Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, έχω ένα hp G72 Notebook (νομίζω είναι το μοντέλο b10SD) και τον τελευταίο καιρό βλέπω ότι αργεί αρκετά. Το χρησιμοποιώ για απλές εργασιές word,excel και powerpoint, internet browsing και netflix. Σίγουρα θα γίνει ένα εσωτερικό καθάρισμα γιατί στο σπίτι υπάρχουν χαλιά και θα έχει μαζέψει χνούδια αλλά επειδή τα έχει τα χρονάκια του έλεγα να προβώ και σε κάποιες ακόμα ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα:

• Αναβάθμιση από HDD σε SSD
  • Αναβάθμιση στην RAM
  • Ένας φίλος όταν τον άκουσε να ανοίγει μου είπε πως μάλλον θέλει αλλαγή το ανεμιστηράκι του

Λέω για ssd να βάλω αυτόν. Σαν μέγεθος με καλύπτει αλλά δεν ξέρω καθόλου πόσο αξιόπιστος είναι.

Στο κομμάτι της μνήμης δεν ξέρω τι να επιλέξω καθώς και το γεγονός ότι αν κάνω λάθος για το μοντέλο και άρα παίρνει περισσότερα από 4GB αν αξίζει να τα μαξάρω ή με τα 4 θα είμαι καλυμμένος.

Για ανταλακτικό ανεμιστηράκι δεν ξέρω καν που να ψάξω.

Επίσης θα ήθελα  να ρωτήσω πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία να περάσω μόνος μου τα windows στον καινούριο δίσκο και πόσο εύκολα μπορώ να ξεφορτωθώ κάποια από τα προεγκατεστημένα προγράμματα που υπάρχουν (κυριώς αυτά στην κατηγορία multimedia αφού δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ σχεδόν).

Τέλος, αν αποφασίσω για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση (μαζί με την αλλαγή ανεμιστήρα) να απευθυνθώ σε τεχνικό τι ποσό περίπου να περιμένω ότι θα πληρώσω; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Oτι γραψω , τα γραφω  υποθετοντας οτι μιλαμε για αυτο.

