Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους,

εχω εδω και χρόνια ενα σύστημα το οποίο δουλεύει απροβλημάτιστα για τις απαιτήσεις μου και το οποίο αποτελείται απο 

- Motherboard ASUS P5K SE/EPU με εναν stock Q6600 στα 2,4

- 8gb ram

- Nvidia GTX 460

- Τροφοδοτικό TAGAN 500W

Προχτές άρχισε να μου βγάζει artifacts η κάρτα (ακόμα και στο postαρισμα) μέχρι που έφτασε σε σημείο που μόλις πήγαινε να φορτώσει Windows πέταγε BSOD με αποτέλεσμα να καταλάβω οτι η κάρτα μάλλον μας άφησε.

Ενας φίλος λοιπόν μου έδωσε την παλιά του κάρτα, συγκεκριμένα μια AMD R7 360 την οποία τοποθέτησα, ολα καλά αρχικά, εγκαθιστώ drivers και στην πρώτη επανεκκίνηση μου κάνει 3 beeps  - εικόνα καμία αλλά τα Windows φορτώνουν κανονικά στο παρασκήνιο (ακούγονται οι ήχοι τους). Το ίδιο ισχύει εαν κλέίσω το pc απο το power button και το ξανανοίξω.

Κατόπιν διαφόρων δοκιμών διαπίστωσα οτι εαν κλείσω το pc και αφαιρέσω την πρίζα απο το τροφοδοτικό για κανένα 5 λεπτό μετά ανοίγει κανονικά και λειτουργεί για οση ώρα θέλω. Εαν όμως κάνω επανεκκίνηση ή τερματισμό και παω να τον ανοίξω ξανά έρχομαι αντιμέτωπος με τα 3 beeps...

Το άλλο περίεργο που διαπίστωσα είναι οτι εαν ανοίξει κανονικά και φτάσει στην login screen των Win 10 απο το εικονίδιο power κάτω δεξιά μπορώ να κάνω όσες επανεκκινήσεις και τερματισμούς θέλω και ξαναανοίγει χωρίς πρόβλημα. Απαξ και μπω όμως στα windows μετά η οποιαδήποτε επανεκκίνηση/τερματισμός με βρίσκει με τα beeps πράγμα που με έχει μπερδέψει ιδιαίτερα...

Τέλος παρατήρησα (αν παίζει ρόλο) οτι στο αυτοκόλλητο πάνω στην κάρτα πέρα απο μοντέλο και VRAM αναγράφει (UEFI) πράγμα το οποίο το παλιό μου pc φυσικά δεν διαθέτει.

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ.

ΥΓ. Γενικά μετά την αλλάγή της κάρτας αργεί αρκετά να postαρει ενω πριν το έκανε σχεδόν αμέσως απο το πάτημα του power button

Επεξ/σία από bad_freddy
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, papp0us είπε

Καθάρισες τα Drivers της Nvidia πριν περάσεις της AMD?

Πρώτη μου δουλειά ήταν να χρησιμοποιήσω το DDU και έκανε την πρώτη επανεκκίνηση με τα beeps, αφού αρχικά νόμιζα οτι αυτο έκανε την ζημιά.

• Like 1
Δημοσ.

Ετσι οπως τα λες, μου μυριζονται πυκνωτες.... Τωρα σε ποιο κομματι θα σε γελασω. Ισως στην νεα καρτα.

Απο την αλλη, ισως να αρχισε να τα φτυνει το τροφοδοτικο, οποτε τσεκαρε και αυτο.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

Ετσι οπως τα λες, μου μυριζονται πυκνωτες.... Τωρα σε ποιο κομματι θα σε γελασω. Ισως στην νεα καρτα.

Απο την αλλη, ισως να αρχισε να τα φτυνει το τροφοδοτικο, οποτε τσεκαρε και αυτο.

Πιθανά αυτά που λες (τροφοδοτικό, πυκνωτές) αλλά ξέρω γω, να ξεκίνησαν τα προβλήματα μόλις άλλαξα κάρτα? Μέχρι προχτές που τα τίναξε η κάρτα ολα δούλευαν ρολόι... 🤔

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, bad_freddy είπε

Πιθανά αυτά που λες (τροφοδοτικό, πυκνωτές) αλλά ξέρω γω, να ξεκίνησαν τα προβλήματα μόλις άλλαξα κάρτα? Μέχρι προχτές που τα τίναξε η κάρτα ολα δούλευαν ρολόι... 🤔

Eχεις σκεφτει οτι το τιναγμα τις παλιας μπορει να οφειλεται στο τροφοδοτικο? Η 360 που εχεις δεν καιει οσο η 460 οποτε μπορει να εμφανιζεται ετσι το προβλημα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

Eχεις σκεφτει οτι το τιναγμα τις παλιας μπορει να οφειλεται στο τροφοδοτικο? Η 360 που εχεις δεν καιει οσο η 460 οποτε μπορει να εμφανιζεται ετσι το προβλημα

Για να αποκλείσω τουλάχιστον την πιθανότητα να έχει κάποια ζημιά η μητρική, έβαλα ξανά την παλιά μου 460 και ευτυχώς ολα δούλεψαν ρολόι, πόσταρε ταχύτατα και άμεσα με εξαίρεση φυσικά τα artifacts.

Μετά πίσω στην 360 πάλι και αργεί ξανά να ποστάρει, ανοίγει όμως κανονικά την πρώτη φορά και στο πρώτο restart τα ίδια.

