Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Η ιστορία έχει ως εξής, το 1992 οι γονείς μου έβγαλαν άδεια μέσο ενός γραφείου πολιτικού μηχανικού για ανέγερση νέου ορόφου στο είδη υπάρχον σπίτι. Το 2006 έγινε αναθεώρηση της άδειας από  το ίδιο γραφείο για να προχωρήσουν τα έργα. Λόγο κρίσης το έργο τελείωσε πριν 1 χρόνο. Το πρόβλημα έχει ως εξής. Ο άνθρωπος που είχε παρουσιαστεί ως μηχανικός και είχε αναλάβει το έργο τελικά δεν ήταν ούτε μηχανικος ούτε αρχιτέκτονας αλλά σε συνεργασία με τον ξάδερφο του και συνονόματο του ο οποίος είναι μηχανικος του έβγαζε αδειες. Ο μαϊμού μηχανικος λοιπόν απεβίωσε και ο εν ζωή μηχανικος πρώτος του ξάδερφος ο οποίος έχει βγάλει την άδεια και έχει πληρωθεί για αυτή δεν υπογράφει για να πάρει ρεύμα το ακίνητο. Οι αμοιβές επίβλεψης  του μηχανικού δεν έχουν πληρωθεί διότι ο φερόμενος ως μηχανικος απεβίωσε. Ο εν ζωή δεν συνεργάζεται λόγο και των άσχημων σχέσεων που κατέληξαν να έχουν.  Οι συμβουλές που έχουμε από την πολεοδομία είναι να κάνουμε αγωγή στον μηχανικό και να έρθει η πολεοδομία να κάνει αυτοψία για να δώσει ρεύμα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Το ερώτημα είναι ότι όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση μπορεί το δικαστήριο να υποχρεώσει τον μηχανικό να υπογράψει; Πιστεύω πως οχι.. τότε τι γίνετε σ αυτή την περίπτωση; Θα διακοπή η ηλεκτροδότηση του ακινήτου που έχει δοθεί με αυτοψία της πολεοδομίας;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Δημοσ.

Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν 2 τρόποι να ρευματοδοτηθεί το ακίνητο μετά την περάτωση κατασκευής: είτε μέσω υπογραφής του επιβλέποντος μηχανικού ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί με βάση την άδεια είτε μέσω αυτοψίας της πολεοδομίας. Οπότε, με τη λύση της αυτοψίας το θέμα της ρευματοδοτησης λύνεται, υπό την αίρεση πάντα ότι έχει πληρωθεί και η αμοιβή του μηχανικού η οποία για άδεια του 2006 ήταν κατ ελάχιστα προκαθορισμένη (η ελάχιστη βέβαια αυτή αμοιβή ήταν τότε και στο 99% των περιπτώσεων η αμοιβή που έπαιρνε για το κάθε σκέλος ο μηχανικός, αντίστοιχα για την επίβλεψη). Οπότε πληρώνετε στον λογαριασμό όψεως μηχανικού την ελάχιστη αμοιβή για την επίβλεψη (αναγράφεται στα φοροτεχνικα της άδειας το ακριβές ποσό) και ζητάτε αυτοψία από την πολεοδομία (αρκεί να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις από την άδεια γιατί τότε μπαίνετε σε άλλες διαδικασίες με Νόμο αυθαίρετων κλπ).

Δημοσ.

Ο μηχανικος για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω δεν θέλει να έχει καμια σχέση με το ακίνητο όσο αναφορά την επίβλεψη. Δεν δέχεται αμοιβές και δεν συνεργάζεται καθόλου. Να ενημερώσω ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες νομιμοποιήσεις στο ακίνητο ( αποθήκες στο υπόγειο, τζάκι, bbq, κλπ ) δηλώθηκαν, νομιμοποιήθηκαν και πληρώθηκαν κανονικά ολα. 

Έψαξα και βρήκα το ΦΕΚ που λέει ότι για να γίνει αναθεώρηση της άδειας επ αόριστον θα πρεπει να έχει ολοκληρωθεί ο φέρον οπλισμός και η στέγη του κτηρίου όπως και είχε γίνει στην περίπτωση μας. Να θυμίσω η πρώτη άδεια ήταν του 1993 και η αναθεώρηση της επ αόριστον έγινε το 2006. Θα ήθελα να μάθω αν μπορείτε να με βοηθήσετε, κάνοντας την αναθεώρηση ο μηχανικός, δηλώνει ότι και ο φερον οπλισμός είναι έτοιμος... Άρα έκανε και επίβλεψη του ακινήτου; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορείς να πας σε άλλον μηχανικό συνεργάσιμο , φυσικά θα τον πληρώσεις για ότι εργασία κάνει ή όποια υπογραφή.

