polaki Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, leonidas_fs είπε Η αλήθεια όπως καταλαβαίνετε είναι κάπου στην μέση! Μια εφαρμογή πχ με 2-3 χιλιάδες χρήστες (που για ελληνικά δεδομένα να έχεις 3000 ενεργούς πελάτες, είναι πολύ) μια χαρά την βγάζει με έναν δυνατο σερβερ. Ναι είναι old legacy συμφωνώ, αλλά άλλο να δίνεις 100€ τον μήνα για σερβερ και άλλο 400€. Γιατί μια cloud λύση με το ένα και το άλλο θα σου ξεκινήσει από ένα 300-400αρι! Προφανώς όλοι μα όλοι θέλουν να είναι στο cloud, να έχουν high availability, load balancer κτλ αλλά αυτά κοστίζουν! Πρέπει να ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ λεφτά ή να παρέχεις μια ΠΟΛΥ CRITICAL υπηρεσία (που πάλι θα βγάζεις πολλά λεφτά) για να το υποστηρίξεις αυτό. Μια κλασική ελληνική εταιρεία μικρομεσαίου μεγέθους, δύσκολα να μπορεί να το υποστηρίξει! Το insomnia πχ δεν νομίζω να είναι σε cloud με high availability... Ακριβώς αυτά έχω ζήσει και εγώ. Γενικά στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ακούμε "παρακαλούμε περιμένετε γιατί έχει πέσει το σύστημα". Φαντάζομαι όλοι μας το έχουμε ακούσει τόσο σε supermarket όσο και σε εταιρίες τύπου ACS κλπ. Δε μιλάω καν για το Δημόσιο πχ Εφορία. Ακόμα και το TAXISNET βυθίζεται. Άρα όταν στον τάδε manager (ή στη διοίκηση, αν είσαι εσύ ο manager) πας να προτείνεις high availability και ξεκινάς με κόστη x4 από την υπάρχουσα υποδομή δύσκολα να τους πείσεις. Επίσης οκ, το high availability και το always on είναι τελείως διαφορετικό. Υπάρχουν ένα τρις πράγματα που μπορείς να "πάθεις" και να πέσει η υπηρεσία σου αν δεν τα έχεις φροντίσει, πχ DDOS attack. Και όταν οι μανατζαραίοι ακούνε ότι και το Facebook πέφτει, είναι λογικό να πουν οκ για μία στο τόσο να πέσουμε δεν έγινε κάτι, "ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ". Αφού δε μιλάμε για always on δηλαδή.. ας πέσει και καμιά φορά δεν έγινε τίποτα. Πάντως συγκεκριμένα για το insomnia σε μία φάση όταν είχαν πρωτοαλλάξει το forum και είχα δει το app από πίσω, ήταν ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ το license για τους users που έχει. Θεωρώ σίγουρο ότι δεν παίζει σε ένα "απλό" δυνατο μηχανημα... Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από polaki 2
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Κοίτα από το να μη φροντίσεις τα πάντα μέχρι το να έχεις ένα καλώδιο για τους server που είδα προχτές, έχει μια απόσταση. Παρόλα αυτά το cloud δε θα σου λύσει το πρόβλημα των διαδικασιών που έχεις, θα παραμείνει το ίδιο μέχρι να αλλάξεις το mode of operations. Όπως κράζω για τις βλακείες που κάνουν on premises έτσι κράζω και για τα cloud deployments
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 5 ώρες πριν, giotis1982 είπε Ε άμα δεν έχουν θέμα με το μερικές ώρες downtime, τότε πάω πάσο. Αλλά μεγάλη εταιρεία δε μπορείς να την πεις. Φαντάσου τι σημαίνει μερικά λεπτά downtime σε μια τράπεζα ή μερικές ώρες χωρίς email. Στον τελευταίο πελάτη που πήγα, ήταν μια εταιρεία που παράγει Software δεμένο με υλικό. Το test lab που έχουν είναι περίπου 2000 servers. Σε αυτούς όταν τα management tools δε δουλεύουν, δεκάδες Developers πίνουν καφέ... οπότε και οι μερικές ώρες είναι πολύ σημαντικό κόστος. Επιμένω πως δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει αυτά που κάνεις, αλλά για να προσθέσει δυνατότητες. Φαντάσου πως το identity store που έχει πιθανόν να εξυπηρετήσει όλες σου τις ανάγκες για authentication στο e-commerce, χωρίς να γράψεις γραμμή κώδικα. Οι τράπεζες δεν είναι στο Internet, έχουν δικό τους δίκτυο. Όσο για το Azure, έχει downtime ωρών αρκετά συχνά. https://azure.microsoft.com/en-us/status/history/
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) @elorant Συγγνώμη, δεν το εννοώ κάπως, αλλά είσαι εκτός θέματος. Φυσικά και θα σκάσει το Azure, ΔΕΝ σχεδιάστηκε για αυτό όμως. Πρέπει να καταλάβεις τι ακριβώς προσφέρει για να πάρεις αξία από αυτό και τα λεφτά σου να μην πάνε χαμένα. Δεν πας στο cloud γιατί δε θα πέσει ποτέ, πας γιατί κάνεις πράγματα που δε μπορείς να κάνεις on premises. Mark my words, σε 3 χρόνια πάλι τα ίδια θα λέμε σε αυτή τη χώρα και θα ξεθαβω threads Θα έδινα παραδείγματα αλλά το NDA σκοτώνει τη γνώση Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Παραδείγματα δεν μπορείς να δώσεις γιατί δεν έχεις εμπειρίες. Μπορείς να αραδιάζεις όσο θες ορολογίες, αλλά είναι προφανές ότι δεν γνωρίζεις για τι μιλάς. Όλα αυτά που λες, όπως το load balancing καλή ώρα, γίνονται μια χαρά και χωρίς cloud, όπως γίνονταν τόσα χρόνια πριν το Azure ή το AWS. Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική, ένα module στον server γράφεις για να μοιράζεις τα requests. Κι αν αυτό δεν σου κάνει πάρε ένα router της Cisco που το έχει έτοιμο. Τόσες και τόσες επιχειρήσεις τα έχουν στημένα αυτά, δεν περίμεναν το Azure για να λύσουν τα προβλήματα τους.
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) @elorant Συγγνώμη δε μπορώ να μπω σε αντιπαράθεση, code of conduct βλέπεις. Το κακό είναι πως δε μπορώ να σου πω ποιος είμαι, τότε θα σου φύγουν οι απορίες για το αν ξέρω γιατί μιλάω. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) Δεν μπορείς να μπεις σε αντιπαράθεση γιατί δεν έχεις επιχειρήματα. Τα υπόλοιπα είναι να 'χαμε να λέγαμε. Και για την ιστορία, επειδή δεν φαίνεται να το καταλαβαίνεις, μεταξύ του cloud (Azure, AWS, Google κλπ) και του on premises υπάρχουν καμιά 20αριά χιλιάδες επιχειρήσεις που προσφέρουν hosting. Όλοι εδώ μέσα σε τέτοιες έχουμε τα μηχανάκια μας. Η συζήτηση δεν γίνεται μεταξύ του αν θα πας στο Azure ή θα έχεις ιδιόκτητους servers, αλλά για το αν θα πας στο Azure ή σε έναν οποιονδήποτε hosting provider. Το on premises είναι τελείως διαφορετική συζήτηση. Αυτά και καλή χώνεψη. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) @elorantκαι καλά κάνετε, δεν αμφισβητείται η ικανότητα σας σε αυτό που σας ταΐζει καθημερινά, το πρόβλημα είναι πως δεν καταλαβαίνεις τι είναι το cloud , για τη δική σου εξέλιξη το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να σου δώσω να καταλάβεις τη διαφορά, το cloud ξέρεις έχει κάποια στάδια και ξεκινάει με το "Εγώ δε θα το κάνω ποτε" και συνεχίζει στο "Δεν κάνει για εμένα και τους φίλους μου" . Είσαι σε αυτό το στάδιο, από δω και πέρα ή αλλάζεις ή βουλιάζεις που έλεγε και μια ψυχή. Γεροί να είμαστε να τα λέμε σε 3 χρόνια πάλι πόσο πίσω είμαστε σα χώρα. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
leonidas_fs Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Ουσιαστικά το cloud σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα πιο γρήγορα και πιο flexible. Παρ'ολα αυτα αυτό που λέει ο elorant ισχύει με την έννοια οτι θές ενα load balancer, το κάνεις μόνος σου, θες high availability το κάνεις μόνος σου, αντι να γράψεις κάτι σε lamda function, νοικιάζεις ενα VPS και βάζεις τον κώδικα εκει. Απλά στο cloud όλα αυτα γίνονται πιο γρήγορα, πιο εύκολα (γιατι γίνονται με το πάτημα 2-3 κουμπιών) και πιο ασφαλές με την έννοια οτι είναι σίγουρο οτι δουλεύει! Προσωπικά πιστεύω οτι το cloud είναι πολύ καλή λύση, αλλά κοστίζει αρκετά. Κάποτε είχα διαβάσει στο stackoverflow ενας ρωτούσε γιατί να πάω στο cloud, τι μου προσφέρει το cloud κτλ και η απάντηση με τα περισότερα likes ήταν "Όταν πρέπει να πας στο cloud, θα το καταλάβεις απο μόνος σου"!
possiz Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, leonidas_fs είπε Η αλήθεια όπως καταλαβαίνετε είναι κάπου στην μέση! Μια εφαρμογή πχ με 2-3 χιλιάδες χρήστες (που για ελληνικά δεδομένα να έχεις 3000 ενεργούς πελάτες, είναι πολύ) μια χαρά την βγάζει με έναν δυνατο σερβερ. Ναι είναι old legacy συμφωνώ, αλλά άλλο να δίνεις 100€ τον μήνα για σερβερ και άλλο 400€. Γιατί μια cloud λύση με το ένα και το άλλο θα σου ξεκινήσει από ένα 300-400αρι! Προφανώς όλοι μα όλοι θέλουν να είναι στο cloud, να έχουν high availability, load balancer κτλ αλλά αυτά κοστίζουν! Πρέπει να ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ λεφτά ή να παρέχεις μια ΠΟΛΥ CRITICAL υπηρεσία (που πάλι θα βγάζεις πολλά λεφτά) για να το υποστηρίξεις αυτό. Μια κλασική ελληνική εταιρεία μικρομεσαίου μεγέθους, δύσκολα να μπορεί να το υποστηρίξει! Το insomnia πχ δεν νομίζω να είναι σε cloud με high availability... 2K-3K χρήστες? Αυτά είναι πολύ μικρά νούμερα. Μιλάμε για εταιρείες με τουλάχιστον 200Κ+ πελάτες, με τουλάχιστον 300-500 ταυτόχρονους στo Google Analytics, με 50Κ sessions / ημέρα και με peaks που φτάνουν τους 3Κ-4Κ ταυτόχρονους σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Όλα αυτά, με σωστό optimization, παίζουν κατά 99,5%+ μια χαρά σε ένα δυνατό dedicated server των 200-300 Ευρώ. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα αλλά αν το uptime είναι 99,5%+ δεν χρειάζονται να πάνε σε λύσεις που θα είναι τουλάχιστον 3-4 φορές πιο ακριβές εφόσον δεν τους δίνουν περισσότερα κέρδη στην τελική. Για τα δεδομένα της Ελλάδας δεν θα χρειαστούν ποτέ κάτι παραπάνω. Το traffic δεν θα ανέβει ποτέ σε άλλα επίπεδα. 1 ώρα πριν, giotis1982 είπε @elorantκαι καλά κάνετε, δεν αμφισβητείται η ικανότητα σας σε αυτό που σας ταΐζει καθημερινά, το πρόβλημα είναι πως δεν καταλαβαίνεις τι είναι το cloud , για τη δική σου εξέλιξη το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να σου δώσω να καταλάβεις τη διαφορά, το cloud ξέρεις έχει κάποια στάδια και ξεκινάει με το "Εγώ δε θα το κάνω ποτε" και συνεχίζει στο "Δεν κάνει για εμένα και τους φίλους μου" . Είσαι σε αυτό το στάδιο, από δω και πέρα ή αλλάζεις ή βουλιάζεις που έλεγε και μια ψυχή. Γεροί να είμαστε να τα λέμε σε 3 χρόνια πάλι πόσο πίσω είμαστε σα χώρα. Στο Office365 εχουν πάει και πάνε πολλοί, στην τελική κοστίζει περίπου το ίδιο ή οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Εξήγησέ μας λίγο τι θα πάθει π.χ. μια Ελληνική εταιρεία που έχει το ecommerce site της σε ένα dedicated server σε 2-3 χρόνια να καταλάβουμε γιατί εγώ μέχρι τώρα δεν έχω καταλάβει τίποτα. Πέρα από την τεχνολογία για την τεχνολογία. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από possiz 1
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) Όπως είπε και ο Λεωνίδας, θα το καταλάβετε όταν έρθει η ώρα. Το θέμα είναι πως συγχέεται το hosting με το cloud , κάτι που είπα εξαρχής πως ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΌΣ. Πως θα κάνεις redirect σε ότι ποσοστό θέλεις τους χρήστες σου σε staging slots ; Πώς θα έχεις conditional access στην εφαρμογή σου; Πώς θα έχεις identity store ισάξιο του Azure AD; Πως θα έχεις hyperscale DNS; Geo Load balancers; Πώς θα έχεις ισάξιο monitor όπως το application insights; Πώς θα έχεις 99 χρόνια retention στο backup σου; Με τι μούτρα θα πας στον auditor για να του εξηγήσεις τι κάνεις για το security; Και χιλιάδες άλλα πράγματα που μπορώ να σας πω. Το είπα εξαρχής, το CLOUD ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΊΑ, ΔΕΝ είναι Virtualization engine, δεν είναι co location . Το να τα έχεις κάτω ,πάνω, σπίτι σου, σε μια αποθήκη ή σε ένα provider ΔΕΝ ΑΛΛΆΖΕΙ ΤΊΠΟΤΑ σε αυτό που κάνεις κάθε μέρα. Αυτό είναι το legacy IT. Όταν θα έρθει εκείνη η μέρα απλά οι εταιρείες που περιγράφεται θα πάμε στο Cloud, σε κάποιον από αυτούς που θα παρέχουν τα παραπάνω. Έχετε ακούσει τον όρο Infrastructure as Code; Πλέον περιγράφεις την υποδομή σου σε κώδικα και η πλατφόρμα το εκτελεί. Και αυτό δεν περιορίζεται ΜΟΝΟ στα cloud born αλλά και σε αυτά που τρέχουν ήδη σε τρίτους, το cloud μπορεί να κάνει modernize την ήδη υπάρχουσα υποδομή σας. Τώρα αν το να πέσει μια υπηρεσία δε σημαίνει τίποτα, απλά προσπεράστε. Για κάποιους σημαίνει πολλά όμως και το cloud μπορεί να είναι το DR target σου. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
possiz Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, giotis1982 είπε Όπως είπε και ο Λεωνίδας, θα το καταλάβετε όταν έρθει η ώρα. Το θέμα είναι πως συγχέεται το hosting με το cloud , κάτι που είπα εξαρχής πως ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΌΣ. Πως θα κάνεις redirect σε ότι ποσοστό θέλεις τους χρήστες σου σε staging slots ; Πώς θα έχεις conditional access στην εφαρμογή σου; Πώς θα έχεις identity store ισάξιο του Azure AD; Πως θα έχεις hyperscale DNS; Geo Load balancers; Πώς θα έχεις ισάξιο monitor όπως το application insights; Πώς θα έχεις 99 χρόνια retention στο backup σου; Με τι μούτρα θα πας στον auditor για να του εξηγήσεις τι κάνεις για το security; Και χιλιάδες άλλα πράγματα που μπορώ να σας πω. Το είπα εξαρχής, το CLOUD ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΊΑ, ΔΕΝ είναι Virtualization engine, δεν είναι co location . Το να τα έχεις κάτω ,πάνω, σπίτι σου, σε μια αποθήκη ή σε ένα provider ΔΕΝ ΑΛΛΆΖΕΙ ΤΊΠΟΤΑ σε αυτό που κάνεις κάθε μέρα. Αυτό είναι το legacy IT. Όταν θα έρθει εκείνη η μέρα απλά οι εταιρείες που περιγράφεται θα πάμε στο Cloud, σε κάποιον από αυτούς που θα παρέχουν τα παραπάνω. Έχετε ακούσει τον όρο Infrastructure as Code; Πλέον περιγράφεις την υποδομή σου σε κώδικα και η πλατφόρμα το εκτελεί. Ρε φίλε έχεις καταλάβει τι λέμε ή έχεις χαθεί στη μετάφραση από Αγγλικά στα Ελληνικά? Αυτά που λες δεν τα χρειάζεται λέμε το 99% των Ελληνικών επιχειρήσεων. Μιλάς για κάτι που ίσως τα θέλει το 1%, εκεί ας προετοιμαστούν. Σε ρώτησα με ακρίβεια "τι θα πάθει π.