Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το ερώτημα απλό, μιας και έχω χάσει την επαφή μου με την ελληνική πραγματικότητα. Αν θέλω να αγοράσω ηλεκτρικό φούρνο για σπίτι που έχω στην Ελλάδα πού είναι καλύτερο να απευθυνθώ; Στα παραδοσιακά καταστήματα ή λύση skroutz και ηλεκτρολόγος γειτονιάς για εγκατάσταση; Στη δεύτερη περίπτωση αν είναι πιο οικονομική θα καλύπτομαι σε θέματα εγγύησης και ασφάλειας από την ελληνική αντιπροσωπεία; 

Στα παλιά τα χρόνια θυμάμαι τους ηλεκτρολόγους που λέγανε ότι για φούρνους (και είδη κουζίνας γενικότερα), η ποιότητα πήγαινε λίγο πολύ ως εξής: Miele, Neff, Bosch, όλοι οι άλλοι. Αυτό ισχύει ακόμα με την ύπαρξη πάρα πολλών εταιρειών από beko μέχρι samsung;

Δημοσ.

Πάνε σε ένα κατάστημα τύπου κωτσοβολο δες από κοντά ποια συσκευή σου αρέσει κια μετά ψάξε ον λινε να δεις τιμές και από που σε συμφέρει.για τη σύνδεση κια εγώ ηλεκτρολόγο της γειτονιάς είχα βρει. Ποιο φθηνός ήταν. 

• Like 2
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, mylo είπε

Πάνε σε ένα κατάστημα τύπου κωτσοβολο δες από κοντά ποια συσκευή σου αρέσει κια μετά ψάξε ον λινε να δεις τιμές και από που σε συμφέρει.για τη σύνδεση κια εγώ ηλεκτρολόγο της γειτονιάς είχα βρει. Ποιο φθηνός ήταν. 

Ωραία, θα το κάνω. Από μάρκες τι ακριβώς παίζει για ένα μπάτζετ εντοιχισμένου φούρνου μέχρι 650;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, AristidisZ είπε

Μη φέρεις ηλεκτρολόγο να στη συνδέσει, πραγματικά είναι πανεύκολη διαδικασία 

Τσάμπα τα λεφτά

Δυστυχώς παίζει να μην είμαι καν Ελλάδα όταν γίνει η τοποθέτηση.

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Speculoos είπε

Πολλοί καινούργιοι φούρνοι συνδέονται σε απλή πρίζα σούκου οπότε - προφανώς - δεν χρειάζεται ηλεκτρολόγος. 

Για να κάνεις την υπάρχουσα καλωδίωση σούκου πρίζα πηγαίνεις σε μαγαζί με ηλεκτρολογικα, τους λες εκείνο που θέλεις, πας σπίτι κλείνεις το γενικό του ρεύματος και σε 5 λεπτά είσαι έτοιμος με max 5€. Διαφορετικά δίνεις 20-30€ στον ειδικό. 

Δημοσ.
55 λεπτά πριν, Speculoos είπε

E εντάξει, άρα δε θα χρειάζεσαι την κουζίνα :P

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, chessplayer-alexis είπε

Πολλοί καινούργιοι φούρνοι συνδέονται σε απλή πρίζα σούκου οπότε - προφανώς - δεν χρειάζεται ηλεκτρολόγος. 

Για να κάνεις την υπάρχουσα καλωδίωση σούκου πρίζα πηγαίνεις σε μαγαζί με ηλεκτρολογικα, τους λες εκείνο που θέλεις, πας σπίτι κλείνεις το γενικό του ρεύματος και σε 5 λεπτά είσαι έτοιμος με max 5€. Διαφορετικά δίνεις 20-30€ στον ειδικό. 

Με εξαίρεση τα επιτραπέζια φουρνάκια, οι "κανονικοί" φούρνοι δεν πρέπει να συνδέονται σε πρίζα, για πολλούς και διάφορους λόγους κάποιοι από τους οποίους είναι οι:

Σπάνια (και συνήθως από παπατζή ηλεκτρολόγο) θα έχει μπει πρίζα σούκο στη γραμμή που είναι για την κουζίνα. Κανονικά η σχετική παροχή μένει μέσα σε ηλεκτρολογικό κουτί και η σύνδεση γίνεται (ιδανικά) με caps.

Αν χρησιμοποιηθεί η όποια άλλη σούκο πρίζα στην περιοχή της κουζίνας δεν θα ασφαλίζεται με την ασφάλεια που πρέπει και, ακόμα χειρότερα, το καλώδιο θα είναι αρκετά ψιλό (το πολύ 2,5άρι) για να αντέξει τα φορτία. "Καινούργιοι" ή "παλιοί" φούρνοι, όσο ενεργειακά αποδοτικοί και να θεωρούνται οι νεότεροι δεν παύει να έχουν μεγάλες ανάγκες σε ρεύμα.

Ακόμα και αν υπάρχει χοντρό καλώδιο που ασφαλίστηκε σωστά και τερματίζει σε σούκο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα ρεύματα που θα περνάνε θα "ψήσουν" την πρίζα αρκετά σύντομα.

• Like 1
Δημοσ.

