Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα σε ολους ,ηθελα να ρωτησω αν γινεται ο επικαρπωτής και ο έχων  ψιλή κυριότητα να δηλωσουν ενα σπιτι σαν βασικη κατοικία και οι δυο.Τα ατομα αυτα δεν εχουν πρωτου βαθμου συγγένεια.  

Επεξ/σία από IKARIWTHS
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τη διόρθωση,ας μας απαντήσει κάποιος που ειναι σίγουρος 

Επεξ/σία από IKARIWTHS
Δημοσ.
1 ώρα πριν, IKARIWTHS είπε

Καλησπερα σε ολους ,ηθελα να ρωτησω αν γινεται ο επικαρπωτής και ο έχων  ψιλή κυριότητα να δηλωσουν ενα σπιτι σαν βασικη κατοικία και οι δυο.Τα ατομα αυτα δεν εχουν πρωτου βαθμου συγγένεια.  

Τι ακριβώς εννοείς όταν λες "να δηλωσουν ενα σπιτι σαν βασικη κατοικία και οι δυο"? Εννοείς να μοιραστούν το τεκμήριο κατοικίας? Θέλουν να πάρουν και οι δύο κάποιο επίδομα? Γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος.

Δημοσ.

Εγώ νομίζω πως δεν γίνεται αυτό που ρωτάς. Ο ψιλός κύριος θεωρείται ο ιδιοκτήτης, ενώ η επικαρπία είναι είδος δουλείας. Επειδή όμως μόνο ο επικαρπωτής έχει δικαίωμα χρήσης του σπιτιού και όχι ο ψιλός κύριος, δεν είναι σωστό να το δηλώσουν και οι δύο ως κύρια κατοικία τους στη φορολογική δήλωση (υποθέτοντας ότι περί αυτού πρόκειται). Θεώρησε τον επικαρπωτή σαν ένα είδος ενοικιαστή, θα το δήλωνε και ο ιδιοκτήτης τότε;  Νομίζω ότι πιο σωστό είναι να μπει ο ψιλός κύριος ως φιλοξενούμενος. Ίσως να μπορούσε να γίνει και καμιά δωρεάν παραχώρηση ποσοστού της κατοικίας για να μοιραστεί το τεκμήριο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο επικαρπωτής έχει την κυρία νομή του ακίνητου , ο έχων την ψιλή κυριότητα μπορεί να μένει ως φιλοξενούμενος ή με δωρεάν παραχώρηση, έτσι δηλώνεται στην φορολογική δήλωση κατά περίπτωση, ο έχων την επικαρπία την παραχωρεί όποτε θέλει εν ζωή  ή αποδίδεται μετά τον θάνατό του αν δεν αναφέρει στο συμβόλαιο ότι την μεταβιβάζει σε άλλον πχ Μάνα ή Πατέρα του παιδιού   

Επεξ/σία από adsl2+
  • Like 2
Δημοσ.

Επειδή το είχα ρωτήσει σε δικηγόρο,η επικαρπία νομίζω ότι δεν μεταβιβάζεται και ακόμη και αν γίνει αυτό,αν ο έχων ψιλή κυριότητα προσβάλει την μεταβίβαση της επικαρπίας το δικαστήριο θα τον δικαιώσει. Δεν έχω την παραμικρή νομική γνώση το τονίζω,απλά αυτό μου είχε πει δικηγόρος με εμπειρία υποτίθεται σε αστικό δίκαιο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας ευχαριστω ολους ,Αφορα συγγενικό μου πρόσωπο  και η κατάσταση εχει ως εξής . Κοπελα μενει μαζι με τη νονα της , η κοπελα εχει ψιλη κυριοτητα και η νονα επικαρπια ,η νονα πεθαινει το καλοκαιρι και η κοπελα παίρνει την πλήρη κυριότητα,η κοπελα το ανακαινιζει και θελει να μπει στο εξοικονομώ κατ΄οικον αλλα πρεπει να το δηλωνει σα πρωτη κατοικια για εναν χρονο ενω ο λογιστης της θελει να το βαλει απο το καλοκαιρι που χαθηκε η νονα της .

Τι μπορει να γινει?  

Υγ. Η κοπελα για το 2017 δηλωνε σα πρωτη κατοικια το σπιτι των γονιων που ειναι διπλα σε αυτο που κληρονόμησε αλλα το τελευταιο καιρο εμενε μαζι με τη νονα για να τη βοηθαει.

