Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα στην παρέα. Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με την εστιακή απόσταση των compact vs των slr καμερών.

Σχετικά καινούριος στο αντικείμενο, οπότε μην κράξετε για τυχών άσχετα που μπορεί να λέω.

Και ξεκινάω: Πρόσφατα παρατήρησα στην Nikon coolpix p900 ότι έχει 4.3-357mm εστιακή απόσταση. Ενώ σε περίπτωση αγοράς ενός φακού για slr με παρόμοια εστιακή απόσταση πρέπει να δώσεις αρκετά λεφτά, και είναι αρκετά μεγαλύτερο το μέγεθος του φακού. Πώς γίνεται αυτό? Δηλαδή πως γίνεται μια slr για να πετύχει αυτές τις εστιακές αποστάσεις να πρέπει να έχει ένα φακό τεράστιο και πανάκριβο, και μια compact των 500+/-€ να το κάνει αυτό? 

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι οπτικό zoom της Nikon p900. Πώς καταφέρνει να φτάσει το 83x με τόσο μικρό αναδιπλούμενο φακό? 

Επεξ/σία από Νυσταγμένος
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, Νυσταγμένος είπε

Καλημέρα στην παρέα. Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το βάθος πεδίου (focal length) των compact vs των slr καμερών.

Σχετικά καινούριος στο αντικείμενο, οπότε μην κράξετε για τυχών άσχετα που μπορεί να λέω.

Και ξεκινάω: Πρόσφατα παρατήρησα στην Nikon coolpix p900 ότι έχει 4.3-357mm εστιακή απόσταση. Ενώ σε περίπτωση αγοράς ενός φακού για slr με παρόμοια εστιακή απόσταση πρέπει να δώσεις αρκετά λεφτά, και είναι αρκετά μεγαλύτερο το μέγεθος του φακού. Πώς γίνεται αυτό? Δηλαδή πως γίνεται μια slr για να πετύχει αυτές τις εστιακές αποστάσεις να πρέπει να έχει ένα φακό τεράστιο και πανάκριβο, και μια compact των 500+/-€ να το κάνει αυτό? 

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι οπτικό zoom της Nikon p900. Πώς καταφέρνει να φτάσει το 83x με τόσο μικρό αναδιπλούμενο φακό? 

Το ζουμ από ένα σημείο και πέρα δεν είναι οπτικό αλλά ψηφιακό ........ ενώ ένας κανονικός φακός πχ 80 - 200 το ζουμ που προσφέρει είναι ξεκάθαρα οπτικό ...... 

Το ζουμ όμως δεν είναι το εύρος της εστιακής απόστασης που μπορεί να καλύψει ένας τηλεφακός ...... πρόκειται για τεχνική , όπου τραβώντας τον φακό από έως και σε όποια κατεύθυνση πετυχαίνετε να δημιουργήσετε ένα είδος εφέ στο κάδρο σας ....... αν και έχει επικρατήσει να αναφέρεται στο εύρος που καλύπτει ένας τηλεφακός .

Το βάθος πεδίου είναι η δεύτερη ιδιότητα του διαφράγματος ενός φακού , η πρώτη παραμένει ότι ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που θα δεχθεί ο αισθητήρας .

Μια κόμπακτ δεν διαθέτει από χέρι ξεκάθαρα οπτικό εύρος .... λέει μεν ότι ο φακός είναι από έως αλλά πρέπει να ψάξετε μέχρι που το διαθέτει σαν πραγματικά οπτικό και από ποιο σημείο και μετά το κάνει ψηφιακό ...... 

Διαβάστε περισσότερα για το διάφραγμα , όπου θα σας λυθούν οι παραπάνω απορίες , δοκιμάζοντας παράλληλα και μην διστασετε να ξαναρωτησετε ..... προσωπικά δύσκολα φεύγω από το f11 ..... όταν φτάνει η δουλειά στο βάθος πεδίου ...... 

Δεν έχει να κάνει με τις κάμερες αλλά με τους φακούς ...... 

Πρόταση ....... να εμβαθύνετε στις τρεις παραμέτρους , ISO , ταχύτητα , διάφραγμα ........ με παράλληλη πρακτική κι' ας είναι και κουτουρού ...... όλες περίπου οι παραπάνω απορίες σας βρίσκονται εκεί μέσα ...... πάντα σε μανιουλ λειτουργία ...... την οποία στην συνέχεια δεν πρόκειται να αποχωριστείτε ποτέ ...... ίσως μόνο για καθαρά τεχνικούς λόγους ....

Το focal length δεν είναι το βάθος πεδίου ....  το DOF στα ελληνικά depth of field θέλατε να πείτε ...... 

Αφού καταφέρετε να μάθετε να χειρίζεστε σωστά τις τρεις παραμέτρους , θα σας γίνει περισσότερο κατανοητός ο λόγος που δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στους φακούς και τα οπτικά και λιγότερο στα σώματα , τα μεγαπιξελ και τα ρέστα .....

Επεξ/σία από babisskg
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αλλά από όσο λένε και από όσο καταλαβαίνω η p900 έχει οπτικό zoom 83x.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις (iso, διάφραγμα, exposure) έχω ψάξει αρκετά. Γνωρίζω κάποια πράγματα.

Η ερώτηση μου είναι ξεκάθαρα: Πως γίνεται η compact p900 να φτάνει από 4.3 έως 357mm εστιακή απόσταση ενώ διάφοροι πολύ ποιο ακριβοί φακοί για slr φτάνουν λιγότερα mm εστιακή απόσταση.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Νυσταγμένος είπε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αλλά από όσο λένε και από όσο καταλαβαίνω η p900 έχει οπτικό zoom 83x.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις (iso, διάφραγμα, exposure) έχω ψάξει αρκετά. Γνωρίζω κάποια πράγματα.

Η ερώτηση μου είναι ξεκάθαρα: Πως γίνεται η compact p900 να φτάνει από 4.3 έως 357mm εστιακή απόσταση ενώ διάφοροι πολύ ποιο ακριβοί φακοί για slr φτάνουν λιγότερα mm εστιακή απόσταση.

Γνωρίζετε ...... είπατε στην αρχή πως δεν γνωρίζετε ........ ??? Αποφασίστε .....

• Like 1
Δημοσ.

Στην Ρ900 σχεδόν όλα τα λεφτά σου πάνε στον φακό της μιας και η κάμερα έχει αισθητήρα μεγέθους κινητού. Ο μικρός αισθητήρας είναι και ο λόγος που ο φακός είναι σχετικά μαζεμένος μαζί με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που του επιτρέπει να κολαπσάρεται.

Το ζουμ της 83Χ είναι οπτικό όντως αλλά ο φακός της εκεί λόγω diffraction δεν δίνει την πλήρη ανάλυση αλλά μάλλον κάτι κοντά στα 2-3MP (κάποτε είχα κάνει τους υπολογισμούς και μπορεί να θυμάμαι λάθος, είναι σίγουρα όμως diffraction limited ο φακός). Θα έπρεπε να είναι αρκετά μεγαλύτερος ο φακός σε φυσικές διαστάσεις για να μην είναι diffraction limited.

προσωπικά αυτό που με βοήθησε να καταλάβω τα τεχνικά της φωτογραφίας είναι το site www.cambridgeincolour.com

• Like 1
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, nickolas είπε

Στην Ρ900 σχεδόν όλα τα λεφτά σου πάνε στον φακό της μιας και η κάμερα έχει αισθητήρα μεγέθους κινητού. Ο μικρός αισθητήρας είναι και ο λόγος που ο φακός είναι σχετικά μαζεμένος μαζί με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που του επιτρέπει να κολαπσάρεται.

Το ζουμ της 83Χ είναι οπτικό όντως αλλά ο φακός της εκεί λόγω diffraction δεν δίνει την πλήρη ανάλυση αλλά μάλλον κάτι κοντά στα 2-3MP (κάποτε είχα κάνει τους υπολογισμούς και μπορεί να θυμάμαι λάθος, είναι σίγουρα όμως diffraction limited ο φακός). Θα έπρεπε να είναι αρκετά μεγαλύτερος ο φακός σε φυσικές διαστάσεις για να μην είναι diffraction limited.

προσωπικά αυτό που με βοήθησε να καταλάβω τα τεχνικά της φωτογραφίας είναι το site www.cambridgeincolour.com

Κάτι παρόμοιο μου έχουν πει και έχω διαβάσει κι εγώ. Αλλά δεν ήμουν σίγουρος. 

Οπότε το θεωρητικό 83x σε slr με full frame αισθητήρα ή τουλάχιστον aps-c είναι πολύ λιγότερο σωστά? Αυτό κατάλαβα.

Δημοσ.

Εάν βάλεις το φακό της σε full frame μηχανή, τον τροποποιήσεις ώστε να μπορεί να καλύψει τον μεγαλύτερο αισθητήρα και θεωρώντας ως βάση μετρήσεων τα 28 χιλιοστά, ο φακός αυτός θα δίνει 357/28= ~13Χ οπτικό ζουμ. Αλλά δε σε νοιάζει αυτό.

Σε APSC υπάρχουν 18-300/3.5-6.5 φακοί που είναι κοντά στον δικό σου 4.3-357/2.8-6.5 σε ικανότητα αποτύπωσης κάποιου μακρυνού αντικειμένου (βάζοντας μέσα και το ηλεκτρονικό ζουμ). Ο δικός σου μάλλον είναι λίγο καλύτερος από αυτούς.

Πρακτικά για κάτι καλύτερο από τον φακό σου για ζουμ θα πρέπει κανείς να πάει σε full frame μηχανές και να δώσει πολλά. Μόνη εξαίρεση που μπορώ να σκεφτώ είναι ο νέος FUJI 200/2 φακός που με teleconverter και ηλεκτρονικό ζουμ θα μπορούσε να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα. Κοστίζει βέβαια πολλές χιλιάδες ευρώ...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...