Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά, έχω το παρακάτω πρόβλημα :

μετασχηματιστής από φούρνο μικροκυμάτων με δευτερεύων πηνίο που βγάζει 11,7 volt ΑC, η συγκεκριμένη τάση ανορθώνετε με τρεις από τις παρακάτω διόδους : https://www.ergo-tel.gr/manuals/KBPC25.pdf

( έχω βάλει τρεις διόδους συνδεδεμένες παράλληλα για να μοιράζεται το φορτίο ) μετά την ανόρθωση έχω 16 volt. Μέχρι εδώ όλα είναι μια χαρά, το πρόβλημα ξεκινά όταν συνδέσω κάτι στις άκρες των γεφυρών ( τις οποίες άκρες έχω πλέων ενώσει μεταξύ του και ουσιαστικά έχω δυο καλώδια, το ένα είναι το συν και το άλλο το πλην ) και τραβήξω ένα φορτίο της τάξης των 2 αμπέρ, τότε η τάση πέφτει στα 10 volt, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνετε αυτό, έλεγξα την έξοδο του μετασχηματιστή και παρέμενε σταθερή ( 11,6 v – 11,4 v ) σε όλες τις μεταβολές του φορτίου.
Πιστεύω ότι το πρόβλημα δημιουργείτε επειδή χρησιμοποιώ
γέφυρες ανόρθωσης που είναι φτιαγμένες για υψηλές τάσης ( μέχρι 600volt ). Εάν τις αντικαταστήσω με αυτέςwww.acdcshop.gr/content/kbpc35005.pdf οι οποίες είναι φτιαγμένες για 50 volt το πρόβλημα θα λυθεί; Έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν νομοζω οτι εχεις προβλημα  Διαβασε εδω   http://www.eln.teilam.gr/sites/default/files/Analogika_Dialeksi_3.pdf     

Δεύτερη προσέγγιση διόδου pn: VP(out) = VP(in) - 1.4 V

δοκίμασε να βάλεις ενα πυκνωτή εξομάλυνσης να δεις τι θα κάνει Λογικά θα ανέβει 

Επεξ/σία από hp8
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, ΑντώνηςPC/LAPTOP/GAMER είπε

έχω βάλει τρεις διόδους συνδεδεμένες παράλληλα για να μοιράζεται το φορτίο

Οι δίοδοι (και το ίδιο ισχύει για τις γέφυρες ανόρθωσης) δέν παραλληλίζονται, τουλάχιστον όχι εύκολα. Λογω κατασκευαστικών διαφορών μία απο τις 3 θα έχει μικρότερο Vfd και απο αυτή θα περνά πρακτικά όλο το ρεύμα. Οι άλλες 2 θα είναι σαν να μήν υπάρχουν.

1 ώρα πριν, ΑντώνηςPC/LAPTOP/GAMER είπε

Πιστεύω ότι το πρόβλημα δημιουργείτε επειδή χρησιμοποιώ γέφυρες ανόρθωσης που είναι φτιαγμένες για υψηλές τάσης ( μέχρι 600volt ).

Κάποιες δίοδοι υψηλών τάσεων έχουν μεγάλο Vfd (ουσιαστικά είναι πολλά PN junctions σε σειρά στο ίδιο πακέτο οποτε τα Vfd του καθενός προστίθονται) αλλά αυτές στα δύο λίνκ που έβαλες έχουν πρακτικά την ίδια πτώση τάσης. Το πίο πιθανό είναι οτι η συμπεριφορά του κυκλώματος είναι φυσιολογική.

Όπως λέει και ο @hp8 απο πάνω, δοκίμασε να βάλεις πυκνωτή παράλληλα με το φορτίο.

• Like 2
Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, σύνδεσα παράλληλα με το φορτίο( περίπου 2 amper ) έναν πυκνωτή 3300 μf και η τάση σταθεροποιήθηκε αρκετά, εάν τραβήξω ένα φορτίο περίπου 10 amper, τι χωρητικότητας πυκνωτή θα πρέπει να βάλω για να έχω μια καλή εξομάλυνση ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

χοντρικά 1000μf ανά αμπέρ όταν υπάρχει σταθεροποιητης τάσης Στην περίπτωση σου δεν ξερω αν υπαρχει σταθεροποιητης 10 amper 20000μf στα 35 v πιστεύω θα είναι εντάξει Υπάρχει και τύπος που τον βγάζεις Κανε μια αναζήτηση Αυτο που δεν καταλαβαίνω αφού ζητάς 10 amper προς τι οι 3 γέφυρες ? H κάθε μια ειναι 35 amper

Επεξ/σία από hp8
  • Like 1
Δημοσ.

Οκ φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ, ο λόγος που έβαλα τρεις γέφυρες είναι πως στο μέλλον σκέφτομαι να κάνω κάποιες ΄΄αναβαθμίσεις΄΄ σε αυτήν την κατασκευή και μπορεί να χρειαστώ πολλά παραπάνω αμπέρ, εκτός από αυτό τα δέκα αμπέρ ήταν ενδεικτικά, μπορεί να τραβήξω και 20 και 30 amper, απλός τώρα γνωρίζω τι πυκνωτή πρέπει να βάλω στο ανάλογο φορτίο. Έκτος από τους παραπάνω λόγους ένας ακόμα είναι ότι τώρα θα έχω μικρότερες θερμοκρασίες αφού θα έχω τρεις γέφυρες αντί για μια. Να πω επίσης ότι οι γέφυρες που έχω τώρα στο κύκλωμα είναι των 25 amper, όχι των 35.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, ΑντώνηςPC/LAPTOP/GAMER είπε

Έκτος από τους παραπάνω λόγους ένας ακόμα είναι ότι τώρα θα έχω μικρότερες θερμοκρασίες

οι μεταλλικές γέφυρες με την τρύπα στη μέση  βιδώνονται σε μεταλλικό κουτι για να ψύχονται Τώρα αν τραβάς τόσα πολλά αμπέρ θα πρέπει να δεις την ψύξη τους με μια ψήκτρα η και με ένα φαν 70χ70?

• Like 1
Δημοσ.

Κοίταξε, αυτήν την στιγμή τις έχω βιδώσει σε μεταλλικές πλάκες, αλλά επειδή το κύκλωμα θα τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικό κουτί δεν θέλω αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες, αν τις έβαζα σε μεταλλικό κουτί θα τις βίδωνα σε αυτό και ύστερα no problem οπως ειπες και εσυ. Να σε ρωτήσω κάτι άλλο, στην περίπτωση που θελήσω να τραβήξω 50 αμπέρ, με καλύπτει ένας πυκνωτής 100000 μf. Σωστά ;

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, ΑντώνηςPC/LAPTOP/GAMER είπε

στην περίπτωση που θελήσω να τραβήξω 50 αμπέρ

σε αυτή την περίπτωση  θα πρέπει  να κάνεις σύμβαση με την πυροσβεστική !!! 😁

Δημοσ.
10 ώρες πριν, ΑντώνηςPC/LAPTOP/GAMER είπε

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο, στην περίπτωση που θελήσω να τραβήξω 50 αμπέρ, με καλύπτει ένας πυκνωτής 100000 μf. Σωστά ;

Οι πυκνωτές δέν είναι λύση

Όσο πιό πολύ πυκνωτή βάλεις, ναί μεν έχεις πιό σταθερή τάση, όμως η καμπύλη του ρεύματος που θα περνάει απο το δευτερεύον του μ/σ και τη γέφυρα γίνεται πιό στενή και πιό απότομη, με το στιγμιαίο ρεύμα να είναι πολλαπλάσιο αυτού του φορτίου.

Υπερβολική χωρητικότητα πυκνωτών και θα βάζει το μετασχηματιστή σε κορεσμό, αλλά και μπορεί να κάψει και τη γέφυρα.

Αυτό που κάνουμε είναι μεγαλύτερη τάση στο δευτερεύον απο αυτή που θέλουμε στην έξοδο, λίγοι πυκνωτές και γραμμικός ρυθμιστής τάσης. Λόγω της μικρής χωρητικότητας των πυκνωτών θα υπάρχει μεγάλη κυμάτωση στην τάση τους, όμως όσο η τάση δέν πέφτει κάτω απο το dropout voltage του ρυθμιστή, η τάση στο φορτίο θα είναι σταθερή.

Δες εδώ: https://fubar.gr/linear-psu-part-2/

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιάννη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες, τώρα που είδα το βίντεο κατάλαβα πως ίσε εσύ, πρώτα να σου πω συγχαρητήρια για τα βίντεο σου και να συνεχίσεις έτσι, για μένα ίσε ο greatscott της Ελλάδας, τώρα εάν του έβαζα κάποιον ρυθμιστή τάσης θα ήταν σίγουρα καλύτερο, άλλα το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μεγάλα ρεύματα, πχ ο Lm317 αντέχει μέχρι 1,5 amper, γιαυτό μου φένετε ότι οι πυκνωτές σε σειρά με κάποιο NTC είναι μονόδρομος.

Επεξ/σία από ΑντώνηςPC/LAPTOP/GAMER
  • Like 1
Δημοσ.

Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και δεν θέλω να μου πείτε (πνευματικά δικαιώματα ) Εγώ στη θέση σας αφου είχα ξεκαθαρίσει την τάση που ήθελα να  δίνει ο μετασχηματιστης θα πήγαινα σεναν που φτιάχνει μετασχηματιστες και θα άλλαζα τις σπείρες του δευτερευοντος και θα είχα το κεφάλι μου ήσυχο Γιατί πολλά τα αμπέρ Αρη (από την ταινία) Τώρα όσον αφορά την ρυθμιζόμενη εδώ 

https://www.circuitlib.com/index.php/schematics/product/24-20a-adjustable-power-supply/category_pathway-26

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...