1.Για την χρηση που κανεις , ναι αξιζει να το μαξαρεις στο θεμα αναβαθμισεων.
2.Ο ssd που λινκαρεις δεν τον λες και τοπ , αλλα υποθετω θα κανει την δουλεια του.Εναν τετοιον εχω βαλει και εγω σε ενα παλιο φορητο και κανω την δουλεια μου...εκτος και αν θες να παρεις καποιον τοπ με την προοπτικη να τον ξηλωσεις αυριο-μεθαυριο και να τον βαλεις σε καποιο αλλο καλυτερο φορητο που πιθανως περιελθει στα χερια σου.
3.Ειναι συνηθες το φαινομενο πολλα φορητα να δηλωνουν (η εταιρια τους) οτι παιρνει μαξιμουμ τοση μνημη και να παιρνουν τελικα πολυ περισσοτερη.Δεν συμβαινει σε ολα βεβαια.
Για παραδειγμα εχω φορητο εδω παλιοτερο απο αυτο που εχεις τωρα εσυ , και ενω λεει μαξιμουμ 4γιγα (ddr2 κιολας..ουτε καν ddr3) , βλεπω αναφορες οτι παιρνει μεχρι 8 γιγα!!Δεν ξερω με το δικο σου τι μπορει να συμβαινει.Μπορει να παιρνει μεχρι 4 ή μπορει και παραπανω.
Για αρχη κατεβασε το cpu-z , παρεθεσε εδω τις καρτελες που σχετιζονται με τις μνημες , να δουμε τι ειδους μνημες παιρνει.Απο την αλλη , αν βρεις ποιο chipset εχει η μητρικη (μεσω καποιου προγραμματος) , ισως ειναι μια ενδειξη ποση ραμ μπορει να παιρνει ασχετως τι λεει η εταιρια του φορητου.Νομιζω το chipset αναφερεται σε καποια καρτελα στο cpu-z.Δεν θυμαμαι στα σιγουρα και βαριεμαι να το τρεξω τωρα να δω :)
4.Το ανεμιστηρακι πριν κανεις καποια κινηση να το αλλαξεις , βγαλτο καθαρισε το , μην εχει πιασει τριχες/σκονες και δυσκολευεται ο αξονας του στο γυρισμα.Αν δεν βελτιωθει η κατασταση του ακομα και μετα το καθαρισμο , τσεκαρε σε κανα ebay (βαλε για search το μοντελο σου + fan ) να δεις τι υπαρχει και ποσο κανει.Δεν νομιζω να ειναι ακριβο.
5.Για εγκατασταση windows σε οποιονδηποτε δισκο , απλα κατεβαζεις το creation tool απο την microsoft , το βαζεις να κατεβασει το iso και να στο γραψει σε usb και μπουταρεις με αυτο και κανεις την εγκατασταση ομορφα και ωραια.Μιλαμε παντα για 10αρια ε?Φροντισε να εχεις και καποιον σειριακο σε καποια φαση της ζωης σου για τα windows αυτα :)
6.Δεν ξερω τι τιμες παιζουν πλεον στην αγορα .Αν οταν δουλευα σαν τεχνικος μου εφερναν ενα τετοιο φορητο και μου λεγανε καθαρισμα + parts για αναβαθμιση θα χρεωνα το κοστος των υλικων + 100αρι για να ,  βαλω τα υλικα , εγκαταστησω windows με drivers + καποια βασικα free προγραμματακια.Μπορει να φαινονται απλες εργασιες αλλα ειναι αρκετη μανουρα οταν δουλευεις σε φορητο ειδικα σε θεματα καθαρισμων και αλλαγης parts.Ειδικα αν πεσεις σε κανα φορητο που πρεπει να τα ξηλωσεις ολα για να φτασεις στον δισκο/ραμ/cpu κλπ.Μια μεση τιμη εκει γυρω στο 80-100 ευρω ειναι νορμαλ υποθετω που σε βαθος πολλων επισκευων ο τεχνικος δεν μπαινει μεσα , υποθετωντας παντα οτι μιλαμε για τεχνικο σε εταιρια,εργατοωρες,εξοδα εταιριας κλπ και οχι καποιον ιδιωτη που δεν εχει τις πλατες εταιριας να τον καλυψει οταν κανει μια μαλακια και μπορει να χρεωνει οσο χωμα τιμη θελει απλα για να τσιμπησει το παραδακι με αμφιβολης ποιοτητας εργασιας.

Προσωπικα θα σου προτεινα να αγορασεις μονος σου τα υλικα και βλεποντας βιντεος απο συναρμολογηση του φορητου σου , να κανεις την αναβαθμιση/καθαρισμα μονος σου.Ειδικα φορητα παλιοτερων ετων δεν ειναι δυσκολοδουλευτα...δινουν ευκολη προσβαση στο εσωτερικο τους.

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.

Πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για την απάντηση. Τα Windows που έχει είναι 7αρια home premium και υπάρχει το product key τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να τα αναβαθμίσω σε 10αρια δωρεάν, σωστά; Ρώτησα για τιμές και μου είπαν περίπου όσο αναφέρεις και εσύ αλλά μου ζήτησαν 60 για το φορματ-μπακ απ και είναι το μόνο έξοδο που νομίζω ότι μπορώ να αποφύγω αφού όλοι λένε ότι είναι κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου. Η αναβάθμιση θα γίνει σίγουρα από ειδικό καθώς για να είιμαστε ειλικρινείς το laptop είναι της κοπέλας μου και καταλαβαίνω την ανησυχία της η πρώτη μου προσπάθεια αναβάθμισης υπολογιστή να γίνει σε δικό της πράγμα. Επισυνάπτω τις καρτέλες που νομίζω ότι χρειάζονται από το cpu-z.

