jgeorgiou Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 31 λεπτά πριν, ilos είπε Φιρί Φιρί το πάμε για vs και offtopic πάλι?😁 Ενδεικτικά θα αναφέρω τιμές. Κοίταξα skroutz δε κάνει track τιμές προ 2018 (αλλά ευτυχώς έχω μνήμη και σώμα ελέφαντα)😁 Αύγουστος 2017 (εν μέσω mining boom και ανηφόρας στις μνήμες) CPU 7500 ~180 ευρώ 1600 ~210 ευρώ 7600k ~250 ευρώ χωρίς ψύκτρα Μητρικές b250 ~ 70-150 ευρώ (κλειδωμένη μέχρι 2400 μνήμες) z270 ~ 120-500 ευρώ b350 ~ 50-120 ευρώ (τα πάντα όλα κομπλέ) x370 ~ 100-400 ευρώ Μνήμες (μιλάμε για τρελή χεριά τότε από το Lobby) 2400 από τα LIDL ~100-120 ευρώ 3000 GSkill Aegis AFR ~ 140 ευρώ 3200 GSkill FlareX bdies ~ 250 ευρώ Το επιχείρημα σου είναι λοιπόν ότι όποιος έπαιρνε ρύζια, θα έπρεπε να πάρει και bdies και x370 για να έχει ανάλογη απόδοση. Το οποίο όλα αυτά τα χρόνια το συντηρείς κιόλας.🤑 1600+b350+3000 AFR ήταν στα ίδια ή ελάχιστα ακριβότερος (~50 ευρώ) σαν συνδυασμός από 7500/b250/2400 και πάνω από 100 ευρώ φτηνότερος συνδυασμός από 7600k/αγορά after market ψύκτρας/z370/ίδιες μνήμες. Αργότερα βέβαια ήρθαν και οι μέλισσες (Coffee Lake) και η αγαπημένη σου εταιρία έγινε dead platform εν μια νυκτί. Σε αντίθεση το πιο σαπάκι b350 (ακόμα και κάποιες βαπτισμένες A320) κουμπώνει 3600/3700x... Αφήνω αυτό εδώ λοιπόν για να θυμηθούν όλοι τα 100-150 ευρώ παραπάνω της intel πλατφόρμας τι κάνουν σε σχέση με το υπερσαπάκι τον 1600.😁 1) Ήμουν σαφέστατος , Ι5 7500 , Η110 , τις ποιο φθηνές DDR4 μνήμες το πρότεινα όταν ψάχναμε το φθηνότερο gaming σετάκι. Οταν όλο το σετ είχε λιγότερο από 250ευρώ , το +30% που ζητούσε ο 1600 για να παίζει καλύτερα στο 0.001% των παιχνιδιών δεν ήταν και πολύ λογικό. 2) Όταν πας σε Κ (ξεκλείδωτους) , δεν ψάχνεις το φθηνότερο - ψάχνεις την απόδοση την οποία την πληρώνεις ακριβά. 3) Τότε το 99,999% των παιχνιδιών δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τους παραπάνω πυρήνες και ελάχιστα (μετρημένα στα δάκτυλα) παιχνίδια μπορούσαν να αξιοποιήσουν αποδοτικά τους 5+ πυρήνες (4 είχε ο Ι5) 4) Τα διάφορα τεστ εκ των υστέρων δεν έχουν σημασία γιατί στο μεταξύ οι πρώτοι χρήστες των RYZEN είχαν φάει γερές φόλες με ασυμβατότητες μνημών που έπαιζαν αργά , με προβληματικά BIOS που έβγαζαν update κάθε εβδομάδα , βελτίωση drivers κτλ. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από jgeorgiou
ilos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 32 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε 1) Ήμουν σαφέστατος , Ι5 7500 , Η110 , τις ποιο φθηνές DDR4 μνήμες το πρότεινα όταν ψάχναμε το φθηνότερο gaming σετάκι. Οταν όλο το σετ είχε λιγότερο από 250ευρώ , το +30% που ζητούσε ο 1600 για να παίζει καλύτερα στο 0.001% των παιχνιδιών δεν ήταν και πολύ λογικό. 2) Όταν πας σε Κ (ξεκλείδωτους) , δεν ψάχνεις το φθηνότερο - ψάχνεις την απόδοση την οποία την πληρώνεις ακριβά. 3) Τότε το 99,999% των παιχνιδιών δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τους παραπάνω πυρήνες και ελάχιστα (μετρημένα στα δάκτυλα) παιχνίδια μπορούσαν να αξιοποιήσουν αποδοτικά τους 5+ πυρήνες (4 είχε ο Ι5) 4) Τα διάφορα τεστ εκ των υστέρων δεν έχουν σημασία γιατί στο μεταξύ οι πρώτοι χρήστες των RYZEN είχαν φάει γερές φόλες με ασυμβατότητες μνημών που έπαιζαν αργά , με προβληματικά BIOS που έβγαζαν update κάθε εβδομάδα , βελτίωση drivers κτλ. 1) h110+7500+16 GB DDR4 δε κάναν 250 ευρώ το 2017 καλοκαίρι μην επιμένεις τα θυμάμαι χαρτί και καλαμάρι γιατί έκανα τρελή έρευνα αγοράς τότε. Μόνο οι φτηνότερες σάπιες μνήμες είχαν περίπου 80 και ο 7500 180. 2) Στην περίπτωση του 7350k/7600k έχεις απόλυτο δίκιο για το δεύτερο σκέλος.😁 Ειδικά από τη στιγμή που πήρες και z370 να τον αντικαταστήσεις με 8600κ/8700k μέσα στον πρώτο χρόνο.😁 3) Από το 2016 και μετά τρώγανε φώλα στα 1% low οι 4c/4t. 2500k στα 4.5 Ghz είχα κοντά 5 χρόνια. Και τώρα το ίδιο συμβαίνει με τα old/cross gen ports, αλλά υπάρχουν και next gen games που δε στρεσάρουν πάνω από 6 threads (FS2020). Απλά τα 4c/4t έχουν πεθάνει για gaming ως επί το πλείστον. 4) Οι Aegis με το μαμά και τα μεταγενέστερα bios μέχρι και το agesa 1.0.0.6 του Ιούνη 2017 δε παίζανε στα ονομαστικά (2933). Σε αυτό έχεις δίκιο, εγώ ήμουν τυχερός γιατί αγόρασα Αύγουστο.😁 Επίσης γενικά 1st gen zen με b350/x370 και bdies ακόμα και σήμερα άντε να πάνε 3333/3466 το πολύ. Πάντως μεγαλύτερη φώλα δε τρώει κάποιος με 1600 και 2666 μνήμες (που παίζανε εκεί όλες στο launch) από ότι κάποιος με 7500 και 2400 μνήμες, στο υπογράφω. Τα συνεχή bios updates από ένα σημείο και μετά ήταν αχρείαστα ή και προβληματικά. Όσοι είναι με 1st gen zen και δεν έχουν υπόψιν τους να πάνε σε zen 2, καλύτερα να μείνουν με τα προπολεμικά agesa 1.0.0.6/1.0.0.6b tbh. 1
Herald Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Τι κάθεστε και συζητάτε. Λες και θα παραδέχτει οτι αυτο που πρότεινε είναι φόλα. Λές και θέλανε 2600 και πάνω μνήμες τα ρύζια για να ξετινάξουν τον 7500. Άστο να πάει στο διαόλο, αφού βλέπεις. Προβληματικά bios και μνήμες σου λέει (τα οποία ίσχυαν, τον Φλεβάρη ξέρω γω με τους R7, λύθηκαν πριν καν βγούν οι R5, τι ψάχνεις τώρα. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από Herald 1
jgeorgiou Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, Herald είπε Τι κάθεστε και συζητάτε. Λες και θα παραδέχτει οτι αυτο που πρότεινε είναι φόλα. Λές και θέλανε 2600 και πάνω μνήμες τα ρύζια για να ξετινάξουν τον 7500. Άστο να πάει στο διαόλο, αφού βλέπεις. Προβληματικά bios και μνήμες σου λέει (τα οποία ίσχυαν, τον Φλεβάρη ξέρω γω με τους R7, λύθηκαν πριν καν βγούν οι R5, τι ψάχνεις τώρα. O ILOS μια χαρά τα λέει , εσύ είσαι προκατειλημμένος. Ξέρεις σε πόσα παιχνίδια (αριθμό) έως το 2017 έβγαινε μπροστά ο R1600? Φυσικά και δεν ξέρεις. Τέλος πάντων , τα καινούρια παιχνίδια εξελίχθηκαν και αξιοποιούν τους πολλούς πυρήνες ενώ η AMD που έχει ήδη πολύ δυνατά cpu για desktop σε ένα μήνα θα βγάλει αποδοτικότερη σειρά. Λόγω ταχύτατης εξέλιξης την τελευταία 3ετία ήδη οι συνθέσεις του 2017 φαίνονται αργές και μακρυνές. Παλιότερα που η AMD δεν ήταν ανταγωνιστική η INTEL μας πάσαρε +10-20% κάθε 2 χρόνια και λέγαμε και ευχαριστώ. Προσωπικά νομίζω ότι με την νέα γενιά RYZEN και την 11η της INTEL θα κλείσει ο κύκλος ταχείας εξέλιξης και θα (ξανα) μπούμε σε μια 5ετία στασιμότητας με αργή εξέλιξη στις cpu. Αυτό που θα σπρώξει λίγο τις επιδόσεις σε 2-3 χρόνια θα είναι υιοθέτηση των DDR5 στα απλά desktop. Κατα την άποψη μου όποιος έχει παλιό pc , αυτά τα χριστούγεννα θα είναι άριστο timming να αναβαθμίσει γιατί το hardware του θα παραμείνει ικανοποιητικό για πολλά χρόνια. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από jgeorgiou
