invisiblesurfer Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Στις 31/3/2019 στις 8:49 ΜΜ, SB_1957 είπε Αφού υπάρχει φυσικό αέριο και θες να αποδεσμευτείς από ΔΕΗ, απορώ πώς γίνεται να ρωτάς για αντλίες, κλιματιστικά και ηλεκτρικό θερμοσιφωνα!!! Δίκαιη ερώτηση, θέλω μεν να αποδεσμευτώ από τη ΔΕΗ, αλλά δε θέλω να καταλήξω να πληρώνω διπλάσια για άλλες μορφές ενέργειας, απλά και μόνο για να λέω ότι δεν πληρώνω ΔΕΗ... Τωρα, η αντλία θερμότητας για κάθε 1w αποδίδει 4w, όποτε θεωρητικά αν ένα σπίτι χρειάζεται 1ωρα για να ζεσταθεί, αυτό σημαίνει ότι η αντλία θα καταναλώσει ρεύμα που αντιστοιχεί σε χρήση 15 λεπτών της ώρας - ναι μεν δεν αποδεσμευομαι από τη ΔΕΗ, αλλά μείνω σοβαρά τα κόστη μου. Συν το ότι η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί με φωτοβολταϊκά για ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης. Brainstorming κάνω γιατί δεν γνωρίζω, είχα πάντα τον κλασικό θερμοσίφωνα + καλοριφέρ πετρελαίου και τώρα οι επιλογές είναι πολλές και σύνθετες.
AristidisZ Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Στις 30/3/2019 στις 7:27 ΠΜ, invisiblesurfer είπε Είμαι στη διαδικασία απόφασης για το ζήτημα της θέρμανσης και ψύξης σε νεόδμητη διόροφη κατοικία 150τμ στην Αττική (ξύλινη "προκάτ" κατασκευή, ενεργειακή κλάση Α/Α+). A+ σπίτι λες εσύ να κάνεις ή στο είπε μηχανικός ότι μπορεί να "φτάσει" εκεί ενεργειακά ;
invisiblesurfer Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, AristidisZ είπε A+ σπίτι λες εσύ να κάνεις ή στο είπε μηχανικός ότι μπορεί να "φτάσει" εκεί ενεργειακά ; Β+ είναι τώρα σκέτο χωρίς πρόβλεψη για τίποτα εκτός από κλιματιστικό. Με αντλία θερμότητας + fan coils ανεβαίνει στο Α+, σύμφωνα με τον μηχανικό τον οποίο δε γνωρίζω, δηλαδή δεν έχω συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Τί ερωτήσεις πρέπει να κάνω για να καταλάβω αν με δουλεύουν; Περιθώριο λάθους εκτίμησης δεν παίζει γιατί το μηνιαίο εισόδημα είναι fixed όποτε δε θέλω άσχημες εκπλήξεις - πχ να πληρώνω ΔΕΗ δύο φορές πάνω από το πετρέλαιο που έχω τώρα στο διαμέρισμα. Επεξ/σία 2 Απριλίου 2019 από invisiblesurfer
AristidisZ Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Μόλις τώρα, invisiblesurfer είπε Β+ είναι τώρα σκέτο χωρίς πρόβλεψη για τίποτα εκτός από κλιματιστικό. Με αντλία θερμότητας + fan coils ανεβαίνει στο Α+, σύμφωνα με τον μηχανικό τον οποίο δε γνωρίζω, δηλαδή δεν έχω συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Τί ερωτήσεις πρέπει να κάνω για να καταλάβω αν με δουλεύουν; Περιθώριο λάθος εκτίμησης δεν παίζει γιατί το μηνιαίο εισόδημα είναι fixed όποτε δε θέλω άσχημες εκπλήξεις - πχ να πληρώνω ΔΕΗ δύο φορές πάνω από το πετρέλαιο που έχω τώρα στο διαμέρισμα. Εάν δεν δω τη ΜΕΑ δε μπορώ να σε βοηθήσω, δυστυχώς Γνώμη μου είναι σε στάδιο μελέτης να του πεις να το βγάλει Β (απλό) Από εκεί και πέρα αν θες να κάνεις παραπάνω πράγματα, κάνε τα, και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και βγει το ΠΕΚ, δείξε ότι το εκτελεσθέν κτήριο πήγε πολύ καλύτερα από αυτό που είχε μελετηθεί Στο λέω από προσωπική πείρα, έχω πέσει 2 φορές σε αλλαγή νομοθεσίας και λογισμικού ΚΕΝΑΚ και τρέχαμε και δε φτάναμε, χωρίς λόγο...
