Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι στη διαδικασία απόφασης για το ζήτημα της θέρμανσης και ψύξης σε νεόδμητη διόροφη κατοικία 150τμ στην Αττική (ξύλινη "προκάτ" κατασκευή, ενεργειακή κλάση Α/Α+).

Είμαι μεταξύ των αντλιών θερμότητας αέρος/νερού ή κλιματιστικών.

Για τις μεν αντλίες θερμότητας έχω διαβάσει ότι θερμαίνουν το χειμώνα και δροσίζουν το καλοκαίρι, συν ότι ζεσταίνουν το νερό για μπάνιο με ~€300/έτος (υποτίθεται χρήση της αντλίας γίνεται 24 ώρες το 24ωρο). Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι όμως υψηλό, περίπου €10.000. 

Η δεύτερη επιλογή είναι τοποθέτηση 2-3 κλιματιστικών inverter για θέρμανση και ψύξη. Δεν είχα ποτέ κλιματιστικά και δεν ξέρω τί ετήσια κόστη κατανάλωσης έχουν, ξέρω όμως ότι νερό θα πρέπει να ζεσταίνω με παραδοσιακό θερμοσίφωνα, όποτε μάλλον θα χρειάζομαι πολύ παραπάνω των €300/έτος για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό.

Θα ήθελα να έχω όσο το δυνατόν ελάχιστες μεταβλητές στα μηνιαία έξοδα... 

Επειδή η αντλία θερμότητας φαίνεται ως η οικονομικότερη λύση μεσοπροθεσμα αλλά το αρχικό κόστος είναι υψηλό, θέλω να ρωτήσω αν εχει τοποθετήσει κάποιος συμφορουμίτης αντλία θερμότητας; Έχει νόημα; Ζεσταίνουν πραγματικά το νερό για μπάνιο ή χρειάζονται υποβοήθηση;

Επιπλέον, οποιασδήποτε άλλη δοκισμένη πρόταση για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό είναι καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Επεξ/σία από invisiblesurfer
Δημοσ.

150τμ 300€ ψυξη θέρμανση και ζεστο νερο σε κάποιο αλλο κράτος οχι πάντως εδω

Το σπίτι είναι εξοχικό, μονοκατοικία, εχεις και γη γύρο γύρο, φυσικό αέριο παίζει;

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε

Είμαι στη διαδικασία απόφασης για το ζήτημα της θέρμανσης και ψύξης σε νεόδμητη διόροφη κατοικία 150τμ στην Αττική (ξύλινη "προκάτ" κατασκευή, ενεργειακή κλάση Α/Α+).

Είμαι μεταξύ των αντλιών θερμότητας αέρος/νερού ή κλιματιστικών.

Για τις μεν αντλίες θερμότητας έχω διαβάσει ότι θερμαίνουν το χειμώνα και δροσίζουν το καλοκαίρι, συν ότι ζεσταίνουν το νερό για μπάνιο με ~€300/έτος (υποτίθεται χρήση της αντλίας γίνεται 24 ώρες το 24ωρο). Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι όμως υψηλό, περίπου €10.000. 

Η δεύτερη επιλογή είναι τοποθέτηση 2-3 κλιματιστικών inverter για θέρμανση και ψύξη. Δεν είχα ποτέ κλιματιστικά και δεν ξέρω τί ετήσια κόστη κατανάλωσης έχουν, ξέρω όμως ότι νερό θα πρέπει να ζεσταίνω με παραδοσιακό θερμοσίφωνα, όποτε μάλλον θα χρειάζομαι πολύ παραπάνω των €300/έτος για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό.

Θα ήθελα να έχω όσο το δυνατόν ελάχιστες μεταβλητές στα μηνιαία έξοδα... 

Επειδή η αντλία θερμότητας φαίνεται ως η οικονομικότερη λύση μεσοπροθεσμα αλλά το αρχικό κόστος είναι υψηλό, θέλω να ρωτήσω αν εχει τοποθετήσει κάποιος συμφορουμίτης αντλία θερμότητας; Έχει νόημα; Ζεσταίνουν πραγματικά το νερό για μπάνιο ή χρειάζονται υποβοήθηση;

Επιπλέον, οποιασδήποτε άλλη δοκισμένη πρόταση για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό είναι καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Για να βγει το σπίτι τόσο καλή ενεργειακή κλάση προφανώς θα έχεις αρκετά τετραγωνικά συλλέκτη ηλιακού... Οπότε ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. 

Επίσης τα κλιματιστικά έχουν θεωρώ καλύτερο βαθμό απόδοσης.. Η ποιότητα θέρμανσης είναι ένα ζήτημα.. 

Επίσης στο μπάνιο θα έχεις ηλεκτρικά σώματα άρα και εκεί κάποια έξτρα κατανάλωση στην λύση των κλιματιστικών.. 

Προσωπικά θα έβαζα την υποδομή για αντλία θερμότητας αλλά αρχικά θα ξεκινούσα με κλιματιστικά. Επίσης σκέψου να διαθέσεις τα 10.000 σε φωτοβολταϊκα και net metering. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, NikosKallithea είπε

150τμ 300€ ψυξη θέρμανση και ζεστο νερο σε κάποιο αλλο κράτος οχι πάντως εδω

Το σπίτι είναι εξοχικό, μονοκατοικία, εχεις και γη γύρο γύρο, φυσικό αέριο παίζει;

Το οικόπεδο είναι στη Γλυφάδα, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, το σπίτι θα είναι μονοκατοικία επί του οικοπέδου. Φυσικό αέριο παίζει.

12 λεπτά πριν, anikologr είπε

Για να βγει το σπίτι τόσο καλή ενεργειακή κλάση προφανώς θα έχεις αρκετά τετραγωνικά συλλέκτη ηλιακού... Οπότε ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. 

Επίσης τα κλιματιστικά έχουν θεωρώ καλύτερο βαθμό απόδοσης.. Η ποιότητα θέρμανσης είναι ένα ζήτημα.. 

Επίσης στο μπάνιο θα έχεις ηλεκτρικά σώματα άρα και εκεί κάποια έξτρα κατανάλωση στην λύση των κλιματιστικών.. 

Προσωπικά θα έβαζα την υποδομή για αντλία θερμότητας αλλά αρχικά θα ξεκινούσα με κλιματιστικά. Επίσης σκέψου να διαθέσεις τα 10.000 σε φωτοβολταϊκα και net metering. 

Ευχαριστώ για την απάντηση

Αυτό που προσπαθώ να επιτύχω είναι τον μέγιστο βαθμό αποδέσμευση από τη ΔΕΗ και την αιμορραγία χρημάτων, εκμεταλλευόμενος όσο το δυνατόν περισσότερο τους φυσικούς πόρους.

1. Ηλιακό δεν έχω προβλέψει με το σκεπτικό ότι τον χειμώνα που είναι περισσότερο απαραίτητο το ζεστό νερό, ο ηλιακός απ'όσο γνωρίζω υπολειτουργεί. Κάνω λάθος;

2. Φ/Β δεν έχω σκεφτεί καθόλου, έχεις κάποια πηγή να διαβάσω περισσότερα; Το σπίτι θα έχει σκέπη.

3. Το μόνο που έχω σκεφτεί, δεδομένης της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού (στα χαρτιά είναι Α) είναι το κλιματιστικό, αλλά δεν είναι βλακωδες να χρησιμοποιώ ηλεκτρική ενέργεια όταν υπάρχουν τόσες λύσεις που είναι περισσότερο φιλικές στην τσέπη και στο μηνιαίο cash flow;

Ευχαριστώ θερμά

Επεξ/σία από invisiblesurfer
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ηλιακο θα βάλεις οπωσδήποτε, τώρα αφού έχεις οικόπεδο δικό σου Σκέψου και τη γεωθερμία

Επεξ/σία από NikosKallithea
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε

Το οικόπεδο είναι στη Γλυφάδα, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, το σπίτι θα είναι μονοκατοικία επί του οικοπέδου. Φυσικό αέριο παίζει.

Ευχαριστώ για την απάντηση

Αυτό που προσπαθώ να επιτύχω είναι τον μέγιστο βαθμό αποδέσμευση από τη ΔΕΗ και την αιμορραγία χρημάτων, εκμεταλλευόμενος όσο το δυνατόν περισσότερο τους φυσικούς πόρους.

1. Ηλιακό δεν έχω προβλέψει με το σκεπτικό ότι τον χειμώνα που είναι περισσότερο απαραίτητο το ζεστό νερό, ο ηλιακός απ'όσο γνωρίζω υπολειτουργεί. Κάνω λάθος;

2. Φ/Β δεν έχω σκεφτεί καθόλου, έχεις κάποια πηγή να διαβάσω περισσότερα; Το σπίτι θα έχει σκέπη.

3. Το μόνο που έχω σκεφτεί, δεδομένης της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού (στα χαρτιά είναι Α) είναι το κλιματιστικό, αλλά δεν είναι βλακωδες να χρησιμοποιώ ηλεκτρική ενέργεια όταν υπάρχουν τόσες λύσεις που είναι περισσότερο φιλικές στην τσέπη και στο μηνιαίο cash flow;

Ευχαριστώ θερμά

Ηλιακό όπως σου είπαν θα βάλεις. Οπωσδήποτε.. Με όσο μεγαλύτερο συλλέκτη. 

Μία αναζήτηση για Net metering θα σε κατατοπίσει πλήρως. Για μένα αξίζει. 

Επίσης πως βγήκε το σπίτι ; ενεργειακή κλάση χωρίς να υπάρχει σύστημα θέρμανσης; Είναι απαραίτητο για να μπορέσεις να το κατατάξεις σε ενεργειακή κλάση αν δεν κάνω λάθος. Πχ το ίδιο σπίτι με θέρμανση από ηλεκτρικά σώματα θα βγει χαμηλότερη κλάση από το ίδιο με κλιματιστικα. Εκτός αν εσύ αναφέρεσαι μόνο στο κομμάτι των απωλειών θέρμανσης. 

Τέλος η απόδοση των κλιματιστικων δεν κάνει καθόλου βλακώδη την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θέρμανση /ψύξη. Αν διαβάσεις μελέτες είναι από τις πιο έξυπνες και καθαρές επιλογές χωρίς ο άγχος πχ να γεμίζεις συνέχεια έναν ξύλο λέβητα... 

Επεξ/σία από anikologr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε

η χρήση ηλιοθερμικού συστήματος για παραγωγή ΖΝΧ είναι υποχρεωτική από τον νόμο (εκτός αν δεν έχεις καλό ηλιασμό και χρησιμοποιηθεί ΑΘ για παραγωγή ΖΝΧ) οπότε θα βάλεις αναγκαστικά. Μηχανικός δεν υπάρχει να σε καθοδηγήσει;

Επεξ/σία από nvel
Δημοσ.

Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές

3 ώρες πριν, anikologr είπε

Επίσης πως βγήκε το σπίτι ; ενεργειακή κλάση χωρίς να υπάρχει σύστημα θέρμανσης; Είναι απαραίτητο για να μπορέσεις να το κατατάξεις σε ενεργειακή κλάση αν δεν κάνω λάθος. Πχ το ίδιο σπίτι με θέρμανση από ηλεκτρικά σώματα θα βγει χαμηλότερη κλάση από το ίδιο με κλιματιστικα. Εκτός αν εσύ αναφέρεσαι μόνο στο κομμάτι των απωλειών θέρμανσης. 

Αναφέρομαι μόνο σε ο,τι αφορά τις απώλειες θερμότητας

17 λεπτά πριν, nvel είπε
12 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε

η χρήση ηλιοθερμικού συστήματος για παραγωγή ΖΝΧ είναι υποχρεωτική από τον νόμο (εκτός αν δεν έχεις καλό ηλιασμό και χρησιμοποιηθεί ΑΘ για παραγωγή ΖΝΧ) οπότε θα βάλεις αναγκαστικά. Μηχανικός δεν υπάρχει να σε καθοδηγήσει

Αλήθεια είναι υποχρεωτική; Δεν το ήξερα. Μηχανικός υπάρχει βεβαίως αλλά με έχει αφήσει να επιλέξω ελεύθερα τα της θέρμανσης/ψύξης.

Σκέφτομαι να μην βάλω ΑΘ και να μείνω μόνο με τζάκι+κλιματιστικά+ΖΝΧ με παραδοσιακό θερμοσίφωνα για περιορισμό των αρχικών εξόδων.

Δεδομένου ότι η στέγη ειναι τετραριχτη δεν ξέρω αν μπορώ να χωρέσω και ΦΒ και ηλιακό...

Δημοσ.

Από τη στιγμή που ξεκινάς να φτιάξεις καινούργιο σπίτι σε ανεξάρτητο οικόπεδο 150 τ.μ. όπως λες (μικρό το βλέπω εκτός και υπάρχει μέριμνα για λίγο άπλωμα μετά):P δεν νομίζω πως τίθεται θέμα να πας σε μεσοβέζικες λύσεις.

Φυσικά και θα πας σε ένα καλό σύστημα θέρμανσης.Το αιρκοντίσιον είναι μία λύση ανάγκης.Γνώμη μου.Θα πας σε μία καλή αντλία θερμότητας.Ναι θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά από τη στιγμή που ξεκινάς να φτιάξεις καινούργιο σπίτι θα είναι κρίμα να τσιγκουνευτείς σε αυτό. Καλίτερα να πας σε κάτι άλλο πιο φτηνό αλλά εκεί να πας στο καλύτερο.Τα λεφτά που θα δώσεις θα σου τα δώσει μακροπρόθεσμα.Μία φοβερή κουζίνα π.χ. (που ναι μεν θα είναι όμορφη) δεν σου δώσει ποτέ κάτι παραπάνω από μία πιο απλή κουζίνα.Την ίδια δουλειά θα κάνουν.

• Like 1
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Αλήθεια είναι υποχρεωτική; Δεν το ήξερα. Μηχανικός υπάρχει βεβαίως αλλά με έχει αφήσει να επιλέξω ελεύθερα τα της θέρμανσης/ψύξης.

εσύ δεν χρειάζεται να το γνωρίζεις αλλά ο μηχανικός σου είναι υποχρεωμένος να το γνωρίζει και είναι η δουλειά του να να σε ενημερώσει και να μην σου δίνει το ελεύθερο να κάνεις την δουλειά που θα την πληρωθεί αυτός

Δημοσ.

Καλησπέρα κ από μένα !

Αν έχεις κατά νου να χρησιμοποιήσεις Α/Θ και το σπίτι το φτιάχνεις από το μηδέν θα σου πρότεινα : να σκεφτείς την λύση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης / ψύξης με Α/Θ ( μεσαίων θερμοκρασιών ) , ηλιακό θερμοσίφωνα - boiler για ζεστά νερά χρήσης και μια καλή μόνωση .  

Η αλήθεια είναι ότι η θέρμανση σπιτιού με κλιματισμό δεν θα στην συνιστούσα γιατί πριν από μερικά χρόνια που το επιχειρήσαμε ( γιατί νομίζαμε ότι θα κάναμε οικονομία ) , στην τελική τα δώσαμε τα λεφτά πίσω γιατί εμφανίστηκαν υγρασίες στους τοίχους των υπνοδωματίων,   με αποτέλεσμα να μεταδοθεί κ στα στρώματα και τα πληρώσαμε το καλοκαίρι για επισκευές.

Είναι προσωπικό "πάθημα" δν είναι απόλυτο ότι θα συμβεί κ σε εσένα , άπλα ήθελα να το μοιραστώ

• Thanks 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
20 minutes ago, Thanos_Sam said:

Η αλήθεια είναι ότι η θέρμανση σπιτιού με κλιματισμό δεν θα στην συνιστούσα γιατί πριν από μερικά χρόνια που το επιχειρήσαμε ( γιατί νομίζαμε ότι θα κάναμε οικονομία ) , στην τελική τα δώσαμε τα λεφτά πίσω γιατί εμφανίστηκαν υγρασίες στους τοίχους των υπνοδωματίων,   με αποτέλεσμα να μεταδοθεί κ στα στρώματα και τα πληρώσαμε το καλοκαίρι για επισκευές.

Φαντάζομαι ότι σπίτι που λες δεν ήταν μονωμένο σαν αυτό που κατασκευάζει ο TS. 

Επίσης υποθέτω ότι δεν αφήνατε τα κλιματιστικά μονίμως ανοιχτά.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ThReSh είπε

Φαντάζομαι ότι σπίτι που λες δεν ήταν μονωμένο σαν αυτό που κατασκευάζει ο TS. 

Επίσης υποθέτω ότι δεν αφήνατε τα κλιματιστικά μονίμως ανοιχτά.

Ναι δεν είχε μόνωση , για την ακρίβεια ήταν 1ος όροφος με πυλωτή ( χωρίς μόνωση ) .

Ο κλιματισμός δούλευε τις ώρες που ήμασταν σπίτι 16:00 - 24:00

Δημοσ.
22 ώρες πριν, invisiblesurfer είπε

Αφού υπάρχει φυσικό αέριο και θες να αποδεσμευτείς από ΔΕΗ, απορώ πώς γίνεται να ρωτάς για αντλίες, κλιματιστικά και ηλεκτρικό θερμοσιφωνα!!! 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...