Googlαρα ολο το απόγευμα με διάφορα αποτελέσματα κανένα όμως πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου. Γενικά στο επίσημο site έχει requirement PCI-E V2.0 και εμένα η μητρική μου έχει V1.1 (δεν ξέρω βέβαια αν τα συμπτώματα είναι απο αυτό, κανονικά υποτίθεται οτι παίζει backwards compatibility).

Άλλοι λένε οτι οι AMD gpus έχουν hybrid bios οπότε "προσαρμόζονται" σε UEFI ή legacy bios ανάλογα ΕΚΤΟΣ τις Sapphire Nitro (όπως την δικιά μου δηλαδή) αλλά και πάλι οι απόψεις διαφέρουν.

Αν έπαιζε τέτοιο σενάριο δεν θα έπρεπε να μην δουλεύει καν? Σε μένα άπαξ και περάσει το post μετά δουλεύει εντελώς απροβλημάτιστα.

Τέλος παρατήρησα οτι αν κλείσω το pc μετά απο beeps, χωρίς να βγάλω πρίζα απο το τροφοδοτικό και τον αφήσω κλειστό λίγη ώρα μετά πάλι ανοίγει κανονικά. Απλά βγάζοντας την πρίζα μειώνεται αυτός ο χρόνος στο ~5λεπτο.

Περίεργα πράγματα...

Δημοσ.

Περιεργα δεν λες τιποτα... προφανως και φταιει η καρτα, το γιατι δεν μπορω να στο απαντησω δυστυχως. Στειλε κανα μυνηματακι στην AMD, δεν χανεις κατι. 

Δημοσ.

Πλέον μετά απο κάμποσες ώρες χρήσης εχω καταλήξει στο pattern του προβλήματος, χωρίς να εχω βρεί κάποια λύση φυσικά. Οπότε για ανακεφαλαιώσω, χωρίς τα προηγούμενα σεντόνια, το πρόβλημα μου είναι το εξής.

- To PC ανοίγει κανονικά με την GPU και δουλεύει απροβλημάτιστα για ώρες.

- Αν κάνω επανεκκίνηση ή τερματισμό και ανοίξω άμεσα τον υπολογιστή, βρίσκομαι αντιμέτωπος με 3 beeps (AMI bios), τα Win 10 φορτώνουν κανονικά αλλά εικόνα δεν εχω καμία.

- Αν κλείσω το PC για ~10-15 λεπτά και το ανοίξω, δουλεύει ξανά χωρίς πρόβλημα.

Οποιαδήποτε βοήθεια ή ιδεα ευπρόσδεκτη γιατί εχω μπερδευτεί ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, thetiesthatbind είπε

Πυκνωτές μου κάνει και εμένα. Μπορείς να δοκιμάσεις άλλου την κάρτα; 

Πυκνωτές ενννοείς της κάρτας ή της μητρικής? 

Προς το παρόν αγόρασα απο μια αγγελία εδω μια άλλη κάρτα να δω τι γίνεται και θα ενημερώσω μόλις την δοκιμάσω.

Δημοσ.
46 λεπτά πριν, thetiesthatbind είπε

Μητρικής 

Ελπίζω να κάνεις λάθος και να μην αγόρασα τζάμπα δεύτερη κάρτα, θα δείξει όμως.

Πάντως όπως είπα όταν έβαλα ξανά την παλιά μου gpu το pc απέκτησε ξανά την χαμένη του σβελτάδα και γι' αυτό το εχω ρίξει σε θέμα ασυμβατότητας της κάρτας με την μητρική κυρίως λόγω του uefi bios της gpu που δοκίμαζα.

Btw αν υποθέσουμε οτι είναι πυκνωτές μητρικής δεν θα έπρεπε μετά να μην ανοίγει καθόλου το pc ή δεν έχει να κάνει? Όπως είπα οταν τρώω τα beeps τα win φορτώνουν κανονικά και μόνο εικόνα δεν εχω...

Επισκέπτης
Δημοσ.
Στις 26/3/2019 στις 7:15 ΜΜ, bad_freddy είπε

Q6600 στα 2,4

- 8gb ram

- Nvidia GTX 460

ειχα ακριβως τα ιδια μεχρι που μου εμφανισε artifact ενω ανεβαζε κ θερμοκρασιες...ειχα την καρτα ηδη 6-7 χρονια κ ποτε δεν την ειχα καθαρισει.Πιστεψα οτι παρεδωσε πνευμα κ δεν εχανα τπτ να δοκιμασω καθαρισμα κ αλλαγη παστας(με λιγο ερευνα κατεληξα στην mx-4) κ δια μαγειας επανηλθε κ τωρα λειτουργει κανονικα στο pc ενος φιλου :D . 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, bad_freddy είπε

Ελπίζω να κάνεις λάθος και να μην αγόρασα τζάμπα δεύτερη κάρτα, θα δείξει όμως.

Πάντως όπως είπα όταν έβαλα ξανά την παλιά μου gpu το pc απέκτησε ξανά την χαμένη του σβελτάδα και γι' αυτό το εχω ρίξει σε θέμα ασυμβατότητας της κάρτας με την μητρική κυρίως λόγω του uefi bios της gpu που δοκίμαζα.

Btw αν υποθέσουμε οτι είναι πυκνωτές μητρικής δεν θα έπρεπε μετά να μην ανοίγει καθόλου το pc ή δεν έχει να κάνει? Όπως είπα οταν τρώω τα beeps τα win φορτώνουν κανονικά και μόνο εικόνα δεν εχω...

Λογικά λάθος κάνω, απλά θεωρώ περισσότερο της μητρικής το θέμα 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...