Ασε που εκει που τοποθετείται ο φούρνος δεν υπάρχει πρίζα σουκο, υπάρχουν μόνο καλώδια και πρέπει να ξέρεις να τα συνδέσεις

Σαφώς και πρέπει να φωνάξεις ηλεκτρολόγο.

Δημοσ.

Αν ο φούρνος είναι σκέτο φούρνος (χωρίς εστίες, αυτό που λέμε άνω πάγκου) τα φορτία είναι μικρά. Θέλει μεν δική του ξεχωριστή γραμμή από το πίνακα (16A) αλλά μπαίνει κανονικά σε πρίζα.

Τα μεγάλα φορτία είναι των εστιών. Αν είναι για "κλασικές" κουζίνες (φούρνος+εστίες μαζί) ή φούρνους κάτω πάγκου (που ελέγχουν και τις εστίες), εκεί δεν παίζει πρίζα, θέλει οπωσδήποτε ξεχωριστή γραμμή (25A) και κλέμα.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, vasilk είπε

Τα μεγάλα φορτία είναι των εστιών. Αν είναι για "κλασικές" κουζίνες (φούρνος+εστίες μαζί) ή φούρνους κάτω πάγκου (που ελέγχουν και τις εστίες), εκεί δεν παίζει πρίζα, θέλει οπωσδήποτε ξεχωριστή γραμμή (25A) και κλέμα.

To αυτό. Ο φούρνος Neff 20ετίας (ίσως και παραπάνω) παραδίδει σιγά σιγά πνεύμα οπότε πάει για αλλαγή,  τα μάτια είχαν μάλιστα αλλαχτεί πριν από 5 χρόνια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, haris_216 είπε

Με εξαίρεση τα επιτραπέζια φουρνάκια, οι "κανονικοί" φούρνοι δεν πρέπει να συνδέονται σε πρίζα, για πολλούς και διάφορους λόγους κάποιοι από τους οποίους είναι οι:

Σπάνια (και συνήθως από παπατζή ηλεκτρολόγο) θα έχει μπει πρίζα σούκο στη γραμμή που είναι για την κουζίνα. Κανονικά η σχετική παροχή μένει μέσα σε ηλεκτρολογικό κουτί και η σύνδεση γίνεται (ιδανικά) με caps.

Αν χρησιμοποιηθεί η όποια άλλη σούκο πρίζα στην περιοχή της κουζίνας δεν θα ασφαλίζεται με την ασφάλεια που πρέπει και, ακόμα χειρότερα, το καλώδιο θα είναι αρκετά ψιλό (το πολύ 2,5άρι) για να αντέξει τα φορτία. "Καινούργιοι" ή "παλιοί" φούρνοι, όσο ενεργειακά αποδοτικοί και να θεωρούνται οι νεότεροι δεν παύει να έχουν μεγάλες ανάγκες σε ρεύμα.

Ακόμα και αν υπάρχει χοντρό καλώδιο που ασφαλίστηκε σωστά και τερματίζει σε σούκο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα ρεύματα που θα περνάνε θα "ψήσουν" την πρίζα αρκετά σύντομα.

το τρόπο σύνδεσης των ηλεκτρικών συσκευών τον καθορίζει ο κατασκευαστής τους που έχει και την ευθύνη της καλής λειτουργίας της συσκευής. Αν ο κατασκευαστής θεωρεί ότι η συσκευή του πρέπει να τροφοδοτηθεί από ρευματοδότη δεν είναι δουλειά οποιοδήποτε ηλεκτρολόγου να κόψει τον ρευματολήπτη και να κάνει σύνδεση σε κουτί.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nvel είπε

το τρόπο σύνδεσης των ηλεκτρικών συσκευών τον καθορίζει ο κατασκευαστής τους που έχει και την ευθύνη της καλής λειτουργίας της συσκευής. Αν ο κατασκευαστής θεωρεί ότι η συσκευή του πρέπει να τροφοδοτηθεί από ρευματοδότη δεν είναι δουλειά οποιοδήποτε ηλεκτρολόγου να κόψει τον ρευματολήπτη και να κάνει σύνδεση σε κουτί.

Προσαρμόζοντας πάντα τα "θέλω" του κατασκευαστή στην πραγματικότητα της τοπικής αγοράς όπου για παράδειγμα η ελληνική λέει ότι είναι "μάλλον" απίθανο να βρεις ασφάλεια πίνακα για κουζίνα να τερματίζει σε σούκο πρίζα.

Και αν βρεις καλό είναι να τρέξεις να φύγεις μακριά αφού η παροχή της κουζίνας ασφαλίζεται με 25άρα ασφάλεια και φυσικά τέτοια πρίζα σούκο, απ' όσο ξέρω, δεν υφίσταται (νομίζω ότι είναι μέχρι 16Α)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, haris_216 είπε

οι "κανονικοί" φούρνοι .... 

Μιλάω - προφανώς - για κανονικό φούρνο που αγόρασα προ έτους αλλάζοντας άλλον εντοιχισμένο που έφαγε τα ψωμιά του. 

Ο συγκεκριμένος είναι πλέον "χαμηλής κατανάλωσης" και ήρθε κανονικά με καλώδιο που τελειώνει σε αρσενικό σούκο . [Ξέρω τι λέω & γράφω .... 😏]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...