ilos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Καλά προφανώς zen3/rocket lake θα είναι stop gap μέχρι να βγουν οι DDR5 πλατφόρμες.
Herald Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 11 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε O ILOS μια χαρά τα λέει , εσύ είσαι προκατειλημμένος. Ξέρεις σε πόσα παιχνίδια (αριθμό) έως το 2017 έβγαινε μπροστά ο R1600? Φυσικά και δεν ξέρεις. Nαι. Σε όλα τα ΑΑΑ από το 2017 και μετά.
malakudi Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Η Intel δε ξέρω τι θα κάνει, η AMD έχει 5nm για τους Zen 4 στο roadmap και θα έχουμε σίγουρα αύξηση επιδόσεων. Οπότε δε νομίζω να έχουμε στασιμότητα. edit: Πιθανότατα στα 5nm θα πάμε σε 12core CCD και τα 6πυρηνα θα γίνουν entry level. Goodbye 4πύρηνα. Στους δε EPYC/Threadripper πιθανότατα θα έχουμε και 4way SMT Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από malakudi
ilos Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 1 λεπτό πριν, malakudi είπε Η Intel δε ξέρω τι θα κάνει, η AMD έχει 5nm για τους Zen 4 στο roadmap και θα έχουμε σίγουρα αύξηση επιδόσεων. Οπότε δε νομίζω να έχουμε στασιμότητα. Αν δεν απαντήσει και δεν έχει έτοιμα τα 7nm της μέχρι τότε ή έστω να γίνει και αυτή fabless και να πάει στην TSMC, θα κλάψουν μανούλες.
jgeorgiou Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) Προσωπικά νομίζω ότι τα μικρότερα νμ είναι πολύ ακριβά και θα αργήσουν να χρησιμοποιηθούν για "φθηνές" cpu. Σήμερα ένα αξιοπρεπές gaming pc έχει R3600 ή Ι5 10400. (6cores/12th) Να καταφέρουν αυτές τις μικρομεσαίες cpu να τις κάνουν 8c/16th , πόσο να τις ανεβάσουν? Νομίζω ότι ο παρόν τρόπος παραγωγής πλησιάζει τα όρια του και θα έχουμε αργή εξέλιξη από το 2021. https://www.techspot.com/news/86813-analysts-believe-single-tsmc-5nm-wafer-costs-17000.html Εσείς αν είσαστε η Λιζα θα φτιάχνατε cpu των 150$ με τέτοιο κόστος ακόμη και αν αυτό έπεφτε στο μισό σε 2 χρόνια? ΥΓ Οσον αφορά την INTEL και τα 7νμ νομίζω ότι την έχει πατήσει γιατί πιάνουν 4Ghz και δεν πλησιάζουν τα 5Ghz που πιάνουν τα 14++++++++νμ που έχει χιλιοαναβαθμίσει. Δυσκολεύεται να παρουσιάσει κάτι που θα είναι χειρότερο από την παλιά της τεχνολογία γιατί σήμερα το βασικό πραγματικό ή μαρκετινιστικο επιχείρημα της είναι τα 5+ Ghz που πιάνουν οι πυρήνες της. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από jgeorgiou 1
TR-909 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 16 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε Προσωπικά νομίζω ότι τα μικρότερα νμ είναι πολύ ακριβά και θα αργήσουν να χρησιμοποιηθούν για "φθηνές" cpu. Σήμερα ένα αξιοπρεπές gaming pc έχει R3600 ή Ι5 10400. (6cores/12th) Είναι ακριβά γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός οπότε και λόγω του ότι "παρακαλάνε" σε κάθε νέο node να πάρουν σειρά (η Apple πάντα τα πρωτεία) καταλαβαίνουμε την συνέχεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η εξέλιξη των προϊόντων ειδικά για την AMD που είναι σε ένα συνεχές rally να πάρει μερίδιο. Σε κάθε νέο node θα βγάζουν όλοι νέες σειρές (AMD, Nvidia και Intel GPU που έχει κλείσει TSMC).