χ. μια Ελληνική εταιρεία που έχει το ecommerce site της σε ένα dedicated server σε 2-3 χρόνια" και αδυνατείς να απαντήσεις με απλά Ελληνικά. Πως θα πείσεις κάποιον να δώσει 4 φορές τα λεφτά που δίνει τώρα αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε εμάς που θεωρητικά καταλαβαίνουμε? "Πως θα κάνεις redirect σε ότι ποσοστό θέλεις τους χρήστες σου σε staging slots ; Πώς θα έχεις conditional access στην εφαρμογή σου;" Μιλάς λες και αυτά έχουν μονοσήμαντη ερμηνεία. Τι εννοείς δε νομίζω να καταλαβαίνει κανένας εδώ μέσα δυστυχώς. Και για τα 2 έχω απλές απαντήσεις αλλά δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από possiz
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) Μα τα έγραψα και πριν , αν μεταφράσεις αυτό που κάνεις το Cloud δεν είναι cost effective. Προσπάθησε να μεταφράσεις πόσο κοστίζουν αυτά που δε μπορείς να κάνεις και τότε θα καταλάβεις την αξία. Προσπάθησε να πάρεις offsite backup και πες μου αν είναι καλύτερο το cloud από το tape , εκτός αν δεν παίρνουν ούτε backup. Προσπάθησε να έχεις b2b ,2 factor auth και Single Sign On και πες μου πόσο κάνει και αν γίνεται με κάποιο τρόπο στα ηδη υπάρχοντα συστήματα. @possizConditional Access : έρχεται αύριο το πρωί ο manager της εταιρείας και σου λέει: Θέλω από δω και πέρα όποιος κάνει login στο b2b να έχει encryption στο PC του αλλιώς να μην κάνει login. Πώς θα το κάνεις; Δε μας ενδιαφέρει που είναι το b2b μπορεί να το έχεις όπου σου τη βαρέσει. ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να είναι στο Azure Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
SwAToNeR Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 @possiz Μα δε καταλαβαίνεις. Όταν αναφέρεις για single point of failure για e-commerce 2k users και δεν σε απασχολεί δεν έχουμε να πούμε κάτι. Συγκρίνουμε αλλά πράγματα και υπάρχουν άλλες ανάγκες. Σε 1 χρόνο μπορεί να θυμηθείς αυτά τα σχόλια και να ξανασκεφτείς τις ανάγκες σου. Ούτε εγώ έχω την ανάγκη για azure αυτήν την στιγμή αλλά το βλέπω να έρχεται. Δεν με συμφέρει vdi αυτή τη στιγμή στο azure αλλά ούτε και η εφαρμογές που χρεισιμοποιουμε είναι συμβατές. Δυστυχώς είναι legacy ακόμα. Αλλά οι ανάγκες και η ανάπτυξη με πάει προς εκεί. Η ερώτηση μου όμως είναι penetration test περνάς την εφαρμογή σου; Πόσο up to date είναι; sla υπογράφεις, απαιτείται από την εταιρεία; Ποια συζητάμε για 100% sla up time και 99.9%. Γιατί όταν βρεθείς να πληρώνεις αδρά για ένα χαζό downtime τα ξανασκέφτεσαι όλα.
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 Δημοσ. 28 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) @possiz Επίσης 200 χιλιάδες users σε ΕΝΑ server με 99.5 SLA; Δηλαδή 50 λεπτά ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΆΔΑ; Και το ανέχονται; Σίγουρα περιγράφεις το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων; @SwAToNeR Α ναι VDI, πλέον εχει Windows 10 multisession πυρήνα. Που να το πεις βέβαια στην Ελλάδα, από ότι φαίνεται είμαστε 15 χρόνια πίσω. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2019 από Επισκέπτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις