Προς το περιεχόμενο

Ηχομονωση


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εχω μια απορία σχετικά με ηχομονωση. Πρόσφατα ανακαινισα το πατρικο. Οι γονείς μου οσο εμεναν εκει ειχαν ενα τεράστιο σαλόνι που το χώρισαν στην μέση και εφτιαξαν ενα μεγαλο δωμάτιο. Σκέφτηκα να κανω αυτο το δωμάτιο entertainment center. Τηλεόραση, κονσολες, PC, Home Cinema ολα εκει. Το πρόβλημα ειναι πως ο τοίχος ειναι απο Άλφα Μπλοκ οπότε η ηχομονωση ειναι φταρνιζεσαι και ακουνε στην κουζινα. Υπάρχει καποιος ευκολος τρόπος να το μονωσω; Προφανώς δεν θα κανω παρτυ εκει μεσα αλλα να μπορώ να βλέπω μια ταινία ή να παίζω κανα game χωρίς να ενοχλώ την γυναικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί και εμένα με τους γείτονες μου. Έχω δει κάτι ηχομονωτικά υλικά στο skroutz αλλά δεν ξέρω αν κάνουν δουλειά. Κάποιος που ασχολείται ή έχει βάλει ίσως να μας διαφωτίσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχώς αυτό που ψάχνετε (ηχομόνωση) είναι κάτι που απαιτεί σωστό σχεδιασμό, χρήμα και αρκετή δουλεια ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Και αυτό γιατί είναι αρκετά εύκολο να ελέγξεις τις μεσαίες /υψηλες συχνότητες αλλα δεν ισχύει το ίδιο για τις χαμηλές συχνότητες (γι'αυτο και ακούμε μονο το χαρακτηριστικό "μπουμαρισμα" από τα καγκουραμαξα πολύ πριν δούμε το αυτοκίνητο και ακούσουμε τα πρίμα).

Όσο πιο χαμηλή μια συχνότητα τόσο μεγαλύτερο μήκος κύματος έχει και τόσο πιο εύκολα διαπερνα τα διαφορα δομικά υλικά, "δραπετεύοντας" τελικά σε γειτονικούς χώρους.

Όλα τα ηχομονωτικά υλικά που βλέπετε αποδίδουν ανάλογα με την πυκνότητα, το σχήμα, το εμβαδόν τους και το πάχος τους.

Στην πράξη, αν κάποιος θέλει να "σπάσει" τις συχνότητες που παράγει ένα υπογουφερ ώστε να μην γίνονται ενοχλητικά ακουστές σε διπλανούς χώρους θα χρειαστεί ένα αφρώδες (συνήθως) ηχομονωτικό με πάχος τουλάχιστον 10-15 εκατοστά που να καλύπτει το εσωτερικό του χώρου σε ποσοστό minimum 15-20% ώστε να έχει μια αξιοπρεπη απόδοση (αυτό που φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους όταν μιλάνε για "ηχομόνωση"). 

Χοντρή μοκέτα στο πάτωμα, χοντρές κουρτίνες και ράφια με βιβλία στους τοίχους βοηθάνε στη διάχυση/απορροφηση και τον έλεγχο των ηχητικών κυμάτων σε κάποιο βαθμό αλλα μην περιμένετε θαύματα.

Η τοποθέτηση ηχομονωτικών μεσα στους τοίχους (πχ πετροβαμβακας υψηλης πυκνότητας) είναι εξαιρετική λύση αλλα δυστυχώς δεν είναι πρακτική στο 98% των περιπτώσεων (εκτος και αν φτιάχνουμε το χώρο από την αρχή). Βεβαια δεν είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε τέτοιες ακραίες λύσεις για να σουλουπώσουμε τα πράγματα. Ακόμα και τα επιπλα που υπάρχουν μεσα σε ένα χώρο βοηθάνε την κατάσταση αν τοποθετηθούν σωστά.

Παρ'οτι η ηχομόνωση και η ακουστική περιποίηση ενός χώρου δεν είναι ταυτόσημες έννοιες, πολλά πράγματα που κάνουμε για να βελτιώσουμε την ακουστική ενός χώρου έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της μετάδοσης ήχου σε διπλανούς χώρους (και αντίστροφα - η τοποθέτηση ηχομονωτικών συχνά λειτουργει ευεργετικά στην ακουστική του χώρου μας).

Παραθέτω δυο βιντεακια (από τα χιλιάδες που υπάρχουν) για να μπείτε στο νόημα αν είχατε το κουράγιο να διαβάσετε το "σεντόνι" μου:

 

 

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...