Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
59 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Αυτό που είπες με την υποδομή είναι αρκετά σημαντικό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όλοι στο μυαλό μας. Και εγω το είχα καταλάβει λάθος μέχρι στιγμής. 

Για παράδειγμα τώρα εχω 2 φυσικούς server σε ενα datacenter (hetzner), ο ένας εχει το web app μου (φτιαγμένο σε php) και ο άλλος την βάση δεδομένων php. ΤΟ κόστος που δίνω και για τα 2 είναι περι τα 150ευρώ τον μήνα (για πολύ δυνατά μηχανήματα). Έψαξα αρκετα το AWS & Azure και είδα οτι με την ίδια υποδομή παίρνω μηχανήματα της πλάκας!

Μήπως εν τέλει πρέπει να αλλάξω την δομή μου; Μήπως δεν πρέπει να πάρω ενα VPS αλλα να χρησιμοποιήσω direct web app services του AWS/ Azure?

Το cloud δεν συμφέρει για hosting τέτοιου επιπέδου. Πρέπει να έχεις μηνιαία κόστη αρκετών δεκάδων χιλιάδων ώστε να δεις διαφορά.

Δημοσ.

αν ξέρεις τι χρειάζεσαι και έχεις μια σταθερή υποδομή σε βάθος χρόνου το azure σου κάνει γενναία έκπτωση σε επιλεγμένες σειρές VM για ετήσια και 3ετή συμβόλαια με εως και 65% έκπτωση. μάλιστα αν είσαι "μεγάλος" παίχτης και κάνεις τζίρους πέρνεις άλλες τιμές στα pay as you go ή και στα συμβόλαια (μικρές οι εκπτώσεις που δίνουν σε αυτή την περίπτωση αλλά και πάλι είναι κάτι)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η διαφορά είναι μία μόνο και όπως είπα είναι το mode of operations.  Αν είσαι CI/CD μαγαζί πως θα κάνεις τη δουλειά σου με ένα FC και ένα loadbalancer; Θα βρίσκεις κάθε φορά τον υπεύθυνο να σου αλλάζει το backend pool επειδή έστησε καινούργιο server το IT; Και τον Developer να σου κάνει deploy; Δε γίνονται έτσι τα πράγματα δυστυχώς.  Και να φανταστείς τα λέω εγώ που η δουλειά μου είναι ακριβώς αυτή 

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, elorant είπε

Το cloud δεν συμφέρει για hosting τέτοιου επιπέδου. Πρέπει να έχεις μηνιαία κόστη αρκετών δεκάδων χιλιάδων ώστε να δεις διαφορά.

Δυστυχώς ισχύει! Πρέπει να είσαι μεγάλο μαγαζί για να πας σε cloud λύσεις! 

Απλά είναι ωραίο συναίσθημα να είσαι worry-free για το αν θα πέσει ή όχι το σύστημα...

Δημοσ.

Μπορείς να πάρεις managed hosting αν δεν θες να ασχολείσαι με τη συντήρηση.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, giotis1982 είπε

Καλπάζει το Azure,  είναι θεαματικοτατο,  τα έγραφα πριν χρόνια αλλά με κορόιδευαν.  Είναι η καλύτερη στιγμή για τους επαγγελματίες να κάνουν την αλλαγή και το άλμα στην καριέρα τους. Όσοι δεν το κάνουν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια απλά θα σβήσουν. 

https://www.insomnia.gr/articles/microsoft/azure/τα-κέρδη-της-microsoft-δείχνουν-ότι-το-μέλλον-της-εταιρείας-βρίσκεται-στο-cloud-r12259/page/4/

Διαβάστε τι σχολίαζαν και ΦΡΙΞΤΕ ελεύθερα με τους αναλυτές του insomnia που μιλούσαν για κλόουν και κοινούς απατεώνες,  μιλάμε για επιστήμονες της επιχειρηματικότητας!!

Οταν λες η καλύτερη στιγμή για επαγγελματίες τι εννοείς? Μπορείς να δωσεις παραδειγματα? Ενας προγραμματιστης πως μπορει να ασχοληθει με αυτο? 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, elorant είπε

Μπορείς να πάρεις managed hosting αν δεν θες να ασχολείσαι με τη συντήρηση.

Το κακό με την Hetzner σε αυτό το κομμάτι είναι ότι προσφέρει μόνο Linux OS, δεν σου δίνει την δυνατότητα για Windows!

Δημοσ.
3 ώρες πριν, giotis1982 είπε

Η διαφορά είναι μία μόνο και όπως είπα είναι το mode of operations.  Αν είσαι CI/CD μαγαζί πως θα κάνεις τη δουλειά σου με ένα FC και ένα loadbalancer; Θα βρίσκεις κάθε φορά τον υπεύθυνο να σου αλλάζει το backend pool επειδή έστησε καινούργιο server το IT; Και τον Developer να σου κάνει deploy; Δε γίνονται έτσι τα πράγματα δυστυχώς.  Και να φανταστείς τα λέω εγώ που η δουλειά μου είναι ακριβώς αυτή 

Πόσες εταιρείες στην Ελλάδα χρειάζονται πχ load balancer? To 0.01%? Σε ecommerce που ασχολούμαι ανάθεμα να είναι 5-10 και αυτές οι πολύ μεγάλες. Οι υπόλοιπες σε ένα καλό Server παίζουν μια χαρά. 