Έχω την αίσθηση ότι μας τα λες "μισά" , ελάχιστοι επαγγελματίες μηχανικοί διώχνουν πελάτες και λεφτά. Μήπως τον πιέζετε να διακινδυνέψει?? Μήπως  η νομιμοποίηση δεν είναι απολύτως νόμιμη γιατί κάποιες παρανομίες έγιναν από την αρχική κατασκευή? Γιατί ένας επαγγελματίας μηχανικός να διακινδυνέψει το δίπλωμα του και να τρέχει στα δικαστήρια για ξένες παρανομίες? Για μια αμοιβή να καταστραφεί?

 

Αν είσαι σύννομος , αποδέξου τον λάθος δρόμο που πήρατε (2 λάθη - προσλάβατε άνθρωπο που δεν ελέγξατε ότι είναι πράγματι μηχανικός & παρανομίες στην οικοδομή)  και βρες ΑΛΛΟΝ μηχανικό να σου κάνει την δουλειά που θες. Οταν κάνουμε λάθη και παίρνουμε ρίσκα (παρανομίες) πρέπει να αποδεχόμαστε και την πιθανή "στραβή" που θα μας προκύψει. Οποιος δεν θέλει ρίσκα και πιθανές ζημιές , να κάνει νόμιμα την δουλειά του για να μην έχει τέτοια κατάληξη.

 

Αν η οικοδομή είναι νόμιμη όπως πρέπει βρες έναν άλλο μηχανικό (γιατί δεν αναλαμβάνει ούτε ο πονηρός που σου έκανε νομιμοποίηση?) και πηγαίνετε στην τοπική πολεοδομία να τον δηλώσεις μηχανικό της οικοδομής που θα αναλάβει την επίβλεψη. Οποια παρανομία έχει γίνει μετά το καλοκαίρι του 2011 ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΑΙ και κανένας μηχανικός δεν είναι τόσο βλάκας να διακινδυνέψει. (το λέω γιατί το έργο τελείωσε πρόσφατα , έτσι εξηγείται γιατί δεν βρίσκεις πραγματικό μηχανικό να αναλάβει) 

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.

Αγαπητε/η jgeorgiou, πράγματι το μόνο λάθος που μπορείτε να μας καταλογίσετε είναι ότι οι γονείς μου το 1992 δεν έλεγξαν τα πτυχία του φερόμενου ως μηχανικού, βλέπετε η συνωνυμία με τον ξάδελφο του μηχανικό που έβγαλε την μελέτη και την άδεια από το γραφείο του αλλά και η άγνοια των γονιών μου σε αυτά τα θέματα δεν βοήθησε στην αποκάλυψη της απάτης. Ο μηχανικός βέβαια δεν είναι άμοιρος ευθυνών διότι η μελέτη, η άδεια οικοδομής και η αναθεώρηση της το 2006 φέρουν την σφραγίδα και την υπογραφή του όπως επίσης έχει πληρωθεί για αυτά μέσω τραπεζικού του λογαριασμού.

Δεν υπάρχει καμία παρανομία στο ακίνητο ούτε πιέζουμε τον μηχανικό να παρανομήσει σε κάτι. Όσο αναφορά την νομιμοποίηση που αναφέρατε προ του 2011 ρίξτε μια ματιά στον νόμο 4495/17

Για να γίνει αλλαγή μηχανικού θα πρέπει ο μηχανικός να παραιτηθεί του έργου για να αναλάβει ο επόμενος κάτι το οποίο ζητήσαμε και δεν συνεργάζεται για να γίνει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

α) Ολοι οι νόμοι (νομιμοποίησης αυθαιρέτων) από από το 2011 μέχρι σήμερα 1/4/2019 προϋποθέτουν ότι η παρανομία έχει γίνει προ του αρχικού νόμου του 2011. Ξανα-ξανα τσέκαρε ότι οι παρανομίες έχουν νομιμοποιηθεί σύννομα , να ξέρεις ότι έκανες νομιμοποίηση πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση αδείας και οι σχετικές εργασίες είναι ήδη κίτρινη κάρτα σε εσένα. Αφού νομιμοποίησες το ακίνητο (AS IS) , γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση που δεν ισχύει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί? Πως θα κάνει επίβλεψη σε ένα έργο που έχει ΄παρανομίες δηλωμένες και θα υπογράψει ότι οι κατασκευή έγινε βάση των εγκεκριμένων σχεδίων του 2006? Γιατί κάνατε εργασίες εν-αγνοία του επιβλέποντος μηχανικού και ζητάτε κατόπιν εορτής "επίβλεψη"? Ποιος μηχανικός σας έκανε την νομιμοποίηση που χωράει συζήτηση αν έπρεπε να γίνει πριν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης? Κάπου υπάρχει σκοτεινό σημείο εκεί και μάλλον είσαι εκτεθειμένος.

 β) Αποδέχομαι ότι μπορεί η συνωνυμία μπορεί να μπέρδεψε τους γονείς σου και να προχώρησαν εν-αγνοία τους τα πρώτα χρόνια , ελπίζω να μην συνέχισαν να χρησιμοποιούν τον ψευτομηχανικό κατα συρροή. Οποιος μηχανικός σφραγίζει και υπογράφει αυτός έχει την πλήρη ευθύνη ανεξαρτήτως που απευθύνθηκαν οι γονείς σου. Αν έχει πρόβλημα ο μηχανικός που υπέγραψε να κυνηγήσει αυτόν που του υπέκλεψε την υπογραφή και την σφραγίδα.

γ) Ο μηχανικός αν δεν θέλει να αποπερατώσει την εργασία του , υποχρεούται να παραιτηθεί και υπάρχουν πολλοί τρόποι να πιεστεί να το κάνει.  Ενα εξώδικο ή έστω κάποιο (ΓΡΑΠΤΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)  ΕΜΑΙΛ & ΦΑΞ που θα του γνωστοποιούσε ότι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα με την μη παραίτηση του και ότι θα ζητήσετε τις νόμιμες αποζημιώσεις για την ζημιά που προκαλεί με την αντι-επαγγελματική του συμπεριφορά θα τον συνέτιζε αμέσως αν είναι όπως τα λες. Αν είναι όπως τα λες μετά την γραπτή προειδοποίηση , να ξέρεις ότι μπορείς να βγεις κερδισμένος δικαστικά και κάθε μέρα που σε καθυστερεί αναίτια να του στοιχίσει "χρυσή". Τριπλοτσέκαρε πρώτα ότι είσαι σύννομος γιατί αν η υπόθεση σου έχει πρόβλημα θα πας για μαλλί και θα φύγεις κουρεμένος. 

δ) Προσωπικά , θα πρότεινα πρώτα να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας & συνεννόησης με τον "παλιό" μηχανικό πριν αρχίσουν οι "τσακωμοί" από τους οποίους συνήθως βγαίνουν όλοι ζημιωμένοι. Εν ανάγκη βάλε έναν κοινό γνωστό να του μιλήσει και να τον ρωτήσει τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρώσετε την συνεργασία σας ομαλά. Να ξέρεις ότι το 99,9% των (πραγματικών) μηχανικών δεν θα ρισκάρει ποινικά δικαστήρια και αφαίρεση διπλώματος για μια αμοιβή γιατί οι νόμοι είναι αυστηροί πολύ.

 

ΥΓ

Ελπίζω να σε βοήθησα και κάτι για τους υπόλοιπους αναγνώστες , ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΑΤΕ , πλέον οι παράνομες κατασκευές είναι πολύ ακριβό και επικίνδυνο σπορ για άτομα που αντέχουν το μεγάλο ρίσκο. Οι υπόλοιποι που θέλετε να κοιμάστε τα βράδια ήσυχοι προχωρήστε "by the book".

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και την βοήθεια σου. Πραγματικά όλες οι νομιμοποιήσεις όπως έχω αναφέρει οι οποίες δεν είναι και τόσο μεγάλες ( bbq, τζάκι, αποθήκη στο υπόγειο) έχουν γίνει βάση νόμου χωρίς πονηριές. Έχω θέσει το θέμα στο ΤΕΕ και στη πολεοδομία και η απάντηση είναι να προχωρήσω σε αγωγή. Να σημειώσω ότι έχω στείλει εξώδικο στον μηχανικό και η απάντηση μέσω δικηγόρου του είναι ότι δεν υπογράφει τίποτα και ότι έχει συνταξιοδοτηθεί. Κάνοντας αγωγή στον μηχανικό η αγωγή κοινοποιείται στην πολεοδομία, η πολεοδομία κάνει αυτοψία στο ακίνητο και αν ολα είναι νόμιμα τότε ρευματοδοτεί προσωρινά το ακίνητο μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση με ετήσια ανανέωση. Αν και μετά την απόφαση του δικαστηρίου δεν συνεργάζεται ο μηχανικός τι γίνετε; Θα μπορούσα να πάρω ρεύμα από το ισόγειο αλλά δεν το κάνω γιατι θέλω ολα να είναι νόμιμα, έχω ματώσει για να φτιάξω αυτό το σπίτι και δεν θέλω να κάνω παρανομία. Έχω πληρώσει για ολα στη κατασκευή του σπιτιού κανονικά και παράλληλα και τις δόσεις του στεγαστικού δανείου που έχω πάρει για να το φτιάξω. Δεν θέλω να χαριστώ σε κανέναν μη συνεργαζόμενο μηχανικό (για δικούς του λόγους οι οποίοι συγκλίνουν στο ότι έφτασε να έχει άσχημες οικογενειακές σχέσεις με τον ξάδελφο του) , προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος και να γίνουν ολα βάση νόμου. Μια άλλη ερώτηση που έχω είναι ότι για να γίνει η αναθεώρηση της άδεια επ αόριστον το 2006 βάση νόμου θα πρεπει να έχει ολοκληρωθεί ο φερον οργανισμός του κτηρίου όπως και είχε γίνει.. αυτό πως το αποδεικνύει ο μηχανικος στη πολεοδομία για να κάνει την αναθεώρηση; Ευχαριστώ πολύ και πάλι! 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν είναι όπως τα λες , πες στον δικηγόρο σου να προχωρήσετε σε ποινική διαδικασία ως εκβιαστή που δεν θες να μπεις σε διαπραγματεύσεις μαζί του. 

Στο ποινικό τον καλεί ο εισαγγελέας και του ασκεί δίωξη για σοβαρό αδίκημα , βέβαια δεν έχεις στοιχεία για εκβιασμό και είναι ο λόγος σου έναντι το δικού του αλλά αυτός έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Δεν μπορεί να δικαιολογήσει την στάση του και ο εκβιασμός που εσύ ισχυρίζεσαι κουμπώνει "τέλεια" με την κατάσταση. Τον δικηγόρο σου τον συμφέρει η αγωγή που θα βγάλει 10πλασια χρήματα αλλά εσύ αν σπρώξει την υπόθεση προς ποινική δίωξη θα τον κάνεις τον μηχανικό να σου γλύφει τα παπούτσια και να σε παρακαλάει.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 2
Δημοσ.

Αν διαβασα σωστα την μελετη και επιβλεψη την εκανε ο μαιμου (ξαδερφος) με χρηση της αδειας,σφραγιδας και τραπεζικου λογαριαμου του νομιμου (αυτος που δεν θελει καμια σχεση με το ακινητο). Ο μαιμου μας την εκανε και ο νομιμος δεν συνεργαζετε.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, primeragt είπε

Αν διαβασα σωστα την μελετη και επιβλεψη την εκανε ο μαιμου (ξαδερφος) με χρηση της αδειας,σφραγιδας και τραπεζικου λογαριαμου του νομιμου (αυτος που δεν θελει καμια σχεση με το ακινητο). Ο μαιμου μας την εκανε και ο νομιμος δεν συνεργαζετε.

Αρα εαν ειναι οπως τα λες ο κανονικος εχει και λογο να μην συνεργαστει γιατι δεν μπορει να ξερει τι εγινε στο κτηριο και δεν μπορει να βαλει ετσι την υπογραφη του.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, billiboo είπε

Αρα εαν ειναι οπως τα λες ο κανονικος εχει και λογο να μην συνεργαστει γιατι δεν μπορει να ξερει τι εγινε στο κτηριο και δεν μπορει να βαλει ετσι την υπογραφη του.

Αν ο "κανονικός" έχει υπογράψει και έχει σφραγίσει τότε φταίει 100%. Εκτός αν πει ότι πλαστογράφησαν την υπογραφή/σφραγίδα.

Δημοσ.

Την υπογραφη του την εχει βαλει ετσι και αλλιως καθως αυτος προμηθευσε τον μαιμου ξαδερφο του με τα δικα του γνησια εγγραφα, το προβλημα ειναι αν καταλαβα καλα οτι εχουν τσακωθει μεταξη τους για οικονομικους λογους και τωρα εχουν θεμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, primeragt είπε

Την υπογραφη του την εχει βαλει ετσι και αλλιως καθως αυτος προμηθευσε τον μαιμου ξαδερφο του με τα δικα του γνησια εγγραφα, το προβλημα ειναι αν καταλαβα καλα οτι εχουν τσακωθει μεταξη τους για οικονομικους λογους και τωρα εχουν θεμα.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα του πελάτη , από μικρά τα πρώτο πράγμα που μας έμαθαν είναι να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας και το ΧΧΧΧΧΧ την σφραγίδα μας εννοώ. Αυτό το έχω μάθει εγώ στα παιδιά μου από το νήπιο , μιλάμε για επαγγελματία μηχανικό δεν μπορεί να πει ότι το μετάνιωσε που έβαλε την υπογραφή του.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...