υπαρχει τροπος τωρα που γινονται η δηλωσεις για το 2018 να φαινεται οτι εμενε στο σπιτι αυτο απο τις αρχες του 2018?

Επεξ/σία από IKARIWTHS
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

έλα μην το σκέφτεσαι πολύ, ο ψιλός θα δηλώσει φιλοξενία στον επικαρπώτη και όλο το τεκμήριο χρήσης θα το πάρει ο επικαρπωτής

κι εγώ με τον πατέρα μου έτσι το δηλώνω

αυτός με την ψιλή κυριότητα στην ουσία το μόνο που έχει κερδίσει είναι ότι με τον θάνατο του επικαρπωτή η πλήρης κυριότητα περνάει σε αυτόν, είναι ένας πιο φθηνός τρόπος να μεταβιβάσεις το σπίτι σε κάποιον και σου εξασφαλίζει ότι ο άλλος δεν θα σε πετάξει έξω ή δεν θα το πουλήσει, νοικιάσει, κάνει οδτιδήποτε μέχρι το θάνατό σου. αλλά σε ο,τι αφορά την εφορία (με εξαίρεση τον ενφια που σπάει στους 2 ) χρήση, τεκμήρια κοκ , τα πράγματα μένουν ως είχαν για τον επικαρπωτή (που πριν ήταν ο κύριος) 

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έπρεπε να είχε δηλωθεί ηλεκτρονικα στο https://www.aade.gr/ Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου, αλλαγή κατοικίας, μέχρι 31/12/2018 

1 ώρα πριν, janpap08 είπε

Επειδή το είχα ρωτήσει σε δικηγόρο,η επικαρπία νομίζω ότι δεν μεταβιβάζεται και ακόμη και αν γίνει αυτό,αν ο έχων ψιλή κυριότητα προσβάλει την μεταβίβαση της επικαρπίας το δικαστήριο θα τον δικαιώσει. Δεν έχω την παραμικρή νομική γνώση το τονίζω,απλά αυτό μου είχε πει δικηγόρος με εμπειρία υποτίθεται σε αστικό δίκαιο.

Αν αναφέρεται στο συμβόλαιο το δικαστήριο δικαιώνει τον κληρονόμο της επικαρπίας, διότι χωρίς αντίρρηση ο έχων την ψιλή είχε αποδεχτεί την επιθυμία πρόταση του επικαρπωτή με την υπογραφή του στο συμβόλαιο!

Επεξ/σία από adsl2+
Δημοσ.
2 ώρες πριν, IKARIWTHS είπε

Σας ευχαριστω ολους ,Αφορα συγγενικό μου πρόσωπο  και η κατάσταση εχει ως εξής . Κοπελα μενει μαζι με τη νονα της , η κοπελα εχει ψιλη κυριοτητα και η νονα επικαρπια ,η νονα πεθαινει το καλοκαιρι και η κοπελα παίρνει την πλήρη κυριότητα,η κοπελα το ανακαινιζει και θελει να μπει στο εξοικονομώ κατ΄οικον αλλα πρεπει να το δηλωνει σα πρωτη κατοικια για εναν χρονο ενω ο λογιστης της θελει να το βαλει απο το καλοκαιρι που χαθηκε η νονα της .

Τι μπορει να γινει?  

Υγ. Η κοπελα για το 2017 δηλωνε σα πρωτη κατοικια το σπιτι των γονιων που ειναι διπλα σε αυτο που κληρονόμησε αλλα το τελευταιο καιρο εμενε μαζι με τη νονα για να τη βοηθαει.

υπαρχει τροπος τωρα που γινονται η δηλωσεις για το 2018 να φαινεται οτι εμενε στο σπιτι αυτο απο τις αρχες του 2018?

Αυτά στα bold με μπερδεύουν...

Αν όντως η βαφτιστήρα πρέπει να το δηλώνει σαν κύρια κατοικία για όλο το 2018, τότε δεν γίνεται.

Αν απλά πρέπει να φαίνεται πως έμενε μέσα σε αυτό από τις αρχές του 2018 (ως φιλοξενούμενη πχ), τότε γίνεται.

2 ώρες πριν, janpap08 είπε

Η επικαρπία όντως δεν μεταβιβάζεται, η άσκηση της επικαρπίας όμως μεταβιβάζεται κανονικά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...