Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
14 ώρες πριν, skiabox είπε

Είχα συμμαθητή στο σχολείο που δεν ανέφερε ποτέ ξανά το θέμα ότι τον είχες δανείσει!

Δηλαδή έπερνε τα λεφτά και μετά το 'ξεχνούσε' το θέμα εντελώς!

Ωχ φιλαράκι, βρισκόμαστε μετά από τόσα χρόνια;;; 😂😂

• Απαντ. 151
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
17 ώρες πριν, totem_lost είπε

Έχετε δώσει; Σας έχουν επιστρεφεί τα χρήματα; Είναι σε άτομο με σταθερή δουλειά με μισθό 50% περίπου του ποσού που θέλει για  αγορά σπιτιού. Θα βάζατε την συμφωνία σας γραπτά σε 'σύμβαση' όπως αυτή;

Για τόσο μεγάλο ποσό με τίποτα. Αν το κάνεις, είναι πιο λογικό αντί της σύμβασης  να αγοράσετε το σπίτι μισό μισό (να έχεις το 50% της κυριότητας) με την λογική ότι θα στο εξαγοράσει όποτε μπορέσει. Όπως και να γίνει, μπελά στο κεφάλι σου βάζεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Γιαούρτι είπε

να σας βάλω δύσκολα τώρα.

μιας και αναφέρετε όλοι το θέμα υγείας σαν λόγο να δανείσετε.

είναι κάποιος ο οποίος έχει σοβαρό θέμα υγείας. όταν λέμε σοβαρό εννοούμε έχει κλείσει ραντεβού με τον Αγιο Πέτρο και τον έχει στήσει εδώ και ώρα.

θα δανειζατε ενώ ξέρατε ότι δεν έχει νόημα;

Για μια επεμβαση π.χ. είναι malpractice και εντελως ανήθικο να χειρουργησεις καποιον που δεν εχει προσδόκιμο. 

Αντιθετως πας σε παρηγορητικες θεραπειες.

Οποτε μιλαμε για την περιπτωση που θα χειρουργησει καποιος ασθενη ..για να τσεπωσει την αμοιβή. 

Επεξ/σία από xgol
Δημοσ.

Σε αδέρφια ή κάποιον του οποίου τη ζωή και τη καλοπέραση εκτιμάς όσο τη δίκη σου, αν έχεις λεφτά και κάθονται, δώσε. Όχι όμως να μένεις χωρίς φράγκο, γιατί εκθέτεις τη δίκη σου ζωή. 

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που ζητάνε δανεικά, είναι πως κατά κανόνα δεν ξέρουν να διαχειριστούν χρήματα και γι' αυτό βρίσκονται σε θέση να ζητάνε. Κι όταν πάρουν δανεικά μια δυο φορές, γίνονται χειρότεροι στη διαχείριση, γιατί αυτό που - θα έπρεπε να- είναι Ρεζέρβα για ώρα ανάγκης - τα δανεικά- μαθαίνουν να τα θεωρούν κεφάλαιο κίνησης... όσο πιο πολύ δανείζονται, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να είναι σε θέση να επιστρέψουν χρήματα. Έτσι, δανείζεις χρήματα που ξέρεις ότι ίσως δεν επιστραφούν ποτέ 

• Like 3
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχαίος ψαλμός για τα δανεικά!

"Δανείζεται ο ασεβής και δεν αποδίδει, ο δε δίκαιος ελεεί και δίδει."

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Έχω δανείσει και έχω πάρει δανεικά,αλλά καθαρά μονο πανω σε  επαγγελματικα θέματα,εκτος καποιων εξαιρεσεων για συγγενεις.Και μονο σε φερεγγυα ατομα.

Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης,για ποιο λογο χρειάζεται τα δανεικά και θέμα φερεγγυότητας.Όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Δυστηχως διαβάζω εδώ μέσα σχόλια απο ατομα που κανουν μπαμ απο μακρια οτι ζούνε με λεφτά αλλων😕

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν ειπώθηκε ήδη, αλλά ένας σοφός κάποτε είπε:

"Καλύτερα να χαρίζεις παρά να δανείζεις. Ούτως ή άλλως, το κόστος είναι το ίδιο"

Δημοσ.

Διαβάζοντας λιγα ποστ, ειδικά στην αρχή, κατάλαβα πως το να δανεισεις σε κάποιον φιλο ή συγγενή σου, ειναι οτι χειρότερο, θα χάσεις τα λεφτά σου κτλ.

Ουδέποτε είχα πρόβλημα, ουδέποτε δημιούργησα προβλημα. Προφανως έχω καλούς φίλους.

Τα δανεικά τα παίρνεις σε μια περίπτωση ανάγκης. Και μεταξύ φίλων ή κοντινών συγγενών δεν υπάρχουν δανεικά...Υπάρχει βοήθεια. Κανεις κάτι για να βοηθησεις σε μια ανάγκη τον φιλο σου. Οχι για να πάρει αμάξι. Ουδέποτε θα ερχοταν κανεις να μου ζητησει δανεικά για αμάξι.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Το θέμα με τα δανεικά είναι ότι αυτός που δανείζεται πρέπει να "πείσει" τον μελλοντικό εαυτό του να τα επιστρέψει. Και αυτός που δανείζει παίζει τζοκερ τον μελλοντικό εαυτό του το αν θα τα πάρει.

Το θέμα είναι γιατί δανείζεις/δανείζεται;

Είναι θέμα υγείας πραγματικής ανάγκης; Είναι για αγορά/ ψυχαγωγία/ διασκέδαση;

Είναι για καλοπέραση απλα;

Έχω καταλάβει ότι όσο πιο "φλου" είναι ο λόγος τόσο πιο δύσκολα επιστρέφουν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Διαβάζοντας λιγα ποστ, ειδικά στην αρχή, κατάλαβα πως το να δανεισεις σε κάποιον φιλο ή συγγενή σου, ειναι οτι χειρότερο, θα χάσεις τα λεφτά σου κτλ.

Ουδέποτε είχα πρόβλημα, ουδέποτε δημιούργησα προβλημα. Προφανως έχω καλούς φίλους.

Τα δανεικά τα παίρνεις σε μια περίπτωση ανάγκης. Και μεταξύ φίλων ή κοντινών συγγενών δεν υπάρχουν δανεικά...Υπάρχει βοήθεια. Κανεις κάτι για να βοηθησεις σε μια ανάγκη τον φιλο σου. Οχι για να πάρει αμάξι. Ουδέποτε θα ερχοταν κανεις να μου ζητησει δανεικά για αμάξι.

καλά όλα αυτά, μόνο που ο OP δεν μιλάει για έκτακτη ανάγκη.

μιλάει για αγορά σπιτιού.

Επεξ/σία από guido
Δημοσ.

Από τη στιγμή που συγκεκριμενοποιείται το θέμα (δανεικά σε οικογένεια, φίλο) νομίζω πως δεν έχει σημασία το τι θα πει ο κάθε άγνωστος σ' ένα φόρουμ αφού βάζουμε μέσα στο "παιχνίδι" την όποια σχέση έχουμε με το συγκεκριμένο άτομο την οποία εμείς οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε για να βαρύνει ή όχι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Άλλος θα σκότωνε για να βοηθήσει το φίλο του ή τον αδελφό του και άλλος θα χόρευε στον τάφο του. Άρα σε αυτό που ρωτάει ο ts μόνο γενικότητες μπορούν να ειπωθούν ή οι προσωπικές εμπειρίες του καθενός μας, καλές οι κακές, οι οποίες όμως δεν ξέρω αν και κατά πόσο θα βοηθούσαν αφού θα ήταν τόόόσο διαφορετικά τα δεδομένα (κυρίως στο επίπεδο της προσωπικής σχέσης).

Προσωπική μου άποψη, αν δεν σου βγαίνει αυθόρμητα το να τον βοηθήσεις και καταλήγεις να ρωτάς εμένα (τον κάθε "εμένα" μέσα στο φόρουμ) τότε απλά το αφήνεις. Γι' αυτούς που θα άξιζε να το κάνεις η απάντηση θα σου έβγαινε αβίαστα.

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
18 ώρες πριν, totem_lost είπε

Έχετε δώσει; Σας έχουν επιστρεφεί τα χρήματα; Είναι σε άτομο με σταθερή δουλειά με μισθό 50% περίπου του ποσού που θέλει για  αγορά σπιτιού. Θα βάζατε την συμφωνία σας γραπτά σε 'σύμβαση' όπως αυτή;

Πόσα χρήματα θα του δανείσεις; Η μεταφορά χρημάτων θα γίνει μέσω τραπέζης και θα φανεί ως δωρεά ή με μετρητά; Αυτός πως θα δικαιολογήσει την αγορά σπιτιού; Μάλλον πας γυρεύοντας.  Τουλάχιστον συμβουλέψου δικηγόρο και λογιστή πριν πιαστείς κορόιδο.

Δημοσ.

Ειχα δανεισει καποτε 80€ (συμπληρωμα) για να παρει καποιος καρτα γραφικων απο crazy sunday ή κατι τετοιο προσφορα που ειχε τοτε. Εκανε σαν τρελος και παρακαλουσε: 'ρε ειναι αναγκη ειναι προσφορα μονο για ΣΚ, θα την χασω, τελος του μηνα πληρωνομαι θα στα γυρισω κτλπ"...

Για να μην τα πολυλογω γυρνουσε απο την δουλεια του απο αλλο δρομο παρατηρησα μετα ταδανεικα. Συνηθως περνουσε απο το μαγαζι που δουλευα τοτε και ελεγε ενα γεια και αραζαμε... Τα δανεικα που τα ειδα μετα απο 1 χρονο με μορφη δυο Σαρανταρια ευρω.... και με το ζορι...

Δημοσ.
19 ώρες πριν, lycabettus είπε

Θέλεις να χάσεις ένα φίλο, δάνεισε του χρήματα.

Aπ την άλλη, είναι ενας τροπος να φανει αν είναι πραγματικος φιλος.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...