696074181_.PNG.5714dd585e0cebaec943a6fde44213e3.PNG898900860_1.PNG.a57c9e1eec224bd414a2dce46e7b71ef.PNG660121636_2.PNG.a6a599cc16981c48ae984be1b9d144ec.PNG1644550596_3.PNG.4f46429ebc2789ca60b19d5207d1fc57.PNG

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, darkelf98 είπε

Τα Windows που έχει είναι 7αρια home premium και υπάρχει το product key τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να τα αναβαθμίσω σε 10αρια δωρεάν, σωστά;

Θεωρητικα ναι.Δεν ξερω τι γινεται πλεον με αυτο το πραγμα.Επισης δεν ξερω αν βαζεις απλα τα 10αρια και τον  σειριακο απο τα 7αρια και τελειωνουν τα προβληματα σου , ή πρεπει να παιξεις αναβαθμιση απο τα 7 στα 10..δηλ εγκατασταση 7...και μετα 10αρια.Δεν ξερω , ας μας πει καποιος αλλος στα σιγουρα τι παιζει.

30 λεπτά πριν, darkelf98 είπε

αφού όλοι λένε ότι είναι κάτι που μπορώ να κάνω και μόνος μου.

Ισχυει.Δεν ειναι καποια τραγικα δυσκολη διαδικασια.

Απο τις καρτελες του cpu-z τα συμπερασματα ειναι τα εξης.
1. Οι μνημες που εχει τωρα ειναι 2gb + 1gb = 3gb.Οποιαδηποτε ραμ παρεις με τα χαρακτηριστικα αυτα , λογικα και θεωρητικα και πρακτικα πρεπει να παιξει.Δηλ PC3-10600 DDR3-1333MHz non-ECC Unbuffered CL9 204-Pin.
2.Στο service manual της σειρας HP G72 (στην οποια ανηκει και το δικο σου φορητο) αναφερει (chapter 1 , σελιδα 2) οτι τα φορητα της σειρας αυτης παιρνουν εως 8GB max memory.Το ποσο σιγουρο ειναι και ποσο ισχυει και για το δικο σου φορητο κανεις δεν ξερει.Για να το λεει η ιδια εταιρια κατι παραπανω ξερει απο μας.Βεβαια αν παρεις 4αρι στικ μνημης και δεν παιξει , μην αναζητεις ευθυνες εδω περα :) Αν εχεις καποιον γνωστο με τετοια μνημη μπορεις να το τσεκαρεις ή αν δεν σε ενδιαφερει να ξοδεψεις /σπαταλησεις κανα 20αρι ευρω να παρεις μια 4αρα απλα για την δοκιμη , μπορεις να δεις τι συμβαινει και αν θα δουλεψει.Αν δουλεψει , την ζευγαρωνεις με την 2αρα και εχεις 6γιγα ραμ και το μηχανημα ανασαινει.Αν δουλεψει βεβαια και εισαι large , παιρνεις και 2η 4αρα και πας 8γιγα + ssd και εισαι αρχοντας.
Ο οποιοσδηποτε τεχνικος παντως δεν προκειται να παρει ευθυνη για το αν θα δουλεψει ή οχι η μνημη και πολυ πιθανο να σου πει "ναι θα δουλεψει , μην αγχωνεσαι" , για να βγαλει λεφτα.Μετα αν δεν δουλεψει θα το ριξει στην ραμ/bios/chipset κλπ.Μερικα πραγματα μονο με δοκιμη σιγουρευεσαι.

Αν και η πιθανοτητα να δουλεψει ειναι μεγαλη.
Αυτα...ρε καντα ολα μονος σου και θα σε χει η δικια σου για θεο..μεχρι και βωμο θα σου φτιαξει και θα σφαζει παρθενες για παρτι σου :)

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ.

https://youtu.be/VXrXMSOShA0

Ετσι ειναι απο κατω;;;

Με πορτακια;;; Αν ειναι αυτο φιλε, ειναι αστεια ευκολη η αναβαθμιση και ουτε να το σκεφτεσαι να δωσεις λεφτα για τεχνικο.

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Αυτα...ρε καντα ολα μονος σου και θα σε χει η δικια σου για θεο..μεχρι και βωμο θα σου φτιαξει και θα σφαζει παρθενες για παρτι σου :)

Σωστος ο συμπαικτης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...