19 λεπτά πριν, leonidas_fs είπε

Το κακό με την Hetzner σε αυτό το κομμάτι είναι ότι προσφέρει μόνο Linux OS, δεν σου δίνει την δυνατότητα για Windows!

Απ ότι είδα υποστηρίζει και Windows, εννοείς σε managed hosting δεν δινει? 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Exoskeletor είπε

Οταν λες η καλύτερη στιγμή για επαγγελματίες τι εννοείς? Μπορείς να δωσεις παραδειγματα? Ενας προγραμματιστης πως μπορει να ασχοληθει με αυτο? 

Μπορεί να μάθει την πλατφόρμα και να γράφει σε αυτήν, κοίτα τα exam AZ200-201 για το τι θα ζητούσε μια εταιρεία σε ένα βιογραφικό. 

@possiz ΟΛΕΣ . Είναι θέμα νοοτροπίας, αν φτιάξεις κάτι σοβαρό δε μπορείς να περιμένεις να δουλεύει για πάντα σε ένα server. Εκτός και αν δεν κάνεις πότε update ,οπότε πάω πάσο. 

Προσωπικά εξαιτίας της θέσης μου αν δεν είναι deployed όπως πρέπει τα πράγματα μου είναι πολύ εύκολο να κράξω κόσμο.  Ακόμη και τα management tools πρέπει να είναι Highly Available, ειδάλλως στο blackout Θα κλάψουν μανούλες. 

Και κακώς δεν τους κραζεις. Τα βλέπω κάθε μέρα,  στημένα συστήματα για το βασικό τους business και δεν έχουν κάνει load tests. Σκανε λόγο performance και σου λέει ο άλλος δεν το φαντάστηκα. Κάποιος πρέπει να τους βγάλει από το βούρκο. 

Στο Azure η ποιότητα εξυπακούεται. 

By the way στις 11 Μαΐου είναι το Azure Global Bootcamp στην Αθήνα,  είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσετε πράγματα από επαγγελματίες για το πώς δουλεύει από πρώτο χέρι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, giotis1982 είπε

Μπορεί να μάθει την πλατφόρμα και να γράφει σε αυτήν, κοίτα τα exam AZ200-201 για το τι θα ζητούσε μια εταιρεία σε ένα βιογραφικό. 

@possiz ΟΛΕΣ . Είναι θέμα νοοτροπίας, αν φτιάξεις κάτι σοβαρό δε μπορείς να περιμένεις να δουλεύει για πάντα σε ένα server. Εκτός και αν δεν κάνεις πότε update ,οπότε πάω πάσο. 

Προσωπικά εξαιτίας της θέσης μου αν δεν είναι deployed όπως πρέπει τα πράγματα μου είναι πολύ εύκολο να κράξω κόσμο.  Ακόμη και τα management tools πρέπει να είναι Highly Available, ειδάλλως στο blackout Θα κλάψουν μανούλες. 

Και κακώς δεν τους κραζεις. Τα βλέπω κάθε μέρα,  στημένα συστήματα για το βασικό τους business και δεν έχουν κάνει load tests. Σκανε λόγο performance και σου λέει ο άλλος δεν το φαντάστηκα. Κάποιος πρέπει να τους βγάλει από το βούρκο. 

Στο Azure η ποιότητα εξυπακούεται. 

By the way στις 11 Μαΐου είναι το Azure Global Bootcamp στην Αθήνα,  είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσετε πράγματα από επαγγελματίες για το πώς δουλεύει από πρώτο χέρι. 

Δεν υπάρχουν λεφτά για κάτι τέτοιο. Το κόστος long term είναι μεγαλύτερο από το να κλάψουν για μερικές ώρες όταν συμβεί κάτι.

Και προφανώς δεν συμβαίνει συχνά, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα. Εμένα πχ δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο εδώ και 15 χρόνια. Με RAID δίσκους και backup τα data είναι προστατευμένα, το hardware σπάνια χαλάει.

Ότι και να πούμε αν δεν υπάρχουν λεφτά κάνεις optimization του κόστους. Επίσης το Ελληνικό traffic στο 99,5% των Ελληνικών sites γίνεται άνετα handle με ένα server, σε ακραιες περιπτώσεις άντε ένα δεύτερο ως database server.

Προφανώς το όλο σύστημα πρέπει να είναι optimized. 

Δεν ξέρω σε τι πελάτες απευθύνεσαι αλλά εμένα η εμπειρία μου, ακόμα και με σχετικά μεγάλες εταιρείες αυτή είναι. 

Επεξ/σία από possiz
Δημοσ.

Ε άμα δεν έχουν θέμα με το μερικές ώρες downtime, τότε πάω πάσο.  Αλλά μεγάλη εταιρεία δε μπορείς να την πεις. Φαντάσου τι σημαίνει μερικά λεπτά downtime σε μια τράπεζα ή μερικές ώρες χωρίς email. Στον τελευταίο πελάτη που πήγα,  ήταν μια εταιρεία που παράγει Software δεμένο με υλικό. Το test lab που έχουν είναι περίπου 2000 servers. Σε αυτούς όταν τα management tools δε δουλεύουν,  δεκάδες Developers πίνουν καφέ... οπότε και οι μερικές ώρες είναι πολύ σημαντικό κόστος. 

Επιμένω πως δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει αυτά που κάνεις,  αλλά για να προσθέσει δυνατότητες. Φαντάσου πως το identity store που έχει πιθανόν να εξυπηρετήσει όλες σου τις ανάγκες για authentication στο e-commerce, χωρίς να γράψεις γραμμή κώδικα. 

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, giotis1982 είπε

Ε άμα δεν έχουν θέμα με το μερικές ώρες downtime, τότε πάω πάσο.  Αλλά μεγάλη εταιρεία δε μπορείς να την πεις. Φαντάσου τι σημαίνει μερικά λεπτά downtime σε μια τράπεζα ή μερικές ώρες χωρίς email. Στον τελευταίο πελάτη που πήγα,  ήταν μια εταιρεία που παράγει Software δεμένο με υλικό. Το test lab που έχουν είναι περίπου 2000 servers. Σε αυτούς όταν τα management tools δε δουλεύουν,  δεκάδες Developers πίνουν καφέ... οπότε και οι μερικές ώρες είναι πολύ σημαντικό κόστος. 

Επιμένω πως δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει αυτά που κάνεις,  αλλά για να προσθέσει δυνατότητες. Φαντάσου πως το identity store που έχει πιθανόν να εξυπηρετήσει όλες σου τις ανάγκες για authentication στο e-commerce, χωρίς να γράψεις γραμμή κώδικα. 

Οι τράπεζες και αυτή που αναφέρεις είναι στο 0,5%. Τώρα μια εταιρεία που κάνει εκατομμύρια τζίρο το χρόνο είναι μεγάλη, τουλάχιστον θεωρητικά.

Για να υποστηρίξεις τέτοιες δομές θέλεις μεγάλη κερδοφορία και οι περισσότερες Ελληνικές εταιρείες είναι σχεδόν ζημιογόνες.Ίσως σε 10+ χρόνια να είναι διαφορετικά τα πράγματα, τώρα σκέφτονται και το τελευταίο Ευρώ.

Δημοσ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων έχει μάθει να δουλεύει σαν μαγαζάκι το high availability και service continuinity δεν είναι κάτι που το πολύ σκέφτονται.

Το να μην δουλεύει για μισή ώρα μία ολόκληρη εταιρεία των 400 ατόμων δε τους πειράζει.

Και όχι γιατί δε πειράζει το Management αλλά γιατί οι υπάρχων network admin το πουλάει λες και θέλεις χρυσό για να το φτιάξεις.

Είτε γιατί τσικουνευονται να δώσουν λίγα χρήματα παραπάνω.

Άσε που οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν εφαρμογές στην Ελλάδα τους λες για load balance και σε κοιτάνε λες και είσαι εξωγήινος.

Και εγώ δεν τα ήξερα. Τα είδα-βιωσα αλλού και τα θεωρώ πια σταθερή μεταβλητή για μια εταιρεία αν και δε τα βρίσκεις και όλοι λένε εεε σιγά.

Η τεχνολογία είναι να μας εξυπηρετεί και όχι να μας ταλαιπωρεί. Εμείς γιατί το κάνουμε σαν να είναι αγγαρεία δεν έχω καταλάβει.

Δημοσ.

Η αλήθεια όπως καταλαβαίνετε είναι κάπου στην μέση! Μια εφαρμογή πχ με 2-3 χιλιάδες χρήστες (που για ελληνικά δεδομένα να έχεις 3000 ενεργούς πελάτες, είναι πολύ) μια χαρά την βγάζει με έναν δυνατο σερβερ. 

Ναι είναι old legacy συμφωνώ, αλλά άλλο να δίνεις 100€ τον μήνα για σερβερ και άλλο 400€. Γιατί μια cloud λύση με το ένα και το άλλο θα σου ξεκινήσει από ένα 300-400αρι! Προφανώς όλοι μα όλοι θέλουν να είναι στο cloud, να έχουν high availability, load balancer κτλ αλλά αυτά κοστίζουν! Πρέπει να ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ λεφτά ή να παρέχεις μια ΠΟΛΥ CRITICAL υπηρεσία (που πάλι θα βγάζεις πολλά λεφτά) για να το υποστηρίξεις αυτό. 

Μια κλασική ελληνική εταιρεία μικρομεσαίου μεγέθους, δύσκολα να μπορεί να το υποστηρίξει! Το insomnia πχ δεν νομίζω να είναι σε cloud με high availability...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...