malakudi Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε Προσωπικά νομίζω ότι τα μικρότερα νμ είναι πολύ ακριβά και θα αργήσουν να χρησιμοποιηθούν για "φθηνές" cpu. Σήμερα ένα αξιοπρεπές gaming pc έχει R3600 ή Ι5 10400. (6cores/12th) Να καταφέρουν αυτές τις μικρομεσαίες cpu να τις κάνουν 8c/16th , πόσο να τις ανεβάσουν? Νομίζω ότι ο παρόν τρόπος παραγωγής πλησιάζει τα όρια του και θα έχουμε αργή εξέλιξη από το 2021. https://www.techspot.com/news/86813-analysts-believe-single-tsmc-5nm-wafer-costs-17000.html Εσείς αν είσαστε η Λιζα θα φτιάχνατε cpu των 150$ με τέτοιο κόστος ακόμη και αν αυτό έπεφτε στο μισό σε 2 χρόνια? ΥΓ Οσον αφορά την INTEL και τα 7νμ νομίζω ότι την έχει πατήσει γιατί πιάνουν 4Ghz και δεν πλησιάζουν τα 5Ghz που πιάνουν τα 14++++++++νμ που έχει χιλιοαναβαθμίσει. Δυσκολεύεται να παρουσιάσει κάτι που θα είναι χειρότερο από την παλιά της τεχνολογία γιατί σήμερα το βασικό πραγματικό ή μαρκετινιστικο επιχείρημα της είναι τα 5+ Ghz που πιάνουν οι πυρήνες της. Το zen 2 CCD είναι 72mm2. Χωράνε περίπου 840 dies σε ένα wafer. 17000/840 = 20$ per CCD. Λογικά η πτώση στα 5nm θα μπορέσει να χωρέσει 12core CCD χωρίς να αυξηθεί το die size. Αλλά και να αυξηθεί και να πάει στο 25$ πάλι δεν είναι θέμα. Αυτή είναι η ανωτερότητα του chiplet design της AMD. Πολλά προβληματικά chip θα γίνονται 6πύρηνα χωρίς πρόβλημα. Με αυτό το τρόπο η AMD λογικά χτυπάει πάνω από 90% utilization του wafer. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από malakudi
jgeorgiou Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 (επεξεργασμένο) 31 λεπτά πριν, malakudi είπε Το zen 2 CCD είναι 72mm2. Χωράνε περίπου 840 dies σε ένα wafer. 17000/840 = 20$ per CCD. Λογικά η πτώση στα 5nm θα μπορέσει να χωρέσει 12core CCD χωρίς να αυξηθεί το die size. Αλλά και να αυξηθεί και να πάει στο 25$ πάλι δεν είναι θέμα. Αυτή είναι η ανωτερότητα του chiplet design της AMD. Πολλά προβληματικά chip θα γίνονται 6πύρηνα χωρίς πρόβλημα. Με αυτό το τρόπο η AMD λογικά χτυπάει πάνω από 90% utilization του wafer. https://en.wikipedia.org/wiki/Zen_2 With Zen 2, each CPU chiplet houses 8 cores, arranged in two core complexes (CCX) of 4 cores each. These chiplets are manufactured using TSMC's 7 nanometer MOSFET node and are about 74 to 80 mm2 in size Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε τις αφορολόγητες τιμές εργοστασίου και όχι τις λιανικές. Εγώ νομίζω ότι θα αργήσουμε να δούμε value for money CPUs στα 5νμ και θα βγουν τα πρώτα χρόνια μόνο high end. Να ρίξει ο ανταγωνισμός στα 5νμ τις τιμές? Ποιος ανταγωνισμός ξέρεις πολλούς που μπορούν να παράγουν στα 5νμ? Αν πάνε NVIDIA , SNAPDRAGON κτλ που πουλάνε τα highend τσιπάκια τους >500$ MSRP και κλείσουν την παραγωγή πήγαινε εσύ να γκρινιάξεις για να σου βρουν που θα παράγονται οι CPU των 150$ MSRP. Ποιος σου είπε ότι η AMD θα πουλάει για την ψυχή της μάνας της και για να πλουτίζει η TSMC? Αν δούμε πολλά εργοστάσια 5νμ σύντομα (αμφιβάλω) τότε θα δούμε και vfm chips να κατασκευάζονται εκεί αλλιώς την παραγωγή θα την "κλείνουν" τα highend chips. Επεξ/σία 22 Σεπτεμβρίου 2020 από jgeorgiou
malakudi Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 Δημοσ. 22 Σεπτεμβρίου 2020 27 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε https://en.wikipedia.org/wiki/Zen_2 With Zen 2, each CPU chiplet houses 8 cores, arranged in two core complexes (CCX) of 4 cores each. These chiplets are manufactured using TSMC's 7 nanometer MOSFET node and are about 74 to 80 mm2 in size Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε τις αφορολόγητες τιμές εργοστασίου και όχι τις λιανικές. Εγώ νομίζω ότι θα αργήσουμε να δούμε value for money CPUs στα 5νμ και θα βγουν τα πρώτα χρόνια μόνο high end. Να ρίξει ο ανταγωνισμός στα 5νμ τις τιμές? Ποιος ανταγωνισμός ξέρεις πολλούς που μπορούν να παράγουν στα 5νμ? Αν πάνε NVIDIA , SNAPDRAGON κτλ που πουλάνε τα highend τσιπάκια τους >500$ MSRP και κλείσουν την παραγωγή πήγαινε εσύ να γκρινιάξεις για να σου βρουν που θα παράγονται οι CPU των 150$ MSRP. Ποιος σου είπε ότι η AMD θα πουλάει για την ψυχή της μάνας της και για να πλουτίζει η TSMC? Αν δούμε πολλά εργοστάσια 5νμ σύντομα (αμφιβάλω) τότε θα δούμε και vfm chips να κατασκευάζονται εκεί αλλιώς την παραγωγή θα την "κλείνουν" τα highend chips. Το die είναι 7,1 * 10,1 mm ακριβώς, δηλαδή 71,71mm2 για την ακρίβεια. Αυτό που γράφει η wikipedia είναι λάθος. Αλλά πέρα από αυτό δε καταλαβαίνω ποια είναι η ένστασή σου, από 9400/840=11,2$ per die θα ανέβει το κόστος σε 20$ per die. Σιγά τη διαφορά. Αυτό που δε καταλαβαίνεις μάλλον είναι πως τα ίδια αυτά dies μπαίνουν από τον Ryzen 3100 των 90$ μέχρι τον Threadripper 3990X των 4000$. Εκεί είναι το τεράστιο πλεονέκτημα της AMD. Ότι δε πετάει τα μισοχαλασμένα dies, τα κάνει 4πύρηνα και 6πύρηνα. Το 12ρη CCD του Zen 4 θα το κάνει 6πύρηνα, 8πύρηνα,, 10πύρηνα και 12πύρηνα.. Τέλος η AMD είναι στρατηγικός πελάτης/συνεργάτης της TSMC ενώ η nvidia πήγε στη Samsung. Δε πρόκειται η nvidia να έρθει να "κλέψει" το χώρο που έχει δεσμεύσει ήδη για την AMD η TSMC. 1
_Theo_ Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2021 Η Gigabyte κυκλοφόρησε νέα BIOS που προσθέτουν υποστήριξη για το Resize BAR σε Z370 μητρικές! Σπεύσατε...😎 https://www.gigabyte.com/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα