των ανεμιστήρων επιλέγω το Full Performance (αντί του Normal). Δε χρειάζεται να παραμείνω στο Full Performance, ακόμα και αν το επιλέξω στιγμιαία και μετά γυρίσω πίσω στο Normal, η θερμοκρασία θα πέσει στους 35 C μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Από το σημείο αυτό και έπειτα η θερμοκρασία δεν ξανανεβαίνει σε αφύσικα επίπεδα. Δοκιμάζω CPU stress test, παίζω video games για ώρα, φτιάχνω CPU/GPU tensorflow μοντέλα και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 60 C. Το πρόβλημα επανεμφανίζεται στο επόμενο boot. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιβάλλον Linux. Εδώ είναι και οι πλήρεις προδιαγραφές του συστήματός μου: Corsair Obsidian 250D Mini-ITX Gaming Tower Gigabyte AB350N-Gaming WIFI AMD Ryzen 5 2600 Corsair Hydro Series H60 250GB (1x250GB) Samsung 970 EVO M.2 PCIe NVMe SSD 8GB (1x8GB) DDR4/3000mh EVGA SuperNOVA G3 650W MSI GeForce(R) GTX 1060 6GB Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθειά σας.
Manonegro Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Βάλε το χέρι σου στη ροή του αέρα μετά το ψυγείο για έλεγχο της θερμοκρασίας. Αν οι αισθητήρες είναι οκ και το ρεύμα του αέρα είναι όντως υπερβολικά θερμό εκκίνησε την αντλία πέντε λεπτά πριν τον υπολογιστή. Τσέκαρε ακουστικά τις στροφές της. Είτε λάθος ένδειξη, είτε η αντλία δεν εκκινεί σωστά λόγω χαμηλής τάσης. 1 1
DiaperCh@nger101 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) Η αντλία δεν ξεκινάει στην αρχή για κάποιο λόγο. Είτε λόγω software είτε λόγω hardware. Προφανώς σε κάποια φάση μπαίνει η αντλία και πέφτει η θερμοκρασία. Η μάμα ψύκτρα του 2600 πιστεύω είναι καλύτερη από τον h60 πάντως. Επεξ/σία 29 Απριλίου 2019 από DiaperCh@nger101 1
Manonegro Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Η μητρική δε δίνει πλήρη τάση κατά την εκκίνηση, άλλαξε παροχή, βάλτο σε τρίπινη για τον ανεμιστήρα του κουτιού για να πάρεις άμεσα 12V και άλλαξε τη ρυθμιση στο bios ώστε να δίνει 12V απο την αρχή. Μέχρι να πάρει τον έλεγχο της μητρικής το λογισμικό της υδρόψυξης έχεις χαμηλή τάση και η αντλία δε λειτουργεί. 1
skoros Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις άμεσες απαντήσεις. Θα δοκιμάσω να αλλάξω παροχή ρεύματος μόλις γυρίσω σπίτι και θα ενημερώσω.
alkis13 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 Δημοσ. 29 Απριλίου 2019 A. Κατεβασε 2-3 τελευταια προγραμματα για θερμοκρασιες γιατι με τους ryzen πολλα δειχνουν λαθος Β. Σιγουρεψου οτι εχει εγκατασταθει σωστα το cpu block της υδροψυξης πανω στη cpu. C. Δες οτι η αντλια δουλευει σωστα και δεν υπολειτουργει
skoros Δημοσ. 1 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 1 Μαΐου 2019 Το πρόβλημα λύθηκε. Όντως έφταιγε η τροφοδοσία της αντλίας. Η μητρική μου δεν έχει 3-pin header οπότε ρύθμισα από το BIOS το 4-pin header σε full performance mode για να παρέχει μόνιμα τη μέγιστη δυνατή τάση. Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα