Προς το περιεχόμενο

UEFI BIOS και windows.

charas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα στο φορουμ, δεν ξερω αν η ερωτηση ειναι ασχετη η μαλλον ασχετος ειμαι εγω!!! αλλα υπαρχει τροπος να εχω 2 η 3 λειτουργικα σε παρτισιον η διαφορετικους σκληρους και να μπορω να διαλεξω ποιο θα εχω, απο UEFI bios και οχι Legacy η περιβαλλον dos? Ευχαριστω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το UEFI ουσιαστικά δεν εκκινεί το λειτουργικό από master boot record δίσκου, αλλά από αρχείο που υπάρχει στο EFI partition του δίσκου. Από εκεί και πέρα, αν το λειτουργικό υποστηρίζει EFI,δεν έχεις θέμα. Ας πούμε εγώ έχω Ubuntu και Windows 10 στον ίδιο δίσκο, και τα αρχεία και των δύο είναι στο EFI partition. Από το UEFI μπορώ να επιλέξω ποιο θα φορτώνει. Εγώ έχω βάλει να φορτώνει το Ubuntu, αλλά ο grub  (boot manager του linux) μου δίνει στη λίστα του και τα windows 10 για να ξεκινήσω από εκεί. Αν στο UEFI επιλέξω τον windows boot manager, θα μπει απευθείας στα windows.

Οπότε το θέμα είναι αν τα λειτουργικά που θέλεις να βάλεις υποστηρίζουν UEFI (και GPT δίσκους) ή όχι. Μερικές λεπτομέρειες θα βοηθούσαν

Επεξ/σία από Orestis_G

11 ώρες πριν, asmilon είπε

Τα ΧΡ τα ξεχνας σε UEFI, καλυτερα παιξε μαζι τους σε καποιο Virtual Machine...

Εκτός αν τα θέλει για παιχνίδια, οπότε τα ξεχνάει γενικών γιατί σε vm δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδι. :)

11 ώρες πριν, charas είπε

Με σειρα,win 10 64b,win 7 64b,win xp 32b. Ευχαριστω.

Η μόνη λύση για xp και gaming είναι να στηθούν σε δικό τους δίσκο καθαρά και χωρίς να υπάρχει άλλος δίσκος στο σύστημα και να γίνεται επιλογή, τουλάχιστον για τα xp, από τον boot manager του bios. Αν είναι απλά για να υπάρχουν ή για κάποιον παλιό εκτυπωτή, τότε ναι, σε virtual machine είναι μια χαρά. Το virtual box είναι καλό αλλά αν θέλεις και υποστήριξη συσκευών θα βάλεις και τα extentions, εναλλακτικά είναι και το vmware player. Και τα δύο είναι δωρεάν.

micos000 επειδη εχουμε ξαναμιλησει για παρομοιο θεμα,ναι τα xp ειναι μονο για παιχνιδια και ναι ειναι σε ξεχωριστο δισκο,τα εβαλα και με vb και δεν δουλευουν οπως ειπες, αλλα αυτο σημαινει οτι καθε φορα θα πρεπει να παταω F2 η DEL η οποιο αλλο φ5,φ8 συμβατο πληκτρο για να μπω στο bios και να διαλεξω λειτουργικο? Δεν γινεται να εχω οθονη επιλογης στο ξεκινημα οπως με τα κανονικα προ UEFI bios boot?

5 ώρες πριν, micos000 είπε

Εκτός αν τα θέλει για παιχνίδια, οπότε τα ξεχνάει γενικών γιατί σε vm δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδι. :)

Σε VMware μια χαρά παίζουν τα παιχνίδια και έχει σίγουρα full support dx9

• Like 1

7 ώρες πριν, charas είπε

Δεν παιζουν ουτε με vm δοκιμασμενο.Τα μονα που παιζουν ειναι απο το gog.

Έχεις δοκιμάσει virtual machine με VMware? Γιατί εμένα μια χαρά παίζουν αν το σεταρεις σωστά. 

5 λεπτά πριν, charas είπε

Ναι εχω δοκιμασει,ανοιγει το παραθυρο αλλα μεχρι εκει. Γι αυτο τον λογο θελω legacy αλλα δεν, απ οτι λετε.

Ευχαριστω.

Περιεργο, εγω μεχρι και 3dmark τρεχω σε vmware, gta san andreas κλπ...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα είχα παραγγείλει τα κομμάτια για τον υπολογιστή και μετά τα πήγα στον τεχνικό για να το στήσει. Τoυ είπα να τα κάνει windows 10 home 64 bit μετά το φορμάτ κάτι έκανε με τις ενημερώσεις δε ξέρω τι και κατέβασε κατευθείαν τους drivers της nvidia από το site. κάνω την εγκατάσταση και η οθόνη της επιφάνειας εργασίας δεν την έδειχνε θολή κάνω μετά κάποιες ρυθμίσεις όπως πίνακας ελέγχου->επιλογές παροχής ενέργειας και στις 3-4 επιλογες που έχει πάτησα ποτέ για να μην σβήνει η οθόνη και παω στην άλλη επιλογή επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας->τερματισμός λειτουργίας και στην άλλη επιλογή καμία ενέργεια. Όταν κλείνω τον υπολογιστή δεν μαυρίζει η οθόνη και κλίνει ο υπολογιστής ο υπολογιστής κλίνει κατευθείαν . Με τα παιχνίδια δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Ενημερώσεις όλα καλά. Αλλά μετά από βδομάδες πάω έναρξη->ρυθμίσεις->ενημέρωση και ασφάλεια->ενεργοποίηση και έλεγε ότι δεν ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν τα windows και σκεφτόμουνα να αγοράσω κλειδί ή να κάνω φορμάτ και τελικά έκανα φορμάτ. Μετά την εγκατάσταση του φορμάτ κάνω τις ενημερώσεις μετά έλεγε ότι ορισμένες ενημερώσεις δεν μπορούν να εγκατασταθούν αν δεν επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας μετά την επανεκκίνηση κατεβάζω τους drivers από το site της nvidia αλλά η οθόνη της επιφάνειας εργασίας μου την εμφανίζει θολή με αποτέλεσμα να κάνει drop/lag το παιχνίδι. Τον ξανά πήγα στον τεχνικό και έκανε ρυθμίσεις στο bios και το έκανε σε σύστημα raid πράγμα που δεν το θέλω αλλά μετά το φορμάτ έκανε εγκατάσταση τους drivers της nvidia από το windows update. Μετά πάω πίνακας ελεγχου->επιλογές παροχής ενέργειας και τις 3-4 επιλογές έβαλα ποτέ για να μην σβήνει η οθόνη και μετά πάω στην άλλη επιλογή επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας->τερματισμός λειτουργίας και στην άλλη επιλογή καμία ενέργεια. Όταν κλείνω τον υπολογιστή λεει τερματισμό λειτουργίας και μετά από κάποια δευτερόλεπτα σβήνει η οθόνη και μετά κλίνει ο υπολογιστής. Ο τεχνικός το έκανε με διαφορετικό τρόπο. Επίσης όταν πάω έναρξη->ρυθμίσεις->σύστημα->χώρος αποθήκευσης μου εμφανίζει αυτό όπως στην εικόνα τι μπορεί να σημαίνει?

Pc Specs:

HDD: WD 1TB Blue

Cpu: Amd Ryzen 3 2200G

Gpu: Nvidia Geforce Gtx 1050ti 4gb

Ram: Patriot 2x4gb

Τροφοδοτικό: Corsair CX 450 450watt

Motherboard: Asrock B450M Pro4

Καταγραφή.JPG

Επεξ/σία από Christoskalapothakos

Μάλιστα. Και ποιο είναι το πρόβλημα; Εγώ πάντως δεν κατάλαβα!

Αν μιλάς για το ότι σου βγάζει σύνολο 931gb ο δίσκος ενώ αναφέρεται σαν 1ΤΒ, αυτό είναι σωστό γιατί το 1ΤΒ  είναι η ονομαστική, αρχική χωρητικότητα του δίσκου. Μετά την διαμόρφωση, το partitioning και την δέσμευση χώρου για την επιδιόρθωση αδύνατον και κατεστραμμένων τομέων μένει πάντα λιγότερος χώρος από τον αρχικό, ονομαστικό, χώρο.

Όσο για το ότι ο υπολογιστής κάνει τερματισμό, και πάλι, έτσι το σωστό.

Αν αναφέρεσαι σε κάτι άλλο, διασαφήνισε.

@micos000 Έχεις messenger να μιλήσουμε από κει? Αν είανι στείλε μου μύνημα να μιλήσουμε από κει. Όταν το πήγα στον τεχνικό με τα κομματια το εστησε και το εκανε φορματ είχε 5 επιλογες boot option: #1 Windows boot manager, # 2AHCI WDC κλπ, #3 UEFI Built in efi, #4 WDC (WDC WD10EZEX-08WN4A0 και αλλο ενα boot option δεν θυμαμαι. Κατεβασε τους ντραιβερς της νβιντια απο το σαιτ της νβιντια το κανω εγκατασταση μετα παω πινακας ελεγχου->επιλογες παροχης ενεργειας και επιλεγω ποτε οπως και στο αλλο τερματισμος λειτουργιας και καμια ενεργεια. Όταν μετα απο βδομαδες που εκανα το φορματ εκανα κατευθειαν εγκατασταση τους ντραιβερς της νβιντια με αποτελεσμα η οθονη της επιφανειαςς εργασιας να ειναι θολη (Dpi scale) και παω μετα πινακας ελεγχου->επιλογες παροχης ενεργειας τα βαζω ποτε και οταν κλεινω το πσ λεει τερματισμος λειτουργιας και μετα απο 1-2 δευτερολεπτα κλινει η οθονη και μετα ο υπολογιστης. Θελω να καταληξω οτι θελω να το κανω φορματ και να κατεβασω κατευθειαν τους drivers της nvidia απο το site και οχι απο το windows update και στην φωτογραφια που βλεπεις το πλυν το βρηκα μαλλον δεν βλεπει το bios τον δισκο.

IMG_20190418_185951.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατί κολλάς με τους drivers; Και το update από την nvidia κατεβάζει τους drivers αλλά ακόμα και να μην είναι η έκδοση που θέλεις, πάλι μπορείς να κατεβάσεις τους drivers και να τους περάσεις από πάνω χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα έχεις πρόβλημα με την οθόνη, δηλαδή δεν είναι σωστή η ανάλυση; Δοκίμασες να ορίσεις την βέλτιστη για το μόνιτορ σου ανάλυση;
Αυτά για το bios και το boot, πάλι δεν μπορώ να καταλάβω το πρόβλημα, ίσως φταίει και η ώρα. Αν σου μπουτάρει κανονικά τότε τι άλλο πρέπει να έχει;

Επεξ/σία από micos000

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...