Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα μοιραστώ το πρόβλημα και την λύση που είχα με την μητρική του υπολογιστή για να μην την πατήσει και κάποιος άλλος που δεν έχει εμπειρία και τον πιάσουν κορόιδο.

Η μητρική που έχω είναι socket 1155 η AsusP8Z68-V PRO/GEN3 και επεξεργαστή έχω τον 2600Κ

Τους τελευταίους μήνες είχα αρκετά προβλήματα που με τον καιρό χειροτέρευαν και παρουσιάζονταν και νέα.

Στην αρχή στην εκκίνηση έδειχνε στις συσκευές με Χ την ενσωματωμένη κάρτα δικτύου με αποτέλεσμα να μην έχω ίντερνετ.

Έπρεπε να απενεργοποιήσω την κάρτα και να την ενεργοποιήσω στην διαχείρηση συσκευών για να λειτουργήσει.

Μετά άρχισε να μην λειτουργεί καλά το button που έχει στο κουτί για να ανοίξει ο υπολογιστής και να κλείσει καθώς και το πλήκτρο reset.

Στο τέλος κατέληξε η ιστορία να μην λειτουργούν καθόλου.

Μετά όταν έκλεινε ο υπολογιστής δεινοπαθούσα να κάνει boot.

Ανοιγαν τα φωτάκια μέσα λειτουργούσαν οι ανεμιστήρες αλλά έμενε εκεί.

Στο τέλος μια μέρα μου πέταξε ένα μύνημα ότι υπήρξε πρόβλημα με το bios και ότι έπρεπε να το προγραματίσω με ένα συγκεκριμένο αρχείο.

Το βρήκα το έβαλα σε στικάκι το έβαλα πριν την εκκίνηση σε μια θύρα usb και προγραμμάτισα το bios.

Εκανε εκκίνηση μετά αλλά γυρίσαμε στην προηγούμενη κατάσταση πάλι όπου όποτε τον έκλεινα ή έκανε επανεκκίνηση κολούσε με τους ανεμιστήρες ανοιχτούς και δεν προχωρούσε να δώσει σήμα στην οθόνη και να εκκινήσει.

Αναγκάστηκα να τον έχω για κάνα δυο μήνες ανοιχτό συνέχεια για να μην έχω θέμα.

Μια μέρα μετά από αυτόματη αναβάθμιση των windows έκανε αυτόματη επανεκκίνηση και μετά έκανα γύρω στις 4 ώρες να προσπαθώ να τον κάνω να εκκινήσει μέχρι να τα καταφέρω.

Την επόμενη μέρα ήταν η χαριστική βολή.

Κόπηκε το ρεύμα το πρωί.

Δεν ξανακατάφερα να τον βάλω μπροστά.

Να σημειώσω ότι είχα καταργήσει να χρησιμοποιώ τα κουμπιά εκκίνησης και reset στο κουτί γιατί δεν λειτουργούσαν πλέον.

Χρησιμοποιούσα αυτά που έχει η μητρική΄ για να καταλάβετε σε τι σημείο είχε φθάσει το πρόβλημα.

Σε μια φάση μου βγάζει πάλι το μύνημα ότι πρέπει να προγραμματιστεί το bios με το τάδε αρχείο.

Οκ λέω ας επαναλάβω την διαδικασία.

Κατεβάζω πάλι το τελευταίο το μετονομάζω στο αρχείο που ήθελε με κατάληξη rom και το βάζω στο στικάκι.

Βάζω το στικάκι στην usb αλλά πλέον δεν το φόρτωνε να προγραμματίσει το bios με τίποτα.

Λέω την πατήσαμε τέλος.

Πάω στο κομπιουτεράδικο.

Δεν φτιάχνει μου λέει δύσκολο να βρεις μητρική τέτοια 1155 είναι παλαιά έχω μία που έχει ένα προβληματάκι σε ένα βύσμα στην δίνω με επεξεργαστή που έχει 120€

Αλλιώς μου λέει σου προτείνω νέα μητρική με καινούργιο επεξεργαστή και μνήμες στα 300€ περίπου.

Δεν είμαστε για τέτοιες λύσεις λέω άστο να ψάξω λίγο του λέω και θα σου απαντήσω.

Ρίχνω ένα ψάξιμο στο google με το μύνημα που μου είχε βγάλει και το αρχείο που ζητούσε να προγραμματίσω.

Βρίσκω ένα τυπά που του είχε τύχει ακριβώς το ίδιο μύνημα και δεν μπορούσε να κάνει εκκίνηση  ο υπολογιστής με τίποτα και είχε τσεκάρει τα πάντα και ήταν οκ

Τροφοδοτικό μνήμες επεξεργαστή κτλ.

Είχε άλλη μητρική αλλά asus και αυτός παρεμφερές τεχνολογία και μοντέλο μα την δικιά μου όμως.

Και στο τέλος γράφει τι λύση βρήκε.

Παράγγειλε λέει το τσιπάκι του bios της μητρικής προγραμματισμένο με το τελευταίο αρχείο που είχε κυκλοφορήσει.

Εβγαλε αυτό που είχε η μητρική του ( είναι κουμπωτό το τσιπάκι αυτό ) το αντικατέστησε και ως διά μαγείας ο υπολογιστής λειτούργησε τέλεια σαν να ήταν η πρώτη φορά που τον εκκινούσε.

Ψάχνω στο ebay παραγγέλνω το αντίστοιχο για την δικιά μου μητρική.

Σε 5 μέρες ήταν εδώ από Γερμανία με κόστος 9€

Βγάζω το παλαιό το αντικαθιστώ βάζω μπρος τον υπολογιστή κάνει εκκίνηση κανονικά και λειτουργούν τα πάντα άψογα.

Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι τα τσιπάκια του bios της μητρικής μετά από κάποιο αριθμό προγραμματισμών χαλάνε και αρχίζουν τα προβλήματα.

Και αν δεν γνωρίζεις θα την πατήσεις θα πετάξεις μια μητρική που δουλεύει άψογα και θα μπεις και σε ένα κάρο έξοδα να την αντικαταστήσεις.

Κάπως δύσκολο στην Ελλάδα σε κατάστημα υπολογιστών να σου πει ο τεχνικός έχει το τσιπάκι πρόβλημα να το αντικαταστήσουμε γιατί δεν νομίζω να έχουν και τσιπάκια bios θα σου πουν χάλασε η μητρική πάρε καινούργια.

Οποιος δεν γνωρίζει το τσιπάκι αυτό μπορεί να δει κάποιο βίντεο στο youtube αναζητώντας την φράση replace bios chip on motherboard

Και όχι δεν χρησιμοποίησα κάποιο ειδικό εργαλείο να το βγάλω αλλά μια απλή οδοντογλυφίδα.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν δεις κατω απο το αβαταρ σου αναγραφεται σωστα η λεξη μηνυμα,μας εβγαλες τα ματια με την ορθογραφια της.

Δυστυχως ειναι κουραστικο το κατεβατο ,το αφησα καπου στη μεση

βαλε ταξη στο γραπτο σου λογο για να μπορεσει καποιος να απαντησει επι της ουσιας

Επεξ/σία από 3DJIN
Δημοσ.
2 ώρες πριν, 3DJIN είπε

Αν δεις κατω απο το αβαταρ σου αναγραφεται σωστα η λεξη μηνυμα,μας εβγαλες τα ματια με την ορθογραφια της.

Δυστυχως ειναι κουραστικο το κατεβατο ,το αφησα καπου στη μεση

βαλε ταξη στο γραπτο σου λογο για να μπορεσει καποιος να απαντησει επι της ουσιας

Μην εισαι κακός, λύση μας μοιράστηκε, δεν έχει πρόβλημα ο φίλος.

• Like 3
Δημοσ.
4 ώρες πριν, MINDER είπε

Φίλε 3djin εδώ είναι τόπικ για μητρικές τοπικ για διαγωνισμό ορθογραφίας ψάξε αλλού.

Aρχικα να σου πω ενα μπραβο που καθησες και το εψαξες τοσο. Πολλοι θα το ειχαν παρατησει πολυ πιο πριν απο εσενα.

Περαν αυτου, αν ειχα δει ποστ σου, θα ειχες ξεμπερδεψει κατι μηνες νωριτερα :P . Τα συμπτωματα βγαζουν ματι για failing BIOS chip. 

Τωρα, να πω κατι για οσους δεν εχουν removable bios chip (εισαι πολυ τυχερος που εχει η δικη σου μητρικη φιλε μου). Ακριβως η ιδια διαδικασια. Παραγγελνετε ενα απο το ebay (η ενα παρεφμερες με ιδια specs), το φλασαρετε με εναν BIOS Flasher/EEPROM programmer και μετα το πατε σε εναν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ, να σας το αντικαταστησει. Γιατι δυσκολο το βλεπω να εχετε σταθμο θερμου αερα ,που θελει για να γινει η αντικατασταση, στο σπιτι σας. 

Γενικα απο οτι εχω παρατηρησει, ειτε μεσα απο φορουμ, ειτε και μεσα απο προσωπικη μου εμπειρια, ειναι οτι οι τεχνικοι (κατα κυριον λογο), μονο τεχνικοι δεν ειναι. Οι περισσοτεροι μαλλον προσπαθουν να σε παραπλανησουν η να σε κλεψουν με τον εναν η τον αλλον τροπο, παρα να σε βοηθησουν. Το τι πραγματα εχω ακουσει απο ατομα που κατα καιρους ερχονται για να τους φτιαξω ενα PC, λαπτοπ κτλ, δεν φανταζεστε. Μερικοι βουτανε ακομα και κομματια και χρεωνουν 50αρικα για επισκευες του 10λεπτου!

• Like 1
  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 21/3/2019 στις 6:27 ΜΜ, kostas_anes είπε

Aρχικα να σου πω ενα μπραβο που καθησες και το εψαξες τοσο. Πολλοι θα το ειχαν παρατησει πολυ πιο πριν απο εσενα.

Περαν αυτου, αν ειχα δει ποστ σου, θα ειχες ξεμπερδεψει κατι μηνες νωριτερα :P . Τα συμπτωματα βγαζουν ματι για failing BIOS chip. 

Τωρα, να πω κατι για οσους δεν εχουν removable bios chip (εισαι πολυ τυχερος που εχει η δικη σου μητρικη φιλε μου). Ακριβως η ιδια διαδικασια. Παραγγελνετε ενα απο το ebay (η ενα παρεφμερες με ιδια specs), το φλασαρετε με εναν BIOS Flasher/EEPROM programmer και μετα το πατε σε εναν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ, να σας το αντικαταστησει. Γιατι δυσκολο το βλεπω να εχετε σταθμο θερμου αερα ,που θελει για να γινει η αντικατασταση, στο σπιτι σας. 

Γενικα απο οτι εχω παρατηρησει, ειτε μεσα απο φορουμ, ειτε και μεσα απο προσωπικη μου εμπειρια, ειναι οτι οι τεχνικοι (κατα κυριον λογο), μονο τεχνικοι δεν ειναι. Οι περισσοτεροι μαλλον προσπαθουν να σε παραπλανησουν η να σε κλεψουν με τον εναν η τον αλλον τροπο, παρα να σε βοηθησουν. Το τι πραγματα εχω ακουσει απο ατομα που κατα καιρους ερχονται για να τους φτιαξω ενα PC, λαπτοπ κτλ, δεν φανταζεστε. Μερικοι βουτανε ακομα και κομματια και χρεωνουν 50αρικα για επισκευες του 10λεπτου!

Καλησπέρα. ¨Εκανα πολύ καιρό να μπω στο φόρουμ και τώρα είδα τι έγραψες. Έχω δουλέψει και τεχνικός στους υπολογιστές παλαιότερα οπότε δεν είμαι αρχάριος να την πατήσω τόσο εύκολα. Αλλά δεν μου είχε τύχει ποτέ υπολογιστής με τέτοιο θέμα ο πρώτος ήταν τυχερό να ήταν ο δικός μου. Οταν είχα πάρει την μητρική είχα δει και κάποιοι είχαν θεματάκια και παράγγελναν το τσιπάκι αλλά τα συμπτώματα ήταν διαφορετικά πχ τριπλή η συνεχής επανεκίνηση στο μπουτάρισμα  καμία σχέση με τα δικά μου και μιας και συνήθως έτσι και αλλιώς τον άφηνα ανοιχτό πολλές φορές συνεχώς δεν το πολυέψαξα μέχρι που έφτασε το πρόβλημα εκεί που περιγράφω. Να πω μόνο κάτι όσον αφορά το θέμα κάρτας δικτύου που έχει η μητρική και πολλές φορές όταν τον άνοιγα δεν λειτουργούσε και έπρεπε να κάνω επανεκίνηση για να λειτουργήσει. Δεν ήταν από το πρόβλημα με το τσιπάκι αλλά με τους πόρους ενέργειας να το πω κάπως έτσι που μοιράζει η μητρική. Όταν απενεργοποίηση το τσιπάκι ήχου και έβαλα ξεχωριστή κάρτα ήχου τότε άρχισε να λειτουργεί κανονικά χωρίς πρόβλημα και η ενσωματωμένη κάρτα δικτύου της μητρικής. Οι τεχνικοί στους υπολογιστές μέχρι στα τηλέφωνα και τάμπλετ αυτό που περιγράφεις κάνουν. Ενώ δεν  έχω ασχοληθεί με τάμπλετ μου είχε δώσει ένα της samsung η αδερφή μου γιατί δεν άναβε καθόλου η οθόνη και εάν φτιάχνει να το κρατήσω.  Τέσπα έψαξα google και youtube  τους γνωστούς ρουφιάνους lol και βρήκα ότι όλα τα μοντέλα της samsung στο εξάμηνο είχαν θέμα με το ότι δεν άναβε η οθόνη. Η λύση ήταν απλή να ανοιχτούν να  αποσυνδεθεί και επανασυνδεθεί η καλωδιοταινία της οθόνης. Κατεβαίνω και παίρνω σβάρνα όλα τα καταστήματα κινητής και ενώ τους λέω το θέμα όλοι επέμεναν ότι δεν ήταν αυτό το πρόβλημα και ότι είχε πρόβλημα η οθόνη και ήθελε αλλαγή. Δεν τον αφήνω τον στέλνω σε κάποιον γνωστό επειδή δεν ήθελα να επιχειρήσω να τον ανοίξω μην τον γρατζουνίσω μιας και δεν έχω ανοίξει ποτέ τάμπλετ και τον άνοιξε αποσύνδεσε και επανασύνδεσε την καλωδιοταινία της οθόνης τον έκλεισε και από τότε ανάβει μια χαρά και λειτουργεί άψογα. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...