invisiblesurfer Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 3 ώρες πριν, AristidisZ είπε Εάν δεν δω τη ΜΕΑ δε μπορώ να σε βοηθήσω, δυστυχώς Γνώμη μου είναι σε στάδιο μελέτης να του πεις να το βγάλει Β (απλό) Από εκεί και πέρα αν θες να κάνεις παραπάνω πράγματα, κάνε τα, και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και βγει το ΠΕΚ, δείξε ότι το εκτελεσθέν κτήριο πήγε πολύ καλύτερα από αυτό που είχε μελετηθεί Στο λέω από προσωπική πείρα, έχω πέσει 2 φορές σε αλλαγή νομοθεσίας και λογισμικού ΚΕΝΑΚ και τρέχαμε και δε φτάναμε, χωρίς λόγο... Ευχαριστώ Αριστείδη - τα ΜΕΑ και ΠΕΚ τί είναι; Επίσης να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κολλημένος με την ενεργειακή κλάση της οικίας, απλώς τη χρησιμοποιώ σαν μπουσουλα για να καταλάβω τί έξοδα θα έχω σε για θέρμανση-ψυξη-νερο.
AristidisZ Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Μόλις τώρα, invisiblesurfer είπε Ευχαριστώ Αριστείδη - τα ΜΕΑ και ΠΕΚ τί είναι; Επίσης να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κολλημένος με την ενεργειακή κλάση της οικίας, απλώς τη χρησιμοποιώ σαν μπουσουλα για να καταλάβω τί έξοδα θα έχω σε για θέρμανση-ψυξη-νερο. ΜΕΑ είναι η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ΠΕΚ είναι το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής, που βγαίνει όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή Όπως σωστά λες, η ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου είναι απλά μια ένδειξη και δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά νούμερα Μην εντυπωσιάζεσαι από κάτι Α και Α+ που ακούς τριγύρω, στην πλειονότητα που βλέπεις τέτοιας ενεργειακής κλάσης οικοδομήματα ή υπάρχει δόλος από πίσω ή ο μηχανικός είναι εντελώς άσχετος και δε ξέρει τι του γίνεται 1
Super Moderators Thresh Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Super Moderators Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Εκτός αν μιλάμε για Passive House το οποίο θα το ήξερες εξαρχής. 😛
james01gr Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 (επεξεργασμένο) εάν το σπίτι είναι νεόδμητο τότε ρώτα τον μηχανικό σου τι χρειάζεται για Α/Α+. αυτός θα βγάλει άδεια και θα σου πει. με κλιματιστικά δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις το σπίτι Α ούτε καν με αντλία εάν δεν έχεις ηλιακό, κουφώματα αλουμινίου σούπερ ντούπερ με θερμοδιακοπή. η μόνη λογική λύση είναι αντλία με ηλιακά πάνελ που θα βοηθά την αντλία. αλλά για να κάνεις όλα αυτά, δεν πρόκειται να τα αποσβέσεις ποτέ με την ΔΕΗ. εάν θες να αποφύγεις την ΔΕΗ, τότε βάλε ηλιακά παντού αλλά πρέπει να διαθέτεις υπόγειο (σε λυόμενο δεν θα έχεις λογικά) για τους συσσωρευτές. αλλά 300 ευρώ μην περιμένεις να ξοδεύει η αντλία τον χρόνο!!! αδύνατο. 150 τετραγωνικά είναι! κανά 1000ρικο να υπολογίζεις ρεύμα για χειμώνα καλοκαίρι. και επίσης με αντλία χαμηλών θερμοκρασιών που θα πάρεις (καθώς το θες και για ψύξη) μην περιμένεις ζεστό νερό τον χειμώνα. φτάνει τους 40/42 βαθμούς το νερό, οπότε θα έχεις χλιαρό στην καλύτερη το θέμα με την αντλία είναι πως δεν κάνεις αγορά κλιματιστικών για το καλοκαίρι. εάν βάλεις αέριο, πρέπει να αγοράσεις ξεχωριστά κλιματιστικά έτσι και αλλιώς. 2-3 κλιματιστικά για να ζεσταίνεις / ψυχραίνεις το σπίτι αδύνατο. 150 τετραγωνικά!!! επίσης, θα υπολογίζεις αρκετά πάνω από 10κ για την αντλία και για την εγκατάσταση. σε κάθε περίπτωση, εφόσον είναι νεόδμητο, πρέπει να έχεις οπωσδήποτε και εγκατάσταση για φυσικό αέριο, ακόμη και εάν δεν το χρησιμοποιήσεις... 5 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε Β+ είναι τώρα σκέτο χωρίς πρόβλεψη για τίποτα εκτός από κλιματιστικό. Με αντλία θερμότητας + fan coils ανεβαίνει στο Α+, σύμφωνα με τον μηχανικό τον οποίο δε γνωρίζω, δηλαδή δεν έχω συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν. Τί ερωτήσεις πρέπει να κάνω για να καταλάβω αν με δουλεύουν; Περιθώριο λάθους εκτίμησης δεν παίζει γιατί το μηνιαίο εισόδημα είναι fixed όποτε δε θέλω άσχημες εκπλήξεις - πχ να πληρώνω ΔΕΗ δύο φορές πάνω από το πετρέλαιο που έχω τώρα στο διαμέρισμα. επειδή έχω αντλία με φαν κόιλ, το σπίτι μου είναι 130 τετραγωνικά στην δυτική Αθήνα. με μονώσεις, κουφώματα, θερμοσίφωνα, αντλίες κτλ, Β+ βγήκε το σπίτι. παραπάνω δεν πήγαινε. πως θα το βγάλει ο δικός σου Α+ δεν ξέρω πάντως... οι γονείς μου στην ίδια περιοχή πληρώνουν 1000 ευρώ για πετρέλαιο για μικρότερο σπίτι. εγώ πληρώνω κατανάλωση ΔΕΗ για όλον τον χρόνο αυτό το ποσό. γνώμη μου είναι πως με αντλία δεν πρόκειται να κάνεις λάθος, είναι -προς το παρόν- ο οικονομικότερος τρόπος να ψύχεις και να θερμαίνεις το σπίτι, κάνεις μία εγκατάσταση για όλα, δεν έχεις λεβητοστάσια και δεν παίζεις με αέριο (εγώ τουλάχιστον δεν το θεωρώ 100% ασφαλές), πως πληρώνεις αφού έχεις καταναλώσει. έχει αρκετά μεγάλο κόστος κτήσης όμως εάν υπολογίσεις πως για λεβητοστάσια, δεξαμενές και καλοριφέρ θες 4-5 χιλ. και άλλα τόσα για καλά κλιματιστικά, αφού θα κάνεις καινούργιο σπίτι δεν το σκέφτεσαι καθόλου. το COP της αντλίας μπορεί να το βλέπεις στο 4, όμως τον χειμώνα ειδικότερα, όταν θα μπαίνουν και οι αντιστάσεις στο παιχνίδι, ξέχνα το. όταν πέφτει κάτω από 10 βαθμούς, η αντλία βάζει αντιστάσεις γιατί δεν μπορεί να ανεβάσει όσο πρέπει την θερμοκρασία του νερού. εκτός και εάν θες να μπλέξεις με τζάκια, πελέτες και τέτοια αθλήματα που είναι πολύ οικονομικά αλλά όμως πρέπει να υπάρχει συνεχώς άντρας στο σπίτι να σηκώνει βάρη, να ανάβει τζάκια κτλ Επεξ/σία 2 Απριλίου 2019 από james01gr
invisiblesurfer Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 3 ώρες πριν, james01gr είπε επειδή έχω αντλία με φαν κόιλ, το σπίτι μου είναι 130 τετραγωνικά στην δυτική Αθήνα. με μονώσεις, κουφώματα, θερμοσίφωνα, αντλίες κτλ, Β+ βγήκε το σπίτι. παραπάνω δεν πήγαινε. πως θα το βγάλει ο δικός σου Α+ δεν ξέρω πάντως... οι γονείς μου στην ίδια περιοχή πληρώνουν 1000 ευρώ για πετρέλαιο για μικρότερο σπίτι. εγώ πληρώνω κατανάλωση ΔΕΗ για όλον τον χρόνο αυτό το ποσό. γνώμη μου είναι πως με αντλία δεν πρόκειται να κάνεις λάθος, είναι -προς το παρόν- ο οικονομικότερος τρόπος να ψύχεις και να θερμαίνεις το σπίτι, κάνεις μία εγκατάσταση για όλα, δεν έχεις λεβητοστάσια και δεν παίζεις με αέριο (εγώ τουλάχιστον δεν το θεωρώ 100% ασφαλές), πως πληρώνεις αφού έχεις καταναλώσει. έχει αρκετά μεγάλο κόστος κτήσης όμως εάν υπολογίσεις πως για λεβητοστάσια, δεξαμενές και καλοριφέρ θες 4-5 χιλ. και άλλα τόσα για καλά κλιματιστικά, αφού θα κάνεις καινούργιο σπίτι δεν το σκέφτεσαι καθόλου. το COP της αντλίας μπορεί να το βλέπεις στο 4, όμως τον χειμώνα ειδικότερα, όταν θα μπαίνουν και οι αντιστάσεις στο παιχνίδι, ξέχνα το. όταν πέφτει κάτω από 10 βαθμούς, η αντλία βάζει αντιστάσεις γιατί δεν μπορεί να ανεβάσει όσο πρέπει την θερμοκρασία του νερού. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Σκεφτόμουν να παίξω μόνο με κλιματιστικά και να μην κάνω εγκατάσταση φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας. Αυτά που γράφεις με βάζουν σε σκέψεις. Το σπίτι δεν θα είναι λυόμενο, κανονικό θα είναι (αλλά με ξύλο και όχι με τσιμέντο). Υπόγειο δε θα έχω όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο για περιορισμό του κόστους, όποτε ναι, δεν ξέρω που αλλού μπορούν να τοποθετηθούν οι συσσωρευτές.
james01gr Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 Δημοσ. 2 Απριλίου 2019 11 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες. Σκεφτόμουν να παίξω μόνο με κλιματιστικά και να μην κάνω εγκατάσταση φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας. Αυτά που γράφεις με βάζουν σε σκέψεις. Το σπίτι δεν θα είναι λυόμενο, κανονικό θα είναι (αλλά με ξύλο και όχι με τσιμέντο). Υπόγειο δε θα έχω όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο για περιορισμό του κόστους, όποτε ναι, δεν ξέρω που αλλού μπορούν να τοποθετηθούν οι συσσωρευτές. Ρώτα τον μηχανικό σου να σου πει. Αυτός θα πρέπει και να αναλάβει και την ευθύνη. Μου κάνει εντύπωση όμως. Στην μελέτη που σου έκανε τι είδος θέρμανσης έβαλε; γιατί για να πάρεις άδεια δόμησης πρέπει να έχεις και μελέτη θέρμανσης από μηχανολόγο. Δυστυχώς υπάρχει νόμος στα νεόδμητα να έχουν εγκατάσταση αερίου ακόμη και εάν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Εάν καταφέρεις να μην την κάνεις είναι περίπου 2 χιλιάρικα κέρδος... Για την αντλία κοίτα εγκαταστάτες, κοίτα μάρκες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα